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OPINION NO. 80-075 

Syllabus: 

The requirements for volunteer fire fighters contained in R.C. 
505.38(A), R.C. 737.08, and R.C. 737.22 apply only to those volunteer 
fire fighters appointed to the fire department of a township, township 
fire district, city or village and do not apply to volunteer fire fighters 
who are members of a private fire company under contract with a 
township, township fire district, city or village. 

To: J. Gordon Peltier, Director, Department of Commerce, Columbus, Ohio 
By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, November 13, 1980 

I .have before me your request for my opinion as to whether volunteer fire 
fighter·s of a private fire company, under contract with a township, fire district, 
city or village, come within the purview of R.C. 505.38, 737.08 or 737.22, as 
amended by Am Sub. H.B. 590, 112th Gen. A. (1978) (eff. July 1, 1979). You pose your 
question in the context of several statutory provisions relative to "private 
volunteer fire companies," specifically R.C. 146.01, 505.38, 505.41, 505.44, 717.02, 
737.08, and 737.22. 

Am. Sub. H.B. 590, among other things, extended the training requirement for 
permanent full-time paid members of a fire depar.tment to any person appointed as 
a volunteer fire fighter of the fire department of any township or township fire 
district, city, or village. The statutory certification re4uirements are now virtually 
identical for permanent full-time paid and volunteer members of the fire 
department of a township or township fire district, R.C. 505.38(A), a city, R.C. 
737.08, and a village, R.C. 737,22. The following is representative of the 
certification requirements: 

In each township or fire district which has a fire department, the · 
head of such department shall be a fire chief, appointed by the board 
of township trustees, except that in a joint fire district the fire chief 
shall be appointed by the board of fire district trustees, The board 
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shall provide for the employment of such fire fighters as it considers 
best, and shall fix their compensation. No person shall be appointed 
as a permanent tull-time paid member, whose duties include fire 
fighting, of the fire department of any township or fire district unless 
such person has received a certificate issued by the state board of 
education under section 3303,07 of the Revised Code evidencing his 
satisfactory completion of a fire fighter training program. 

No erson who is a ointed as a volunteer fire fi hter of the fire 
de artment o an towns 1 or ire 1str1ct a ter Ju , 9, s a 
remam m sue a pos1tJon unless w1thm one year o 1s appointment he. 
has received a certificate issued by the state board of education' 
under section 3303.07 of the Revised Code evidencing his satisfactory 
completion of a fire training program. (Emphasis added.) 

R.C. 505.38(A). It should be noted that, in addition to the training certification, 
Am, Sub. H.B. 590 amended R.C. 505.38(A) to require a physical examination of 
volunteers appointed to the fire department of a township or fire district. 

The language employed by the legislature to define the class of volunteer fire 
fighters subject to the requirements of Am, Sub. H.B. 590 is clear, unequivocal and 
definite: "[n] o person who is appointed as a volunteer fire fighter" of "the fire 
department of the township or fire district," R.C. 505.38(A), "a city fire 
department," R.C. 737.08, or "a village fire department," R.C. 737 .22. This 
language requires no interpretation and must be appliec! accordingly, R.C. 1.42; 
Provident Bank v. Wood, 36 Ohio St. 2d 101, 105, 304 N.E. 2d 378, 381 (1973). By its 
express terms, Am. Sub. H.B. 590 contains requirements for persons who are (1) 
publicly appointed (2) as volunteer fire fighters (3) to the fire department of the 
designated political subdivision. Applying the statute accordingly, I must conclude 
that members of a "private volunteer fire department" are not subject to the 
requirements imposed on volunteer fire fighters by Am, Sub. H.B. 590. 

First, volunteer fire fighters of a private fire company under contract with a 
township, fire district, village or city are not appointed by the political subdivision 
as contemplated by Am, Sub. H.B. 590. Rather, such volunteer fi.i~e fighters are 
members of an association which has, as an entity, contracted to provide fire 
services to the political subdivision. Furthermore, the fact that a member of a 
"private fire company" is a "volunteer fire fighter" as defined by R.C. 146.0l(A), or 
that such company is a "private volunteer fire company" as defined by R.C. 
146,0l(B), does not suggest the applicability of R.C. 505.38(A), 737.08, or 737,2:2 to 
such volunteer fire fighters. R.C. 146.01 expressly limits the scope of the 
definitions contained therein to R.C. Chapter 146, which establishes and governs 
the "volunteer fire fighters' dependents fund." R.C. 146.07. There is no statutory 
justification for extending the scope of the definitions relative to volunteer fire 
fighters in R.C. 146.01 beyond the designated statutory limits. 

Additionally, in each of the statutes in question, the appointment of volunteer 
fire fighters is predicated upon the existence of an established fire department to 
which appointments may be made. R.C. 505.38(A) ("[i] n each township or fire 
district which has a fire department"); R.C. 737 .08 ("[t] he fire department of each 
city"); R.C. 737.22 ("[el ach village establishing a fire department"). It may not be 
concluded that private volunteer fire fighters are members of, or comprise, "the 
fire department" of a township, fire district, city, or village, even if the private 
fire company for which they work has contracted to provide all fire-related 
services to the political subdivision. As noted by my predecessor in 1956 Op. Att'y 
Gen. No. 7ll2, p. 675, the distinction between a fire department and a private fire 
company is apparent in R.C. 505.37, which provides: "[t] he board [of township 
trustees] (1] may employ one or more persons to maintain and operate fire-fighting 
equipment, or [2] it may enter into an agreement with a volunteer fire company for 
the use and operation of such equipment." In prescribing the composition of the 
fire departments discussed above, in addition to the appointment of fire fighters, 
each of the statutes in question requires the appointment of a fire chief. And, as 
concluded in 1956 Op. Att'y Gen. No. 7112, a statutory requirement to appoint a fire 
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chief to an established fire department does not authorize or allow the appointment 
of a fire chief of a private fire company with which the board has contracted for. 
fire protection as such company does not constitute a fire department. Syllabus, 
1956 Op. Att'y Gen. No. 7ll2. Clearly, a member of a private fire company is not 
included in the legislature's reference to a "person who is appointed as a volunteer 
fire fighter of the fire department" of a township, fire district, city or village in 
Am, Sub. H.B. 590, 

Based on the above discussion, it is my opinion that volunteer fire fighters of 
a private fire company under contract witll a township, township fire district, 
village or city are not "appointed volunteer fire fighters of a fire department" 
within the meaning of R.C. 505.38(A), 737.08 or 737.22, and, are, therefore, not 
subject to the statutory requirements of volunteer fire fighters contained therein, 
In order to fully answer your question, however, this conclusion must be ·:iewed in 
the broader perspective in which you raise it-that is, with reference to the other 
statutes pertaining to volunteer fire fighters. The statutory scheme relative to fire 
protection, under former Ohio law and as amended by A,n, S.B, 98, !13th Gen. A, 
(1979) (eff. Oct. 6, 1980), contemplates fire p:otection by two entitles other than 
fire departments, both of which may include volunteer fire fighters. 

R.C. 505.37, referenced and recited in the above discussion, authorizes the 
board of trustees of a township to enter into an agreement with a "volunteer fire 
company" for the use and operation of the township's fire fighting equipment. 
Under the express terms of the statute, the township may contract with the 
volunteer fire company, rather than appoint the members of such company to the 
fire department, as would be necessary to subject the volunteer members of the 
company to the requirements of R.C. 505.38(A), Furthermore, R.C. 505,41, which 
states that "[ml embers of volunteer fire companies ••.are township employees for 
the purpose of workers' compensation insurance ••. ," mRy not be enlarged to 
contain any other purpose-including that of defining the class of volunteer fire 
fighters subject to the requirements of R.C. 505.38(A). 

As noted in the information you provided, prior to the enactment of Am, S.B. 
98, the statutory scheme relative to fire protection included several statLJtes which 
authorized fire protection services by volunteer members of a private fire 
company. "'[Pl rivate fire company' means any group or organization not for profit 
owning and operating firefighting equipment not controlled by any township or 
municipal corporation." R.C. 505.44 (repealed 1980). Under R.C. 505.44 (repealed 
1980) and the other related statutes in the former statutory scheme, townships, 
township fire districts, municipal corporations, counties, state institutions, and 
state colleges and universities were authorized to contract for fire protection with 
other specified subdivisions, as well as with a "private fire company," which was 
defined in each instance as in R.C. 505,44 (repealed 1980), set forth above. R.C. 
9.60 (repealed 1980) (state institution); R.C. 307.05 (repealed 1980) (county); R.C. 
505.44 (repealed 1980) (township); R.C. 717 .02 (repealed 1980) (municipal 
corporation, township, or township fire district); R.C. 3345.09 (repealed 1980) (state 
college or university). 

Am. Sub. 98 repealed R.C. 9.60, 307.05, 505.44, 717.02, and 3345.09 (as well 
as R.C. 505.42, 505.442 and 717.021), and enacted a new R.C. 9.60, which 
effectively consolidates and extends all former provisions relative to contracting 
for fire protection and authorizes any county, political subdivision or 
insttumentality to contract with a fire fighting agency of this state, a private fire 
company or the governmental entity of an adjoining state to obtain fire protection. 
R.C. 9.60(C). The new R.C. 9.60 does not substantively alter the previous 
definition of a "private fire company." Under R.C, 9.60(A)(2), " '(pl rivate fire 
company' means any non-profit group or organization owning and operating 
firefighting equipment not controlled by any firefighting agency." " 'Firefighting 
agency' means a municipal corporation, township, township f;i-e district, joint 
ambulance district, or joint fire district." R.C. 9.60(A)(l). The important 
distinguishing characteristic. of the "private fire company," in addition to the 
contractual nature of its services, is that, under the former law and R.C. 9.60, it 
may only contract to operate the fire fighting equipment which it owns. Clearly, 
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the individual members of the "private fire company" are net volunteers appointed 
to a fire department within the meaning of R.C. 505.38(A), 737.08, or 737,22, and 
are, therefore, not subject to the requirements contained therein. 

In light of the above, it Is my opinion, and you are advised, that the 
requirements for volunteer fire fighters contained In R,C. 505.38(A), R,C, 737,08, 
and R,C. 737.22 apply only to those volunteer fire fighters appointed to the fire 
department of a township, township fire district, city or village and do not apply to 
volunteer fir~, fighters who are members of a private fire company under contract 
with a township, township fire district, city or village. 




