
       

 

 

 

 

   

 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1961 Op. Att’y Gen. No. 61-2397 was overruled as a  
result of legislative enactment by  
2019 Op. Att’y Gen. No. 2019-006. 
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2397 

BOARD OF TRUSTEES OF COUNTY HOSPITAL IS WITHOUT 
AUTHORITY TO CONTRACT WITH PRIVATE CONSULTING 
FIRM FOR SURVEY ON NEEDS AND FUTURE DEVELOP­
MENT OF HOSPITAL-§§339.01 TO 339.14, R.C. 

SYLLABUS: 

Under Sections 339.01 to 339.14, inclusive, Revised Code, a board of trustees of 
a county hospital is without authority to contract with a private consulting firm for 
the furnishing of a survey on the needs and future development of the ho,pital. 
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Columbus, Ohio, July 26, 1961 

Hon. John T. Corrigan, Prosecuting Attorney 

Cuyahoga County, Cleveland, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my op1111011 reads as follows : 

"Since receipt of your opinion No. 2188, rendered on May 18, 
1961, the Board of Trustees of the Cuyahoga County Hospital 
as again consulted me about the matter. 

"The Trustees advise me that they now would like to obtain 
professional help to guide them in determining how, for what 
purposes and to what extent the County Hospital should be 
developed in the future. They would like to establish a short 
and long-range plan to meet their needs. The Trustees feel 
that they need the assistance of a professional hospital con­
sulting firm to make this study for them. 

"Section 339.06, Revised Code, provides, inter alia, 'A 
Board of county hospital Trustees shall have the entire man­
agement and control of the hospital,' and 'funds may be disbursed 
by the county hospital Board of Trustees for the use and 
purposes of such hospital.' In your opinion No. 2188 you con­
sidered this statute with respect to the question there pro­
pounded as to the use of hospital consultants to survey com­
munity-wide hospital facilities and needs rather than only the 
needs of the county hospital. 

"The Hospital Trustees now have requested me to seek 
your opinion upon the following narrower question : 

"May the Board of Trustees of a county hospital contract 
with a professional hospital consulting firm to establish a short 
and long range plan to meet the needs of the hospital and to 
determine how, for what purposes and to i,vhat extent the county 
hospital should be developed in the future?" 

In my Opinion No. 2188, Opinions of the Attorney General for 1961, 

issued on May 18, 1961, I held in the syllabus as follows: 

"Under Sections 339.01 to 339.14, inclusive, Revised Code, 
dealing with county hospitals, a board of trustees of a county 
hospital is without authority to contract with a professional 
hospital consulting firm to survey community-wide hospital 
facilities and needs projected over a specified period." 
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In said Opinion No. 2188 I noted that a board of county hospital 

trustees has only such powers as are expressly granted by statute or 

necessarily implied from those granted (37 Ohio Jurisprudence, Section 74, 

pages 933, 934). I further noted that I was unable to find any specific 

authority or implied authority for a board of hospital trustees to contract 

with a consulting firm to survey community-wide hospital facilities and 

needs projected over the next ten to fifteen years. 

The instant question differs from that considered in Opinion No. 2188, 

supra, only in that it deals with a survey on the needs of the county 

hospital alone, while the question in said opinion related to a survey of 

community-wide hospital needs. It appears, however, that the same reason­

ing must apply since I find no authority, either express or implied, for a 

board of county hospital trustees to contract with a consulting •firm for a 

survey on the needs of the hospital. 

Section 339.06, Revised Code, does authorize the board to disburse 

hospital funds "for the uses and purposes of such hospital, for the replace­

ment of necessary equipment, or for the acquiring of or construction of 

permanent improvements to county hospital property." Of these purposes, 

only the one relating to "uses and purposes of such hospital" could be 

considered as having any bearing on the instant question. But as to this, 

as I noted in Opinion No. 2188, snpra, I am of the opinion that those 

words must necessarily refer only to those uses and purposes authorized 

by law. 

I note that Section 339.06, supra, directs that the board shall: 

"'~ * * employ an administrator, and, upon the nomination 
by such administrator, shall confirm the employment of such 
physicians, nurses, and other employees are are necessary for 
the proper care, control, and 111anage111ent of such hospital and 
its patients * * *." (Emphasis added) 

Thus, the law allows a full complement of personnel to carry out the 

purposes of the hospital. 

In Opinion No. 3063, Opinions of the Attorney General for 1953, 

page 462, one of my predecessors had occasion to consider a question 

somewhat similar to that here presented. In that instance the question 

concerned the authority of a board of county commissioners or the county 

department of welfare to contract with a person or organization for the 
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purpose of making a survey of the welfare department. The conclusion of 

my predecessor, as found in the syllabus of the opinion, reads: 

"Neither the director of the county department of welfare nor 
the commissioners of the county are authorized by law to contract 
with a person or organization outside of the staff of the welfare 
department or of the commissioners, for the purpose of making 
a survey of the welfare department." 

At page 464 of said Opinion No. 3063 it is stated: 

"In ascertaining the powers that may be exercised by a 
county or by any of its boards or commissions, we are not 
permitted to indulge, in any degree, the consideration of con­
venience or desirability, or even the goal of greatest efficiency. 
Counties are strictly creatures of the legislature, and the county 
commissioners and other officers of the county have only those 
powers which the legislature has seen fit to grant and those which 
are clearly implied and essential to the carrying out of the powers 
granted. 11 Ohio Jurisprudence, page 332. This rule is particu­
larly emphasized in matters involving the expenditure of public 
money. In 11 Ohio Jurisprudence, page 573, it is said: 

" 'The authority to act in financial transactions must be 
clear and distinctly granted, and if such authority is of doubt­
ful import, the doubt is resolved against its exercise in all 
cases where a financial obligation is sought to be imposed 
upon the county.' 

"State ex rel. Locher v. Manning, 95 Ohio St., 97. These 
principles are, I believe, too well settled and recognized to require 
extensive citation of authority." 

In reaching his conclusion my predecessor also cited the case of 

Gorman v. Heuck, 41 Ohio App., 453, which concerned the authority of a 

board of county commissioners to enter into a contract with a private 

organization to make certain studies relative to county affairs. At page 

458 of that case the court said : 

"If then, there be no statutory authority permitting such 
expenditures out of public funds, all that is contended and in­
troduced in evidence can be but strong and impelling matter for 
the consideration of the Legislature, but unavailing to a court 
limited to approval of drafts upon the treasury authorized by 
the statute laws of this state." 

In summary, a board of county hospital trustees has no specific 

authority to contract with a private consulting firm for a survey of hospital 
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needs. The board is, however, authorized to hire necessary employees for 

the purposes of the hospital and could hire such regular assistants as may 

be necessary to make the survey in question; and should such a survey be 

deemed necessary, the board has ample authority to so proceed, and 

there is no cause to imply a power to contract with private consultants. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that under Sections 

339.01 to 339.14, inclusive, Revised Code, a board of trustees of a county 

hospital is without authority to contract with a private consulting firm for 

the furnishing of a survey on the needs and future development of the 

hospital. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 
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