
223 ATTORNEY GENERAL 

6028 

CHILDREX, FEEBLE-:\IINDED -AUTHORITIES IN CHARGE 
OF CHILDREN'S HOME-CANNOT LEGALLY SUPERVISE 
FEEBLE-~IINDED CHILDREN PLACED IN BOARDING HOME 
BY PROBATE COURT-PURPOSE, PENDING ACCEPTANCE 
OF CHILDREN BY INSTITUTION FOR FEEBLE-:\IINDED­
ILLEc;.-\L FOR AUTHORITIES OF CHILDRE::\T'S HOME TO SO 
EXPEXD PUBLIC FUNDS. 

SYLLAffCS: 

The authorities in charge of a children's home cannot legally supcn-ise feeble­
minded children placed in a boarding home by the probate court pending accept­
ance of such children by an institution for the feeble-minded, and it would be 
illegal for the authorities in charge of such children's home to expend public funds 
so to supervise. 

Columbus, Ohio, April 24, 19-B. 

Hon. Xicholas F. Xolan, Prosecuting Attorney, 
Dayton: Ohio. 

Dear Sir: 

You ha,·e requested my opinion as follows: 

''\Ve have received the following Jetter from the authorities 
of the local Montgomery County Children's Home: 

'It is our understanding that as a County Children's Home, 
we cannot give assistance to any child who has not been committed 
to ·our custody by the Juvenile Court or by action of the Board 
of Trustees. 

Recently we have been asked to supervise children who have 
been adjudicated feeble minded and placed in a licensed boarding 
home by the Probate Court until they can be accepted by the in­
stitution for feeble minded. The County Commissioners pay their 
board and it may be that the County Commissioners will pay 
for medical care and clothing of these children. If they do not 
it may be charged to the :'.\fontgomery County Chil<lren's Home if 
\\'e assume the case work service in this home. 

There is also a certain amount of cost to giving super\'ision 
which may not be legitimate for our agency to assume. \Ve are 
fearful that the State Audit-or may object if we spend any funds 
f ram our annual budget on children who are not our legal respon­
sibility. 
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If possible we should like for you to obtain for us a written 
opinion from the Attorney General as ro whether or not we can 
assume any responsibility in this situation and how much we can 
do according to the law.' 

Upon receipt of above communication, we gave some thought 
to the subject and there still seems ro us considerable "doubt about 
the authority of the Children's Home to undertake this work. 
We are mindful of the provisions of G. C. 3089, which defines the 
types of children who may be admitted and as to who may do the 
admitting. vVe have also checked over the sections 'Of the Gen­
eral Code relating to the commitment of feeble minded, particu­
larly Sections 1890-100, -105, and -107. Apparently the County 
Commissioners are predicating their right to delegate the super­
vision of these children to the Children's Home under the lan­
guage of Section 1890-107, which it seems to· us would be tanta­
mount to establishing a detention hospital. 

However, inasmuch as Section 3089 does not seem to con­
template such a situation there arises considerable doubt in our 
minds as to whether the Children's Home can serve in such a 
situation." 

I assume that the children's home in question was established pursu­
ant· to the authority contained in Section 3077, General Code, and the ad­
mission of children thereto would therefore be· governed by the provisions 
of Section 3089, General Code, which reads: 

"The board of trustees of the home shall receive for care 
and treatment children under the age of eighteen years, who have 
resided in the county not less than one year, and such other chil­
dren under such age from other counties in the state where there 
is no home, as the trustees of such home and the persons or 
authority having the custody and control of such children, by con­
tract agreed upon, who are, in the opinion of the trustees, suitable 
children for acceptance by reason of orphanage, abandonment or 
neglect by parents, or inability of parents to provide for them; 
provided that the juvenile court of the county may at any time 
commit a child to the board of trustees when in the opinion of 
the judge it should be so committed. The board of trustees may 
contract with persons, hospitals and other agencies for care and 
treatment of such children as need special care outside of the 
home, or within the home if facilities have been provided for 
such care and treatment. Closely supervised boarding homes shall 
be used for children who are not suitable for care in the children's 
home because of behavior, or mental or physical condition, and 
such children shall not be accepted under permanent surrender or 
by permanent commitment by the juvenile court. If a ward of 
such home is found to be incorrigible or can be better cared for 
elsewhere, he or she may be brought before the juvenile court for 
further disposition. Parents or guardians of such children shall 
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in all cases where able to do so, pay reasonable board for their 
children recei\'ed bv such children's home. The above duties and 
functions shall apply to a county child welfare board established 
under the provision of section 3092." 

This section provides that the following four classes of children may be 
admitted to a county children's home: 

I. Orphans. 

2. Children who are abandoned or neglected by their parents. 

3. Children whose parents are unable to provide for them. 

4. Children committed by the juvenile court when in the opinion 
of the juvenile judge they should be so committed. 

In addition to the provisions "Of Section 3089, General Code, supra, 
further provision for the admission of children to county children's homes 
is made by Section 3091, General Code, which provides: 

"\Vhen a child maintained in the infirmary of any county 
becomes eligible to the children's home of such county or district, 
such fact shall be certified to the trustees thereof by the superin­
·tendent of the infirmary. Except such as are imbecile, idiots or 
insane, no child or children entitled to admission into a children's 
home shall be kept or maintained in any county infirmary in this 
state. \Vhen children are found by township trustees to be proper 
subjects for the care of the county, said trustees shall file their 
complaint with the juvenile court, and if said court orders such 
children to be committed to a children's home, they shall be con­
veyed to such home by the township trustees, and the expenses 
thereof paid from the township poor fund. The superintendent 
of the home may provide and care for temporarily until the proper 
officers are notified, any child found abc:.ndoned and destitute, and 
which is eligible to the children's home." 

These are the only laws which I have been able to find which make provi­
sion for the admission of children into a children's home, and they do 
not authorize the adm1 ssion of children thereto under the circumstance3 
outlined in your letter. In fact, Section 3091, General Code, seems to 
imply that imbecile, idiot or insane children should not be admitted to a 
children's home. 

Certain other sections of the General Code authorize the trustees of 
a children's home to place children in private homes and to Yisit at least 
once each year children placed out by the home, and, when the welfare 
of the child demands it, replace it in another family home or return it to 
the institution. See Sections 3095, 3096, 3098, 3099, 3100 and 3101, 
General Code. Such children, of course, are subject to the supervision 



226 OI'INIO.NS 

and guardianship of the board of trustees of the children's home and 
such board could properly expend its funds in the exercise of such 
functions. 

The care and treatment of mentally ill and feeble-minded persons 
is provided for by Sections 1890-2 to 1890-114, inclusive, General Code. 
It is worthy of note that a distinction is made in the Ohio statutes between 
persons who are mentally ill and persons who are feeble-minded. See 
Sections 1890-18 and 1890-97, General Code. Provision is made in 
Section 1890-107, General Code, for the establishment by the county 
commissioners of so-called detention hospitals for the care or treatment 
of persons who are mentally ill and who cannot be admitted to a proper 
state institution on account of lack of room. 

Howe,·er, feeble-minded persons cannot be committed to institu­
tions established for the care or treatment of persons who are mentally 
ill. Section 1890-104, General Code. prm·ides: 

"No superintendent of a receiving hospital may receiYe or 
retain for observation or treatment, and no court or judge thereof 
may commit to a receiving hospital for observation or "treatment 
a person believed to be or determined to be feeble-minded. All 
commitments of the feeble-minded shall be made to the proper 
institution for the feeble-minded." 

If the institutions for the feeble-minded are unable to receive addi­
tional inmates, the following provision is made in Section 1890-105, Gen­
eral Code: 

''If by reason of inability of the institutiohs for the feeble­
minded to receive additional inmates and the department of public 
we! fare or the division of mental diseases is unable to provide for 
the custody and care of any feeble-minded person, the superin­
tendent of the institution to which application is made shall forth­
with notify the judge of the probate court in which the proceed­
ings for the commitment of such feeble-minded person are pend­
ing, of his inability to receive such feeble-minded person. The 
probate judge shall thereupon take such action and make such 
order as he may deem necessary and advisable to provide for 
the detention, supervision, care and maintenance of said feeble­
minded person, at the expense of the county, until such time as 
he may be received in an institution for the feeble-minded." 

This section places the matter of the supervision of feeble-minded persons 
who cannot be receiYed in the state institutions for feeble-minded under 
the jurisdiction of the probate judge, and the county commissioners have 
no power to impose upon the authorities in charge of the county childre1i's 
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home the duty of supervising such feeble-minded persons and. likewise, 
such authorities in charge of the home have no power so to supen-ise. 

It is stated in the letter from the authorities in charge of the children':; 
home that such supervision would entail expense. It is well settled that 
public boards have such powers only as are expressly gi,·en to them by 
law and such implied powers as may be necessary to carry into effect 
the express powers. It is also well settled that public funds may be 
expended only where the law clearly authorizes such expenditure and. 
in case of doubt, the doubt should be resolved against the legality of the 
expenditure. See: 

Jones v. Commissioners, 57 0. S., 189 

Peter v. Parkinson, 83 0. S., 36 

State, ex rel. Locher, v. Menning, 95 0. S., 97 

State, ex rel. Bentley, "· Pierce, 96 0. S., 44 

Since the General Assembly has not expressly authorized the authorities 
in charge of a children's home to supervise feeble-minded persons who 
cannot be admitted to an institution for the feeble-minded because of the 
mability of such institution to receive them, and who have never been 
admitted to a children's home, I am of the opinion that such authorities 
in charge of the children's home cannot assume to exercise such power 
and cannot expend public funds therefor. This conclusion is strengthened 
by reason of the elaborate provisions which have been made by the General 
Assembly with respect to the care, custody and control of feeble-minded 
persons. State institutions have been established therefor and, in the 
event of the inability of such state institutions to receive feeble-minded 
persons, they are subject to the orders of the probate court. 

For these reasons, you are advised that the authorities in charge of 
a children's home cannot legally supervise feeble-minded children placed 
in a boarding home by the probate court pending acceptance of such 
children by an institution for the feeble-minded, and you are further ad­
vised that it would be illegal for the authorities in charge of such children'.; 
home to expend public funds so to supervise. 

Respect fully, 

TIIO'.\IAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


