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04. 

APPROVAL, NOTES OF WASHINGTON TOWNSHIP RURAL 
SCHOOL DISTRICT, WOOD COUNTY, OHI0-$2,500.00. 

CoLUMBUS, Omo, January 25, 1933. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

65. 

APPROVAL, NOTES OF TOLEDO CITY SCHOOL DISTRICT, LUCAS 
COUNTY, OHI0-$5QO,OOO.OO. 

CoLuMnus, OHIO, January 25. 1933. 

Retirement Board, State Teachers Retirement System, Columbus, Ohio. 

66. 

DISTRICT BOARD OF EDUCATION-LIABILITY OF BOARD FOR 
TUITION OF PUPIL ATTENDING HIGH SCHOOL IN A DIS­
TRICT OTHER THAN THAT OF HIS RESIDENCE-DUTY OF 
BOARD TO FURNISH TRANSPORTATION DISCUSSED. 

SYLLABUS: 
1. A distrzct board of education which maintai1;s a high school is not liable 

for the tuition of its resident high school pupils who attend school in another dis­
t_rict, except those P~tPils who li·ve more than fo~tr miles from the high school main­
tained by the board in the event that tran,sportation is not furnished for them to 
that high school and they attend a nearer high school in another district. 

2. A district board of education may, but is not required to furnish transpor­
tation for resident high school pupils to schools maintained by it, except in rural 
districts where the schools have been centralized and transportation is furnished to 
such centralized school for elementary p~tpils, unless such high school trans porta· 
lion is deemed and declared by the county board of educgtion to· be advisable and 
practicable. 

CoLUMBUS, Omo, January 25, 1933. 

HoN. EDWIN S. DIEHL, Prosecuting Attorney, Defiance, Ohio. 
DEAR Sm :-This will acknowledge receipt of your request for my opinion as 

follows: 



ATTORNEY GENERAL. 

"Farmer Township, Defiance County, Ohio, is six miles square 
having 9 district schools. District No. 5 is located in the center of 
the Township and it also has in said District a first grade high school. 

a. Arc pupils in said township compelled to attend this high 
school if they are near another high school in another county or 
township? 

b. If not, who pays tuition? 
c. Who is obliged to transport said pupils if they arc over 4 miles 

from the Farmer Township high school?" 
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I am advised that Farmer Township Rural School District in Defiance 
County maintains a high school, that the "District No. 5" spoken of by you 
is what formerly corresponded to a subdistrict within Farmer Township Rural 
School District and that the high school located in said School "District No. 
5" is the high school maintained by the Farmer Township Rural Board of 
Education. 

Since the enactment of section 7749-1, General Code, a local school dis­
trict is not required to provide transportation to a high school for its resident 
high school pupils, unless the transportation is deemed and declared by the 
county board of education to be advisable and practicable, except in rural 
school districts where the schools have been centralized and transportation 
is furnished for elementary pupils to the centralized school. 

Said section 7749-1, General Code, reads as follows: 

"The board of education of any district, except as provided in 
section 7749, may provide transportation to a high school within or 
without the school district, but in no case shall such board of educa­
tion be required to provide high school transportation except as 
follows: If the transportation of a child to a high school by a district 
of a county school district is deemed and declared by the county board 
of education advisable and practicable, the board of education of the 
district in which the child resides shall furnish such transportation." 

Section 7749, General Code, referred to in the above qu6tcd section, relates 
to districts in which the schools have been centralized. Said section 7749-1, 
General Code, was held by the Supreme Court of Ohio to be constitutional 
in the case of Minshall vs. State, 124 0. S. 61. 

The same legislature that amended section 7749-1, General Code, to read 
as it now does, repealed former section 7764-1, General Code, which provided 
in substance that each board of education should provide work in high school 
branches in some school within four miles of the residence of each such child 
for those children of compulsory school age who had finished the ordinary 
grade school curriculum, except those who lived within four miles of the high 
school and those for whom transportation to high school was being provided . 

. While said former section 7764-1, General Code, was in force, it was held 
by the Supreme Court of Ohio that a board of education was required to 
furnish high school privileges for all resjdent high school pupils within the 
district at some school within four miles of the pupil's residence or furnish 
transportation to a high school, or board and lodging for the pupil in the 
vicinity of such a school, and if it failed to do so, it was the duty of the county 
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board of education to furnish one or the other of these alternatives by force 
of section 7610-1, General Code. If neither the local board nor the county 
board provided these school privileges, or transportation, or board and lodg­
ing, as stated above, the parent could recoYer from the local board for the 
value of the transportation furnished by him for his child, if the parent fur­
nished such transportation. State, ex rei .. Masters, vs. Beamer, 109 0. S. 133; 
Sommers vs. Putnam Cou11ty Board of Education, 113 0. S. 177; Board of 
Education of Swan Township vs. Cox, 117 0. S. 406. 

At the time of the repeal of former section 7764-1, General Code, and the 
enactment of section 7749-1, General Code, section 7748, General Code, was 
left unchanged. This latter section provides inter alia: 

"A board of ~ducation may pay the tmtwn of all high school 
pupils residing more than four miles by the most direct route of 
public travel fro·m the high school provided by the board when such 
pupils atfencl a nearer high school, or in lieu of paying such tuition 
the board of education may pay for the transportation to the high 
school maintained by the board of the pupils living more than four 
miles therefrom." 

In view of this state of the law, my predecessor held in an opmwn which 
is reported in the published Opinions of the Attorney General for 1929, at 
page 1828: 

"A board of education which maintains a high school, is liable for 
the payment of tuition for all pupils who reside more than four miles 
from such school if such pupils attend a nearer high school in another 
district, unless transportation is furnished for the pupils to the high 
school maintained by the board." 

To the same effect is a later opinion rendered by the same Attorney 
General, said opinion being No. 4649, rendered under elate of September 23, 
1932, and addressed to the prosecuting attorney of Carroll County. 

There is no provision of law requiring high school pupils who reside in 
a district which maintains a high school to attend that high school. If they 
do not attend the high school maintained by the board in the district of their 
residence however, no means are provided by law whereby they may have 
their tuition paid by the district of their residence if they attend another high 
school, except that provision quoted above with reference to the payment of 
tuition where the pupil resides more than four miles from the school. main­
tained in the district of its residence and transportation is not furnished there­
to. If they reside within four miles of the high school maintained in the 
district of their residence, and they attend some other high school, they will 
be required to pay their own tuition. 

I am therefore of the opinion, in specific answer to your questions, 
a. The pupils in question are not compelled to attend the high school 

maintained by the board of education of the Farmer Township Rural School 
District, regardless of whether or not there is a nearer high school in another 
district. 
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b. If the pupils reside within four miles of the high school in the Farmer 
Township Rural School District, and they attend a high school in another 
district, the Farmer Township Board of Education is not liable for the pay­
ment of their tuition. If, however, they reside more than four miles from 
the high school maintained in the Farmer Township Rural School District, 
and their transportation is not furnished by the District to said high school 
and they attend a nearer high school in anotber district, the Farmer Town­
ship Rural Board of Education is liable for the payment of their tuition in 
the school which they attend. If these pupils reside more than four miles 
from the high school maintained in the Farmer Township Rural School Dis­
trict and transportation is furnished for them to this high school, and they 
refuse to take advantage of these transportation facilities and attend a high 
school in another district, the Farmer Township Rural Board of Education 
cannot be held for the payment of their tuition in the district where they 
attend school. 

3. No obligation rests upon a board of education to furnish transporta­
tion for resident high school pupils to a high school maintained by said board, 
except in rural school districts in which the schools have been centralized 
and transportation is furnished for elementary school pupils to said centralized 
school, unless such high school transportation is deemed and declared by the 
county board of education to be advisable and practicable. 

67. 

Respectfully, 
]OHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

APPROVAL, BOND FOR THE FAITHFUL PERFORMANCE OF HIS 
DUTIES AS STATE FIRE MARSHAL-FRANK G. HENRY. 

CoLUMBUS, OHIO, January 25, 1933. 

HoN. GEORGE S. :MYERS, Secretary of Stale. Columbus, Ohio. 
DEAR SJR :-You have submitted for my approval a bond to guarantee the 

faithful performance of the duties of Frank G. Henry, as State Fire Marshal. 
The bond, given by the Century Indemnity Co~pany of Hartford, Connecticut, 
is in the penal sum of $10,000. 

After an examination of said bond, I find the same to be in proper legal 
form. I am therefore endorsing my approval on said bond and returning it to 
you herewith. 

Respectfully, 
]OHN vV. BRICKER, 

Attomey General. 


