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OPINION NO. 84-046 

Syllabus: 

The purchase of a telephone system by a board of education of a local 
school district which is to be installed in the district's school buildings 
must be accomplished through competitive bidding as provided by 
R,C, 3313.46 where the cost of the telephone system will exceed the 
statutory maximum provided in R.C. 3313.46. 

To: Gregory W. Happ, Medina County Prosecuting Attorney, Medina, Ohio 
By: Antho11y J. Celebrezze, Jr., Attorney General, July 31, 1984 

I have before me your request for my opinion as to whether the purchase of a 
completely new telephone system by the Cloverleaf Local School District must be 
accomplished through competitive bidding pursuant to R.C. 3313.46 or whether such 
purchase is exempt from competitive bidding requirements by virtue of R,C, 
3313.37(8)(5). 

R.C. 3313.46, to which you refer in your request, requires certain competitive 
bidding and contract award procedure~, to be followed whenever a 'board of 
education of any school district "determines to build, repair, enlarge, dell)oUsh, or 
furnish a schoolhouse, or make any improvements or repairs, the cost of which wm 
exceed fifteen thousand dollars, except in cases of urgent necessity, or for the 
security and protection of school property" (emphasis added). It is my 
understanding that the Board of Education of the Cloverleaf Local School District 
intends to purchase and have installed a completely new and upgraded telephone 
system for all of the school buildings in the district. The cost of such system will 
exceed the statutory maximum of fifteen thousand dollars set forth in R.C. 3313.46. 

R.C. 3313.37 is an enabling statute, authorizing a board of education ta 
provide, repair and furnish schoolhouses. R.C. 3313.37 provides in this regard as 
follows: 

(A) The board of education of any school district, except a 
county school district, may build, enlarge, repair, and furnish the 
necessary schoolhouses, purchase or lease sites therefor, or rights-of­
way thereto, or purchase or lease real estate to be used as 
playgrounds for children or rent suitable school rooms, either within 
or without the district, and provide the necessary apparatus and make 
all other necessary provisions for the schools under its control, . , • 

(B)(5) As used in this division, "office equipment" includes but is 
not limited to typewriters, copying and duplicating equipment, and 
computer and data processing equipment. A board of education may 
acquire the necessary office equipment for the schools under its 
~ by purchase, by lease, by installment payments, by entering 
into lease-purchase agreements, or by lease with an option to 
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purchase. If the purchase price is to be paid over a period of time, 
the contract setting forth the terms of such purchase shall be 
considered a continuing contract pursuant to section 5705.41 of the 
Revised Code, and such payments shall not extend for a period of 
more than five years. Costs relating to the acquisition of necessary 
apparatus may be paid from funds available to the school district for 
operation purposes. (Emphasis added.) 

The provisions of R.C. 3313.37(B)(5), to which you refer in your request, 
expressly vest a board of education with authority to acquire office equipment by 
methods other than direct purchase. Neither division (B)(5), nor any other provision 
of R.C. 3313.37, makes any mention of the specific procedures to be followed in 
exercising the authority granted therein. Thus, the provisions of R.C. 3313.37 
neither conflict with the provisions of R.C. 3313.46 nor ex.empt a board of 
education from any requirements of R.C. 3313.46 which are otherwise applicable to 
its exercise of authority pursuant to R.C. 3313.37. Rather, the provisions of R.C. 
3313.37 and R.C. 3313.46 are complementary. R.C. 3313.37 provides a board o< 
education with the necessary authority to acquire furnishirgs and apparatus for it, 
schoolhouses and specifies the types of transactions through which such acquisitions 
may be made. R.C. 3313.46 provides procedures to be followed in exercising such 
authority. Thus, in determining whether the proposed purchase of a telephone 
system must be accomplished through competitive bidding, the provisions of R.C. 
3313.37 and R.C. 3313.46 must be read in pari materia since both address the 
furnishing and equipping of schoolhouses. See Eggleston v. Harrison, 61 Ohio St. 
397, 404, 55 N.E. 993, 996 (1900) ("acts upon the same subject are to be construed 
as a whole with reference to an entire system of which all are parts"). 

A review of the provisions of R.C. 3313.37 leads to the conclusion that the 
board of education has the authority to make the proposed purchase. R.C. 
3313.37(A) authorizes a board of education to "furnish the necessary schoolhouses" 
and to "provide the necessary apparatus and make all other necessary provisions for 
the schools under its control." Webster's Dictionary defines "furnish" as "to supply, 
provide, or equip with whatever is necessary or useful." Webster's New World 
Dictionar 566 (2d college ed. 1978). In State ex rel. Dunn v. Freed, 10 Ohio C.C. 
294, 298 1895), the court, in interpreting R.S. 3987, the predecessor of R.C. 
3313,37, defined the term "apparatus" to include anything necessary tc, equip a 
school "so as to make it convenient and fit, in such general sense, to be occupied 
and used for general school purposes." 

There is no question but that a telephone system is necessary, useful and/or 
convenient to the operation of a school. See 1978 Op. Att'y Gen. No. 78-042 
(telephone equipment is essential office equipment for a county superintendent of 
schools). Accordingly, it must be concluded that the board of education is 
authorized pursuant to R.C. 3313.~7(A) to obtain a telephone system through any of 
the methods specified therein. However, whether such purchase must be 
accomplished through competitive bidding is dependent upon whether such purchase 
comes within the provisions of R.C. 3313.46. 

The provisions of R.C. 3313.46 are applicable whenever a board of education 
determines to "furnish a schoolhouse, or make any improvements" the cost of which 
will exceed the statutory maximum. As previously discussed, Webster's Dictionary 
defines "furnish" as "to supply, provide, or equip with whatever 1s necessary or 
useful." Webster's New World Dictionary 566 (2d college ed. 1978). In State ex rel. 
Bryce Furnace Co. v. Board of Education, 4 Ohio N.P. 44 (1896), the court, in 
interpreting R.S. 3988, the predecessor of R.C. 3313.46, held that the term 
"furnish" is a very bro&d and comprehensive word, including not only desks and 

Additionally, it should be noted that the provisions of division (B)(5) of 
R.C. 3313.37 authorizing a board of education of a school district other than a 
county school district to "acquire the necessary office equipment for the 
schools under its control" may authorize the board to purchase the proposed 
telephone system. See 1978 Op. Att'y Gen. No. 78-042 (telephone equipment 
is essential office equipment for a county superintendent of schools). 

Sl'ptl'mhcr 19~4 



2-148OAG 84-047 ATTORNEY GENERAL 

furniture but also fixtures upon the buildings. Additionally, the term 
"improvement" is defined as "an addition or change that improves something." 
Webster's New World Dictionary 707 (2d college ed.1978). 

On the basis of the foregoing definitions, it must be concluded that the 
purchase and installation of a new and upgraded telephone system for the district's 
school buildings constitute both furnishing and improving a schoolhouse as those 
terms are used in R,C, 3313.46. 

Thus, it is my opinion, and you are so advised, that the purchase of a 
telephone system by a board of education of a local school district which is to be 
installed in the district's school buildings must be accomplished through 
competitive bidding as provided by R,C, 3313.46 where the cost of the telephone 
system will exceed the statutory maximum provided in R.C. 3313.46. 




