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TAXATI0~-REAL ESTATE COXVEYED IX TRUST FOR TWO YEARS 
FOR CHARITABLE IXSTITUTION IS XOT EXK\IPT. 

SYLLABUS: 

· Real estate conve)'ed m trust for two years for a charitable institution is not 
exempt from taxation. 

CoLUMBUS, OHIO, July 16, 1923. 

·The Tax Commission of Oliio, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN :-Acknowledgment is made of the receipt of your communication 
in which you ask for an opinion on the following statement: 

"An owner of property on Euclid Avenue wishes to deed his property 
to a trust company to be held in trust for The \Voman's Protective Asso­
ciation for a period of years provided the property will be free from 
taxation for the period of years it is held in trust for the said association. 
I assume from a cursory examination that the association is a charitable 
institution. 

Is such property exempt from taxation? 
We herewith enclose copy of the deed that has been duly executed and 

delivered to The Union Trust Company." 

The deed enclosed with your communication, omitting the description therein 
and the acknowledgment thereto, is as follows: 

"KNOW ALL MEN BY THESE PRESENTS, That I, ORLANDO 
HALL, the Grantor, for the consideration of One Dollar ($1.00) received 
to my full satisfaction of THE UNION TRUST COMPANY, Trustee 
for The \Voman's Protective Association, the Grantee, do give, grant, 
bargain, sell and convey unto the said Grantee, its successors and assigns, 
for the term of two (2) years,· the following described premises: * * * 
(Description,) 

TO HAVE AND TO HOLD the above granted and bargained prem­
ises, with the appurtenances thereof, unto the said Grantee, its successors 
and assigns for two years, and I, the said Grantor, do for myself and 
.my heirs, executors and administrators, covenant with the said Grantee 
that at and until the ensealing of these presents, I am well seized of the 
above described premises, as a good and indefeasible estate in FEE 
SIMPLE, and have good right to bargain and sell the same in manner 
and form as above written. 

IN WITNESS WHEREOF, etc." 

The Ohio constitutional provision as found in Article XII, section 2, is that 
"institutions used exclusively for charitable purposes" may by general laws be 
exempt from taxation. A part of section 5353 G. C. reads "property belonging to 
institutions of public charity only, shall be exempt from taxation." 

Under our constitutional and statutory provisions, the Ohio courts have held 
that real estate must both be owned and used ·by charitable institutions before it 
can be exempt from taxation. "It is necesary that ownership and use shall concur." 



ATTOR~'EY ·GENER.AJ ... 

Meyers v. Akins, 4 0. C. D., 425. 
Gerke v. Purcell, 25 0. S., 229. 
Humphrey v. The Little Sisters, 29 0. S., 201. 
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In the Opinions of the Attorney General, on page 409, Volume 1, 1922, where 
the question was whether the title to the real estate of a charitable institution could 
be taken in the name of an individual trustee for the purpose of facilitating a 
mortgage loan and -such property stiii be exempt from taxation, it was held that 
such could be done. If The \¥oman's Protective Association is the owner of the 
real estate referred to by you, it might be held in the name of a trustee and yet be 
exempt from taxation. 

But where the conveyance is to The Union Trust Company, Trustee for The 
·Woman's Protective Association, for the term of two years, can it be said that 
the latter is the owner thereof? 

When the word "owner is used in a statute, the obvious nature and purpose• of 
the statute may indicate its meaning." (Guild v. Prentis, 74 Atl. 1115.) "It usually 
denotes a fee simple estate, but it has been defined to be one who has the usufruct", 
etc. Though the word owner has at times a varied meaning, yet "the term 'owner' 
when used alone imports an absolute owner or one who has complete dominioq of 
'the property owned, as the owner in fee of real property." (McFeters v. Peters, 
24 Pac. 1070.) 

In a statute providing "that church property 'owned' by the congregation shall 
be exempt from taxation, land held by the congregation under a contract for a 
deed is not exempt." Words. and Phrases, 2nd Series, Volume 3, p. 844. 

The third ·paragraph of the syllabus in Humphrey v. The Little Sisters, 29 0. 
S., 201, is as follows: 

"Real estate leased to said institution for a term of years at a stipu­
lated rent is not exempt from taxation, "although by the terms of the lease, 
the institution may have agreed with the lessor to pay the taxes." 

And the fifth ·paragraph of the syllabus in People v. Bennet Medical College, 
the Supreme Court of Illinois, as reported in the 94th North Eastern Reporter, 110, 
reads: 

"Under Bennett Medical College charter, paragraph 8, exempting from 
taxation all property, real, personal or mixed, belonging to the corporation, 
land on which it had a lease for years, the leasehold not being) taxed sepa­
rate from the fee is not exempt, because not belonging to it, for while 
belonging denotes ownership, the word owner usually refers to a fee 
simple." 

To exempt froii!I taxation the property described in this conveyance it must 
"belong" to The Woman's Protective Association as well as be used by it. And 
since the word "belonging" as used in the statute denotes ownership, and ownership 
of real estate usually refers to a fee simple, L am of the opinion that the property 
described in the conveyance does not "belong'' to The Woman's Protective Asso­
ciation, and hence is not exempt from taxation though it may at present be used 
for. charitable purposes. 

Respectfully, 
c. c. CRABBE, 

Attortrey Ge11eral. 


