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(1) A "HOUSEHOLDER" IS A PERSON WHO, AS HEAD OF 

THE FAMILY, KEEPS OR OCCUPIES A HOUSE WITH HIS 
FAMILY. 

(2) WHERE A NEW TOWNSHIP rs DESIGNATED FROM THE 

TERRITORY OF TWO TOWNSHIPS, THE ZONING REGULA­
TIONS OF THE TWO TOWNSHIPS CEASE TO APPLY-§503.02, 

RC. 

SYLLABUS: 

1. As used in Section 503.02, Revised Code, a "householder" is a person who, 
as the head of a family, keeps house or occupies a house with his family. 

2. Where under Section 503.02, Revised Code, a new township is designated 
from the territory of two townships, the zoning regulations of said two townships 
cease to apply when the designation is effected. 

Columbus, Ohio, June 22, 1961 

Hon. John S. Ballard, Prosecuting Attorney 
Summit County, Akron, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my op1111on reads as follows: 

"Our office has been requested to inquire of your office for a 
definition of the word 'householder' as the saying should be 
used pursuant to Section 503.02, Revised Code, for signatories 
to a petition for merger of two present Townships which will 
total less than twenty-two square miles in area. 
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"They have also requested information in connection with 
the status of zoning in the two present Townships during the 
time that merger would be in process and before the new Township 
adopted its own zoning regulations. 

"The ninety-day term for carryover of present Township 
zoning rules in connection with incorporation of a municipality 
did not seem to afford enough time in this new situation even 
if it were assumed that the same rules applied." 

As to the first question raised in your request, Section 503.02, Revised 

Code, reads : 

"The board of county commissioners may change the bound­
aries of any civil township, or partition any township among 
other townships within the county, by attaching a part of one 
township to another, by dividing one township and attaching the 
parts to other townships, or by laying off and designating a new 
township from the territory of one or more townships of the 
same county or from territory not before included in a civil 
township, when it is made to appear necessary or expedient by 
a petition for that purpose, signed by a majority of the house­
holders residing within the bounds of the townships to be affected 
by such partition or division." 

I am unable to .find any statutory definition of the word "house­

holder." Nor do I find any Ohio cases in which said word has been 

defined. Accordingly, to resolve the question, it appears necessary to 

determine what is the generally accepted definition of that word. 

In referring to the word "householder" it is stated in 41 Corpus 

Juris Secundum, pages 368 and 369: 

"It has been said that the term implies the idea of a domestic 
establishment or the management of a household, and the idea 
of residence, and that its common and generally accepted meaning 
embraces the idea of anyone, man or woman, who maintains a 
home in the community. Hence it is defined generally as the 
chief, head, or master of a family ; the occupier of a house; 
one who keeps house or maintains a domestic establishment; 
one who keeps house, or who occupies a house, with his family; 
a person owning or holding and occupying a house; a person who 
has a family, whom he keeps together and provides for, and of 
which he 1s the head or master. 

"* * * * * * * * *" 
In Ballentine's Law Dictionary, 2d Edition, page 597, it is stated: 

*"* * * * * 
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"Under a statute requiring a juror to he a householder, the 
term is defined as a person who has a family, whom he keeps 
together and provides for, and of which he is the head or master. 
He need be neither a father nor a husband, but he must occupy 
the position towards others of head or chief in a domestic estab­
lishment. The statute refers to a civil status of the person who is 
to be a competent juror, and not to his property. See Nelson v. 
State, 57 Miss, 286, 34 Am. Rep. 444. 

"As the word is used in exemption statutes, it signifies a 
person owning or holding and occupying a house. See 22 Am. 
Jur. 18." 

In ,f\Tords and Phrases, Vol. XIX, at page 705, the word is defined 

as follows: 

"* * * * * * * * * 
"The ordinary signification of a 'householder' is that such 

a person is the head of the family upon whom the other members 
are dependent. 

"A householder is a person who occupies a house as a place 
of residence or business, without any relation to the character 
of the title by which the property is held. Shepard v. City of 
New Orleans, 25 So. 542., 543, 51 La. Ann. 847. 

* * * * * * 
"A householder is defined to be a master or chief of a 

family, which family occupies a dwelling house. Hutchins v. 
Chamberlain, 11 N.Y. Leg. Obs. 248, 249; Carpenter v. Dame, 
10 Incl. 125, 130. One who keeps house with his family. Green­
wood v. Maddox, 27 Ark. 648, 655. 

"* * * * * * * * * 
"The word 'householder' means merely, according to Web~ 

ster, a master or chief of a family; one who keeps house with his 
family. Mr. Anderson defines 'householder' to be the head of a 
household, a person who has charge of a family or household. 
The word conveys, with the word 'family,' the idea of a domestic 
establishment or management of a household. Fore v. Hoke, 48 
Mo. App. 254, 261." 

It appears to be generally accepted, therefore, that, in the absence of 

specific definition, a "householder" is a person who, as the head of a 

family, keeps house or occupies a house with his family; and I conclude 

that, as used in Section 503.02, supra, the word should be given that 

definition. 

Coming to your' second question, under Section 503.02, supra., the 

hoard of county commissioners is authorized to lay off and designate a 
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new township from the territory of one or more townships when a proper 

petition is filed, under that section. Under Section 503.03, Revised Code, 

however, no township may be: 

"* * * laid off containing less than twenty-two square miles, 
or have its boundaries so changed as to reduce its territory below 
that quantity, unless it includes a municipal corporation, except 
as provided by sections 503.09 to 503.13, inclusive, of the Revised 
Code. * * *" 

Under the given facts, the township to be formed will contain less than 

twenty-two square miles, and, in the absence of further information, it is 

assumed that existing factors allow the establishment of such township. 

I am unable to find any statutory provision relating to the effect of 

the merger on the zoning regulations of the two original townships. As 

you note in your letter of request, there is a provision applying to the 

zoning regulations of township territory which is incorporated. This is 

found in Section 519.18, Revised Code, reading: 

"Regulations enacted by a board of township trustees under 
sections 519.02 to 519.25, inclusive, of the Revised Code, shall 
not apply within municipal corporations, except that where town­
ship territory, subject to such regulations, is incorporated, such 
regulations shall apply therein and be enforced by the township 
officials until the election and qualification of the officers for the 
newly incorporated territory, and for not to exceed ninety days 
thereafter, to enable the officers of the newly incorporated terri­
tory to adopt zoning regulations. Upon annexation of township 
territory to an existing municipal corporation the zoning regula­
tions then in effect shall remain in full force and shall be enforced 
by the township officials until the legislative authority of said 
municipal corporation shall either officially adopt the existing 
zoning regulations or new regulations for such territory." 

The above provision does not, however, apply to a designation of a town­

ship effected under Section 503.02, supra. 

I note that where pursuant to Section 503.02, supra, a new township is 

formed from the territories of two existing townships, said two townships 

must necessarily no longer exist. Thus, in the absence of any statutory 

provision to the contrary, the zoning regulations of the two townships 

would also no longer exist. 

One of my predecessors, 111 Opinion No. 2499, Opinions of the 

Attorney General for 1950, page 734, had occasion to consider a some-
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what similar question. At the time that the 1950 opinion was issued 

there was no specific provision of law relating to the effect of township 

zoning regulations when the territory was incorporated. Section 3180-42, 

General Code (now Section 519.18, Revised Code), then read: 

"Regulations enacted by a board of township trustees under 
the authority of this act shall not apply within municipal cor­
porations." 

The syllabus of the opinion reads : 

"Where a township zoning plan has been effected under the 
provisions of Section 3180-27 et seq. of the General Code, and a 
part or all of the area in such plan is incorporated into a munic­
ipality or is annexed to a municipality, the regulations affecting 
such zone shall cease to apply to such area incorporated or an­
nexed when such incorporation or annexation is effected." 

vVithout specific statutory authority, the zoning regulations of the 

township could not apply to the incorporated area during the period of 

transition. Likewise, the zoning regulations of one township cannot apply 

to another township. It follows, therefore, that when a new township is 

created from two existing townships, the zoning regulations of said two 

townships cease to apply. 

In conclusion, therefore, it is my opinion and you are advised: 

1. As used in Section 503.02, Revised Code, a "householder" 1s a 

person who, as the head of a family, keeps house or occupies a house with 

his family. 

2. \,\There under Section 503.02, Revised Code, a new township is 

designated from the territory of two townships, the zoning regulations of 

said two townships cease to apply when the designation is effected. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




