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OPINION NO. 82-041 

Syll1bu1: 

Political subdivisions and agencies which accept the services of 
persons on probation to perform community services pursuant to R.C. 
2951.02(0), and which do not provide any compensation or 
remuneration to such individuals, are not required to make 
contributions to either the workers' compensation fund or the 
unemployment compensation fund on behalf of those individuals. 

To: J1me1 S. Repp, Hardin County Proaecutlng Attorney, Kenton, Ohio 
By: Wllllem J. Brown, Attorney General, June 17, 1982 

I have before me your request for my opinion regarding several questions 
relating to R.C. 2951.02(0) which provides for the imposition of community service 
work as part of the terms of probation for a person convicted of a misdemeanor. In 
particular you ask: · 

1. Would a political subdivision, agency, or charitable organization 
which accepts the service of persons on probation be required to 
make contributions to either the workers' compensation · fund, the 
unemployment compensation fund, or both? 

2. What additional liability insurance coverage should a political 
subdivision, agency, or charitable organization which accepts the 
service of persons on probation obtain to protect itself? 

At the outset, I ask you to note that I will address your questions only as they 
concern political subdivisions and agencies. I am empowered by R.C. 109.14 to 
advise prosecuting attorneys only with respect to their duties, and as a prosecuting 
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attorney has the duty to advise varioLls political subdivisions but not charitable 
organizations, I will so limit my consideration of your questions. 

In addressing your first question I start by noting R,C, 2951.02(0) which states 
in pertinent part: 

When an offender is convicted of a misdemeanor the court may 
offer to the offender, as a condition of probation that would be in 
addition to the l'equired conditions of probation and the discretionary 
conditions of probation that may be imposed pursuant to division (C) 
of this. section, that the offender be required to perform supervised 
community service work under the authority of health districts, park 
districts, counties, municipal corporations, townships, other political 
subdivisions of the state, or agencies of the state or any of its 
political subdivisions, or under the· authority of charitable 
organizations that render services to the community or its citizens, in 
accordance with this division. 

It is my understanding pursuant to telephone conversations between you and 
members of my staff that individuals perfoL·:n~:ig commurlty service work under 
R.C. 2951.02(0) do not receive any salary or r·emuneration for their ·services, This 
fact proves to be dispositive of your first question. 

R.C. 4123.38 would require a political s1•t>division or agency of a political 
subdivision to contribute to the workers' compensation fund on behalf of individuals 
performing community services work pursuant to R.C. 2951,02(0) if these 
individuals are covered by the Workers' Compensation Act, R.C. Chapter 4123, As I 
have recently had occasion to note in 1982 Op. Att'y Gen. No. 82-007, however, 
"one oC the fundamental elements necessary for the compensability of claims for 
workers' compensation benefits is the existence of the relation of employer and 
employee. Absent this relationship the provisions of the Workers' Compensation 
Act have no application. Acklin Stamping Co. v. Kutz, 98 Ohio St. 61, 120 N,E, 229 
(1918)." For the purposes of the Workers' Compensation Act, the 
employer/employee relationship depends on an appointment or an express or 
implied contract for hire. Industrial Commission v. Bateman, 126 Ohio St. 279, 185 
N.E. 50 (1933). In Coviello v. Industrial Commission of Ohio, 129 Ohio St. 589, 196 
N.E. 661 (1935), the Court held that "[iJ t is impossible to have a 'contract for hire' 
without an obligation that the person denominated the employer pay the person 
employed." (Syllabus, paragraph one.) 

It seems that individuals performing community service work pursuant to 
R.C. 2951,02(G)°are not serving under an appointment. The term appointment is not 
defined for the purposes of R,C, Chapter 4123 and, accordingly, must be given its 
plain meaning. R.C. 1.42. "Appointment" is defined in Black's Law Dictionary (5th 
Ed. 1979) at 91 as "[t) he designation of a person, by the person or persons having 
authority therefor, to discharge the duties of some office or trust." An individual 
performing service pursuant to R,C. 2951.02(0) would not appear to be discharging 
the duties of some office or trust. Further, as I noted above, it is my understanding 
that individuals performing community service work under R.C. 2951.02(0) receive 
no wages or remuneration for their services and, therefore, are not working under a 
contract for hire. Without an employer/employee relationship, the provisions of 
the Workers' Compensation Act, including R.C. 4123.38 which requires contribution 
to the fund, do not apply. Consequently, I must conclude that political subdivisions 
and agencies which enjoy community service work performed by individuals 
pursuant to R.C. 2951.02(G) are not required to make contributions to the workers' 
compensation fund on behalf of those individuals. 

With respect to unemployment compensation contributions, political 
subdivisions and their agencies or instrumentalities have the option, under R.C. 
4141.242, of making contributions to the unemployment compensation fund pursuant 
to R.C. 4141,25, or to reimburse the fund for claims paid out, on behalf of 
individuals in their employment. Absent an employr.ient relationship, neither 
statute applies. R.C. 4141.242 (public entity required to contribute to the 
unemployment compensation fund may pay to the administrator, in lieu of 
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contributions, an amount equal to the amount of benefits attributable to "service In 
the employ 9f the public entity"); R.C. 4141,25 (employer's contribution Is based 
upon amount of wages paid by employer). R.C. 4141•.0l{B)(l) defines employment as: 

(a) Services performed for wa~es under any contract of hire, 
written or oral, express or implied, including service performed In 
interstate commerce and service performed by an officer of a 
corporation, without regard to whether such service Is executive, 
managerial, or manual in nature, and without regard to whether such 
officer is a st:ockholder or a member of the board of directors of the 
corporation; 

(b) Services performed by an individual for remuneration 
unless it is shown to the satisfaction of the administrator that such 
individual: 

(i) Has been and will continue to be free from control or 
direction over the performance of such service, both under his 
contract of service and in fact; 

(ii) That such service is outside the usual course of the business 
for which service is performed; and . 

(iii) That such individual is customarily engaged in an 
independently established trade, occupation, profession, or business. 
(Emphasis added.) 

Since you have indicated that individuals who perform community service work 
receive no wages or remuneration, such individuals are not in ·the employment of 
the subdivision or agency for the purposes of R.C. 4141.242 or R.C. 4141.25. 
Consequently, I must conclude that political subdivisions and agencies are not 
required to contribute to the unemployment compensation fund on behalf of 
individuals performing community service work pursuant to R.C. 2951.02(G). 

In response to your second question, I note that it ls the longstanding rule of 
law in Ohio that political subdivisions and their agencies have only those powers 
which are expressly conferred or necessarily implied by statute. See Elder v. 
Smith, Auditor, 103 Ohio St. 369, 133 N.E. 791 (1921); Trustees of New London 
Township v. Miner, 26 Ohio St. 452 (1875). If a particular subdivision or agency has 
the statutory authority to purchase insurance for its protection and there is no 
limitation provided by the statute, the total amount of coverage to be purchased is 
a policy decision within the reasonable discretion of the particular subdivision or 
agency. The necessity for coverage and the amount of coverage that should be 
purchased in any particular situation are not, therefore, issues upon which I can 
properly opine. 

Based on the foregoing analysis, it is my opinion, and you are advised, that 
political subdivisions and agencies which accept the services of persons on 
probation to perform community services pursuant to R.C. 2951.02(G), and which do 
not provide any compensation or remuneration to such individuals, are not required 
to make contributions to either the workers' compensation fund or the 
unemployment compensation fund on behalf of those individuals. 




