
Opin. 67-003 ATTORNEY GENERAL 2-8 

OPINION NO. 67-003 

Syllabus: 

1. A non-teaching employee of any school district who 
works twelve months a year accumulates one and one-fourth 
days of sick leave credit for each month actually worked. 

2. Whether a non-teaching employee who works nine or 
ten months in a calendar year and is paid in nine, ten or 
twelve equal monthly installments, is entitled to one and 
one-fourth days of sick leave credit for each month of the 
year depends upon whether he is employed on an annual basis 
under the provisions of Section 3319.081, Revised Code, 
and must therefore be considered a full-time employee under 
Section 143.29, Revised Code, entitled to accumulate sick 
leave credit for each completed month of service during 
the calendar year which is included in his contract of 
employment, or whether he is employed by a city school dis­
trict under the auspices of a Municipal Civil Service Com­
mission and must therefore be considered a part-time em­
ployee under Section 143.29, Revised Code, entitled to 
accumulate sick leave credit for each month actually
worked. 

To: Archer E. Reilly, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, January 6, 1967 

I have before me a request for my opinion from the Au­
ditor of State which reads in pertinent part as follows: 

"Your opinion is requested on a number 
of questions respecting the crediting of 
sick leave for non-teaching employees in 
the public schools of Ohio. 

"Non-teaching employees in various 
occupational groups work different periods 
of time for different boards of education. 
The school year in most districts is nine 
or ten months in length. In such districts, 
cafeteria workers, secretaries, bus drivers, 
and some custodians generally work nine or 
ten months in each calendar year. In the 
same district, the maintenance men and some 
custodians may work eleven or twelve months 
in each calendar year. Further, some school 
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districts pay non-teaching employees in nine 
or ten equal monthly installments, whereas 
other school districts pay such employees in 
twelve monthly installments. 

"A previous attorney general ruled in 
1950 o.A.G. No. 1605 that G.C. 4834-5a (Sec­
tion 3313.21, Revised Code) and G.C. 4842-7 
(Sections 3319.08 and 3319.09, Revised Code)
merely established minimums 1for time lost 
due to illness or otherwise' and that sick 
leave rights of full-time employees of boards 
of education should be determined in accord­
ance with G.c. 486-17c (Section 143.29, Re­
vised Code).*** 

"Under Section 143.29, Revised Code, 
the following questions are submitted for 
your opinion: 

11 1. Does a non-teaching employee who 
works twelve months in a calendar year and 
who is paid in twelve equal monthly install­
ments accumulate one and one-fourth days of 
sick leave credit for each month actually 
worked, or fifteen days per year? 

11 2. Does a non-teaching employee who 
works nine or ten months in a calendar year 
and who is paid in twelve equal monthly in­
stallments accumulate one and one fourth 
days of sick leave for each of the nine or 
ten months actually worked, or does he accumu­
late one and one-fourth days of sick leave for 
twelve months for a total of fifteen days 
sick leave credit per year? 

"3. Does a non-teaching employee who 
works nine or ten months in a calendar year 
and who is paid in nine or ten equal monthly 
installments accumulate one and one-fourth 
days of sick leave for each of the nine or 
ten months actually worked or does he accumu­
late one and one-fourth days of sick leave 
for twelve months for a total of fifteen 
days sick leave credit per year?*** 

11 As the questions regarding the amount 
of sick leave credits to which a non-teaching 
employee of a school district is entitled 
are of statewide interest, will you please 
issue your formal opinion at an early date. 11 

Section 143.29, Revised Code, which is referred to in the re­
quest letter is the pertinent statute relating to sick leave 
benefits for non-teaching employees in the public schools of Ohio, 
and it provides in pertinent part as follows: 

"***Each full-time employee of any 
board of-education, shall be entitled for 
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each completed month of service to sick 
leave of one and one-fourth work days 
with pay. * * *" 
Thus, a non-teaching employee of any board of educa­

tion who works twelve months in a calendar year is entitled 
to accumulate one and one-fourth days of sick leave credit 
for each month in the year or fifteen days per year. He 
is a full-time employee, and the answer to the first in­
quiry must be in the affirmative. 

The second and third questions pose a more difficult 
problem. The basic issue is, whether a non-teaching em­
ployee who works nine or ten months out of a twelve month 
calendar year is entitled to accumulate sick leave credit 
for each month of the year, or is he only entitled to 
accumulate sick leave credit for the nine or ten months 
he actually works. The answer to this question depends 
upon whether or not an employee in this position is con­
sidered to be a full-time employee. If he is, then he is 
entitled to fifteen days sick leave credit. If the em­
ployee is considered to be a part-time employee then he is 
only entitled to sick leave credit for months actually worked. 

Initially, let me state that the number of installments 
or the times of paying wages or salary is not dispositive 
in any way of a non-teaching employee's right to sick leave 
credit under Section 143.29, Revised Code. Consequently, no 
valid distinction may be made on the basis that some em­
ployees work nine or ten months and are paid in twelve equal 
monthly installments and some employees work nine or ten 
months and are paid in nine or ten equal monthly installments. 

One of my predecessors in Opinion No. 3575, Opinions 
of the Attorney General for 1954, page 75, considered essen­
tially the same issue as raised in the opinion request letter, 
although the question there presented involved teachers. 

The first and third branch of the syllabus of that 
opinion provides, in part, as follows: 

11 1. A teacher employed in the public 
schools under a contract for one or more 
years, or under a continuing contract, is 
a full time employee within the purview 
of Section 143.29, Revised Code (486-17c, 
General Code), relating to sick leave and 
notwithstanding that his active service 
may be performed during only a portion of 
the year, is entitled to sick leave credit 
for each completed month of service dur­
ing the calendar year which is included 
in his contract of employment. Opinion 
No. 1605, Opinions of the Attorney General 
for 1950, page 173, approved. 

"3. The salary of a teacher is on 
an annual basis and the number of install­
ments or the times of paying the same do 
not in any way affect a teachers right to 
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sick leave credit as determined by Section 
143.29, Revised Code, 486-77c, G,C,, * * *" 

(Emphasis added) 

Section 3319,081, Revised Code, deals with the employ­
ment of non-teaching employees of school districts wherein 
the provisions of Section 143,01 to 143,48, inclusive, of 
the Revised Code do not apply, This section, like those 
involving teachers, requires contracts of employment 
to be made for the employment of all non-teaching employees, 
This statute plainly indicates that, lilce teachers, these 
non-teaching employees are to be employed by the year and that 
their salary is on an annual basis, No valid distinction may 
be drawn between teaching and non-teaching employees who are 
under a contract of employment, The rationale employed in 
Opinion No, 3575, supra, applies with equal force to non­
teaching employees who have a contract under the provisions 
of Section 3319,081, supra, and who are employed by local, 
exempted village, or county school districts, These non­
teaching employees are full-time employees within the purview 
of Section 143,29, Revised Code, 

The only type of school district wherein the provisions 
of Section 3319,081, supra, do not apply is a city school 
district, Section 143,30, Revised Code, provides for the es­
tablishment of a municipal civil service commission in city 
school districts and for the enactment of rules not incon­
sistent with Sections 143.01 to 143,08, supra, Non-teaching 
employees in these districts do not have individual contracts 
of employment as do their counterparts in other school dis­
tricts, It therefore follows that non-teaching employees of 
city school districts are clearly subject to that provision of 
Section 143,29, Revised Code, which also provides in pertinent 
part as follows: 

"***Provisional appointees, or those 
who render part-time, seasonal, intermittent, 
per diem or hourly service shall be entitled 
to sick leave for the time actually worked 
at the same rate as that ~ranted full-time 
employees.* * * 11 (Emphasis added) 




