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OPINION NO. 90-046 

Syllabus: 

A board of cemetery trustees of a municipal and township cemetery 
that is established pursuant to R.C. 759.27 is not authorized to enter 
into an agreeme!lt with a private business enterprise whereby such 
enterprise is permitted to display monuments and literature at the 
cemetery in consideration for which the enterprise agrees to pay the 
cemetery a commission on all completed monument sales. 

To: Dean Holman, Medina County Prosecuting Attorney, Medina, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, July 13, 1990 

You have requt;sted my opinion on a matter pertaining to the authority of a 
board 0f cemetery trustees of a municipal and township cemetery. Your letter reads 
as follows: 

The City of Wadsworth and Wadsworth Township Trustees share 
the "Union Cemetery" in Medina County. The Board of Trustees for 
the cemetery is composed of at least a city official, a township trustee 
and private citizen. A private enterprise which sells cemetery 
monuments has approached the board regarding the display of their 
monuments and literatun, at the cemetery for the sale of monuments. 
Any sales would result in a sales commission to the cemetery. 

With regard to the foregoing, you have asked whether the board of cemetery trustees 
may enter into an agreement with the private business enterprise whereby it will be 
permitted to display its monuments and literature at the cemetery, in consideration 
for which the enterprise will pay the cemetery a commission on all completed 
monument sales. 

Provisions addressed to the establishment and management of a cemetery by 
a municipal corporation and a township appear in R.C. Chapter 759 (cemeteries) at 
R.C. 759.27-.44. R.C. 759.27 states, in pertinent part, that, "[t]he legislative 
authorities... of one or more municipal corporations and the boards of township 
trustees of one or more townships, when conveniently located for that purpose, may 
unite in the establishment and management of a cemetery." The land therefor, not 
exceeding one hundred acres, is to be acquired by purchase or appropriation, and is 
to be paid for in the manner provided by R.C. 759.30. Id. See R.C. 759.28 
(appropriation of land by municipal corporation for the cemetery purposes specified 
in R.C. 759.27); R.C. 759.29 (title to the cemetery grounds shall vest in and be held 
by the municipal corporation making the appropriation in trust for the use of its 
inhabitants and the inhabitants of the township); R.C. 759.30 (the expense of the 
purchase, or of the proceedings in case of appropriation, or both, for land for 
cemetery purposes under R.C. 759.27 shall be borne by the municipal corporations 
and townships in proportion to the property of each on the tax duplicate). R.C. 
759.31 further provides that a cemetery owned in common as provided in R.C. 759.27 
"shall be under the control and management of the board of township trustees and 
the legislative authorities of the municipal corporations, and their authority over it 
and duties in relation thereto shall be the same as where the cemetery is the 
exclusive property of a single municipal corporation." See R.C. 759.01-.07 
(provisions applicable to municipal cemeteries generally); R.C. 759.08-.18 (city 
cemeteries); R.C. 759.19-. 26 (village cemeteries). 
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As I noted recently in 1989 Op. Att'y Gen. No. 89-058, there are two 
methods set forth in R.C. Chapter 759 by which a municipal and township cemetery 
may be managed and operated. Pursuant to R.C. 759.35, the legislative authority of 
the municipal corporation and the board of township trustees may elect to control 
and manage such cemetery directly through joint meetings of those two bodies. 
Alternatively, they may delegate such responsibility to a separately-elected board of 
cemetery trustees pursuant to the terms of R.C. 759.36. R.C. 759.36 thus reads, in 
pertinent part, as follows: 

At any joint meeting provided for by section 759.35 of the 
Revised Code, or at the joint meeting provided for by section 759.34 of 
the Revised Code,l by a majority vote of all present counting 
members of the legislat;_ve authorities of municipal corporations and of 
boards of township trustees, the meeting may elect a board of 
cemetery trustees consisting of three members, of which one or more 
must be a member of each of the separate boards of township trustees 
and legislative authorities which comprise the union cemetery 
association represented by the joint meeting. (Footnote added.) 

Thus, as a creature of statute, a board of cemetery trustees of a municipal 
and township cemetery may exercise only those powers and responsibilities expressly 
conferred upon it by the General Assembly, or that are necessarily implied by those 
powers and responsibilities as are expressly granted it. See generally Yorkaviti v. 
Board of Township Trusu:es, 166 Ohio St. 349, 142 N.E.2d 655 (1957); Trustees of 
New London Township v. Miner, 26 Ohio St. 452 (1875). Any authority on the part 
of a board of cemetery trustees to enter into an agreement such as that described in 
your letter, therefore, must be either expressly granted by one or more of the 
statutory provisions that comprise R.C. Chapter 759, or necessarily implied 
somewhere within those provisions. 

The specific duties and powers of a board of cemetery trustees of a 
municipal and township cemetery are set forth in R.C. 759.36. R.C. 759.36 reads, in 
pertinent part, as follows: 

The board of cemetery trustees so elected shall have the custody 
of the funds derived from the tax levy provided by section 759.34 of 
the Revised Code, and the political subdivision shall pay the funds to 
the board of cemetery trustees upon its application for them. The 
board of cemetery trustees also shall have the custody of the funds 
derived from any tax levied by the union cemetery district under 
Chapter 5705. of the Revised Code. The board of cemetery trustees 
shall have all the powers and perform all the duties exercised and 
performed by the director of public service of a municipal corporation 
under sections 759.09 to 759.14 of the Revised Code. The board of 
cemetery trustees may create a permanent endowment fund for the 
express purpose of keeping the cemetery clean and in good order and 
may: 

(A) Add to the price regularly charged for lots a sum for that 
purpose; 

(B) Receive gifts for that purpose; 
(C) Enter into separate agreements with the purchasers of lots by 

which an agreed part of the purchase price shall constitute a 
permanent fund; 

(D) Receive individual gifts for the fund, the income thereof to 
be used for the upkeep and care of lots. 

When any such funds are received or created, they shall be a 
permanent fund for such use and the income therefrom shall be used 
only for such purpose, and the principal sum shall be kept and invested 

R.C. 759.34 requires the legislative authority of the municipal 
corporation and the board of township trustees to meet each May "for the 
purpose of determining the rate of tax to be levied upon the taxable property 
of the municipal corporation and the township for [cemetery] purposes." 
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under the same terms fixed by law for the investment of the funds of a 
minor by his guardian. 

R.C. 759.36 also provides for the specific terms to be served by the individual 
members of a board of cemetery trustees; the filling of vacancies that occur on such 
board; the designation of one of the board memoJers as the board's :!erk-treasurer; 
and the removal of board members. Under R.C. 759.36, therefore, a board of 
cemetery trustees is directed to retain custody of the funds derived from the tax 
levied pursuant to R.C. 759.34, as well as the funds derived from any tax levied by a 
union cemetery district under R.C. Chapter 5705. See R.C. 759.341 (creation of a 
union cemetery district for the purpose of levying taxes within the territory of the 
district for the establishment, operation, and maintenance of the cemetery); Op. No. 
89-058 at 2-245 n. 1. R.C. 759.36 also permits a board of cemetery trustees to 
create a permanent endowment fund for the purpose of keeping the municipal and 
township cemetery clean and in good order, which shall be comprised of moneys 
raised from the sources specified in R.C. 759.36(A)-(D). 

In addition to the responsibility thereby conferred upon a board of cemetery 
trustees with respect to the custody of cemetery funds, R.C. 759.36 further provides 
that a board of cemetery trustees shall have all the powers and perform all the 
duti('S exercised and performed by the director of public service of a municipal 
corporation under R.C. 759.09-.14. R.C. 759.09-.14 address the particular powers 
and duties conferred upon a director of public service with respect to the control and 
management of cemeteries and burial grounds located in or belonging to a city. R.C. 
759.09 thus stales that the director of public service "shall take possession and 
charge, and have the entire management, control, and regulation of public burial 
grounds and cemeteries located in or belonging to the city, subject to its 
ordinances." R.C. 759.11 also grants the director of public servic:e the authority to 
make bylaws and regulations for the management and protection of the burial 
grounds and cemeteries under his control, and for the burial of the dead therein. 
R.C. 759.12 states that in such bylaws and regulations the director of public service 
"shall declare the amount of money he will accept by agreement, gift, devise, 
bequest, or otherwise and hold as a permanent fund of the cemetery," to be used for 
the perpetual care of the cemetery lots designated. R.C. 759.14 further addresses 
the receipt and management of moneys by the director of public service in 
connection with the operation of the cemetery: 

The director of public service shall have entire charge and 
control of receipts from the sale of cemetery lots, and of laying off 
and embellishing the grounds. He may receive donations by bequest, 
de•1ise, deed of gift, or otherwise, or money or other property, the 
principal or interest of which is to be used for the enlargement, 
improvement, embellishment, or care of the cemetery grounds 
generally, or for any particular parts or lots therein, as the donor 
directs, or as the director determines if no such direction is given. The 
director shall sell lots, receive payment therefor, direct the 
improvements, and make the expenditures under such rules and orders 
as he prescribes, and shall invest, manage, and control property 
received hy donations and surplus funds in his hands from any source. 

See also R.C. 759.10 (whenever necessary the director of public service shall 
institute suits in the name of the city to recover damages for injuries to city 
cemetery property); R.C. 759.13 (the director of public service shall determin" the 
size and price of cemetery lots, and the terms of payment therefor). 

Having reviewed the foregoing provisions of R.C. Chapter 759, I conclude 
that a board of cemetery trustees of a municipal and township cemetery may not 
enter into an agreement with a private business enterprise whereby the private 
enterprise is permitted to display monuments and literature at the cemetery, in 
consideration for which the enterprise agrees to pay the cemetery a commiss10n on 
all completed monument sales. First, it is evident that an express grant of such 
authority on the part of a board of cemetery trustees does not appear in either R.C. 
759.36 or the provisions of R. C. 759.09-.14. I also discern nothing in any of those 
statutory provisions to indicate that such authority is granted by implication. In that 
regard I am of the opinion that the foregoing statutes, by their express terms, 
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confer upon a board of cemetery trustees very specific duties and powers that are 
limited in their character and scope to matters directly related to the operation, 
management, and maintenance of the cemetery. I perceive no necessary connection, 
however, between the transaction described in your letter and the board's exercise 
of the specific duties and responsibilities bestowed upon it by the provisions of R.C. 
Chapter 759 set forth above. Cf., e.g., State ex rel. Corriga11 v. Seminatore, 66 
Ohio St. 2d 459, 470, 423 N.E.2d 105, 113 (1981) (a particular power may be implied 
on the part of a public agency where such power reasonably relates to the proper 
exercise of an express power by such agency). Accordingly, I conclude that there is 
no basis for inferring from those provisions authority on the part of a board of 
cemetery trustees to enter into an agreement with a private business enterprise 
whereby such enterprise is permitted to display monuments and liter2ture at the 
cemetery in consideration for which the enterprise agrees to pay the cemetery a 
commission on all completed monume~t sales. 

It is, therefore, my opinion, and you are advised that a board of cemetery 
trustees of a municipal and township cemetery that is established pursuant to R.C. 
759.27 is not authorized to enter into an agreement with a private business 
enterprise whereby such enterprise is permitted to display monuments and literature 
at the cemetery in consideration for which the enterprise agrees to pay the 
cemetery a commission on all completed monument sales. 




