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OPINION NO. 68-025 

Syllabus: 

1. The clerk of courts of each county must collect 
the sales tax on all sales of motor vehicles made by trust­
ees in bankruptcy pursuant to Section 4505.06, Revised Code. 

2. The clerk of courts shall refuse to accept for filing 
any application for a certificate of title and shall refuse to 
issue a certificate of title unless the sales tax is paid in 
the manner prescribed in Section 4505.06{ Revised Code, or not 
required under paragraphs (A) through (EJ of Section 4505.o6, 
Revised Code. 

To: John T. Corrigan, Cuyahoga County Pros. Atty., Cleveland, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, January 30, 1968 

Your request for my opinion reads as follows: 

"l. Should the Clerk of Courts of each 
county collect sales or use tax on all sales 
of motor vehicles by trustees in bankruptcy? 

"2. If the answer to No. 1 is in the 
affirmative, may the Clerk of Courts properly
refuse to transfer title to a purchaser of an 
automobile from a trustee in bankruptcy unless 
the sales or use tax is paid?" 

Section 5739.01, Revised Code, provides in pertinent 
part: 

"As used in sections 5739.01 to 5739.31, 
inclusive, of the Revised Code: 

"(A) 'Person• includes individuals, 
receivers, assignees, trustees in bankruptcy, 
estates, firms, partnerships,- associations, 
joint-stock companies, joint ventures, clubs, 
societies, corporations, the state and its 
political subdivisions, and combinations of 
individuals. of any form. 

"(B) 'Sale' and •selling' include all 
transactions by which title or possession, or 
both, of tangible personal property, is or is 
to be transferred*** for a consideration 
* * * 

"(C) •vendor' means the person by whom 
the transfer effected or license given by a 
sale is or is to be made or given; * * * 
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"(D) 'Consumer' means the person to 
whom the transfer effected or license given
by a sale is or is to be made or given, or to 
whom the admission is granted. 

"* * * * * * * * * 

"(E) 'Retail sale' and 'sales at retail' 
include all sales except those in which the 
purpose of the consumer is: (none of which 
are herein relevant) 

"* * * * * * * * * 

"(G) 'Engaging in business• means com 
mencing, conducting, or continuing in business, 
and liquidating a business when the liquidator
thereof holds himself out to the public as con­
ducting such business. Making a casual sale is 
not engaging in business. 

"* * * * * * * * * 

"(M) 'Casual sale' means a sale of an 
item of tangible personal property which was 
obtained by the person making the sale, through 
purchase or otherwise, for his own use in this 
state." 

(Parenthetical matter added) 

Section 5739,02, Revised Code, provides in pertinent part: 

"For the purpose of providing revenue with 
which to meet the needs of the state*** an 
excise tax is hereby levied on each retail sale 
made in this state. 

"* * * * * * * * * 
"(B) The tax does not apply to the follow-

ing: 

"* * * * * * * * *

"(8) Casual sales by a person not engaged 
in the business of selling tangible personal 
property except as to such sales of motor ve­
hicles and house trailers; 

"* * * * * * * * * 
"For the purpose of the proper administra­

tion of sections 5739.01 to 5739,31, inclusive, 
of the Revised Code, and tc prevent the evasion 
of the tax, it is presumed that all sales made 
in this state are subject to the tax until the 
contrary is established." 

Giving effect to the above-quoted provisions of Sections 
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5739.01 and 5739.02, both supra, all sales of motor vehicles 
by trustees in bankruptcy are subject to the four percent 
state sales tax regardless of whether the said sales are made 
by the trustee while "engaging in business" or as "casual 
sales." 

However, as a result of the decision of the referee in 
bankruptcy in the case of In re Payne Corporation, Bankrupt, 
United states District Court, Northern District, Eastern 
Division, decided November 13, 1953, and reported in 68 Ohio 
Law Abs. 545, 53 Ohio Opinions 467, there is some question as 
to the enforceability of the collection of the tax when the 
sale is a "casual sale" as defined in paragraph (M) of Section 
5739.01, supra. There is no question about the taxability of 
sales of motor vehicles by trustees in bankruptcy in the conduct 
of the bankrupt's business. 28 U.S.C.A., Section 960, reads 
as follows: 

11 Any officers and agents conducting any 
business under authority of a United States 
court shall be subject to all Federal, State 
and local taxes applicable to such business 
to the same extent as if it were conducted 
by an individual or corporation. 11 

In the Payne Corporation case, the referee held: 

¥For the reasons stated I conclude: 

11 1. That ·by reason of omission of a 
trustee in (liquidating) bankruptcy in the 
definition of 1 persons 1 in the Ohio Sales 
Act, this act does not apply to sales by 
the trustee pursuant to the order of the 
Bankruptcy Court for the purpose of liqui­
dation as distinguished from sales in the 
conduct of bankrupt's business. 

"2. If, contrary to the above conclu­
sion, it should be found that such sales are 
within the provision of the Sales Tax statute, 
I conclude that such statute, in this respect, 
is invalid for the reason that it interferes 
with the administration of the Bankruptcy Act 
by the Bankruptcy Court and is contrary to the 
purpose of Congress, as evidenced by 28 U.S.C.A. 
Sec. 960, to restrict the validity of states 
texes, payable by trustee for their actions 
during the administration, to sales made by the 
trustee while conducting the bankrupt's busi­
ness." (68 Ohio Law Abs. at 558) 

In regard to the referee's first basis for concluding 
that liquidating sales of motor vehicles by trustees in 
bankruptcy were not taxable, it must be noted that the Ohio 
General Assembly amended paragraph (A) of Section 5739,01, 
supra, in Amended Substitute Senate Bill No. 376 (128 Ohio 
Laws 421, 423), effective July 1, 1959, so as to expressly 
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include trustees in bankruptcy within the definition of 
"person." 

In regard to the referee's second basis for holding 
that liquidating sales of motor vehicles by trustees in 
bankruptcy were not taxable, the referee observed: 

"***In fact, it is evident that the 
Commissioner looks chiefly to the vendor in 
the.payment of the tax. 

'! A considerable number of sections 
rather clearly disclose that the vendor is 
liable, certainly as much liable as the con­
sumer The vendor is not secondarily liable, 
if by that is meant that the consumer must 
first be looked to for payment. The vendor 
is liable whether he collects the tax or not. 
In fact, the vendor is liable in some in­
stances where the consumer is not." 

(Emphasis by the court) 
(68 Ohio Law Abs. at 556) 

and further observed that the decisions cited therein held 
that no state could levy a tax upon the process of the 
Courts of the United States or impede the officers of the 
Courts in an essential judicial function, and concluded that 
the State could not enforce the tax upon the casual sale of 
a motor vehicle by a trustee in bankruptcy pursuant to Court 
order either directly or indirectly through the clerk of courts. 
However, in regard to the sales tax upon casual sales of motor 
vehicles by trustees in bankruptcy, it is my opinion that the 
decision of the Payne Corporation is no longer applicable in 
Ohio. 

The tax levied under Section 5739.02, supra - which is 
not to be confused with the four percent excise tax upon the 
privilege of engaging in the business of making retail sales 
levied by Section 5739.10 Revised Code - is upon the consumer, 
and the vendor's liability, if any, is that of a collector and d 
trustee. See Section 5739.03, Revised Code amended by Amended Sub­
s.ti tute Senate Bill No. 35C (132 v. S 350), effective December 
1,1967, which reads in part as follows: 

"Except as provided in section 5739. 05 
of the Revised Code, the tax imposed by or 
pursuant to section 5739.02 or 5739.021 of 
the Revised Code shall be paid by the con­
sumer to the vendor, and each vendor shall 
collect from the consumer, as trustee for 
the state of Ohio, the full and exact amount 
of the tax payable on each taxable sale, in 
the manner and at the times provided as fol­
lows:" 

It has been recognized by the federal courts that sales 
taxes levied upon sales by trustees while liquidating the 
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bankrupt's estate are proper and valid if the tax is upon the 
purchaser or consumer. See In re Leavy et al. City of New York 
v. Jersawit, CCA 2d, 1936, 31 Am. Bankruptcy Reports (N.S.) 698, 
85 F. 2d 25. At this point, it should be noted that one of the 
decisions relied on in the Payne Corporation case which the 
referee stated "comes closer to the realities" (68 Ohio Law Abs., 
at 553) is the case of In re West Coast Cabinet Works, Inc., 
92 F. Supp. 636, aff'd. in California State Board of Equalization 
v. Goggin, 191 F. 2d 726. In this case, however, the district 
court distinguished the In re Leavy case,-supra, on the ground 
that the tax in Leavy was upon the consumer and the California 
sales tax was upon the seller, a tax upon the privilege of 
making retail sales (92 F. Supp., at 646 and 649). Obviously, 
a sales tax upon a trustee in bankruptcy on the privilege of 
selling the bankrupt's property pursuant to a court order would 
constitute a tax upon the process of the Federat courts. But, 
as is shown unequivocally by the quoted portion of Section 
5739.03, supra, the Ohio sales tax levied in Section 5739.02, 
supra, is upon the purchaser and in no way taxes the process 
of the Federal courts. 

In addition to the fact that the trustee in bankruptcy 
is not subject to the burden of the tax, under section 4505.06, 
Revised Code, a trustee in bankruptcy making a casual sale of 
a motor vehicle is not even liable or responsible for the 
collection of the sales tax under the provisions of the statute 
which provide in pertinent part: 

"In the case of the sale of a motor 
vehicle by a dealer to a general purchaser 
or user, the certificate of title shall be 
obtained in the name of the purchaser by 
the dealer upon application signed by the 
purchaser. In all other cases such cer­
tificates shall be obtained by the purchaser. 
In all cases of transfer of motor vehicles 
the application for certificate of title 
shall be filed within seven days after the 
delivery of such motor vehicle. 

"The clerk, except as provided in this 
section, shall refuse to accept for filing 
any application for a certificate of title 
and shall refuse to issue a certificate of 
title unless the dealer or the applicant, 
in cases in which the certificate shall be 
obtained by the purchaser, submits with the 
application, payment of the tax levied by 
or pursuant to section 5739.02 or 5739.021 
6_739.02J7 of the Revised Code by cash, 
certified check, draft, or money order pay­
able to the clerk who shall issue a receipt 
in the form prescribed by the tax commis­
sioner, or a receipt issued by the commis­
sioner showing the payment of the tax." 

(Emphasis added) 

As can be seen from the emphasized language, the tax levied 
by Section 5739,02, supra, is to be collected by the clerk 
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of courts directly from the purchaser at the time the pur­
chaser makes application for his certificate of title. In 
other words, the trustee in bankruptcy who makes a casual 
sale of a motor vehicle pursuant to an order of liquidation 
by the bankruptcy court is liable for neither the payment of 
the sales tax nor the collection of the sales tax. Therefore, 
for these reasons, the decision of the referee in bankruptcy 
in the case of In re Payne Corporation, Bankrupt, supra, is 
no longer applicable and, in answer to your first question, 
the clerk of courts of each county must collect the sales tax 
on all sales of motor vehicles made by trustees in bankruptcy 
pursuant to Section 4505.06, supra. 

In answer to your second question relative to the re­
fusal to accept an application for a certificate of title 
and to issue a certificate of title, Section 4505.06, supra 
provides in pertinent part: 

"The clerk, except as provided in this 
section, shall refuse to accept for filing 
any application for a certificate of title 
and shall refuse to issue a certificate of 
title unless the dealer or the applicant, in 
cases in which the certificate shall be ob­
tained by the purchaser, submits with the ap­
plication, payment of the tax levied by or 
pursuant to section 5739.02 or 5739.021 
L'.'.2_739.022 of the Revised Code by cash, cer­
tified check, draft, or money order payable 
to the clerk who shall issue a receipt in the 
form prescribed by the tax commissioner, or a 
receipt issued by the commissioner showing the 
payment of the tax. 

"* * * * * * * * * 
"In the following cases the clerk shall 

accept for filing such application and shall 
issue certificate of title without requiring 
payment or evidence of payment of either tax: 

"(A) When the purchaser is this state or 
any of its political subdivisions, a church, 
or an organization whose purchases are exempted 
by section 5739,02 of the Revised Code; 

"(B) When the transaction in this state 
is not a retail sale as defined by section 
5739.01 of the Revised Code; 

"(c) When the purchase is outside this 
state or in interstate commerce and the purpose 
of the purchaser is not to use, store, or con­
sume within the meaning of section 5741.01 of 
the Revised Code; 

"(D) When the purchaser is the federal 
government; 

"(E) When the motor vehicle was purchased 
outside this state for use outside this state." 
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Since I have concluded that the imposLtion of the sales tax 
levied by Section 5739.02, supra, is upon the consumer or 
purchaser and the trustee in bankruptcy either must collect 
it and remit it to the clerk if he is engaged in the busi-
ness of making retail sales in light of 28 U.S.C.A., Section 
960, or is not obligated to collect it if the sale is a casual 
sale, the sales tax levied upon sales of motor vehicles when 
made by trustees in bankruptcy in the course of business is 
permissible under the above quoted federal statute, and the 
sales tax levied upon casual sales of motor vehicles by trustees 
in bankruptcy does not constitute taxes upon the process of the 
Courts of the United States and does not impede the judicial 
functions of the officers of said courts and the clerk of courts 
shall refuse to accept for filing any application for a certifi­
cate of title and shall refuse to issue a certificate of title 
unless the sales tax is paid in the manner prescribed in Section 
4505.06, Revised Code, or not require.d under paragraphs (A) 
through (E) of Section 4505.06, Revised Code. 




