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OPINION NO. 85-057 

Syllabus: 

1, 	 The fees collected by the appropriate clerks of court pursuant 
to Sub. H.B. 319, 115th Gen. A. (1984) (eff, Dec. 26, 1984) and 
Am. Sub. S.B. 219, 115th Gen. A. (1984) (eff. Jan. 8, 1985) are to 
be collected only in cases filed subsequent to the effective 
dates of those acts. 

2, 	 The fee collected pursuant to R.C. 3109.14 by the county clerk 
of courts "[u] pon the filing for a divorce decree •••or a decree 
of dissolutionn is to be collected upon the filing of the 
complaint for divorce or the petition for dissolution. 

3. 	 The fee collected by the county clerk of courts pursuant to 
R.C. 3109.14 must be forwarded to the Treasurer of State, 
irrespective of the subsequent dismissal of the action which 
generated the fee. 

4. The fee collected by the county clerk of courts pursuant to 
R.C. 3109,14 must be forwarded to the Treasurer of State not 
later than the fifth day of the month immediately following 
the month in which the fee is collected, 
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To: Ronald L. Collins, Tuscarawas County Prosecuting Attorney, New 
Philadelphla, Ohio 

lily: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, September 17, 1985 

You have requested my opinion on several questions concerning the 
interpretation of R.C. 3109.14. I have rephrased your questions as follows: 

1. 	 Are the fees coUected by the county clerk of courts pursuant 
to Sub. H.B. 319, ll5th Gen. A. (1984) (eff. Dec, 26, 1984) and 
Am. Sub. S.B. 219, ll5th Gen. A. (1984) (eff, Jan. 8, 1985) to be 
collected in cases filed prior to the effective dates of those 
bills? 

2. 	 Pursuant to R.C. 3109.14, is the fee collected by the county 
clerk of courts "(u] pon the filing for a divorce decree •••or a 
decree of dissolution" to be collected upon the filing of the 
complaint or petition, or upon the filing of the journal entry 
granting the divorce or dissolution? 

3. 	 If the answer to question number two is that the fee is 
collected upon the filing of the journal entry, how is the fee 
collected in cases filed prior to the effective date of Sub, H.B. 
319? 

4. 	 If the answer to question number two is that the fee is 
collected upon the filing of the complaint or petition and the 
complaint or petition is dismissed, is the fee still forwarded to 
the State of Ohio? 

5. 	 Is the transmission date upon which this fee is to be sent to the 
Treasurer of State the date of the final order or the date upon 
which the fee is collected if these dates are different? 

R.C. 3109.13-.18 were enacted by Sub. H.B. 319, ll5th Gen. A. (1984) (eff, 
Dec. 26, 1984) and concern, inter alia, establishment of the children's trust fund 
special account in the state special revenue fund. See R.C. 3109.14, Moneys in this 
account are used for the purpose of preventing child abuse and child neglect, ~ 
R.C. 3109.17; R.C. 3109.18, and are derived from various specified sources, see R.C. 
3109.14; R.C. 3109,16. R.C. 3109.14 provides that the fees collected by courts of 
common pleas pursuant to that section are to be deposited in the children's trust 
fund special account, and reads in pertinent part: 

Upon the filing for a divorce decree under section 3105.10 or a 
decree of dissolution under section 3105.65 of the Revised Code, a 
court of common pleas shall charge and collect a fee of ten dollars in 
addition to any other court costs or fees. The county clerk of courts 
may retain an amount of each additional fee that he collects, not to 
exceed three per cent of the amount of the additional fee, to be used 
for costs directly related to the collection of the fee and the 
forwarding of the fee to the treasurer of state. 

The additional fees collected under this section during each 
month shall be forwarded not later than the fifth day of the 
immediately following month to the treasurer of state, who shall 
deposit the fees to the credit of the children's trust fund special 
account. (Emphasis added.) 

Because I believe that resolution of your second question is central to an 
analysis of your remaining questions, I will address it first. In your second question 
you ask whether the fee collected in connection with a decree cf divorce or a 
decree of dissolution is to be collected upon the filing of the complaint for divorce 
or the petition for dissolution or upon the filing of the journal entry granting the 
divorce or dissolution, With certain exceptions not herein applicable, the Ohio 
Rules of Civil Procedure apply in actions for divorce and dissolution. See Ohio R, 
Civ. P. 75(A); R.C. 3105.03; R.C. 3105,62. Ohio R. Civ. P. 3(A) provides that, "(a] 
civil action is commenced by filing a complaint with the court ••• ,11 Thus, an 
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action for divorce is initiated upon filing a complaint, Because there are no 
adversary parties in an action for dissolution of marriage, ~ R.C. 3105.62, the 
filing of a petition, rather than a complaint, initiates an action for dissolution of a 
marriage. Just as the filing of a complaint or petition initiates an action for 
divorce or dissolution, the journalization of the judgment effectuates a judgment in 
the action, Ohio R, Civ. P. 58 provides in part: 

upon a general verdict of a jury, or upon a decision announced, the 
court shall promptly cause the judgment to be prepared and, the court 
having signed it, the clerk shall thereupon enter it. A judgment is 
effective only when filed with the clerk for journalization. Entry of 
the judgment shall not be delayed for the taxing of costs, 

Turning to the language of the statute in question, R.C. 3109,14 states that a 
fee is to be collected, "[ul pon the filing for a divorce decree under section 3105.10 
or a d~ree of dissolution under section 3105.65 of the Revised Code," (Emphasis 
added,) In the absence of a statutory definition, words are generally to be 
construed in accordance with their common, ordinary meaning. R.C. 1,42; Baker v. 
Powhatan Mining Co., 146 Ohio St. 600, 67 N.E.2d 714 (1946). The operative 
language of R.C. 3109,14 is filing "for" a decree. Webster's New World Dictionary, 
544 (2d college ed. 1978) defines "for" as "in order to be, become, get, have, keep, 
etc." In this sense, filing "for" a decree of divorce or dissolution plainly signifies 
the filing of a complaint or petition in order to become divorced, or in order to 
receive a divorce decree or a decree of dissolution. In contrast to the word "of," 
which might indicate that the fee be assessed upon the filing of the journal entry 
granting the divorce or dissolution, filing "for" a decree conveys the sense of 
initiating a process. To construe R.C. 3109.14 as referring to the assessment of a 
fee upon the filing of the journal entry granting the divorce or dissolution is 
inconsonant with the legislative use of the preposition "for." As the legislature is 
presumed to have used the words of a statute advisedly,~ Wachendorf v. Shaver, 
149 Ohio St. 231, 78 N.E.2d 370 (1948), I conclude that the language of R,C, 3109,14 
which states that a fee shall be charged and collected, "[ul pon the filing for a 
divorce decree •• ,or a decree of dissolution" refers to the filing of the complaint or 
petition, and not the filing of the journal entry granting the divorce or dissolution. 

I turn now to the remainder of your questions. Your first question asks 
whether the fees collected by the county clerk of courts are to be collected in 
cases filed prior to the effective date of R.C. 3109.13-.18, Ohio Const, art. II, §28 
provides that the General Assembly "shall have no power to pass retroactive laws." 

l R.C. 3105.10 provides in part: 

(A) The court of common pleas shall hear any of the 
causes for divorce or annulment charged in the complaint and 
may, upon proof to the satisfaction of the court, pronounce the 
marriage contract dissolved and both of the parties released 
from their obligations. 

R.C. 3105.65 reads in part: 

(B) If, upon review of the testimony of both spouses, 
and of the report of the investigator pursuant to Civil Rules, 
the court approves the separation agreement and any 
amendments thereto agreed upon by the parties, it shall grant 
a decree of dissolution of marriage incorporating the 
separation agreement. A decree of dissolution of marriage has 
the same effect upon the property rights of the parties, 
including rights of dower and inheritance, as a decree of 
divorce. The court has full power to enforce its decree, and 
retains jurisdiction to modify all matters of custody, child 
support, and visitation. 

Neither of these statutes addresses the filing of a complaint or a judgment. 
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Further, R.C. 1.48 provides that a statute is presumed to be prospective in its 
operation. As was stated in 1981 Op, Att'y Gen. No. 81-067 at 2-277: 

R.C. 1.48 states: "A statute is presumed to be prospective in 
its operation unless expressly made retrospective." This rule of 
statutory construction has also been independently recognized by the 
courts. ~ !:i:., Smith v. Ohio Valley Insurance Co., 27 Ohio St. 2d 
268, 276-77, 272 N.E.2d 131, 136 (1970 {"[a) statute, employing 
operative language in the present tense, does not purport to cover 
past events of a similar nature. As a general rule, a statute is 
prospective in its operation 'unless its terms shttw clearly an intention 
that it should operate retrospectively' " (footnote and citations 
omitted)); Joseph Schonthal Co. v. Village of Sylvania, 60 Ohio App. 
407, 416, 21 N.E.2d 1008, 1012 (Lucas County 1938) ("[w] hen the 
intention of the Legislature is to give a statute a retroactive effect, 
such intention must not be left to inference or construction, but must 
be manifested by express and unequivocal expression. If it is 
doubtful•. ,the doubt should be resolved against such operation" 
(citations omitted)). 

Sub. H.B. 319 contains no indication that the provisions of R.C. 3109.14 are to have 
retroactive effect. Thus, R.C. 3109,14 is prospective in operation and the fees to be 
charged and collected by the clerk of courts pursuant to R.C. 3109.14 are to be 
collected only in cases filed after December 26, 1984, the effective date of the 
statute, 

You have also inquired as to whether the fees collected pursuant to Am. 
Sub. S.B. 219, ll5th Gen. A. (1984) (eff. Jan. 8, 1985), are to be collected in cases 
filed prior to its effective date. Am. Sub. S.B. 219, inter alia, provides funding for 
legal aid societies in the State of Ohio. R.C. 1907.282 and R.C. 2303,201 were 
amended by Am. Sub. S.B. 219 to require, respectively, that a county court and a 
court of common pleas collect additional sums upon the filing of new civil actions 
in order to provide financial assistance to legal aid societies within the state. Am. 
Sub. S.B. 219 is subject to the restrictions of Ohio Const. art. n, §28 and R.C. 1.48 
and is presumed to be prospective in operation unless expressly and clearly given 
retroactive effect. Am. Sub. S.B. 219 contains no indication that its provisions are 
to have retroactive effect. Thus, the amendments to R.C. 1907.282 and R.C. 
2303.201 are prospective in operation, The fees charged and collected pursuant to 
Am. Sub. S.B. 219 are to be collected only in cases filed after January 8, 1985, the 
effective date of the legislation. 

My answers to your first and second questions preclude the necessity of 
addressing your third question. Thus, I now proceed to your fourth question 
regarding whether the dismissal of the divorce or dissolution proceeding alters the 
duty of the clerk of courts to forward to the state the fee collected under R.C. 
3109.14. You ask whether, in the event of such dismissal, ~~ R.C. 3105.65, the 
fee is nevertheless forwarded to the State of Ohio. R.C. 3109.14 provides that: 

a court of common pleas shall charge and collect a fee of ten dollars 
in addition to any other court costs or fees. The county clerk of 
courts may retain an amount of each additional fee .that he collects, 
not to exceed three per cent of the amount of the additional fee, to 
be used for costs directly related to the collection of the fee and the 
fc,rwarding of the fee to the treasurer of state. 

The additional fees collected under this section during each 
month shall be forwarded not later than the fifth day of the 
immediately following month to the treasurer of state, who shall 
deposit the fees to the credit of the children's trust fund special 
account. 

The statutory scheme of R.C. 3109.13-.18 provides that the fee collected upon the 
filing of a complaint for divorce or a petition for dissolution must be forwarded to 
the Treasurer of State. There is no other provision for the disposition of the fee. 
The statute makes no provision for a refund of the fee if the complaint or petition 
is dismissed. Therefore, once the fee has been charged, it must be forwarded to 
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the Treasurer of State, as provided by statute, irrespective of the subsequent 
dismissal of the action which generated the fee. 

Your final question relates to the date upon which the fee is to be sent to 
the Treasurer of State. You ask whether the fee is to be transmitted on the date of 
the final order or on the date upon which the fee is collected, R.C. 3109,14 
provides that the fees collected during each month are to be forwarded to the 
Treasurer of State not later than the fifth day of the immediately following month, 
R.C. 3109,14 makes no reference to the time when the final order is issued, I have 
already conaluded that the fee charged under R.C. 3109,14 is to be collected upon 
the filing ot a complaint of divorce or petition of dissolution, and that the dismissal 
of the action does not affect the transmission of the fee, Likewise, the conclusion 
of the matter which generated the fee is not a concern addressed in the statutory 
scheme of R.C. 3109.13-.18, Thus, the clerk of courts must forward the fee to the 
Treasurer of State not later than the fifth day of the month immediately following 
the month in which the fee is collected. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that: 

1, 	 The fees collected by the appropriate clerks of court pursuant 
to Sub. H.B. 319, ll5th Gen. A. (1984) (eff, Dec. 26, 1984) and 
Am. Sub, S.B. 219, ll5th Gen, A, (1984) (eff, Jan. 8, 1985) are to 
be collected only in cases filed subsequent to the effective 
dates of those acts, 

2, 	 The fee collected pursuant to R.C. 3109.14 by the county clerk 
of courts "(u] pon the filing for a divorce decree, ••or a decree 
of dissolution" is to be collected upon the filing of the 
complaint for divorce or the petition for dissolution. 

3. 	 The fee collected by the county clerk of courts pursuant to 
R,C, 3109.14 must be forwarded to the Treasurer of State, 
irrespective of the subsequent dismissal c1f the action which 
generated the fee. 

4. 	 The fee collected by the county clerk of courts pursuant to 
R.C. 3109.14 must be forwarded to the Treasurer of St.ate not 
later than the fifth d1ty of the month immediately following 
the month in which the fee is collected, 
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