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OPINION 65-62 

Syllabus: 

A quorum of the Ohio Higher Education Assistance 
Commission is five (5) members and that the affirmative 
vote of a quorum is necessary before the Commission can 
take any official action. 

To: B. H. Maddox, Executive Director, Ohio Higher Education Assistance 
Commission, Columbus, Ohio 

By: William B. Saxbe, Attorney General, April 12, 1965 

I have received your request for my opinion which 

reads as follows: 

"The Ohio Higher Education Assistance 
Commission consists of nine members repre­
s.enting various segments of the public, ap­
pointed by the Governor with the advice and 
consent of the senate. 

"A resignation, and the termination of 
three appointments on February 8, 1965, has 
reduced the membership of the Commission to 
five members, and replacements have not yet
been named. 

"In Section 3351.06 of the Ohio Revised 
Code is found the wording, 1 A majority of the 
commissioners shall constitute a quorum for 
the transaction of business and the approval
of a quorum is necessary to undertake any act 
of the commission.• 

"The questions that we direct to your office 
for informal written opinions are: 

"What number shall be considered to be 
a quorum of the Commission in situations 
where vacancies have been created by resig­
nations and or expiration of terms? 
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"How many affirmative votes must be 
cast at Commission meetings in order that 
the business of the body must be legal and 
binding?" 

Section 3351.06, Revised Code, to which you refer in 
your letter, reads in part as follows: 

"The Ohio higher education assistance 
commission shall be composed of nine members, 
to be appointed by the governor with the ad­
vice and consent of the senate***. Upon
the expiration of the term of office of a 
member of the commission, his successors 
shall be appointed by the governor, with 
the advice and consent of the senate, for 
a term of three years. Vacancies shall be 
filled by appointment to the unexpired terms. 

"* * * * * * * * * 
"The commission shall provide for the 

holding of regular and special meetings.
A majority of the commissioners shall con­
stitute a quorum for the transaction of any 
business and the approval of a quorum is 
necessary to undertake any act of the com­
mission. 

"* * * * * * * * *" 
(Emphasis added) 

As you will note from the provisions of Sect ion 3351. 06, 
supra, the General Assembly provided that the commission was 
to consist of nine (9) members. Provisions were made whereby
vacancies could be filled if the membership of the commission 
would fall below the number provided for by the General 
Assembly. Therefore, the provision in a later paragraph of 
Section 3351.06, supra, that a majority of the commissioners 
shall constitute a quorum must refer to the commission as es­
tablished by the General Assembly. A majority of the commis­
sion as it was established by the General Assembly is five (5) 
members. I must conclude that the obvious intent of the 
General Assembly was that a quorum would, in all cases, be 
five (5) members of the commission. This is in keeping with 
the "plain meaning" rule of statutory interpretation. Sears 
v. Weimer, 143 Ohio St., 312. ---

The answer to your second question is found in Section 
3351.06, supra, wherein it provides that "the approval of a 
quorum is necessary to undertake any act of the commission." 
Since I have concluded that a "quorum" within the meaning of 
Section 3351.06, Revised Code, is five (5) members of the 
commission, the answer to your second question is that five 
(5) members of the commission must approve any act of the 
commission. 

Therefore, it is my opinion and you are advised that a 
quorum of the Ohio Higher Education Assistance Commission is 
five (5) members and that ~he affirmative vote of a quorum
is necessary before the Commission can take any official 
action. 




