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OPINION NO. 87·066 

Syllabus: 

In the absence of court approval, a board of township 
trustees has no authority under R.C. 517,15 and R.C. 
517.16 to transfer money, given by bequest to be used 
for the upkeep and maintenance of a designated burial 
lot, to a cemetery general fund to be·used for capital 
improvements. 

To: Dennis E. Barr, Hardin County Prosecuting Attorney, Kenton, Ohio 
By: Anthony J. Celebrttzze, Jr., Attorney General, August 20, 1987 

I have before me your request for my opinion in whieh you 
inquir.e whether a board of township trustees may, by 
resolution, transfer money received by bequest to be used for 
the upkeep of a designated grave, to the cemetery general fund, 
where the money would be used for capital improvements. The 
proposed resolution would contain a condition that the trustees 
would continue to maintain the grave, in compliance with the 
terms of the bequest, as they have done over the past ten 
years. You have noted that the yearly interest on the 
principal bequeathed continues to grow and exceeds the amount 
necessary to maintain the grave. 

lt is well established under Ohio law that a board of 
township trustees, as a creature of statute, possesses only 
such authority as is expressly conferred by statute or 
necessarily implied therefrom. State ex rel. Schramm v. Ayres, 
158 Ohio St. 30, 106 N.E.2d 630 (1952): Trusteas of New London 
Township v. Miner, 26 Ohio St. 452 (1875); 1983 Op. Att•y Gen. 
No. 83-039; 1951 Op. Att•y Gen. No. 51-802, p. 558. 
Accordingly, in order for the board of township trustees to 
expend money given by bequest for a purpose other than that 
stipulated in the bequest, there must be express or implied 
statutory a"uthority therefor. 
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R.C. Chapter 517 provides for the establishment and 
operation of township cemeteries. See generally R.C. 517.01 
(authorizing townships to acquire lands for cemetery purposes, 
and to enclose, improve, and protect suoh lands): R.C. 517.03 
(authorizing township to levy a tax to pay for the supervision 
and improvement of a township cemetery); R.C. 517.08 
(authorizi.ng the use of proceeds from the sale of burial lots 
to improve and embellish cemetery grounds): R.C. 517.11 
(requiring township trustees to provide for the protection and 
preservation of cemeteries). R.C. 9.20 provides, generally, 
that a township, as well as other entities specified, "may 
receive by gift, devise, or bequest moneys, lands, or other 
properties, for their benefit or the benefit of any of those 
under their charge, and hold and apply the same according to 
the terms of the gift. devise. or bequest" (emphasis added). 
More specific to your inquiry concern}ng bequests for the care 
of cemetery graves, R.C. 517.15 provides: 

The board of township trustees may receive· by gift, 
devise, bequest, or otherwise, any money, securities, 
or other property, in trust, as a permanent fund to be 
held and invested by the board and its successors in 
office, the income therefrom to be used and expended 
under its direction. in the care. improvement. and 
beautifying of any burial lot designated and named by 
the person making such gift. devise, or bequest, in 
any township cemetery over which such board has 
jurisdiction. (Emphasis added.) 

see generally Freeman v. Norwalk Cemetery Association, 88 Ohio 
~pp. 446, 100 N.E.2d 267 (Huron County 1950); 1951 Op. No. 802, 
p. 558. R.C. 517.16 further provides for the manner of 
investing the cemetery fund and directs· that "[f]rom such 
income the board shall first pay the·cost and expense connected 
with the trust, and the balance shall be expended, under its 
direction, in the proper care and beautification of the 
designated burial lot." (Emphasis added.) R.C. 517.15 and 
R.C. 517.16 clearly express that a gift, devise, or bequest is 
to be held in trust by the board of township trustees, for the 
benefit of the designated burial lot. Moreover, the emphasized 
portions of the above-named statutes indicate that the trustees 
are to apply the funds in accordance with the terms of the 
gift, devise, or bequest in order t.o effectuate the intent of 
the donor. Cf. R.C.759.14 (when a municipal corporation 
maintains a ~ublic cemetery the director of public service "may 
receive donations by bequest, devise, deed of gift, or 
otherwir,a, or money or other property, the principal or 
int.erest of which is to be used .. ,for any particular parts or 
lots therein. as the donor directs): R.C. 1721.12 (a cemetery 
company or association may appropriate property, or the 
proceeds of property, given, granted, or devised to any of the 
specified purposes "according to the terms of the trust for 
which it was given, granted, or devised") (emphasis added). 
Thus, where the bequest stipulates that money be used for the 
perpetual care of a designated burial lot, there is no 
authority to use such money for other unspecified purposes. 
For example, in 1934 Op. Att'y Gen. No. 3237, vol. II, p. 1382, 
one of my predecessors concluded that where a gift of money is 
made for a named cemetery with no conditions attached as to the 
partic.ular uses of the fund, the trustees could use the amount, 
in their discretion, for the upkeep and improvement of the 
entire cemetery. The only term of the gift limiting the 
trustees' discretion was the condition that the money be used 
for the named cemetery. ~ !.lll 1965 Op. Att•y Gen. No. 

http:R.C.759.14
http:authorizi.ng
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65-146, p. 2-328. However, whe.t:e the donor has directed that 
his gift be used for the maintenance of a designated burial 
lot, the trustees are bound to foll.ow that direction. 

Tb.is reasoning is consistent with the general principle 
that the testator's intention shall govern construction of a 
will. See Murr v. Youse, 52 Ohio L. Abs. 321, 80 N.E.2d 788 
(Montgomery County 1946) (court directed that a. testamentary 
intent to have a designated lot beautified be carried out by 
the expenditure of a specified amount for landscaping, 
planting, and any other acts of beautification); Clinton county 
National Bank and .Trust co. v. Todhunter, 43 Ohio App. 289, 183 
N.E. 88 (Clinton County 1945) (where the express language of 
the ~estatrix illustrated a testamentary intent that a bequest 
to a cemetery association be used for erecting a chapel, the 
association was bound to use the bequest for such purpose and 
was barred from using it for any other purpose). An excessive 
gift for the upkeep and maintenance of a cemetery lot may be 
reduced by a court on the ground of public policy when the 
excess is given to a public charity. Heinlein v. Elyria 
s·avings and Trust Co.·, 75 Ohio App. 353, 62 N.E.2d 284 (Lorain 
County 1945). However, in order to change the terms of a 
specific bequest, the trustees must seek court approval through 
application of the doctrine of cy pres. See 1951 Op. Att'y 
Gen. No. 817, p. 606. Independent of court action to change 
the terms of the bequest, the trustees may not expend the 
proceeds of the bequest for any purpose not specified by the 
testator. 

Therefore, it is my opinion, and you are advised that, in 
the absence of court a~proval, a board of township trustees has 
no authority under R.C. 517.15 and R.C. 517.16 to transfer 
money, given by bequest to be used for the upkeep and 
maintenance of a designated burial lot, to a cemetery general 
fund to be used for capital improvements. 
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