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OPINION NO. 66-094 

Syllabus: 

l. A county recorder may attach a PS.Se or par1;ial pase 
to the instrument filed and place thereon recording information. 

2. A county recorder ma,y not charge a fee for the page or 
partial page that uaa added. Opinion No. 4, Informal Opinions
of the Attorney General for 1957, approved and followed. 

3. When an instrument is filed that contains a blank 
page the recordint:; 1nforma~1on may be placed upon that blanlt 
page, however, no fee ma,y be ch~ed for mat page. 
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To: Paul J. Mikus, Lorain County Pros. Atty., Elyria, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, May 18, 1966 

Your recent request for my opinion contains the 
following questions: 

"l. Occasionally an instrument is 
.filed t·Ti th the Recorder which contains 
so much data that there is no room on 
the instrument filed to put the record­
ing data. Accordingly, the follouing
questions are raised: 

"A, May the Recorder attach a page 
or partial page to the recorded instru­
ment and place the recording data there­
on? 

"B, If the answer to A is the af­
firmative, may the Recorder charge the 
normal .fee for recording of the attached 
page? 

"2, Occasionally an instrument is 
.filed containiIJB a completely blank page
which is the only place on the instrument 
to place the recording data. May the 
normal recording .fee be ch8.I'8ed for thi.s 
otherwise blanl<: page?" 

The duties of the county recorder concerning recording
1·1r1.tten instrumento are found in Section 317 .12., Revised Code., 
1·1h1.ch states 1n part as follows: 

"Upon the presentation of a deed or 
other instrument of twiting for record, 
the county recorder shall endorse thereon 
the date., the precise time of its presenta­
tion., and a file number.** *11 

Additional duties of the recorder are set forth in Section 
317.26, Revised Code, which states 1n part as follows: 

"Upon the presentation of any instru­
ment for filill{5 or record, the county re­
corder shall endorse 'Chereon the fee charged
by him for filing or recording such instru­
ment, * * *" 
It has long been recognized that, "county officials have 

such duties and pouers as are fixed by statu-ce and as are 
naturally and necessarily implied from the language of the 
statuce." State ex rel., v. Kratt, 19 Ohio App., 454 at pa3e
456. ~-

The county recorder has the duty to record cer-cain items 
of information upon the document presented for recording. I 
am loathe to say that I believe the circumstance wherein a 
written instrument uould be of such a voluminous nature that 
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it woul.d prevent the endorsements requ1.red being placed there­
on by -che recorder are indeed uncommon. I cannot deny such 
a possibil1-cy. I.fit shoul.d so happen that there is insu.f­
.f1c1ent space to place the in.formation, then it .follous that 
the attachment may be necessary. 

In Ini'ormal Opinion No. 4, In.formal Opinions o.f tlle 
Attorney General for 1957, I stated in part as follo\7s: 

"Under the provisions of Section 317.08, 
Revised Code, the recorder is under a duty 
to record all instruments, listed therein, 
which are presented to him .for that purpose, 
and, as provided in Section 317,32, Revised 
Code, is authorized certain fees .for record­
ing any such instrument. 

"If the instrument o.f.fered .for recording
by photostatinc; is a deed and provides no 
printed place for noting transfer and record­
ing ini'ormation on its face, it is customary 
.for the recor'Cler· in most counties to rubber 
stamp a small fol'ln on the face of the instru­
ment for this use. 

"It is my view that a page, ai;tached to 
or on the reverse side of a legal instrument, 
which contains only the title or name of the 
instrument and the names of the parties there­
to with space to fill in the -i;ransfer and re­
cording ini'ormation, adds nothing to the legal
e.f.ficacy of such instrument and is not such a 
part of it as need be recorded and the recorder 
would thus be ,·rithout authority to collect a 
.fee for recordin~ it." 

I conclude that the above reasoning applies to a page
added or to a blank page as well. Neither adds to the legal 
ei'.ficacy of the instrument; therefore, I believe the recorder 
woul.d be without authoz•ity to collect .fees for recording such 
pages. 

There.fore, it is my opinion and you are advised: 

l. A county recorder may attach a page or partial page 
to the instrument filed and place thereon recording information. 

2. A county recorder may not charge a .fee for the pac;e 
or partial page that was added. Opinion No. 4, In.formal 
Opinions o.f the Attorney General i'or 1957, approved and 
followed. 

3. When an instrument is i'iled that contains a blanlc 
page the recording in.formation may be placed upon that blank 
page, however, no fee may be charged for that page. 




