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OPINION NO. 90-033 
Syllabus: 

1. 	 R.C. 3333.26(B) requires that any state university or college as 
defined in R.C. 3345. l 2(A)(l), community college, state 
community college, university branch, or technical college grant 
a waiver of tuition and student fees to eligible children of public 
safety workers who were killed in the line of duty. 

2. 	 No provision is made for reimbursing the educational institutions 
listed in R.C. 3333.26(B) for tuition and fee waivers granted 
pursuant to that provision. 

To: Thomas E. Ferguson, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, Aprll 25, 1990 

I have before me your request for an opinion relating to the payment of 
tuition for children of Ohio public safety workers who died in the line of duty. You 
have asked the following questions: 

Does Section 3333.26 of the Revised Code require that all state 
colleges and universities waive tuition to eligible children of public 
safety workers who died in the line of duty? 

If so, how are the colleges and universities to fund the tuition waivers? 

It appears that your first question is directly addressed by statute. R.C. 
3333.26(B) states, in part: 
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Any resident of this state who is under twenty-six years of age, 
or under thirty years of age if he has been honorably discharged from 
the armed services of the United States, and who is the child of an 
Ohio fire fighter, volunteer fire fighter, police officer, member of the 
highway patrol, employee designated to exercise the powers of police 
officers pursuant to section 1545.13 of the Revised Code, or other 
peace officer as defined by division (B) of section 2935.01 of the 
Revised Code, killed in the line of duty, and who is admitted to any 
state university or college as defined in division (A)(l) of section 
3345.12 of the Revised Code, community college, state community 
college, university branch, or technical college, shall not be required to 
pay any tuition or any student fee for up to four academic years of 
education, which shall be at the undergraduate level. 

R.C. 3333.26(B) thus relates to a situation in which a resident of the state is the 
child of a public safety worker of one of the named safety forces and that public 
safety worker was killed in the line of duty. If such a resident meets the age 
requirements and is admitted to any of the educ .. tional institutions referred to in the 
statute, that individual "shall not be required to pay any tuition or any student fee 
for up to four academic years of education, which shall be at the undergraduate 
level." 

You have asked whether R.C. 3333.26 requires that "all .state colleges and 
universities waive tuition to eligible children of public safety workers who died in 
the line of duty." By its terms, R.C. 3333.26(B) applies "to any state university or 
college as defined in [R.C. 3345.lZ(A)(l)], community college, state community 
college, university branch, or·technical college." R.C. 3345. l 2(A)(l) defines "[s]tate 
university or college" to mean "the state universities identified in [R.C. 3345.011], 
the northeastern Ohio universities college of medicine, and the medical college of 
Ohio at Toledo." R.C. 3345.011 defines "[s]tate university" to mean "a public 
institution of higher education which is a body politic and corporate" and recognizes 
the following as state universities: "university of Akron, Bowling Green state 
university, Central state university, university of Cincinnati, Cleveland state 
university, Kent state university, Miami university, Shawnee state university, 
university of Toledo, Wright state university, and Youngstown state university." 
R.C.3333.26(B) thus clearly provides that each of the educational institutions 
referenced therein is prohibited from requiring an eligible individual "to pay any 
tuition or any student fee" for up to four academic years of education at the 
undergraduate level. 

I note that when this provision was first enacted it appeared in R.C. 3345.02 
and applied only to state universities. See 1975-1976 Ohio Laws, Part II, 2409 
(Am. H.B. 337, eff. July 14, 1976) (stating as its purpose: "to eliminate tuition and 
student fees at state universities for children of fire fighters and peace officers 
killed in the line of duty"). It was subsequently moved to R.C. 3333.26 and expanded 
to include the educational institutions now listed in the statute. See 1979-1980 
Ohio Laws, Part I, 1653 (Am. H.B. 122, eff. April 18, 1980). In response to your first 
question, I conclude that R.C. 3333.26 requires that all such educational institutions 
grant a waiver of tuition and student fees to eligible children of public safety 
workers who were killed in the line of duty. 

You have also asked how the educational institutions are to fund tuition 
waivers granted pursuant to R.C. 3333.26(B). R.C. 3333.26 makes no provision for 
the funding of such waivers, and I a.n aware of no other legislative provision that 
addresses that issue. It appears, therefore, that the educational institutions in 
question are simply not to collect any tuition or student fees from or on behalf of 
such eligible individuals and are to fund their operations with other moneys that are 
available to them for various purposes. See, e.g., R.C. 3345.05 (authority of the 
board of trustees of a state-supportet1 university or college to hold and administer 
all fees, state appropriations, deposits. charges, receipts, and income received by the 
institution); R.C. 3345. l 2(A)(9) (defining "[a]vailable receipts"); R.C. 3345.16 
(authority of the board of trustees of a state college or university to accept 
donations); Am. Sub. H.B. 111, 118th Gen. A. (1989) (eff. July 1, 1989). 
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I have examined Am. Sub. H.B. 111, the recent budget bill that, inter alia, 
appropriated money to the Ohio Board of Regents for various purposes, including use 
by specified educational institutions. Am. Sub. H.B. 111 (section 91, uncodified). 
Am. Sub. H.B. 111 contains the following language: 

In providing instructional and other services to students, boards 
of trustees of state-assisted institutions of higher education shall 
supplement state subsidies by income from charges to students. Each 
board shall establish the fees to be charged to all students, including an 
instructional fee for educational and associated operational support of 
the institution and a general fee for noninstructional services including 
locally financed student services facilities used for the benefit of 
enrolled students. The instrnctional fee and the general fee shall 
encompass all charges for ser"ices assessed uniformly to ail enrolled 
students. 

Am. Sub. H.Il. 111 (section 91.02, uncodifiell). This language might be read as 
indicating that all students, without exception, must pay fees. It is, however, 
general language. In contrast, R.C. J333.26(B) deals with waiver of tuition and fees 
in particular circumstances. If a conflict exists, the specific language of R.C. 
3333.26(B) should prevail over the general language of Am. Sub. H.B. 111. See 
R.C. 1.51; City of Ci11cinnati v. Thomas Soft Ice Cream, /11c., 5£ Ohio St. 2d 76, 
78, 369 N.E.2d 778, 780 (1977) ("courts will not hold prior legislation to be impliedly 
repealed by the enactment of subsequent legislation unless the subsequent legislation 
clearly requires such a holding"). I note, however, that Am. Sub. H.B. 111 (section 
91.02, uncodified) goes on to provide that ''[t]he board of trustees of a state-assisted 
institution of higher education shall not authorize a waiver or nonpayment of 
instructional fees or of general fees for any particular student or any class of 
students other than waivers specifically authorized by law," thus recognizing the 
validity of such tuition and fee waivers as are provided by law. I conclude, 
therefore, that, when read together, R.C. 3333.26 and Am. Sub. H.B. 111 authorize 
the waiver of tuition and student fees as set forth in R.C. 3333.26(8). See 
generally R.C. 1.51. This tuition and fee waiver is not conditioned upon 
reimbursement of the institution for the moneys that it is thereby precluded from 
collecting. 

The arrangement established by R.C. 3333.26(B) contrasts with that 
established by R.C. 3333.26(C), relating to certain nonprofit educational 
institutions. R.C. 3333.26(C) states: 

Any institutio11 that is not subject to division (B) of this sectio11 
and that is nonprofit and has a certificate of authorization issued under 
section 1713.02 of the Revised Code, 1 except a diploma school of 
nursing, that reduces tuition and stude11t fees of a student who is 
eligible to attend an institution of higher education under the 
provisions of division (B) of this section by an amount indicated by the 
Ohio board of regents shall be eligible to receive a grant in that 
amourzt from the board of regents. Each institution that enrolls 
students under division (B) of this section shall report to the board of 
regents, by the first day of July of each year, the number of students 
who were so enrolled and the average amount of all such tuition and 
fees waived during the preceding year. The board of regents shall 
determine the average amount of all such tuition and fees waived 
during the preceding year. The average amount of tuition and fees 
waived under division (B) of this section during the preceding year shall 
be the amount of grants that participating institutions shall receive 
under this division during the current year, but no grant under this 
division shall exceed the tuition and student fees due and payable by 
the student prior to the reduction referred to in this division. Such 
grants shall be made for four years of undergraduate education of an 
eligible student. (Emphasis and footnote added.) 

R.C. 1713.02 governs the issuance of certificates of authorization hy 
the Ohio Board of Regents tu nonprofit educational institutions. 
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R.C. 3333.26(C) thus provides for the payment of grants by the Ohio Board of 
Regents to certain nonprofit educational institutions that reduce by a prescribed 
amount the tuition and student fees of a student who is eligible to benefit under R.C. 
3333.26(B). R.C. 3333.26(C) expressly excludes institutions that are subject to R.C. 
3333.26(B) and is, therefore, not applicable to the institutions about which you have 
inquired. 

The provisions of R.C. 3333.26 are also distinguishable from the provisions 
that govern the granting of scholarships to Ohio war orphans. See R.C. 
5910.01-.06. The Ohio War Orphans Scholarship Board, see R.C. 5910.02, is given 
authority to grant scholarships consisting of exemption from the payment of general 
and inst:-uctional fees at state-supported colleges or universities that are approved 
by the Chancellor of the Board of Regents, R.C. 5910.04(A); grants to eligible 
individuals who attend other educational institutions, R.C 5910.04(B}; and grants for 
room, board, books, and laboratory fees issued in conjunction with either of the other 
types 0f s1:holarships, R.C. 5910.032 The Ohio War Orphans Scholarship Bo.-1rd is 
directed to determine how many scholarships are to be granted ''baaed upon a,·ailable 
funds provided by the Oh10 general assembly." Ei..C. 5910.05. The General Assembly 
has specifically appropriated fumfa to the Ohio Board of Regents "to reimburse 
state-assisted institutions of highu education for waivers of instructional fees and 
general fees provided by them .. .in accordance with the provisions of section 5910.04 
of the Revised Code." Am. Sub. H.B. 111 (section 91.03, uncodified); see also R.C. 
5910.032. No similar funds have been appropriated to reimburse tuition and fee 
waivers granted pursuant to R.C. 3333.26(B). 

Various other types of educational assistance programs are established by 
statute, and the question whether, or in what amount, a state-supported educational 
institution is to be paid tuition or fees by or on behalf of individuals receiving such 
assistance depends, in each instance, upon the applicable legislative provisions. 
See, e.g., R.C. 3333.12 (providing for instructional grants, paid to an eligible 
student through the institution in which he is enrolled); R.C. 3333.21-.25 (providing 
for Ohio academic scholarships, paid directly to the students); R.C. 3345.27 
(permitting senior citizens to attend courses at a state university or college on a 
noncredit basis, without paying tuition, if space is available and approval is 
obtained); R.C. 5919.34 (establishing a program of educational grants for enlisted 
members of the Ohio National Guard, administered by the Adjutant General, and 
providing for payment to a state-assisted education institution of sixty per cent of 
tuition charges). It does not appear that the absence of a provision for 
reimbursement of amounts of tuition and fees that are waived pursuant to statute in 
any way invalidates, or affects the applicability of, the statute granting the waiver. 

It is, therefore, my opinion, and you are hereby advised, as follows: 

1. 	 R.C. 3333.26(B) requires that any state university or college as 
defined in R.C. 3345.12(A)(l), community college, state 
community college, university branch, or technical college grant 
a waiver of tuition and student fees to eligible children of public 
safety workers who were killed in the line of duty. 

2. 	 No provision is made for reimbursing the educational institutions 
listed in R.C. 3333.26(B) for tuition and fee waivers granted 
pursuant to that provision. 
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