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OPINION NO. 85-021 

Syllabus: 

The positions of deputy sheriff and chief of police of a township 
police district within the same county are incompatible. 

To: Stephen M. Stern, Jefferson County Prosecuting Attorney, Steubenville, 
Ohio 

By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, May 14, 1985 

I have before me your request for my opinion in which you ask whether a 
person may hold the positions of chief deputy sheriff and chief of police of a 
township police district within the same county. 

In 1979 Op. Att'y Gen. No, 79-1ll, my predecessor established seven 
questions, which must be addressed to determine whether two public positions are 
incompatible. Two positions are considered incompatible if, inter alia, one is 
subordinate to or a check upon the other or if an individual serving in both po,itions 
would be subject to a conflict of interest. See State ex rel. Attorne General v. 
Gebert, 12 Ohio C.C. (n.s.) 274 (Cir. Ct. Fran'icifu County 1 0 • In order to resolve 
these questions, It is necessary to examine the law of Ohio governing the two 
positions about which you ask. 

Pursuant to R.C. 505.48, "[t] he trustees of any township may, by resolution 
adopted by two-thirds of the members of the board, create a township police 
district comprised of all or a portion of the unincorporated territory of the 
township as the resolution may specify." In a township which is not a civil service 
township, such as the one in question, see R.C. 124.40(8); R.C. 505.49(8), the board 
of township trustees appoints the chietof police of the to~mship police district. 
R.C. 505.49(A). R.C. 505.49(A) provides in pertinent part as follows: 

The township trustees by a two-thirds vote of the bc~rd may 
adopt rules n~cessary for the operation of the township police 
district, including a determination of the qualifications of the chief 
of police, patrolmen, and others to serve as members of the district 
police force. 

The township trustees by a two-thirds vote of the board shall 
appoint a chief of police for the district, determine the number of 
patrolmen and other personnel required by the district, and establish 
salary schedules and other conditions of employment for the 
employees of the township police district. The chief of police of the 
district shall serve at the pleasure of the township trustees and shall 
appoint patrolmen and such other personnel as the district may 
require, subject to rules and limits as to qualification, salary ranges, 
and numbers of personnel established by the township bogrd of 
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trustees. The township trustees may include in the township police 
district and under the direction and control of the chief of police, any 
constable appointed pursuant to section 509.01 of the Revised Code, 
or designate the chief of police or any patrolman appointed by him as 
a constable, as provided for in section 509.01 of the Revised Code, for 
the township police district. 

Under R.C. 505.49(A), the township trustees by a two-thirds vote of the board may 
adopt rules necessary for the operation of the township police district, including a 
determination of the qualifications of the chief of police of the district police 
force. Pursuant to R.C. 505.49(A), the township trustees by a two-thirds vote of 
the board "shall al:)point a chief of police for the district. . .and establish salary 
schedules and other conditions of employment for the employees of the township 
police district." R.C. 505.49(A) provides that the chief of police of the township 
police district "shall serve at the pleasure of the township trustees and shall 
appoint patrolmen and such other personnel as the district may require, subject to 
rules and limits as to qualifications, salary ranges, and numbers of personnel 
established by the townshil? board of trustees." R.C. 505.49(A) further provides 
that the board of township trustees "may include in the township police district and 
under the direction and control of the chief of police, any constable appointed 
pursuant to section 509.01 of the Revised Code, or designate the chief of police or 
any patrolman appointed by him as a constable, as provided for in section 509.01 of 
the Revised Code, for the township police district." ~ R.C. 509.06-.12 (setting 
forth the duties of a township constable). The territorial jurisdiction of a township 
police officer is limited to the area of the township specified by the board of 
township trustees as the township police district. R.C. 505.48. See 1971 Op, Att'y 
Gen. No. 71-076. ­

A deputy sheriff is appointed by the county sheriff. R.C. 3ll.04; R.C. 325.17. 
"The sheriff is the chief law enforcement oCficer in the county, with jurisdiction 
coextensive with the county, including all municipalities and townships." In re 
Sulzmann, 125 Ohio St, 594, 597, 183 N.E. 531, 532 (1932), The duties of a deputy 
sheriff were thoroughly examined in In re Termination of Employment, 40 Ohio St. 
2d 107, ll4-15, 321 N.E.2d 603, 608-09, wherein the court stated: 

Deputy sheriCfs are clearly employed by and directly 
responsible to their sheriffs, who are elected county oCficials ••.. 

• , ,A deputy sheriff may be called upon to serve process upon 
witnesses (R.C. 3.10, U7.03), and to serve writs and orders such as 
levys on property, writs of attachment, and summons to jurors, (R.C. 
311.17.) He may perform ordinary police functions, such as 
transporting prisoners (R.C. 339.57), guarding prisoners in the county 
jail (R.C. 341.05), and exercising the general duties of a peace officer 
(R,C. 2935.01). For many deputies, a principal duty is to patrol state 
highways (R.C, 4513,39), while others are assigned as bailiffs in 
county courts (R.C. 2301.12)••.•For many, the duties assigned are 
virtually identical to those assigned to a member of a metropolitan 
police force or of the State Highway Patrol, or to a bailiff in the civil 
courts. 

• , • there are cases \'chere a deputy sheriff is in a true fiduciary 
relationship with the sheriff, !:i:_, where a deputy sheriff has charge 
of deposits of bond (R.C. 23:ll,16J, or acts as a receiver oC property 
(R.C. 2333,22), 

Upon an examination oC the law goveming these two positions, it is apparent 
that there is a confiict of Interest between the positions oC deputy sher!Cf and 
township police chieC. Ol1e person may not simultaneously hold two public positions 
if he would be subject to divided loyalties and confiictlng duties or exposed to the 
temptation of acting other than in the best interest of the public. See State ex rel. 
Hover v. Wolven, 175 Ohio St. 114, 191 N.E.2d 723 (1963); Op. No, 'f§:'m. I believe 
that one person who holds the positions of deputy sheriff and chief ot police of a 
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township police district within the same county would clearly be subject to divided 
loyalties. As noted above, the county sheritr has jurisdiction coextensive with the 
county including all townships within the county, In re Sulzmann, and a deputy 
sheriff is directly responsible to the county sheri!f. In re Termination of 
Employment. Thus, a deputy sheriff and township police officer would both have 
jurisdiction over territory within the township police district. Since both the 
deputy sheritt and township police chief have jurisdiction within the township 
police district, a situation is created in which one person holding the positions of 
deputy sheriff and township police chief would be subject to divided loyalties. To 
the extent that law enforcement standards, policies and techniques established by 
the board of township trustees, see R.C. 505.49, differ from those of the county 
sheriff, ~ R.C. 3U.07, it is apparent that a person who simultaneously serves as a 
deputy sheriff and township police chief within the same county would be subject to 
confiicting duties and interests. 

Furthermore, I note that a contract between a township and a county 
sheriff, depending upon its terms, may give rise to a relationship between the chief 
of police of a township police district and a deputy sheriff, such that one position is 
subordinate to, or a check upon, the other. R.C. 505.50, which authorizes a board 
or township trustees to contract for additional police protection services, provides 
in pertinent part as follows: 

The board of trustees ot any township may enter into a 
contract with one or more townships, a municipal corporation, or the 
county sheri!t upon such terms as are mutually agreed upon for the 
provision at additional police· protection services either on a regular 
basis or for additional protection in times ot emergency. Such 
contract shall be agreed to in each instance by the respective board 
or boards of township trustees, the county commissioners, or the 
legislative. authority of the municipal corporation involved. Such 
contract may provide for a fixed annual charge to be paid at the time 
agreed upon in the contract. 

Thus, where a township police district has been created, the board of township 
trustees may, pursuant to R.C. 505.50, provide additional police protection through 
a contr:flct with one or more townships, a municipal corporation or the county 
sheriff. See 1976 Op. Att•y Gen. No. 76-027; 1971 Op. Att'y Gen. No. 71-045. If a 
board of township trustees which has created a township police district should 
decide to contract with the county sheriff pursuant to R.C. 505.50, it is 
conceivable that the terms of the contract could place a township police chief in a 
position of supervising the county sheriff and deputy sheriffs. See Op. No. 76-027. 
Under such an arrangement a deputy sheriff could be placed in a position 
subordinate to the chief of police of a township police district or, the chief of 
poli<!e of a township police district could act BS a check upon a deputy sheriff, Id. 

I note that R.C. 509.06 could give rise to another situation in which a county 
sheriff and deputy sheriffs are subject to the control or a township police chief. 

1 Upon creating a township police district, a board of township trustees 
may not obtain all police protection by contract, since R.C. 505.50 
authorizes only contracts tor additional protection where, pursuant to R.C. 
505.49 and R.C. 505.50, basic protection has been provided through the 
employment of a chief of police, necessary patrolmen and the acquisition of 
equipment. 1976 Op. Att'y Gen. No. 76-027; 1971 Op. Att'y Gen. No. 71-045. 

2 I note that if one person served as both township police chief and 
deputy sheriff, and the township and county were to contract for the 
provision or police protection services, the individual in question could 
arguably be deemed to have an unlawful interest in a public contract in 
violation of R.C. 2921.42, ~ 1976 Op. Att'y Gen. No. 76-027. The Ohio 
Ethics Commission, which has the authority to render advisory opinions 
interpreting R.C. 2921.42, ~ R.C. 102.08, should be contacted for further 
guidance regarding this matter. 

l111h· !•)~'\ 
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R.C. 509.06 provides as follows: "Constables, marshals, chiefs of police, and other 
police officers, in discharging their duties, may call the sheriff or a deputy sheriff 
to their aid in state cases." If a township police ·chief should decide to call the 
sheriff or a deputy sheriff to his aid in a case, it is conceivable that the county 
sheriff or deputy sheriff would be subject to the supervision of the township police 
chief. 

I also note that R.C. 3U.07(B) could give rise to a situation in which a board 
of township trustees and the township police chief are subject to the control of a 
county sheriff. R.C. 3U.07(B) provides in pertinent part as follows: 

The sheriff of a county may call upon•••the chairman of 
the board of township trustees of any township within his county or in 
adjoining counties, to furnish such law enforcement or fire protection 
personnel, or both, together with appropriate equipment and 
apparatus, as may be necessary to preserve the public peace and 
protect persons and property in the requesting sheriff's county in the 
event of riot, insurrection, or invasion. Such aid shall be furnished to 
the sheriff requesting it, insofar as possible without withdrawing from 
the political subdivision furnishing such aid minimum police and fire 
protection appearing necessary under the circumstances. 

If the county sheriff should decide to call upon the chairman of the board of 
township trustees to furnish necessary law enforcement personnel, equipment and 
apparatus in the event of a riot, insurrection or invasion, it is conceivable that the 
township police chief would be subject to the supervision of the county sheriff, 

Because of the great potential for a conflict of interest arising under any of 
these statutes, R.C. 505.50, R.C. 509.06 or R.C. 3ll.07(B), I must conclude that the 
two positions in question are incompatible. 

I note that in 1955 Op. Att'y Gen. No. 6025, p. 650, my predecessor 
concluded that the positions of police constable and deputy sheriff are 
incompatible. While I am in agreement with the conclusion reached in 1955 Op. No. 
6025 for the reasons stated above, I do not believe that the reasoning set forth in 
1955 Op. No. 6025 may be used any longer as a basis for finding the positions of 
deputy sheriff and township police chief within the same county to be incompatible. 
At the time 1955 Op. No. 6025 was issued, R.C. 4513,39 provided that the state 
higf:tway patrol and sheriffs or their deputies "shall exercise, to the exclusion of all 
other peace officers except within municipal corporations, the power to make 
arrests for violations, on all state highways," of various statutory provisions 
relating to motor vehicle and traffic offenses. Township peace officers were not 
permitted to make arrests on state highways, even though an offense might take 
place on a part of a state highway within the township. See State v. Holbert, 38 
Ohio St. 2d 113, 3ll N.E.2d 22 (1974). 1955 Op. No. 6025 reasoned that a conflict 
might arise where an individual holding the two positions would be required to 
decide whether he should, as a deputy sheriff, pursue a traffic violator on a state 
highway pursuant to R.C. 4513.39, or whether he should, instead, pursue his regular 
police duties within the township. As a deputy sheriff, he would have a duty to act 
on behalf of the county sheriff, while as a police constable, he would also be 
obligated to fulfill his township responsibilities. 1955 Op. No. 6025 concluded that 
the interests in such a situation are conflicting and under such circumstances it 
would be physicallr impossible for an individual to discharge the duties of both 
positions. 

Since the !ssuance of 1955 Op. No. 6025, however, R.C. 4513.39 has been 
amended. R.C. 4513.39 currently provides: 

(A) The state highway patrol and sheriffs or their deputies 
shall exercise, to the exclusion of all other peace officers except 
within municipal corporations and except as specified in division (B) 
of this section, the power to make arrests for violations on all state 
highways, of [various motor vehicle and traffic laws]. 

(B) A member of the police force of a township police district 
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crsated under section 505.48 of the Revised Code, and a township 
constable appointed pursuant to section 509.01 of the Revised Code, 
who has received a certificate from the Ohio peace officer training 
council under section 109.75 of the Revised Code, shall exercise the 
power to make arrests for violations of those sections listed in 
division (A) of this section on those portions of all state highways, 
except for those highways included as part of the interstate system, 
as defined in section 5516.01 of the Revised Code, which are located 
within: 

(1) The township police district, in the case of a member of a 
township police district police force; 

(2) The unincorporated territory of the township, in the case 
of a township constable. 

See Am. Sub. H.B. 738, 114th Gen. A. (1982) (eff. June 25, 1982); Sub. H.B. 207, ll3th 
Gen. A. (1980) (eff. March 13, 1981). See also Am. Sub. H.B. 632, ll5th Gen. A. 
(1984) (eff. March 28, 1985). Townshipconstables and police officers now have the 
authority to make arrests on those portions of state highways which are located 
within the township or township police district, so long as the highway is not 
included as part of the interstate system. A township police officer may, in 
accordance with his responsibility toward the township, pursue and arrest traffic 
violators on state highways within the police district. In light of the amendments 
to R.C. 4513.39, the possibility that a situation such as the one posed in 1955 Op. 
No. 6025, where an individual would simultaneously owe separate duties to the 
county and to the township, no longer exists. Although the reason set forth in 1955 
Op. No. 6025 for finding the positions of deputy sheriff and chief of police or a 
township police district within the same county to be incompatible is no longer 
correct, I agree, for the reasons set forth above, that the positions are still 
incompatible. 

Accordingly, it is my opinion and you are so advised that the positions of 
deputy sheriff and chief of police of a township police district within the same 
county are incompatible. 

June 1985 




