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1. EMBALMER'S LICENSE - APPLICANTS MUST FULLY 

COMPLY WITH REQUIREMENTS OF SECTION UNDER 
WHICH THEY HAVE REGISTERED-EITHER SECTION 

1335-3 OR 1335-3a G. C. 

2. APPLICANT WHO REGISTERED UNDER SECTION 1335-3 
G. C. AND THEN REREGISTERED UNDER SECTION 1335-3a 
G. C. CAN NOT CLAIM A LICENSE SHOULD BE ISSUED 
TO HIM BECAUSE HE MEETS PART OF THE REQUIRE­
MENTS OF EACH SECTION-WHEN REGISTERED 
UNDER SECTION 1335-3a G. C. HE MUST FULLY COM­
PLY WITH ALL STATUTORY REQUIREMENTS. 

SYLLABUS: 

Applicants who have registered for an embalmer's license under either Section 
1335-3 or 1335-3a of the General Code, must fully comply with the requirements of the 
section under which they have registered. An applicant who has registered under 
Section 1335-3 and then reregistered under Section 1335-3a cannot claim that a license 
should be issued to him because he meets part of the requirements of each section. 
Having registered under Section 1335-3a, he must fully comply with all requirements 
of this section. 

Columbus. Ohio, February 3, 1949 

Mr. C. L. Stout, Secretary-Treasurer 
The Board of Embalmers and Funeral Directors 
Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"We would like to have an opinion, if an applicant registered 
and certified under Section 1335-3 and served some time, and then 
surrendered his registration certificate and re-registered under the 
new law, which became effective September 4, 1947, Section 
1335-3a, would be eligible for the period of apprenticeship served, 
after completing his embalming school according to the above 
section, which requires one year of apprenticeship served after 
the completion of Embalming College and upon successfully 
passing the embalmers' examination." 
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Section 1335-3, General Code, reads as follows: 

"* * * The board shall fix the qualifications of applicants 
and the standard and scope of qualifications for licenses and 
specifically shall fix the qualification of applicants as embalmers, 
at not less than twelve ( I 2) months' training in an approved or 
accredited school of embalming and prior credits of not less than 
four years of high school, two years' training as an apprentice 
under an embalmer duly licensed in the state of Ohio, and proof 
to the satisfaction of the board that applicant has actually 
embalmed not less than twenty-five (25) dead human bodies and 
the board shall further determine and fix the fees, not to exceed 
a total aggregate sum of ten dollars to be charged each applicant 
for application, registration, examination and issuance of, and 
not to exceed the sum of five dollars per each renewal of licenses 
of persons desiring to engage in the profession or business of 
embalming and/or funeral directing. * * *" 

Section I 335-3a, General Code, reads as follows: 

"From and after the effective date of the act the board shall 
issue an embalmer's license to any applicant who pays a fee 
specified by the board not to exceed an aggregate sum of ten 
($ro.oo) dollars for application, registration, examination and 
issuance of certificate and license, and not to exceed the sum 
of five ($5.00) dollars per year for renewal of such license, and 
submits evidence verified by oath and satisfactory to the board 
that: 

"a. Applicant is twenty-one years of age; 

"b. Applicant is a citizen of the United States; 

"c. Applicant is of good moral character; 

"cl. Applicant is a graduate of a first grade high school or 
has completed the equivalent education for regular admission to a 
college or university accredited by the Ohio department of educa­
tion. 

"e. Applicant has satisfactorily completed a minimum of 
two -years of academic instruction or the equivalent thereof in 
semester or quarter hours, in a college or university recognized 
by the Ohio department of education. Such academic instruction 
must be taken in advance of course in mortuary science. 

"f. Applicant has registered with the board prior to enroll­
ment in an approved or accredited college of mortuary science 
recognized by the board, has satisfactorily completed at least 
twelve ( 12) months' instruction in a prescribed course in mor­
tuary science as approved by the board, and has presented to the 
board, a certificate showing the successful completion of said 
course. Following the mortuary science college training the 



3 ATTORNEY GENERAL 

applicant shall be given an examination by the board and if suc­
cessful shall be issued an apprentice embalmer's certificate. 

"g. Applicant has, following the completion of the educa­
tional requirements outlined herein and previous to serving 
apprenticeship, certified with the board as an apprentice embalmer, 
has completed at least one ( 1) year of apprenticeship under an 
embalmer duly licensed in the state of Ohio, and has assisted his 
master embalmer in embalming at least twenty-five (25) dead 
human bodies. Upon presenting evidence verified by oath to 
the satisfaction of the board that such apprenticeship has been 
satisfactorily completed, the holder of an apprentice embalmer's 
certificate shall be issued an embalmer's license. * * *" 

The most noticeable difference between these two sections is that the 

former sets forth in general terms the qualifications necessary to be ful­

filled before an embalmer's license is to be issued, leaving it within the 

board's discretion to determine the sequence to be followed in meeting 

those requirements, while in the latter, the amended section specifically 

provides for a step-by-step procedure in fulfilling the qualifications neces­

sary to acquire the license. 

Under Section 1335-3, it had been the practice of the embalmer's 

board to require the applicant after registering, to serve the two year 

apprenticeship period and then attend a mortuary school for one year. 

Under Section 1335-3a, the statute requires that ( 1) the applicant have 

two years of college instruction ; (2) the applicant register ; ( 3) attend 

mortuary school for one year ; (4) take an examination at the completion 

of the year's schooling and receive an apprentice embalmers' certificate 

and (5) serve one year's apprenticeship. 

It is my understanding that the applicant 111 question registered 

under Section 1335-3 and served one year of the two year required 

apprenticeship when Section 1335-3a became effective on September 4, 

1947. The applicant having had two years of college, reregistered under 

Section 1335-3a and has just now completed his one year of mortuary 

school. He now wishes to apply the one year apprenticeship service while 

registered under Section 1335-3, to meet the one year's apprenticeship 

required under Section 1335-3a. If this is allowed, his license is to be 

issued at once. It is over this application that the dispute arises. 

It is my opinion that this interpretation cannot be permitted. Unlike 

the old section, the amended section requires that the year's apprenticeship 

be served after receiving an apprentice embalmer's certificate. It is not 
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the purpose of this opinion to inquire into the reason for so providing; it 

is sufficient that the statute does so specifically provide. 

The applicant does not meet the requirements of either act. Under 

the original act, he must serve two year's apprenticeship and one year 

mortuary school. He has served only a year's apprenticeship and, there­

fore, as to him the oi:iginal act does not apply. Under the amended act, 

he must serve the apprenticeship after attending mortuary school, and 

with this requirement he does not comply. In effect, what the applicant is 

attempting to do here, is to take advantage of both the old and the amended 

section. He is trying to make the amended section act retroactively in 

his favor. If the amended section had not set forth a definite procedure 

to be followed in acquiring the license, the applicant would be on sounder 

ground. The statute, however, is specific, and leaves nothing to the dis­

cretion of the board. The applicant, therefore, must abide by the terms 

of the statute under which he is now registered. 

In specific answer to your question, my opinion is that the applicant 
must actively serve one year's apprenticeship after receiving his apprentice 

embalmers' certificate before the embalmers' license can be issued to him. 

Respectfully, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 


