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OPINION NO. 83·067 

Syllabus: 

The board of health of a general health district may not contract with 
a city or city health district i.n orde1· to provide the city or city health 
district public health services when such city or city health district is 
not located totally or partially within a county served by the general 
health district, unless such services are provided in accordance with 
the establishment and operation of a federal program or are provided 
to control air pollution. 

To: Lee C. Falke, Montgomery County Prosecuting Attorney, Dayton, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, December 1, 1983 

I have before me your request for my opinion on the following question: 

May a city or a city health district enter into a contract with a 
general health district for the provision of certain public health 
services, even though the city is not located totally or partially 
within such general health district? 
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In your letter of request you state: 

(A number of cities in neighboring counties) had merged with their 
respective general health districts in accordance with R.C. §3709.07, 
(but] they have served notice of their intent to withdraw from those 
mergers and .••re-establish separate city health dis~ricts. After the 
city health districts are re-established, representatives from the 
cities desire to enter into contracts with the Montgomery County 
Combined General Health District for certain public health services; 
e.g., food service inspections, nuisance inspections, and home health 
care services. 

Because, as prosecuting attorney, you have the duty to advise the general health 
district,~ R.C. 3709.33, I will address your question in terms of a general health 
district's authority to contract with a city or city health district not located within 
the general health district. 

Before turning to your specific question, I note that, "(el ach city constitutes 
a health district and [is] known as a 'city health district,' 11 • and that, "(t] he 
townships and villages in each county shall be combined into a health district 
[which) shall be known as a 'general health district.'" R.C. 3709.01. Two or more 
contiguous general health districts, not to exceed five, may combine to form a 
general health district. R.C. 3709.Dl; R.C. 3709.10. Two or more contiguous city 
health districts may join to form a city health district. R.C. 3709.01; R.C. 
3709.051, One or more city health districts located partially or totally within a 
general health district may join with the general health district to form a general 
health district. R.C. 3709.01; R.C. 3709.07; R.C. 3709.071. Boards of health of 
city health districts, ~ R.C. 3709.05, and boards of health and district advisory 
councils of general health districts, see R.C. 3709.02; R.C. 3709.03, are creatures 
of statute and have only those powerswhich are expressly granted by statute, or 
necessarily implied therefrom. See 1980 Op. Att'y Gen. No. 80-089; 1973 Op. Att'y 
Gen. No. 73-112. ­

In your letter of request, you have drawn my attention to two statutes, R.C. 
3709.08 and R.C. 3709.281. After examining both statutes, I have determined that 
neither permits the arrangement proposed in your letter. R.C. 3709.08 reads in 
pertinent part: 

A city constituting a city health district may enter into a 
contract for pubhc health service with the chief executive of another 
city constituting a city health district with the approval of a majority 
·of the members of the legislative authority of such city or with the 
chairman of the district advisory council of the general health 
district with the approval of a majority of the members of the 
district advisory council. Such proposal shall be made by the city 
seeking health service and shall be approved by a majority of the 
members of the legislative authority of such city. (Emphasis added.) 

Thus, once the cities mentioned in your request have withdrawn from their 
respective general health districts and reestablished their own city health districts, 
they may utilize the provisions of R.C. 3709.08 in order to contract for public 
·health service. The question arises whether, under R.C. 3709.08, those cities, 
which are outside a county served by the Montgomery County Combined General 
Health District, may contract with the Montgomery County Combined General 
Health District. · 

I believe it is significant thut R.C. 3709.08 empowers a city constituting a 
city health district to contract with the district advisory council of "the general 
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health district" (emphasis added) rather than with the district ad·;isory council of a 
general health district. Statutory language must be "construed according to the 
rules of grammar and common usage." R.C. 1.42. The word "the" is classified as a 
definite article by Webster's New World Dictionary, which reads: "I. the (as 
opposed to~·~) is used to refer to a particular person, thing, or group, as: T.that 
(one) being spoken of or already mentioned....11 Webster's New World 
Dictionary 1473 (2d college ed. 1978). "A" is classified as an indefinite article, and 
is defined as: "l. one; one sort of. . . 2. each; any one. , . A connotes a thing not 
previously noted or recognized, in contrast with the, whlch connotes a thing 
previously noted or recognized." Id. nt 1. By usingllie word "the," the General 
Assembly has expressed an intention that a city is empowered to contract with a 
particular general health district, as opposed to any general health district. Cf. 
R.C. 3709.081 ("[al general health district [seeking the provision of health services) 
may enter into a contract for public health services with the chief executive of a 
city constituting a city health district. . .or with the chairman of the district 
advisory council of another general health district...11). Reasonably, the only 
particular general health district to which the language of R.C. 3709.08 could refer 
is the general health district of the county in which the city is located. As noted 
above, "the" may refer to one being spoken of or already mentioned. R.C. 3709.07 
and R.C. 3709.071, the sections immediately preceding R.C. 3709.08, deal with the 
union of a city health district and a general health district. Pursuant to R.C. 
3709.01, there may be "a union of a general health district and one or more city 
health districts located with or partially within such general health district." As 
pointed out in 1961 Op. Att'y Gen. No. 2144, ;,. 195, a city health district and a 
general health district are two separate entities comprising separate geographical 
areas, and thus a city health district may never be literally within a general health 
district. Rather, R.C. 3709.01 and thus R.C. 3709.07 and R.C. 3709.071, refer to 
the union of a general health district and a city health district which is located, 
totally or partially, within a county served by the general health district. As a 
result, the reierence in R.C. 3709.08 to "the general health district" appears to 
relate back to the last type of general health district mentioned-that general 
health district in which the city health district is located, or more precisely, the 
general health district of the county in which the city is located. I conclude that 
R.C. 3709.08 empowers a city constituting a city health district to contract only 
with the general health district of the county in which the city is located. As a 
consequence, I find that R.C. 3709.06 does not empower a general health district to 
contract with a city health district in order to provide services to the city health 
district when the city health district is not within a county served by the general 
health district. 

I turn now to R.C. 3709.281, which provides in pertinent part: 

A board of health o; a city or general health district may enter 
into an agreement with the legislative authority of a municipality in 
which such health distrh.:t is totally or partially located, and such 
legislative authority may enter into an agreement with such board of 
health, whereby such board of health undertakes, and is· authorized by 
such legislative authority to exercise any power, perform any 
function, or render any service, in behalf of such legislative authority 
which such legislative authority may exercise, perform, or render. 

Again, this language is imprecisely worded. I interpret R.C. 3709.281, however, as 
empowering a general health district to enter into an agreement with a 
municipality when that municipality is a village within the general health district, 
see R.C. 3709.01, or is a city which has been made a part of the general health 
district pursuant to R.C. 3709.01 and R.C. 3709.07 or R.C. 3709.071. Arguably, 
R.C. 3709.281 could be read to permit a general health district to enter into an 
agreement with a municipality if the municipality is within a county served by the 
general health district,. even though the municipality constitutes a city health 
district. Only under the first interpretation of R.C. 3709.281, however, can it be 
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said that the general health district is locatec( within the municipality. In any 
event, R.C. 3709.281 may not be read as empowering a general health district to 
enter into an agreement with a municipality when the municipality is not located 
within a county served by the general health district, which is the situation you 
present. Thus, I conclude that the Montgomery County Combined General Health 
District is not empowered by R.C. 3709.281 to enter into an agreement with a 
municipality as provided in th9:t section when the municipality is not located within 
a county served by the District. 

I draw your attention to R.C. 3709.282, which empowers "(t] he board of 
health of any city or general health district (to] participate in, receive or give 
financial and other assistance, and cooperate with other agencies or organizations, 
either private or governmental, in establishing and operating any federal program 
enacted prior to or after November 6, 1969, by the congress of the United States." 
I note that, in addition, R.C. 3709.085 empowers a city health district or general 
health district to contract with any political subdivision or governmental agency to 
obtain or provide services to control air pollution. Pursuant to these provisions, the 
Montgomery County Combined General Health District may give assistance to and 
otherwise cooperate with any city or city health district in o,der to establish and 
operate federal programs, and may contract with a city or city health district to 
provide services for air pollution control. 

I find it significant that the General Assembly has set forth the 
circumstances under which a general health district. may contract with a city or 
city health "district for the provision of services. By specifying in R.C. 3709.08 and 
R.C. 3709.281 that a general health district may provide services to those city 
health districts and cities which are within a county served by the general health 
district and the limitations under which such contracts may be entered, and by 
providing in R.C. 3709.282 and RC. 3709.085 that a general health district may 
contract with regard to the operation of federal programs and air pollution control 
services, respectively, the General Assembly has evidenced an intent that, pursuant 
to the doctrine of expressio unius est exclusio alterius, under no other 
circumstances may a general health district contract to provide services to cities 
and city health districts. See State ex rel. Boda v. Brown, 157 Ohio St. 368, 105 
N.E.2d 643 (1952), Specifically, it may be inferred that a general health district, as 
a creature of statute, may not provide services to cities and city health districts 
which are located outside any county served by the general health district, unless 
such services are rendered in furtherance of the establishment and operation of a 
federal program or to control air pollution. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that the bourd of health 
of a general health district may not contract with a city or city health district in 
order to provide the city or city health district public health services when such 
city or city health district is not located totally or partially within a county served 
by the general health district, unless such services are provided in accordance with 
the establishment and operation of a federal program or are provided to control air 
pollution. 

December 1983 




