
OPINIONS 

1. VACANCY - OFFICE, JUSTICE OF PEACE - OCCURS 

WHEN INCUMBENT OF OFFICE HAS BEEN ABSENT SIX 

MONTHS, ALTHOUGH DURING TiiAT PERIOD HE WAS 

ON ACTIVE DUTY AS MEMBER OF UNITED STATES 

NAVY-SECTION 1714 G. C. 

2. AFTER INCUMBENT ABSENT SIX MONTHS, ANY LEGAL 

AUTHORITY HE MAY HAVE HAD TO FILL VACANCY IN 

BOARD OF TOWNSHIP TRUSTEES, SECTION 3262 G. C. 

CEASES-REMAINING JUSTICE OF PEACE HOLDING 

OLDEST COMMISSION MAY FILL VA CAN CY EXISTING 

IN TOWNSHIP BOARD. 

SYLLABUS: 

1. A vacancy occurs in the office of justice of the peace under Section 1714, 
General Code, when the incumbent of the office has been absent for six months, 
although during that period he was on active duty as a member of the United States 
navy. 

2. After a vacancy occurs in the office of justice of the peace by absence of 
the incumbent for six months, any legal authority that such incumbent may have had 
to fill a vacancy in the board of township trustees under Section 3262, General Code, 
ceases, and the remaining justice of the peace holding the oldest commission may 
fill the vacancy existing in the township board. 

Columbus, Ohio, March 7, 1945 

Hon. Ralph J. Bartlett, Prosecuting Attorney 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your letter of recent date relating 

to the authority of a justice of the peace who has been absent for more 

than six months, to fill a vacancy in the board of township trustees. Your 

letter reads as follows : 

"A vacancy has occurred by death in a Board of Township 
Trustees in this county. General Code Section 3262 provides that 
such a vacancy shall be filled by the Justice of the Peace of such 
township holding the oldest commission. 
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The Justice of the Peace holding the oldest comm1ss1on in 
the township has been on active duty as a member of the United 
States Navy for more than a year. General Code Section 1714 
provides that a vacancy occurs in the office of Justice of the Peace 
by absence for six months. 

Does this Justice of the Peace have the authority to fill the 
vacancy in the Board of Township Trustees or should such va­
cancy be filled by the Justice of the Peace holding the next oldest 
commission?'' 

Sections 1714 and 3262, General Code, referred to in your letter, read 

as follows: 

Section 1714. "If a vacancy occurs in the office of justice 
of the peace by death, removal, absence for six months, resigna­
tion, refusal to serve, or otherwise, the trustees within ten days 
from receiving notice thereof, by a majority vote, shall appoint a 
qualified resident of the township to fill such vacancy, who shall 
serve until the next regular election for justice of the peace, and 
until his successor is elected and qualified. The trustees shall 
notify the clerk of the court of such vacancy and the date when it 
occurred." 

Section 3262. "When for any cause a township is without 
a board of trustees or there is a vacancy in such board, the justice 
of the peace of such township holding the oldest commission, or 
in case the conupission of two or more of such justices bear even 
date, the justice oldest in years shall appoint a suitable person or 
persons, having the qualifications of electors in the township to 
fill such vacancy or vacancies for the unexpired term. \Vherever 
in any township a municipal court shall replace and supersede the 
justices of the peace, the municipal judge or the presiding munic­
ipal judge if there be more than one, shall have power to fill 
vacancies on the board of trustees. In those townships wherein 
there are no justices of the peace or municipal judges the probate 
judge sha.JI have the power to fill vacancies on the board of 
trustees." 

It is stated in 46 C. J., pages 973 and 974, Sections 119 and 120, that 

the reasons for which an office may become vacant may, in the absence of 

constitutional inhibition, be fixed by the legislature, that a vacancy in office 

for any of the causes enumerated in a statute is usually regarded as occur­

ring at the time of the happening of the event which is the cause of the 

vacancy, and that in such cases no judicial determination that the vacancy 

has occurred is necessary. 
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It wiH be noted that Section 1714, General Code, in effect, if not in 

terms, provides that a vacancy in the office of justice of the peace occurs 

not only by death, removal, resignation, and refusal to serve, but also by 

"absence for six months." The same observation is made in Baldwin's 

Ohio Township Officers Manual, page xliii. Swan's Treatise, Section 10, 

also says that "The office is deemed vacant: If the justice is absent from 

the township at any one time for the period of six months." 

In 24 0. Jur., Page 290, Section 34, it is said with respect to vacancie.~ 

in the office of a justice of the peace: 

"Vacancies in an office may occur in a number of ways. The 
statute in providing for the filling of vacancies uses the following 
language: 'If a vacancy occurs in the office of justice of the peace 
by death, removal, absence for six months, resignation, refusal to 
serve or otherwise.' It seems that any one of the acts enumerated 
would create a vacancy." 

I am unable to find any constitutional inhibition that would prevent 

the legislature from declaring that absence for six months shall create a 

vacancy in the office of justice of the peace, and since the office is a 

creature of statute (State v. Curry, 135 0. S., 253), it seems to me that 

the legislature may yery properly prescribe that the mere happening of a 

certain event, or the existence of a certain state of facts, such as absence 

for six months, shall create a vacancy in the office. 

Section 1714, General Code, contains no exception m favor of an 

incumbent who may be absent serving in the United States navy or else­

where, and it is my opinion, based on the statute and authorities aforesaid, 

that no justice of the peace who has been absent for six months, has any 

legal authority to fill a vacancy in the hoard of township trustees under 

Section 3262, General Code. 

The case you have presented for my opm10n is materiaUy different 

from State, ex rel. Clinger, Pros. Atty., v. \Vhite, et al., 143 0. S., 175. 

That case involved the Act codified as Sections 2397-1 and 2397-2, General 

Code, relating to vacancies in county offices, and to county officers who are 

absent for ninety consecutive days. One of the sections expressly pro­

vides that "Nothing contained in this Act shall apply to a county officer 

while in the active military service of the United States." 
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While, as already indicated, a judicial determination that a vacancy 

exists may not be necessary, I would suggest that the township trustees, 

if they h~ve not already done so, and as a matter of orderly procedure, 

take official cognizance of the vacancy by notifying the clerk of courts of 

its existence, and also by making an appointment to fill the Yacancy, as 

provided for by Section IiI4, General Code. By adopting this procedure 

any question as to the authority of a de facto justice of the peace there­

after to make an appointment under Section 3262, General Code, probably 

would be eliminated, and since the absent justice has not attempted so far 

to make an appointment, I have not discussed the de facto doctrine in 

this opinion. 

You are therefore advised as follows : 

r. A vacancy occurs in the office of justice of the peace under Section 

,i 14, General Code, when the incumbent of the office has been absent for 

six months, although during that period he was on active duty as a mem­

ber of the United States navy. 

2. After a vacancy occurs m the office of justice. of the peace by 

absence of the incumbent for six months, any legal authority that such 

incumbent may have had to fill a vacancy in the board of township trustees 

under Section 3262, General Code, ceases, and the remaining justice of the 

peace holding the oldest commission may fill the vacancy existing in the 

township board. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS 

Attorney General 




