
2-307 1979 OPINIONS OAO 17-ott 

OPINION NO. 79·099 

Syllabus: 

A teacher who has been a disability retirant pursuant to n.c. 3307.44 
for less than five years may not serve on the board of education of 
the district in which he or she taught at the time of retirement, 
unless the teacher has resigned from the teaching position and has 
waived the rights conferred by R.C. 3307.44 to leave of absence 
status and to be restored to his or her former position should 
disability cease. 

To: Keith A. Shearer, Wayne County Pros. Atty., Wooster, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, December 18, 1979 

I have before me your request for my opinion in which you ask the following 
question: 

May a teacher on disability under Section 3307.44 of the Ohio Revised 
Code serve on the Board of Education of the district in which he was 
formerly a teacher? 

There are no statutory prohibitions against a teacher on disability serving as a 
member of a board of education, see R.C. 3313.13 and R.C. 3307.43, and I assume 
that there are no prohibitive rules or regulations promulgated by the school board 
in question applicable to other employment by board members or to board 
membership by a disability retirant. Nor is the prohibition of R,C, 124.57 against 
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political activity by classified civil servants a bar-even assuming that R.C. 124.57 
would be applicable to an individual retired pursuant to R.C. 3307.44-since a 
teacher is in the unclassified civil service under R.C. 124.ll(A)(7), Thus, it must be 
determined whether the common law test of incompatibility will operate to 
preclude a teacher who is a disability retirant under R.C. 3307 .44 from serving as a 
member of the board of education in the district in which he or she formerly 
taught. That test may be stated as follows: 

Offices are considered incompatible when one is subordinate to, or in 
any way a check upon, the other; or when it is physically impossible 
for one person to discharge the duties of both. State ex rel. Attor~ 
General v. Gebert, 12 Ohio C.C. (n.s.) 274, 275 (Cir. Ct. Franklin 
County 1909). 

Certainly, under this test, a person could not simultaneously serve as a 
member of a board of education--which is a public office, 1979 Op. Att'y Gen. No. 
79-049-and as a teacher employed by that board. There can be a no stronger case 
of subordination, and, therefore, incompatibility, than a direct employer-employee 
relationship. See,~' 1966 Op. Att'y Gen. No. 66-072, However, inasmuch as the 
common law test orTncompatibility is inapplicable when both positions are not in 
the public service, 1973 Op. Att'y Gen. No. 73-016, I must consider whether a 
former teacher on disability retirement is, in fact, a public employee. 

If it were not for the provisions of R.C. 3307.44, a retired teacher clearly 
would not be a public employee. H:iwever, that section states, in part: 

A disability retirant, notwithstanding section 3319.13 of the 
Revised Code, shall retain membership in the state teachers 
retirement system and shall be considered on leave of absence from 
his position during his first five years on the retired list. (Emphasis 
added.) 

R.C. 3307,44 further provides that the state teachers retirement board may require 
a disability retirant to submit to a medical examination at any time, and, if the 
board concurs with a physician's report that the retirant is mentally and physically 
capable of resuming service, benefits will cease. If the leave of absence has not 
expired and the teacher was under contract at the time of retiring, the employer 
must restore him or her to the previous position and salary, or one similar thereto. 

Thus, the individual in question is, pm'suant to R.C. 3307,44, considered to be 
on leave of absence from his or her teaching post. The question whether a person 
on leave of absence from one position cf public employment may hold a second 
public position which would be subordinate to, or a check upon, the other, was 
answered in the negative in 1966 Op. Att'y Gen. No. 66-181. In reaching this 
conclusion, my predecessor relied upon the case of State ex rel. Neffner v. 
Hummel, 142 Ohio St. 324 (1943), in which the Court stated that a leave of absence 
does not take a state employee out of the employ of the state or the classified 
service and further noted: 

By such leave the employee forfeits none of his rights under the civil 
service law and therefore it would be a strange doctrine which would 
protect all the rights conferred upon the employee during such leave 
and yet would relieve such employee from all obligations and 
restrictions embodied in the same law which protects his rights. 142 
Ohio St. at 331. 

See also State ex rel. Cutri ht v. Akron Civil Service Commission, 95 Ohio App.
385 isumm1t ounty e_ave o a sence not a separation rom service, but 
rather a temporary excuse from the performance of active duties). 

In Op. No. 66-181, supra, it was opined that a person on leave of absence from 
a municipal police force may not hold the position of city safety service director 
for the reason that, if the individual were permitted to hold both positions, he 
would be able to "administer his duties as Safety Service Director in such a manner 
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as to affect the responsibilities of a Captain in the Municipal Police Department, 
an office which he may reacquire at will." Id. at 2-394 (emphasis added). A 
teacher on disability cannot, however, reacquire his or her former position "at 
will." The medical examining board must first require the retirant to submit to an 
examination, and then determine that the retirant is physically and mentally 
capable of resuming a teaching position. Though the retirant may request 
reexamination for possible return to servic,:i, the medical review board may not 
accept such a request more than once a year. 2 Ohio Admin. Code §3307-1­
lS(E)(l)(b). Thus, a disability retirant's return to teaching service is not a matter of 
his or her personal choice, but rather is contingent upon his or her mental and 
physical condition. Accordingly, the reasoning employed by my predecessor in Op. 
No. 66-181, although persuasive, is not precisely on point. 

It has long been the rule that "one may not hold two positions of public 
employment when the duties of one may be so administered and discharged that 
favoritism and preference may be accorded the other ...•" State ex rel. Baden v. 
Gibbons, 17 Ohio L. Abs. 341, 344 (Ct. App. Butler County 1934). A school board, of 
course, deals extensively with matters relating to its teachers. Thus, any decision 
in this respect made by a teacher retired pursuant to R.C. 3307 .44 serving as school 
board member would, ultimately, have a direct effect upon that person should the 
disability cease and teaching be resumed. A conflict, therefore, arises between the 
individual's duties as school board member and his or her interest in furthering the 
rights and status of teachers. The common law rule of incompatibility is designed 
to avoid such divided loyalties, and it would be "contrary to public policy for a 
public officer to be in a position which would subject him to conflicting duties or 
expose him to the temptation of acting in any manner other than the best interest 
of the public." 1970 Op. Att'y Gen. No. 70-168. 

On the other hand, it is only speculative whether the individual in question 
here will ever return to teaching. It has been stated in opinions of the Attorney 
General that, where possible conflicts of interest between two positions of public 
service are remote and speculative, the common law rule of incompatibility is not 
violated. See,~· 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-049; 1973 Op. Att'y Gen. No. 73-108; 
1971 Op. Att'y Gen. No. 71-081, 1970 Op. Att'y Gen. No. 70-168. 

Under the facts presented in this situation, however, not only may the 
conflict exist at some future time if the individual is required to resume teaching, 
but, because of the possibility that the individual may resume teaching, the conflict 
is also inherent in every matter under consideration by the school board which 
involves the remuneration, rights, obligations, and duties of teachers. 
Furthermore, these facts do not present a case in which the individual may avoid 
conflicts by abstaining from discussion or voting upon teacher-related matters, 
inasmuch as such matters must, of necessity, consume a significant portion of the 
school board's attention and time. Therefore, I conclude that a disability retirant 
may not serve as a member of the school board in the district in which he or she 
taught at the time of retirement, unless certain actions with respect to his or her 
employment with the board, and statutory rights accorded pursuant to R.C. 
3307.44, are taken. 

If the individual in question here is able to resign from his or her employment 
with the board of education, and, further, to waive the rights under R.C. 3307.44 to 
leave of absence status and to be restored to the former position should disability 
cease, there will be no possibility of a return to service pursuant to R.C. 33.07.44 
during the retirant's tenure of office on the school board. In such case, the 
impediment to holding office on the school board will be removed. 

Certainly, a disability retirant may terminate his or her contract with the 
board by giving written notice pursuant to R.C. 3319.15. Furthermore, I am aware 
of no positive prohibition against a retirant waiving the rights granted by R.C. 
3307.44 to be considered on leave of absence and to be restored to his or her 
former position should disability cease. The "principle of law is well established 
that one is free to waive the rights and privileges which are due him, whether 
secured by contract, conferred by statute, or guaranteed by the Constitution, so 
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long as there is no violation of public policy." State ex rel, Ford v. Board of 
Education, 141 Ohio St. 124, 127 (1943) (teacher's waiver of statutol'y tenure rights) 
(emphasis added). See alc;o Rowe v. Rowe, 58 Ohio L. Abs. 497 (Ct. App, Franklin 
County 1950); Seligman v. Toledo Movmg Pictures Operator's Union, 88 Ohio App. 
137 (Lucas County 1947), It is clear, however, that a waiver must be made 
voluntarily and knowingly. Parente v. Day, 16 Ohio App. 2d 35 (Cuyahoga County 
1968), If there is adequate assurance that these requirements have been met, I am 
of the opinion that the statutory rights to leave of absence status and to be 
restored to the former position are effectively waived, and the conflicts thereby 
removed. The intent to waive a statutory right must be clearly expressed and 
unmistakable. See Allenbaugh v. City of Canton, 137 Ohio St. 128 (1940), Thus, it 
has been held that a teacher has not waived the statutory right to a continuing 
contract where a written resignation has not been tendered. State ex rel. Mt. 
Health Teachers' Assoc. v. Mt. Health Board of Education, 54 Ohio App. 2d 235 
Hamilton County 19 8 • Hence, I conclude that the waiver of the rights conferred 

by R.C. 3307.44 must be made in writing and tendered to the school board which 
employed the teacher at the time of retirement. 

I am of the further opinion that such rights may be waived without waiver of 
the right to continue to receive disability payments. R.C. 3307,44 provides that a 
disability retirant "shall retain membership in the state teachers retirement system 
and shall be considered on leave of absence •..•11 The provisions as to retention of 
membership in the retirement system and leave of absence are severable. A 
retirant's right to receive disability payments is not dependent upon retention of 
leave of absence status, as evidenced by the fact that such payments continue after 
the five-year leave period ends. The retention of membership in the state teachers 
retirement system would not, in itself, result in any conflict with the duties of a 
school board member. 

Accordingly, it is my opinion, and you are advised, that a teacher who has 
been a disability retirant pursuant to R.C. 3307.44 for less than five years may not 
serve on the board of education of the district in which he or she taught at the time 
of retirement, unless the teacher has resigned from the teaching position and has 
waived the rights conferred by R.C. 3307.44 to leave of absence status and to be 
restored to his or her former position should disability cease. 




