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1. ELECTION TO OFFICE-INDEPENDENT CANDIDATE­
MUNICIPALITY OVER 2,000 PERSONS-GENERAL ELEC­
TION-NOVEMBER, 1953-REQUIRED TO FILE NOMI­
NATING PETITION, SIGNED BY QUALIFIED ELECTORS 
OF MUNICIPALITY NOT LESS IN NUMBER THAN ONE 
PER CENT OF ELECTORS WHO VOTED FOR GOVERNOR 
AT NEXT PRECEDING GENERAL ELECTION-SECTION 

4785-QI G. c. 
2. INDEPENDENT CANDIDATE-ELECTION TO OFFICE OF 

MUNICIPAL JUDGE-GENERAL ELECTION, NOVEM­
BER, 1953-REQUIRED TO FILE NOMINATING PETITION 

-SECTIONS 1587, 9785-91 G. C. 

SYLLABUS: 

1. A111 independent candidate for election to an office in a municipality of over 
2,000 persons, which office is to be voted for at the general election to be held in 
November, 1953, is required to ·file a nominating petition, pursuant to the provisions 
of Section 4785-91, General Code, signed by qualified electors of the municipality 
not less in number than one percent of the number of electors who voted for governor 
in such municipality at the next preceding general election. 

2. An independent candidate for election to th.e office of municipal judge, which 
office is to be voted for at the general electiOIII to 'be held in November, 1953, is 
required to file a nominating petition pursuant to the provisions of Sections 1587 and 
4785-91, General Code, signed by qualified electors of the district not less in number 
than one per cent of the number of electors who voted .for governor in such district 
at the next preceding general election. 
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Columbus, Ohio, December 18, 1952 

Hon. Ted W. Brown, Secretary of State 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion concerning the nomi­

nation of candidates for municipal offices, which candidates will be elected 

at the general election in 1953. Your request arises from the following 

situation: 

Section 4785-90, General Code, provides that candidates for mem­

bers .of ,boards of education, township offices, and offices of municipalities 

having a population of less than 2,000 persons shall be made only by nomi­

nating petition. This section further provides that such nominating peti­

tions shall contain signatures "not less in number than one per cent of the 

number of electors who voted for governor at the next preceding general 

election * * * in the respective school district, township or municipality," 

and that in no eyent shall such petitions contain signatures more than 

twice the minimum required. 

Section 4785-91, General Code, prescribes the form of such nominat­

ing petitions, and Section 4785-92, General Code, provides that such peti­

tions shall be filed at the same time as declarations of candidacy, viz: 

ninety days before the date of the primary election. 

Your specific question concerns candidates for offices in municipali­

ties having a population of more than 2,000 persons, when such candi­

dates do not wish to file for a party nomination and participate in the 

primary-in other words, independent candidates who seek to be nom­

inated by petition only. As was pointed out above, Section 4785-92, Gen­

eral Code, provides that such petitions shall 1be filed ninety days prior to 

the date of the primary election. The problem raised is the number of 

signatures which such petitions must contain. Section 4785-91 provides 

in part as follows : 

" * * * Each nominating petition herein provided for, 
e:rcept nominating petitions for candidates provided for in Sec­
tion 4785-90 of the General Code, shall be signed by qualified 
electors of the state, district, county or municipality in which the 
candidate designated therein would be a candidate for election 
as an officer thereof, not less in number than seven per cent of the 
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number of electors who _voted for governor at the next preceding 
general election for the office of governor in the state or in the 
respective district, county or municipality; * * *." 

( Emphasis supplied.) 

Section 47.85-90 which is referred to provides in part as follows: 

" * * * Each nominating petition herein above provided 
for, [hoards of education, townships, and municipalities of less 
than 2,000] and each nominating petition nominating a candidate 
for ,election to an office in a municipality having a population in 
excess of 2,000 persons as ascertained by the next preceding fed­
eral census and in which a primary election has not been held for 
the noniination of candidates of a political party, or in which 
candidates hav,e not been nominated under the provisions of 
section 4785-67a, ·shall be signed by qualified electors of the 
school district, township or municipality in which the candidate 
designated therein would be a candidate for election as an officer 
thereof, not less in number than one per cent of the number of 
electors who voted for governor at the next preceding general 
election for office of governor in the respective school district, 
township or municipality; * * · * ." 

(Parenthetical matter added.) (Emphasis supplied.) 

Section 4785-67a, which is thus referred to provides in part as fol.,. 

lows: 

"If in any odd numbered year no valid declaration of can­
didacy is filed for nomination as a candidate of a political party 
for election to any of the offices to be voted for at the general 
election to be held in such year, or if the number of persons filing 
such declarations of candidacy for nominations as candidates of 
one political party for election to such offices should not exceed, 
as to any such office, the number of candidates which such polit­
ical party shall be entitled to nominate as its candidates for elec­
tion to each such office, then no primary election shall be held 
for the purpose of nominating candidates of such party for elec­
tion to offices to be voted for at such general election and no 
primary ballots shall be provided for such party, * * *." 

The emphasized language in Section 4785-90, supra, referring to a 

primary "which has not been held," undoubtedly was inserted in reliance 

on the provisions of former Section 4785-92, General Code, which pro­

vided that nominating petitions for independent candidates should be filed 

in August. This language probably has :been allowed to remain in the 

statute iby a legislative oversight, since under the present statute it is im-
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possible for a candidate filing his petitions in February to know whether 

a primary will ,be held in May. 

So we are confronted with this situation: In Section 47?5-91 it is 

provided that the petitions of independents must contain signatures equal 

to se,veri per cent of the required number, excepting candidates provided 

for in Section 4785-90; Section 4785-90 provides that "each nominating 

petition * * * in a municipality having a population in excess of 2,000 

persons * ·* * and in which a primary election has not been held, or in 
which. candidates have· not been nominated under the provisions of; Sec­

tion· 478 5-67a, shall be signed by * * * one per cent"; and we have no 

way of knowing whether a May primary will be held. It is necessary to 

decide, therefore, whether all the petitions in question must contain seven 

per cent, or whether all must contain one per cent. 

Wh.ile the question is not free from doubt, it 1s my opinion that all 
of the petitions must be required' to contain but o_ne percent. I base this 

. . . 

opinion on several reasons. In the first place, the literal language of Sec­

tion 4785-90 referring to a primary which has not': been. held, applies to 

the February filing date. Secondly, I believe that the General Assembly, 

i)y carving_ an exception from the general seven per cent requirement of 

Section 4785~91, clearly intend~d to de'al more liberally with municipa,l 

officers. Finally, I believe that doubtful cases construing limitations ·on 

the placing of names and issues on the ballot must always be liberally 

construed so as to give the electors the widest possible field of choice. 

Such ,a construction is particul~rly applicable in reference to elections 

held in odd numbered years, and in which, under the provisions of Sec­

tion 4785-67a, supra; primaries are often dispensed with and the privilege 

of writing in is thus curtailed. 

In answer to your first question, therefore, it is my opinion that an 

independent candidate for election to an office in a municipality of over 

2,000 persons, which office is to 1be voted for at the general election to 

be held in November, 1953, is required to file a nominating petition, pur­

suant to the provisions of Section 4785-91, General Code, signed by quali­

fied electors of the municipality not less in number than one per cent of 

the number of electors who voted for governor in such municioalitv at 

the next preceding general election. 

You have also asked my opinion as to the number of electors who 

·must sign the nominating petition of an independent candidate for muni-
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cipal judge. This problem arises from the same statutes set out above, 

and from Section 1587, General Code, which provides in part as follows: 

" * * * All candidates for municipal judge, including can­
dida-ies for chief justice, may be either nominated by petition or 
by primary election in the manner provided for judges of the 
court of common pleas, provided however that in a municipality 
operating under a city charter candidates shall ,be nominated in 
conformity to the provisions of such city charter if provisions 
are made therefor, or at any municipal primary election which 
may be provided in such charter. The nominating petition shall 
be in the general form and signed, verified and filed in the man­
ner prescri,bed by sections 4785-91 to 4785-94, inclusive, of the 
General Code." 

Section 1588, General Code, provicles that municipal judges shall be 

elected in the odd numbered years. 

The first question to be answered here is whether candidates for 

municipal judgeships are candidates for municipal offices within the 

'meaning of Section 4785--90, 1n view of the fact that Section 1587 pro­

vides that they shall be nominated "in the manner provided for judges of 

the court of common pleas." This matter, again, is not free from doubt, 

but it is my opinion that for the purposes of your questions dealing with 

the election laws, they must be held to ,be municipal officers. 

In so holding I am necessarily ruling that the word "manner" as used 

-in Section 1587. is a general term only, and does not extend to cover the 

particulars of the "off-year" elections in which these judges run. In this 

connection it should be pointed out that Section 4785-67a, referred to 

above, does not refer to "municipal" elections but to elections held "in 

any odd numbered year." Since municipal judges are clearly covered by 

this statute, and since it in turn is referred to by Sections 4785-90 and 

4785-91, it is my opinion_ t_hat municipal judges should be classified with 

the other municipal officers who run in the odd numbered years, pursuant 
to the provisions of the ·election statute of Ohio. 

Having decided that _fpr present purposes candidates for municipal 

judges are candidates for municipal offices, I believe that the reasoning set 

out above dealing with your first question is applicable. In answer to your 

second question, it is therefore my opinion that an independent candidate 

for election to the office of municipal judge, which office is to be :7oted 

for at the general election to be held in November, 1953, is required to 
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file a nominating petition, pursuant .to the provisions of Sections 1587 and 

4785-91, General Code, signed by qualified electors of the district not less 
in number than one per cent of the number of electors who voted for gov­

ernor in such district at the next preceding general election. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




