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1. lVIALE JUVENILE DELINQUENT OVER 16 YEARS OF AGE 
COMMITTED TO OHIO STATE REFORMATORY, MAY BE 
RELEASED BY SUPERINTENDENT OF THE INSTITUTION 
UPON GRANTING OF PAROLE BY PARDON AND PAROLE 
COMMISSION, PROVIDING THE JUVENILE IS UNDER 21 
YEARS OF AGE. 

2. COlVIMISSION MAY GRANT FINAL RELEASE IF PA­
ROLLEE HAS PERFORMED OBLIGATION OF PAROLE, 
BUT SUCH FINAL RELEASE MAY NOT BE GIVEN UNTIL 
ONE YEAR AFTER RELEASE FROM REFORMATORY, UN­
LESS SAID PRISONER IS 21 YEARS OF AGE. §§ 2151.35 R.C., 
5143.04, R.C. 

SYLLABUS: 

1. A male juvenile delinquent over sixteen years of age who, pursuant to Sec­
tions 2151.35 and 5143.04, Revised Code, has been committed to the Ohio state re­
formatory until he arrives at the age of twenty-one years, unless sooner released 
for satisfactory beha\'ior and progress in training, may be released by the superin­
tendent of such institution upon the granting of a parok by the pardon and parole 
commission. 

2. Such a paroled prisoner may, pursuant to Section 2965.17, Revised Code, 
be granted a certificate of final release by the pardon and parole commission if he 
has faithfully performed all of the conditions and obligations of his parole and has 
obeyed all of the rules and regulations adopted by the pardon and parole commis­
sion; but such final release may not be issued before one year after the release from 
the reformatory unless the said prisoner has attained the age of twenty-one years. 

Columbus, Ohio, December 22, 1961 

Hon Joseph E. Doneghy: 

Chairman-Ohio Pardon & Parole Commission 

1 South Fourth St., Columbus 15, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion which poses the follow­

ing question: 

"May a male juvenile delinquent over sixteen years of age 
who has been committed to the Ohio State Reformatory to serve 
from one year until reaching the age of twenty-one years, and who 
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has subsequently been paroled and has served more than one year 
on parole and has faithfully performed all of the conditions and 
obligations of his parole, be granted a 1final release by the Pardon 
and Parole Commission under Sec. 2%5.17 of the Revised Code, 
even though he has not attained the age of twenty-one years?" 

Under Section 2151.35, Revised Code, a juvenile court may commit a 

male child over sixteen years of age, who has committed an act which if 

committed by an adult would be a felony, to the Ohio state reformatory. 

Upon commitment to the reformatory, Section 5143.04, Revised Code, 

becomes applicable. This section reads: 

"A male child over sixteen years of age committed by a 
juvenile court to the reformatory shall be received by the super­
intendent of the reformatory. After a child so committed has 
been received, sole control over such child shall be in the reforma­
tory and the jurisdiction of the juvenile court over such child shall 
cease. The superintendent shall provide for the education of such 
child in such branches of industry, agricultural or otherwise, as he 
shall determine, having in view his reformation and preparation 
for usefulness. Such child shall be committed until he arrives at 
the age of twenty-one years unless sooner released for satisfactory 
behavior and progress in training." (Emphasis added). 

It should be noted that the superintendent of the reformatory is given 

"sole control over such child," and that the child must remain committed 

until he reaches the age of majority unless sooner released. The section 

does not say by whom he be sooner released, nor is the method of deter­

mining his right to parole specifically set forth. Since he is under the sole 

control of the superintendent, it is logical to assume that he should be 

released by the superintendent. As to parole, Section 5143.05, Revised 

Code, says: 

"Courts imposing sentences to the reformatory shall make 
them general, and not fixed or limited in their duration. The term 
of imprisonment shall be terminated by the pardon and parole 
commission, as authorized by sections 2965.09 to 2965.18, inclu­
sive, of the Revised Code, but the term of such imprisonment shall 
not exceed the maximum term, nor be less than the minimum term 
provided for such felony." 

Here the reference is to "sentences" having minimum and maximum 

terms for the commission of felonies, whereas your letter deals with a minor 

who has been found to be a delinquent child for which he has been com­

mitted, not sentenced, until he reaches majority unless sooner released. 
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Although no specific method of determining the right to parole of a 

committed delinquent child has been found, it seems reasonable to assume 

that in such a case, the superintendent of the reformatory would use the 

state agency created for the express purpose of determining eligibility to 

parole, that is, the pardon and parole commission. This view receives sub­

stantial support from Section 2965.09, Revised Code, the pertinent portion 

of which reads: 

"The pardon and parole comn11ss10n may exercise its func­
tions and duties in relation to the pardon, commutation, or reprieve 
of a convict upon direction of the governor or upon its own initia­
tive, and in relation to the parole of a prisoner eligible for parole, 
upon the initiative of the head of the institution wherein the pris­
oner is confined, or upon its own initiative. * * *" 

The first portion of such duties is limited to convicts. The term "con­

vict" is defined in Section 2965.01 ( G), Revised Code, as a person who 

has been convicted of a felony under the laws of this state. The minor 

whose release is presently in question was not convicted of a felony. He 

was merely found to be a delinquent child. Yet, he has been a prisoner, 

for a prisoner is defined in Section 2965.01 (H), Revised Code, as a 

person who is in actual cot11finement in a state penal or reformatory insti­

tution. It therefore appears that the pardon and parole commission may 

exercise its functions and duties in relation to the parole of a delinquent 

child committed to the Ohio state reformatory, when the child, through 

satisfactory behavior and progress in training, has become eligible for 

parole, upon either the initiative of the superintendent of the Ohio state 

reformatory, or upon the commission's own initiative. 

Having concluded that the pardon and parole commission may order 

the parole of a committed delinquent child and thereby cause the superin­

tendent of the reformatory to release such child from actual confinement, it 

then appears that the commission may make a final order of discharge and 

issue a certificate of 1final release to such parolee. Section 2965.17, Revised 

Code, provides in part: 

"When any paroled prisoner has faithfully performed all of 
the conditions and obligations of his parole and has obeyed all 
of the rules and regulations adopted by the pardon and parole com­
mission he shall be deemed to have served his full sentence and 
the commission shall enter upon its minutes a final order of dis­
charge and issue to the paroled prisoner a certificate of ,final re­
lease, but no such order shall be made in any case within a period 
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of less than one year after the prisoner is released from the insti­
tution on parole unless the maximum sentence shall have expired 
earlier thereto. * * *" 
Although the word "sentence" is used therein, it must be assumed 

that the treatment of a parolee delinquent child would not be more severe 

than that of a paroled convict. Furthermore, the reference is to "any 

paroled prisoner," thereby including both convicts and committed delin­

quents. This view is supported by opinion No. 1544, Opinions of the 

Attorney General for 1939, page 2274, where, under comparable statutes, 

it was held in the second paragraph of the syllabus: 

"2. That part of Section 2131-1, General Code, relating to 
the parole of juvenile prisoners confined in the Ohio State Re­
formatory and committed to such institution by the juvenile courts, 
and to the supervision and recommitment of such parolees, was 
repealed by the Pardon and Parole Code of Ohio ( Sections 2209 
to 2209-23, General Code), and the Pardon and Parole Commis­
sion has full, complete and exclusive jurisdiction over the parole 
of such prisoners and the supervision and recommitment of such 
parolees." 

In conclusion, and in specific answer to your inquiry, it is my opinion 

and you are advised: 

1. A male juvenile delinquent over sixteen years of age who, pursuant 

to Sections 2151.35 and 5143.04, Revised Code, has been committed to the 

Ohio state reformatory until he arrives at the age of twenty-one years, 

unless sooner released for satisfactory behavior and progress in training, 

may be released by the superintendent of such institution upon the granting 

of a parole by the pardon and parole commission. 

2. Such a paroled prisoner may, pursuant to Section 2965.17, Re­

vised Code, be granted a certiificate of final release by the pardon and parole 

commission of he has faithfully performed all of the conditions and obli­

gations of his parole and has obeyed all of the rules and regulations adopted 

by the pardon and parole commission; but such final release may not be 

issued before one year after the release from the reformatory unless the 

said prisoner has attained the age of twenty-one years. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 


