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OPINION NO. 80-044 

Syllabus: 

The Director of the Department of Liquor Control has no authority to 
transfer to the state general revenue fund any portion of the 
application fee moneys on deposit in the state depository trust fund 
since such moneys are, pursuant to R.C. 131.05 and 4303.24, 
contingent receipts. 

To: Clifford E. Reich, Director, Department of Liquor Control, Columbus, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, August 25, 1980 

I have before me your request for my opinion concerning the following 
question: 

May the Director of the Department of Liquor Control, under 
existing statutes, transfer a portion of the fee monies on deposit in 
the State Depository Trust Fund, representing application fees for 
new permits available only under a quota, where there is no opening 
under the quota and no opening will be available under the quota for 
the foreseeable future, to the General Revenue Fund, with safeguards 
for the return of the fee from the General Revenue Fund to the 
Depository Trust Fund if required but maintaining the application on 
file until an opening would occur or a request for cancellation of the 
application and a refund of fee would be received? 

As you have noted in your letter, R.C. 4301.12 provides for the custody, use, 
and deposit of moneys received by or on behalf of the Department of Liquor 
Control. Specific provision is made therein for permit fees which are deposited 
upon filing for a liquor permit. R.C. 4301.12 provides, in relevant part, that "all 
moneys received from permit fees shall be paid to the treasurer of state and a 
separate account of such moneys shall be kept by the department, the auditor of 
state, and the treasurer of state." 

After the deposit of such initial permit fees, R.C. 4303.24 provides for such 
fees to be kept on deposit until the requested permits are issued, with the 
exception that "(i] f a permit is not issued within one hundred twenty days from the 
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date of such remittance, such initial fee shall, at the request of the applicant, be 
returned to him." Such return of the fee pursuant to request does not affect the 
priority of the application. Rather, a fee which has been returned may be 
redeposited when an opening occurs. 

Thus, the initial permit fee is contingent in nature, and is to be retained on 
file along with the permit application by the Department of Liquor Control. It is 
only after the termination of the one hundred twenty day period that such permit 
fee may be returned to the applicant, and then only if the applicant specifically 
makes application therefor. In the absence of such request for return,· the permit 
fee remains on deposit ac; a receipt contingent upon issuance of a permit. 

R.C. 131.04 establishes the state depository trust fund for the deposit of 
contingent funds such as liquor permit fees. lt provides: "For the purpose of 
providing a method to properly collect, deposit, and audit contingent receipts 
received by various state departments, there is hereby created the 'state depository 
trust fund' of which the treasurer of state shall be the custodian." 

R.C. 131.05 provides specifically for the types of funds which are required to 
be deposited in this special fund. In relevant part, it states: 

Every state officer, state institution, department, board, 
commission, receiving fees or advances of money, or which, under 
~ection 131.01 of the Revised Code, collects or receives fees, 
advances, or money, shall deoosit all such receipts to the credit of 
the state depository trust fund, when such receipts may be subject to 
refund or return to the sender or when such recei ts have not ~ 
accrued to the state. Emphasis added. 

The nature of contingent funds has been discussed on several occasions in 
Attorney General opinions. 1~·15 Op. Att'y Gen. No. 284, p. 302, provides, at 308: 

Sections 24-3 and 24-4 [G.C. 24-3 and 24-4, predecessors to R.C. 
131.04 and 131.05] relate to "contingent receipts" by the several 
departments, which are of such nature that they "have not accrued to 
the state" but "may be subject to return to the sender.·." Those 
sections would apply to the disposition of permit fees collected (by 
the Department of Liquor Control] , but the revenues of your 
department which go to make up the rotary fund, derived mainly from 
sales of commodities and intended to "meet the maturing obligations 
of the department and as working capital for its future operation" do 
not fall within the class of "contingent receipts". . . . 

1957 Op. Att'y Gen. No. 1230, p. 631, considered a situation in which the 
Department of Highways sought to transfer funds already on deposit in the general 
fund to the state depository trust fund. In rejecting such procedure, the opinion 
stated at 633: 

None of the money sought to be deposited by the department can be 
properly designated as contingent in the sense that word is used in 
Section 131.04, supra. There is not the slightest possibility that these 
funds are to accrue to the state, but rather they will be definitely 
paid in satisfaction of an obligation of the state, nor is there basis for 
an assumption that these funds will be returned to the "sender", for 
the "sender" in this case could be only the state treasurer.... 

Obviously, the specific funds here sought to be deposited do not 
meet the requirements of Section 131.05, supra, in any respect A 
deposit of such funds is, therefore, not authorized by statute. 

. . .Section 131.05, supra, provides for the procedure for handling 
receipts which may be subject to refund or return to the sender or 
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when such receipts have not yet accrued to the state. Funds 
collected or received described by Section 131.05, supra, are deposited 
in the state cepository trust fund, being credited to the account in 
that fund as provided in Section 131.06, Revised Code. . . . 

I find no provision in law which would authorize state officers, 
(epartments, boards or commissions to retain receipts contrary to the 
provisions of Sections 131.01 and 131.05, Revised Code. 

See also 1979 Op. A tt'y Gen. No. 79-030 (fees for attendance at a conference are 
.contingent upon performance of the promise to hold the conference; or:ce the 
conference is held, the contingency is removed and the funds on deposit accrue to 
the state); 1938 Op. Att'y Gen. No. 2155-A, vol. I, p. 641 (moneys collected by 
special counsel of Attorney General. and paid over to him are payable into the 
depository t~ust fund, and withdrawal may be ma.de through prescribed form of 
requisition for payment of special counsel fees). 

You have proposed that the funds in question be transferred to the general 
revenue fund, with safeguards for return of particular fees to the depository trw,t 
fund if required. It does not appear that such a proposal is authorized under 
existing law, for moneys may be transferred from the general revenue fund only 
pursuant to specific appropriation of the General Assembly. Ohio Const. art. II, 
§22 ("(n] o money shall be drawn from the treasury, except in pursuance of a 
specific appropriation, made by law..."). It was concluded by one oi my 
predecessors in 1939 Op. Att'y Gen. No. '720, vol. I, p. 884, that transfers made from 
the state depository trust fund into the state treasury may not be withdrawn from 
the treasury in the absence of a specific appropriation therefor by the General 
Assembly. That opinion concerned a situation in which insurance companies 
maintained deposits with the Superintendent of Insurance, which were deposited in 
the depository trust fund and transferred to the general revenue fund as needed to 
pay fees of various sorts. It was concluded that, even if funds are transferred to 
the general revenue fund erroneously, they cannot be transferred back to the 
depository trust fund, and no accounting adjustment can be made, without action by 
the General Assembly. See also State ex rel. Rothbacher v. Herbert, 176 Ohio St. 
167, 198 N.E. 2d 463 (1964)(holding that when unclaimed deposits of a liquidated 
building and loan company have been transferred, due to the lapse of time and 
pursuant to statute, from the treasurer's spec.:al trust fund for such deposits into 
the general revenue fund, the funds may be withdrawn only upon a proper warrant 
issued by the auditor based upon an appropriation therefor); 1957 Op. Att'y Gen. No. 
460, p. 127 (concerning need for a specific appropriation authorizing the 
expenditure of public moneys). Thus, moneys paid into the general revenue fund 
cannot remain contingent receipts, but rather become subject to the inhibition cf 
Ohio Const. art. II, §22, that they may not be withdrawn except pursuant to a 
specific appropriation. No safeguard can be attached which would permit transfer 
back to the depository trust fund absent such specific appropriation. 

You have indicated that your question has arisen because there are a number 

of application fees which have been on deposit for up to twenty-four years in 

conjunction with applications for new permits available only under a quota, where 

it does not appear that any opening will be available in the foreseeable future and 

where the Department of Liquor Control has been unable to contact the applicants 

concerning a return of the fee or cancellation of the application. You have 

indicated that receipts for all fees on deposit must be totaled and balanced every 

month-a tirr.e-consuming and expensive procedure, and one which seems needless 

with respect to fees which, for all practical purposes, have been abandoned. 

appreciate your concern, but I must conclude, nonetheless, t!lat no statutory 

authority currently exists for the transfer of funds which you propose. 


R.C. 131.06, which deals with withdrawal of funds from the state depository 

trust fund, provides for two instances when funds may be withdrawn. The first such 

instance is described in the first paragraph of R.C. 131.06, which states, in part: 


Withdrawals of money from the fund shall be made by requisition on 
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the treasurer of state as custodian of the fund by the authorized 
official of the office or department where the receipt originated. 
The requisition shall show the purpose of the withdrawal and other 
information as the treasurer of state requires. The authorized 
official of the office or department where the receipt originated shall 
draw a requisition or revenue voucher en his balance in the fund for 
amount accruing to the state and pay it in to the state treasury 
through the auditor of state•... (Emphasis added.) 

From the authorities previously mentioned in this opinion, it is quite obvious that 
your proposed transfer of contingent permit fees would not qualify as an "amount 
accruing to the state." Since such fees are not amounts already owed to the state 
but are instead contingent upon issuance of a liquor permit, they are not proper 
subjects for transfer under this provision. 

The second instance in which funds may be transferred from the state 
dei:;ository trust fund appears in the third paragraph of R.C. 131.06, as follows: 

Upon presentation to the treasurer of state of a requisition for 
payment from the state depository trust fund other than for payment 
of amounts accruing to the state, the trea~urer of state shall issue a 
check payable to the person named in the requisition drawn on the 
fund. (Emphasis added.) 

As discussed above, it is a contradiction in terms to speal< of transferring to the 
general revenue fund moneys which have not accrued to the state, for moneys 
channeled into such fund become funds of the state which may be withdrawn only 
pursuant to specific appropriation therefor. Therefore, this provision does not 
aut'.1orize the transfer of funds to the general revenue fund in the situation you 
have posed. 

In specific answer to your question, then, it is my opinion, and you are hereby 
advised, that the Director of the Department of Liquor Control has no authority to 
transfer to the general revenue fund any portion of the application fee moneys on 
deposit in the state depository trust fund since such moneys are, pursuant to R.C. 
131.05 and 4303.24, contingent receipts. 




