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I am of the opinion that the payment of the claims for traveling expense as recited 
in your inquiry was illegal. 

2314. 

Respectfully, 
c. c. CRABBE, 

Attorney General. 

CLASSIFIED SERVICE-SCHOOL JANITOR LS NOT EXEMPTED UNDER 
PROVISIONS OF SECTION 486-8 G. C. 

SYLLABUS: 
A school janitor may not be exempted from the classified service under the. 

provisions of paragraph 12 of section 468-8 of the General Code. 

CoLUMBus, OHIO, March 24, 1925. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public 0 if ices, C olumb11s, Ohio. 
GENTLEMEN :-Acknowledgement is made of your communication inqUJnng 

whether a municipal. civil service commission may legally exempt the position of 
school janitor from the classified service, and provide for the appointment without 
competitive examination, under the provisions of paragraph 12 of section 486-8. 

The section to which you refer, in so far as your question is concerned, pro­
vides that "such unskilled labor positions as the state commission or any municipal 
commission may find it impracticable to include in the competitive classified service" 
shall be in the unclassified service. However, that section provides that such ex­
emptions shall be by order of the commission, duly entered on the records of the 
commission with the reasons for such exemption. 

It would seem that in the first instance, whether or not such a position is an 
unskilled labor position, would be a question of fact to be determined by the com­
mission. However, it has been brought to my attention that it has been the policy 
of the state civil service commission to consistently hold that a school janitor is 
within the classified service, and cannot be exempted under this provision. 

You are further referred to the case of State ex rel. Bartholomew vs. Witt, 
Treas., 3 Ohio App. Reps., 414, wherein the status of a janitor employed by the 
board of education of Cincinnati was considered. The court held, as evidenced by 
the second branch of the syllabus, that: 

".Such janitor of a public school building is within the classified service, 
but those who were legal incumbents of the position at the time of the pas­
sage of the civil service act are entitled to hold over, subject to a noncom­
petitive examination." 

In the body of the opinion it was clearly pointed out that such a position did 
not fall within the exceptions of the se•tion to which you refer. 

In view of the foregoing you are specifically advised that a school janitor may 
not be exempted from the classified service under the provisions of paragraph 12 
of section 486-8 of the General Code. 

Respectfully, 
c. c. CRABBE, 

Attorney General. 


