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OPINION NO. 1274 

Syllabus: 

Section 5557,02, Revised Code, does not authorize a board 
of county commissioners to undertake the improvement or to join 
with a municipality in undertaking the improvement of a municipal 
street forming no part of a state or county highway. 

To: Earl W. Allison, Franklin County Pros. Atty., Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, August 6, 1964 

Your request for my Opinion reads as follows: 

"The Franklin County Board of Commissioners 
have requested me to ask your opinion on the 
following legal question: 

"Karl Road was formerly duly laid-out and 
dedicated as a Franklin County road, which has a 
general north-south direction with its southern 
termini being Oakland Park, a City of Columbus 
municipal street, and its norther termini being 
State Road #161, popularly known as Dublin-Gran­
ville Road. Through successive piece-meal annex­
ations to the City of Columbus, Karl Road presently 
lies wholly within the municipal boundaries of the 
City of Columbus which causes it to be a municipal 
street and to lose its identity as a county road. 
There are small areas along Karl Road in which 
county residences property abut, however, the sub­
stantial majority of the property owners abutting 
thereon are municipal residents. See Steubenville 
v. ~ing, 23 ~.S. olO; Wabasl!_R. Co. v. Defiance, 
10 C~ 27, affirmed 52 O.S., 2o2;Lawrence R. Co. 
v. Commissioners, 35 O.S. l; 1935 O.A.G., page 780. 

"Section 5555.02, Revised Code, generally 
empowers a board of county commissioners to im­
prove a public road, specifically excluding roads 
and highways on the state highway system, except 
by approval. 

''Section 5557 .02, Revised Code, authorizes a 
board of county commissioners to construct a pro­
posed road improvement into, within, or through a 
municipal corporation, with the latter's consent. 
However, Section 5557.08 of the same chapter pro­
vides, in full, as follows: 

111 The board of county commissioners may re­
pair that portion of a county road extending into 
or through a municipal corporation, or a part of a 
county road and a municipal corporation's streets 
extending into or through a municipal corporation 
and forming a continuous road improvement, when the 
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consent of the legislative authority of said 
municipal corporation has been first obtained, 
and such consent shall be evidenced by the pro­
per legislation of the legislative authority of 
the municipal corporation, entered upon its 
records.' 

"Beseiged by abutting property owners to 
improve Karl Road, the appropriate officials 
of the City of Columbus have requested the 
Franklin County Board of Commissioners to pro­
ceed with the necessary steps to improve Karl 
Road. 

"A question has arisen as to whether or not 
Franklin County has the legal authority to expend 
county funds and use county personnel on the pro­
posed improvement which lies wholly within munici­
pal boundaries. Franklin County officials take 
the position that the improvement of Karl Road can, 
in no sense, be considered 'forming a continuous 
road improvement,' of a county road, since Karl 
Road is bounded perpendicularly on the north by 
a state road and on the south by a municipal street. 

"Therefore, we would respectfully request your 
opinion as to whether a board of county commissioners 
may improve a municipal street, no part of which is 
a county road, or an extnesion of a county road, and 
which abuts upon a state highway at one end and a 
municipal street at the other end." 

A determination of your question concerning a street improve­
ment by a board of county commissioners involves a construction of 
Section 5557.02, Revised Code, which provides in pertinent part as 
follows: 

"The board of county commissioners may con­
struct a proposed road improvement into, within 
or through a municipal corporation, when the con­
sent of the legislative authority of such munici­
pal corporation has been first obtained.***" 

The word "road" as used in Section 5557.02, supra, is defined 
in Section 5557.01, Revised Code, as follows: 

"As used in Sections 5557.02 to 5557.07, inclu­
sive, of the Revised Code, 'road' includes any etate 
or county roads, or the streets of any municipal
corporation, or any part of such roads or streets, 
which forms a continuous road improvement." 

The word "road" as grammatically construed in this section 
may include "state or county roads" £r_ "streets of any municipal 
corporation." If this be true, then under Section 5557. 02, supra, 
a board of county commissioners obviously could improve a muni­
cipal street solely within a municipality as long as such improve­
ment was continuous. 

Under the above interpretation it might be assumed that the 
Franklin County Board of Commissioners would have the legal right 
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to construct an improvement of Karl Road even though Karl Road is 
a city street solely within the municipal boundaries of Columbus 
and_i~ ~o way part of a state ?r county highway. However, the 
definition of the W?r~ '.'road 11 i~ Section 6952, General Code, pre­
decessor to the definition Section 5557.01, Revised Code indicates 
such an interpretation is not possible. Section 6952 G~neral Code 
defines the word "road" as follows: ' ' 

"***Meaning of the word 'road.' The word 
'road' as used in Sections 6906 to 6953, inclusive 
of the General Code, shall be construed to include 
any state or county road or roads, or any part there­
of, or an¥ state or county road or roads, and anh 
cit or villa e street or streets or an art t ere­
of1 w ic form sic a cont nuous roa improvement.
(Emphasis supplied) 

Obviously a different connotation of the word "road," inso­
far as municipal streets are concerned, can be derived as between 
Section 5557.01, Revised Code, and Section 6952, General Code. 
In Section 5557.01, "streets of any municipal corporation" is 
preceded by the word "or" and in Section 6952 "any city or village 
street" is preceded by the word "and." This change in language 
is not a substantive change in the law by the State Legislature,
merely a grammatical change inadvertently made by the Bureau of 
Code Revision in drafting the Revised Code of Ohio, successor to 
the General Code of Ohio. 

In case of such a conflict, the State Legislature in enacting
the Revised Code of Ohio succinctly provides that no substantive 
change per~ is made of superseded sections of the General Code 
of Ohio. Section 1.24, Revised Code, provides as follows: 

"That in enacting this act it is the intent of 
the General Assembly not to change the law as here­
tofore expressed by the section or sections of the 
General Code in effect on the date of enactment of 
this act. The provisions of the Revised Code re­
lating to the corresponding section or sections of 
the General Code shall be construed as restatements 
of and substituted in a continuing way for appli­
cable existing statutory provisions, and not as new 
enactments.r: 

Perforce, any question of interpretation given the word 
"road" as between Section 5557.01, Revised Code, and Section 
6952, General Code, must be resolved in favor of its meaning 
as set forth in Section 6952, General Code. 

In 1919 the Attorney General received a request from the 
Prosecuting Attorney of Jefferson County analogous to the re­
quest in question. In that question the Jefferson County Com­
missioners were concerned about their legal authority to improve 
a street in the city of Steubenville, no part of which street 
was part of a state or county highway. This opinion is found in 
Opinion No. 397, Opinions of the Attorney General for 1919, the 
syllabus of which is as follows: 

"Section 6949, G.C., does not authorize 
county commissioners to undertake the improve­
ment, or to join with a municipality in under-
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taking the improvement of a municipal street 
forming no part of a state or county highway." 

At pages 662 and 663 of the above-referred to Opinion a complete
discussion is made concerning improvements of roads by county 
commissioners under Sections 6949 and 6952, General Code (Sec­
tions 5557.02 and 5557.01, Revised Code). 

In that Opinion on page 663 the Attorney General makes the 
following cogent statement in defining the word "road" as set 
forth in Section 6952, General Code: 

11 This sentence means that Sections 6906 to 
6953 are to be given a broad enough meaning to 
include either a state or county road or roads, 
or part thereof, which forms a continuous road 
improvement; or a state or county road or roads, 
and a city or village street or streets, or any 
part thereof, which forms a continuous road 
improvement." 

Moreover, a later opinion of the Attorney General is directly
in point with the request in question and follows the reasoning 
of the abovenoted 1919 Opinion of the Attorney General. It is 
reported in Opinion No. 634, Opinions of the Attorney General for 
1927, the first branch of the syllabus of which is as follows: 

111. By the provisions of Section 6949, 
General Code, a board of county commissioners 
is not authorized to assist-a municipality in a 
street improvement no part of which is a part of 
a state or county highway improvement project." 

In that 1927 Opinion, the Attorney General places the same inter­
pretation on the word 11 road" in Section 6952, General Code, as 
did the Attorney General in the above-noted 1919 Opinion. 

The Supreme Court of Ohio has passed upon this question, al­
though the construction of a bridge was involved, rather than a 
highway. The same reasoning, however, may be applied to both. 
This is the case of State ex rel. vs. Commissioners, 107 Ohio St., 
465 at pages 473 and 474, where the court said: 

"The contemplated bridge cannot, by any stretch 
of the imagination, be held to be on either a county
road or on two county roads; but the most that can 
be said for it is that it is to be between two county
roads, where no connecting road theretofore existed. 
It does not follow, however, that the board of county
commissioners may not, by proper proceedings, acquire
the power to build a bridge upon the site indicated 
by their resolution of 1914, for the Legislature has 
provided by Section 6949, General Code, that: 

"'The board of county commissioners may con­
struct a proposed road improvement into, within or 
through a municipality, when the consent of the 
council of said municipality has been first obtained. 

"The conceded facts being that no state or county
road exists between the termini of the proposed bridge, 
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it therefore follows that until such time as the board 
of county commissioners has laid out and acquired a 
road according to law between such termini it is without 
power to construct the bridge upon such site. 11 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
Section 5557.02, Revised Code, does not authorize a board of 
county commissioners to undertake the improvement or to join 
with a municipality in undertaking the improvement of a munici­
pal street forming no part of a state or county highway. 




