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2559. 

ACCOUNTS RECEIVABLE - NOT SHIPPING DOCUMENTS 

TRANSFERRING OR SECURING TITLE UPON WHICH BANK 

LOANS CAN BE PREDICATED - SECTION 710-122 (8) G. C. 

SYLLABUS. 

Accounts receivable are not shipping documents, warehouse receipts or 

other such documents transferrinJ.g or securing title upon which bank loans 

can be predicated under Section 710-122 (8), General _Code. 

Columbus, Ohio, July 24, 1940. 

Honorable Rodney P. Lien, Superintendent of Banks, 
Columbus, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion which 

reads as follows : 

"The 'A' _Brick Corporation having received an order for one 
or more carloads of building bricks from a construction company in 
a distant city makes shipment thereof on the 24th day of May, 1940, 
said bricks to be paid for on or before the 15th day of June, 1940. 

The 'A' Brick Corporation needing funds to meet payrolls and 
for other commercial purposes, borrows a sum of money from the 
'X' Bank and as evidence thereof executes a collateral form promis­
sory note payable to said bank and as security for the' sum borrowed 
assigns to the bank the accounts receivable representing the purchase 
price of the shipment of bricks above referred to. The amount so 
borrowed is in excess of the general ten per cent loan limitation 
under· Section 710-122, General Code; however, since the margin 
of the collateral is sufficient, if the loan is secured otherwise in the 
manner provided in sub-paragraph (8) of said Section 710-122, 
General Code, the same is not excessive. 

I would, therefore, appreciate your opinion as to whether or 
not the transaction herein described is such as may legally author­
ize the bank to loan more than ten per cent of its capital and sur­
plus, plus ten per cent of its debentures, limited as to debentures 
as provided in said section." 

From your letter I conclude that: "A" company has borrowed up to 

the legal limit ( 10%) from "X" bank. "A'." company desires to borrow 
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additional funds from "X" bank by signing a collateral note and as security 

for such note assign an account receivable to the bank. 

Section 710-122, General 'Code, limits the amount that a firm may bor­

row in the following language : 

"A bank having capital shall not lend to any one person, com­
pany, corporation, or firm, more than ten per cent of its capital and 
surplus plus debentures and/or capital notes * * * . 

The foregoing restrictions shall not, however, apply to: . 

(8) Obligations of any person, copartnership, associat10n or 
corporation, in the form of notes or drafts secured by shipping doc­
uments, warehouse receipts or other such documents transferring or 
securing title covering readily marketable nonperishable staples 
when such property is fully covered by insurance, if it is customary 
to insure such staples, shall be subject under this section to a lim­
itation of 15 per centum of such capital * * * ." 

The security stated in your letter consists of an account receivable. In 

order to qualify under Section 710-122, paragraph (8), accounts receivable 

must be classed as "shipping documents, warehouse receipts or other such 

documents transferring or securing title covering readiJy marketable non­

perishable staples." 

For the purpose of this opinion, it may be conceded that the bricks are 

non-perishable staples; this leaves the question as to whether accounts re­

ceivable are shipping documents, warehouse receipts or documents.transferring 

or securing title. Obviously such accounts are not shipping documents or 

warehouse receipts, and I am of the opinion that they also fail to qualify as 

documents transferring or securing title. 

"Document of Title to Goods" has been defined m Section 8456, para­

graph ( 1), General Code, as follows: 

" 'Document of title to goods' includes any bill of lading, dock 
warrant, warehouse receipt or order for the delivery of goods, or 
any other document used in the ordinary course of business in the 
sale or transfer of goods, as proof of the possession or control of the 
goods, or authorizing or purporting to authorize the possessor of 
the document to transfer or receive either by endorsement or by 
delivery, goods represented by such document." 

The main element of such a document is the proof of possession or con-
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trol of goods or the authorization to transfer or receive the goods. An ac­

count receivable fails to conform to this statutory definition. It is not a doc­

ument which establishes possession. or- control of goods, neither does it auth­

orize the holder to transfer or receive title to the goods. It merely indicates 

that the goods have been sold and payment is expected. It does not establish 

the matter of title to the goods upon which arrangements for financing the 

sale can be predicated. The_ security stated in Section 710-122(8), General 

Code, consists of that type of commercial paper which is symbolical of the 

property described in it. An account receivable is merely a record of a busi­

ness transaction showing what is due. In 1 C. J. S., p. 573, it is defined as 

"the amount owing to a person in open account." (State v. Globe Democrat 

Publishing Company, 294 S. W. 1018.) 

Therefore, I am of the opinion that the transaction described in your 

letter does not authorize the bank to loan more than 10% of its capital and 

surplus, plus debentures, to the "A" company. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




