
Note from the Attorney General’s Office: 

1940 Op. Att’y Gen. No. 40-2521 was overruled in 
part by 2007 Op. Att'y Gen. No. 2007-046.
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2521. 

AUCTIONEER-SHERIFF MAY EMPLOY HIM TO CONDUCT 

JUDICIAL SALES OF REAL ESTATE ONLY BY APPOINT­

MENT AS DEPUTY SHERIFF-IF SO EMPLOYED, NO AU­
THORITY FOR AUCTIONEER TO CHARGE FEES AS COURT 

COSTS - COMPENSATION - FIXED BY SHERIFF, PAID BY 
COUNTY TREASURER, UPON WARRANT BY COUNTY 

AUDITOR. 

SYLLABUS: 

1. A sheriff may employ an auctioneer to conduct judicial sales of 

real estate only by appointing such auctioneer as a deputy sheriff. 

2. If an auctioneer is appointed a deputy sheriff and thereafter con­

ducts judicial sales of real estate, there is no authority for charging his fees 

for such services as court costs. His compensation should be fixed by the 

sheriff and paid by the treasurer upon warrant of the county auditor. 

Columbus, Ohio, July 12, 1940. 

Honorable Paul D. Michel, Prosecuting Attorney, 
lVIarion, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion which 

reads: 
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"It has been the practice of this County for years for the 
Sheriff to hire auctioneers to auction off real estate sold on judi­
cial sale. The auctioneer's fee has been charged as costs of the 
action and the charge approved by the Court in the entry of con­
firmation of the sale and distribution of the proceeds thereof. 

The questions are, whether such hiring of an auctioneer by 
the Sheriff and the charging of the auctioneer's fee as court costs 
when confirmed and approved by the court, are legal." 

Ordinarily, judicial sales of real estate are made by the sheriff, whose 

authority to make such sales I presume will not be questioned. As a public 

officer, the sheriff has only such powers as are expressly delegated to him 

by statute and such additional implied powers as are necessary to permit 

him to perform the duties expressly conferred. 32 Ohio Jurisprudence, §74, 

p. 933. 

After a careful examination of the statutes, I have been unable to find 

any express power authorizing the sheriff to employ an auctioneer to con­

duct judicial sales for the sale of real estate, neither do I find that it is 

necessarily implied that an auctioneer be so employed to conduct such sales. 

In fact, the Legislature seems to have the contrary intent. 

Section 5866, General Code, requires the licensing of persons who "ex 

ercise the occupation of auctioneer." I presume you refer to such a licensed 

auctioneer in your inquiry. 

That it 1s unnecessary to employ a licensed auctioneer 111 conducting 

judicial sales 1s specifically provided in Section 5867 of the General Code. 

which reads as follows : 

"The next preceding section shall not extend to an officer or 
person executing a process or order of a court, or selling property 
directed by law, or by a process or order, to be sold by public 
vendue, auction or outcry." 

Although there is no requirement, express or implied, that a licensed 

auctioneer be employed, the sheriff is not obligated to personally conduct 

judicial sales. 

Providing for the appointment of deputies, Section 2830 of the General Code 

reads: 

"The sheriff' may appoint m writing one o.r more deputies. 
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If such appointment is approved by a judge of the court of com­
mon pleas of the sub-division in which the county of the sheriff 
is situated, such approval at the time it is made, shall be indorsed 
on such writing by the judge. Thereupon such writing and in­
dorsement shall be filed by the sheriff with the clerk of his county, 
who shall duly enter it upon the journal of such court. The clerk's 
fees therefor shall be paid by the sheriff. Each deputy so appointed 
shall be a qualified elector of such county. No justice of the peace 
or mayor shall be appointed such deputy." 

If a licensed auctioneer possesses the necessary qualifications, the sher­

iff under authority of Section 2830 of the General Code might appoint him 

a deputy and assign him to the duty of conducting judicial sale~. 

I have not here considered the right of an auctioneer to be appointed 

as a master commissioner or a special master commissioner, nor have I con­

sidered the question of compensating a master commissioner or special mas­

ter commissioner for his services in connection with judicial sales of real 

estate, for the reason that such appointment, if made, cannot be made by the 

sheriff but must be made by the court. 

683 

In the determination of the propriety of including the auctioneer's fees 

as costs, it must be borne in mind that the term "court costs" has a definit~ 

legal, though not fixed, signification and includes only such items as are 

made taxable by statute. In State ex rel Commissioners v. Guilbert, Audi­

tor, 77 0. S. 333, it is stated on page 338: 

"Costs, in the sense of the word as generally used in this state, 
may be defined as being the statutory fees to which officers, wit­
nesses, jurors and others are entitled for their services in an ac­
tion or prosecution and which the statutes authorize to be taxed 
and included in the judgment or sentence. The word does not have 
a fixed legal signification. As originally used it meant an allowance 
to a party for expenses incurred in prosecuting or defending a suit. 
'•Costs did not necessarily cover all of the expenses and they are dis­
tinguishable from fees and disbursements. They are allowed only 
by authority of statute, and the word not having a fixed legal 
signification, it does not follow that the compensation of the expert, 
though an expense, is costs made in the prosecution. * "' *" 

I have been unable to find any statutory authorization for the allow-• 

ance of auctioneer's fees as costs. 'Costs allowable t~ the sheriff are detailed 

in Section 2845 of the General Code. Included therein is an allowance for 

"poundage on all moneys actually made and paid to the sheriff on execu­

tion, decree or sale of real estate." But poundage, as stated in Major, Sher-
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iff, vs. International Coal Company, 76 0. S. 200, at page 209, is allowed 

as "a compensation to the sheriff for the risk incurred in handling and dis­

bursing money actually received by him in his official capacity," and would 

not cover fees of an auctioneer. Furthermore, an allowance made to the 

sheriff for his services are collected for the use of the county, as provided 

m Section 2977, General Code, which reads: 

"All the fees, costs, percentages, penalties, allowances and 
other prerequisites collected or received by law as compensation for 
services by a county auditor, county treasurer, probate judge, sher­
iff, clerk of courts, surveyor or recorder, shall be so received and 
collected for the sole use of the treasury of the county in which 
they are elected and shall be held as public moneys belonging to 
such county and accounted for and paid over as such as hereafter 
provided." 

While the auctioneer cannot be compensated by fees charged as costs, 

if he be appointed as a deputy his compensation may be fixed by the sheriff 

and paid by the county treasurer under authority of Section 2981, General 

Code, which, referring to sheriffs and certain other county officers, reads 

as follows: 

"Such officers may appoint and employ necessary deputies, as­
sistants, clerks, bookkeepers or other employes for their respective 
offices, fix their compensation, and discharge them, and shall file 
with the county auditor certificates of such action. Such compensa­
tion shall not exceed in the aggregate for each office the amount 
fixed by the connnissioners for such office. When so fixed, the 
compensation of each duly appointed or employed deputy, assistant, 
bookkeeper, clerk and other employe shall be paid semi-monthly 
from the county treasury upon the warrant of the county auditor. 
Each of such officers may require such of his employes as he deems 
proper to give bond to the state in an amount to be fixed by such 
officer with sureties approved by him, conditioned for the faith­
ful performance of their official duties. Such bond with the ap­
proval of such officer, indorsed thereon, shall be deposited with 
the county treasurer and kept in his office." 

Answering your questions specifically, I am of the opinion that a sher­

iff may employ an auctioneer to conduct judicial sales of real estate only 

by appointing such auctioneer as a deputy sheriff. 

If an auctioneer is appointed a deputy sheriff and thereafter conducts 

judicial sales of real estate, there is no authority for charging his fees for 
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such services as court costs. His compensation should be fixed by the sheriff 

and paid by the treasurer upon warrant of the county auditor. 

Very truly yours, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




