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OPINION NO. 66-115 

Syllabus: 

1. A building and loan association may not, by means of a 
supplemental extension agreement, convert an unamortized loan 
granted under subsection (D), Section 1151,29, Revised Code, into 
an amortized loan as is provided for in subsection (E), Section 
1151.29, Revised Code. 

2. A building and loan association which grants a mortgage
loan under subsection (E), Section 1151.29, Revised Code, may not 
make a provision ~hat the first installment be deferred more than 
six months. 

To: J. Gordon Peltier, Director, Department of Commerce, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, June 29, 1966 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Our Division of Building and Loan Associ­
ations has requested us to secure your opinion
relative to the following facts and law: 

"A state chartered building and loan as­
sociation grants a construction loan under the 
provisions of Sections 1151,29 (D), for not 
more than BO% of the fair value of the secur­
ity, and for not longer than 18 months, with 
no provision for amortization. Subsequently,
but prior to the due date of the note, the 
parties enter into a supplemental agreement 
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whereby repayment terms are established in ac­
cordance with the provisions of Section 
1151.29 (E). 

"Based upon the aforesaid facts, your
opinion is requested concerning these ques­
tions: 

111. Is the subsequent agreement suf­
ficient and proper under Ohio law to remove 
the loan from the statutory provisions of 
Section 1151.29 (D) under which it was origi­
nally granted and have it comply with the pro­
visions of Section 1151.29 (E), without the 
execution of a new note and mortgage? 

"2. May the association grant a loan 
under Section 1151.29 (E) for the purpose of 
constructing the security property, and defer 
the first principal payment for a period of 
time up to 18 months, which the supplemental 
agreement provides for, in effect," 

Section 1151,29, Revised Code, sets out the general lending
authority for building and loan associations and provides in perti­
nent part: 

"* * * * * * * * * 
"(D) Loans may be granted without provis­

ion for amortization; but no such loan shall be 
made for a term exceeding five years, or in an 
amount exceeding sixty per cent of the fair value 
of such real estate as determined by the appraisal, 
except that a loan may be granted for not more 
than eighty per cent of such fair value if the 
term is not longer than eighteen months. Interest 
on all loans granted without provision for amorti­
zation shall be payable not less often than semi­
annually, 

"(E) All other loans shall be payable in 
weekly or monthly installments sufficient to 
retire the loan within thirty years except that 
loans may be granted for thirty years or less if 
provision is made for quarterly or semiannual in­
stallments sufficient to retire the loan within 
thirty years," (Emphasis added) 

These subsections as set out above are the only general pro­
visions pertaining to amortization of loans. Subsection (D), Sec­
tion 1151,29, sunra, specifically allows for certain loans to be 
granted without amortization; however any unamortized loans must 
meet the specific requirements as set out by the General Assembly 
and shall be for the terms prescribed only. 

Inasmuch as subsection (E), Section 1151,29, supra, begins
with the terminology "all other loans" this wording itself would 
exclude the unamortized loans which are provided for by subsection 
(D), Section 1151,29, supra. This subsection provides for long 
term repayment with payments to be made in regular installments 
payable weekly, monthly, quarterly or semiannually. 
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The intent of the legislature seems to be plain. A building 
and loan association may grant loans pursuant to either of the sub­
sections as set out; however, an express modification or extension 
agreement, which, in effect, extends the payment of a mortgage 
loan of a specific type beyond the maximum period for which that 
loan could have been made at the time of the original mortgage
would not be legally permissible. 

Of course the association may avoid the legal time limit 
barrier by the simple, but more expensive, expedient of refinan­
cing the indebtedness with a new mortgage, the legal limit of the 
new mortgage to be measured from the time the refinancing is made. 
While it is recognized that an identical result is accomplished by 
the two different procedures, the fact remains that the refinancing
procedure is permissible under the law and the extension is not, 

The foregoing reasoning applies equally to your second question
and compels a negative answer. Inasmuch as, under normal' circum­
stances, an association may not convert an unamortized loan into an 
amortized loan by means of a supplemental extension agreement, the 
same result may not be reached by an agreement to defer the first 
payment for eighteen months on a loan granted pursuant to subsection 
(E), Section 1151.29, ~• when the statute provides for install­
ment payments to be made at least semiannually. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised: 

1. A building and loan association may not, by means of a 
supplemental extension agreement, convert an unamortized loan 
granted under subsection (D), Section 1151,29, Revised Code, into 
an amortized loan as is provided for in subsection (E), Section 
1151.29, Revised Code. 

2. A building and loan association which grants a mortgage 
loan under subsection (E), Sec~ion 1151.29, Revised Code, may not 
make a provision that the first installment be deferred more than 
six months. 




