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AID FOR AGED, DIVISION-MAY LAWFULLY ADOPT RULE 
GOVERNING MINIMUM AND MAXIMUM OWNERSHIP OF 
PROPERTY-PERSON ELIGIBLE FOR AID WHO OWNS 
PROPERTY IN EXCESS OF STATED MINIMUM, BUT NOT IN 
EXCESS OF STATED MAXIMUM DESIGNATED IN SECTION 
1359-2, SUBPARAGRAPH g, G. C.-CONDITION, CONVEYANCE 
TO THIRD PARTY IN TRUST TO MEET EXCEPTIONAL 
NEEDS, REIMBURSEMENT TO STATE FOR AID, PAYMENTS 
MADE AFTER RECIPIENTS' DEATH-SUCH MINIMUM AND 
MAXIMUM MUST BE WITHIN RANGE REASONABLY FIXED 
AS AMOUNT OF PROPERTY APPLICANT MAY OWN OUT­
RIGHT A_NQ l3E ELIGIBLE FOR AID. 

SYLLABUS: 

The division of aid for the aged may lawfully adopt a rule making eligible for 
aid under the ,provisions of subparagraph ·(g) of Section 1359-2, General Code, a 
person owning property in excess of a stated minimum but not in excess of a stated 
maximum on the condition that such excess is conveyed to a third party in trust 
for the purpose of ·(l) meeting exceptional needs of such person and (2) reim­
bursement of the state for aid payments after such ,person's death; ,but such stated 
minimum and maximum .must be within the range in which the division might 
~easonably fix the ~mount of property which an applicant may own outright and 
still ,be eligible for ·aid. 
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Columbus, Ohio, June II, 1952 

Hon. J. H. Lamneck, Director, Department of Public Welfare 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Section 1359-6 of the General Code, prior to its repeal effec­

tive June II, 1951, provided that a person could convey, trans­

fer, or assign personal property to the Division of Aid for Aged 

in trust and ;become eligible by reason of such conveyance, trans­

fer, or assignment for old age assistance. 

"Under the former provision, it was the rule of the Division 
to require all personal property in excess of $250 to be so con­
veyed, transferred, or assigned. With the repeal of Section 
1359-6, it is no longer possible to convey, transfer, or assign 
personal property to the Division. The Division has adopted a 
rule relative to personal property, under the provisions of Section 
1359-2g of the .General Code, as amended on June 11, 1951, 
which reads as follows : 

" 'At the time of application, a person having liquid assets in 
excess of $500, if single, and $1,000, if married, will not ,be con­
sidered in need and may be rejected on tihat basis. 

"'At time of application, a person having not more than 
$500 liquid assets, if single, and $1,000, if married, will ibe con­
sidered eligi,ble for assistance after such assets have been reduced 
to $300 i~ single, and $600 if married. If the Subdivision office 
determines that a s,ingle applicant has liquid assets in excess of 
$300 but not exceeding $500; or, if the Subdivision office deter­
mines that a married applicant has assets in excess of $500 but not 
exceeding $1 ,ooo, the application may ,be processed, but aid will 
not be paid until such time as the assets have been reduced to 
$300 if single, and $6oo if married.' 

"Under the provisions of Section 1359-7 of the General Code, 
it is provided that upon the death of a person the total amount 
of aid paid to said person or to his spouse or either or both of 
them shall be a preferred daim against the estate of such deceased 
person having a priority and preference over all unsecured claims 
except a maximum of $300 for funeral expenses. 

"As pointed out a;bove, there is now no specific authorization 
for the trusteeing of personal property to the Division. Under 
the present rules of the Division, all persons who have more than 
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$500 in liquid assets are ineligible for assistance. Under existing 
statutes, would it be lawful for the Division to adopt a rule mak­
ing a person who has liquid assets in excess of $500, with a fixed 
maximum, eligible for aid if he trustees such excess to a third 
person for the purpose of defraying expenses for needs of such 
person in excess of the maximum grant for old age assistance 
provided by law; and for the puI'pOse of reimbursing the State 
for aid payments to such person after such person's death, as 
provided iby Section 1359-7 of the General Code." 

Prior to the amendment of the old age pension law in 1951, this act 

contained, in Section 1359-6, General Code, a provision whereby applicants 

might become eligible for aid payments by conveying in trust to the division 

of aid for the aged certain real and personal property owned by them. 

This provision was repealed effective June II, 1951, by the enactment of 

House Bill 427, 99th General Assembly. In the same act ;by which this 

repeal was effected there was enacted Section I 359-4, General Code, pro­

viding for a lien on real property of recipients of aid in the aggregate 

amount of such aid received by them. The final paragraph of this section 

reads as follows : 

"Except as provided in sections 1359-7,b and 1359-22a of the 
General Code, the division shall not accept any property in trust 
after the effective date of this act. However, such trusts as are 
in existence at the time this act goes into effect may be continued 
and administered, at the discretion of the 'division, in accordance 
with the law existing prior to the effective date of this act." 

The foregoing language constitutes the only reference in the present 

statute to trust agreements relating to property of applicants for aid. 

Accordingly, if statutory authority for the arrangement here under con­

sideration exists, it will necessarily be found ,by implication in the general 

powers conferred on the division. Among these powers one. of special 

significance is found in Section 1359-2, General Code, which reads in part: 

"No person shall be eligible for aid under this act unless he 
fulfills the following conditions : * * * 

"(g) The net value, less all encumbrances and liens, of all 
real property of suoh person used as a homestead by such person 
does not exceed $6,000.00; or, if married, the net value of such 
combined property of hus,band and wife does not exceed $6,000.00; 
provided, however, that in unusual circumstances the division, in 
its discretion, may waive this condition in order that justice may 
be done; the division of aid for the aged shall determine the maxi­
mum amount of personal property and the maximum amount of 
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real property other than that used as a homestead which a person 
may own and remain eligible for aid; and, * * *" 

Of special importance to the question at hand is the provision in this 

section giving the division authority to determine the maximum amount 

of property which a recipient may own and remain eligible for aid. Any 

such determination must be a reasonable one, of course, but it is clear that 

there will 1be a range within the limits of which such a determination 

could not he said to be an abuse of discretion. In other words, there is 

no specific maximum which alone could be said to be a reasonable figure, 

but rather it is within the discretion of the division to fix such maximum 

at any figure .within. reasonable limits. Such being the case, we may 

observe the effect of this power with respect to the trust arrangement which 

you have suggested. 

By way of illustration we may assume, for example, that the division 

might, without abuse of discretion, fix such maximum at any figure 

between $700 and $1400. As to persons owning $1000 in cash or property, 

the division, depending on whether the upper or lower maximum is 

chosen, has the power either to make them eligible, or to make them 

ineligible. Accordingly, if the division may do this, it would appear that 

it might properly take any intermediate action between these two extremes. 

One such intermediate action is that which would make such persons 

conditionally eligible for aid. In setting up such conditional eligibility 

rule the division would actually be exercising a discretionary power which 

is lesser than and included within the power to choose between the two 

extremes of absolute eligibility or absolute ineligibility. In this view of 

the matter, I conclude that the adoption of a rule esta:blishing eligibility 

on the conditions you have described is within the discretion of the division. 

In your inquiry you indicate your intention to provide in such rule 

"a fixed maximum" a,bove which it would not be possible for an applicant 

to convey property in trust for the purpose of ,becoming eligi.ble for aid. 

This, of course, is essential to the validity of such a rule for the reason, as 

already indicated above, that such maximum must be within the range in 

which the division could,· without abuse of discretion, fix the amount of 

property an applicant::may own outright and still be eligible for aid. 

Respectfully, 

C. wILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




