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1. TOWNSHIP CLERK-BOARD OF TOWNSHIP TRUSTEES 
-BUDGET $5,000.00 OR OVER-FAILURE TO PAY CLERK 
DURING HIS TERM-TRUSTEES HAVE POWER TO PAY 
CLERK COMPENSATION FOR PRIOR YEARS' SERVICE­

SECTION 33o8 G. C. 

2. INCREASE IN COMPENSATION OF TOWNSHIP CLERK 
-PROHIBITED-BUDGET $5,000.00 OR OVER-EXISTING 
TERM-ARTICLE II, SECTION 20, CONSTITUTION OF 
OHIO, PROHIBITS INCREASE-MAXIMUM COMPENSA­
TION FOR OFFICE PROVIDED BY AMENDMENT TO SEC­

TION 33o8 G. C. 

SYLLABUS: 

1. A board of township trustees of a township having a budget of $5,000 or 
over has the power to pay a former township clerk the compensation provided by 
Section 3308, General Code, for prior years service, having failed to compensate 
such clerk during his term. 

2. Article II, Section 20, of the Ohio Constitution, prohibits an increase in 
the compensation of a township clerk of a township having a budget of $5,000 or 
over, during the existing term of such clerk, through the increase in the maximum 
compensation for such office provided by the amendment to Section 3308, General 
Code, effective September 7, 1949. 

Columbus, Ohio, June 19, 1952 

Hon. Seabury H. Ford, Prosecuting Attorney 
Portage County, Ravenna, Ohio 

Dear Sir: 

I have ,before me your request for my opinion, reading as follows: 

"Please render your opinion on the following state of facts 
and question : 

"The Board of Trustees of Franklin Township, Portage 
County, Ohio, finds that the duly elected and qualified clerk of 
that township for the years 1949, 1950 and 1951, retired at the 
end of his term, December 31, 1951, without standing for re­
election, a new clerk having 1been elected at the regular election in 
November, 1951, who assumed office January 1, 1952, and who is 
now the duly elected, qualified and acting clerk of said township. 
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During said three years, the former clerk, now retired, drew no 
compensation whatsoever for his services for that period of time. 
Their budget exceeds $30,0CX).OO per year so that, under General 
Code 33o8, he would have been entitled to $350.00 per year, plus 
2% for the years 1950 and 1951. 

"Question: Can the township trustees now pay said former 
clerk, now retired, compensation for said 3 years and, if so, is he 
entitled to the percentage provided by General Code 3308 from 
and after September 7, 1949, the date it became effective?" 

Your request presents two questions for my consideration: First, can 

a board of township trustees compensate a township clerk for past services 

and, second, in what amount if the answer to the first question is in the 

affirmative. I will consider the questions in this order. 

Section 33o8, General Code, to which you refer, provides for the 

fees and compensation of township clerks. It is provided therein: 

"The clerk shall be entitled to the following fees, to be paid 
by the parties requiring the service: twenty-five cents for record-
ing each mark or 1brand; ten cents for each hundred words of 
record required in the establishment of township roads, to be 
opened and repaired by the parties ; ten cents for each hundred 
words of records or copies in matters relating to partition fences, 
but not less than twenty-five cents for any one copy, to ibe paid 
from the township treasury ; ten cents for each hundred words of 
record required in the establishment of township roads, to be 
opened and kept in repair by the superintendent; for keeping the 
record of the proceedings of the trustees, stating and making 
copies of accounts and settlements, attending suits for and against 
the township, and for any other township 1business the trustees 
require him to perform, such reasonable compensation as they 
allow. Provided, however, in those townships having a budget less 
than five thousand dollars, the township trustees shall determine 
the salary of the clerk which in no event shall exceed three hun­
dred and fifty dollars per year; and in towmhips having a budget 
of five thousand dollars or over, the clerk shall receive two per 
cent of the total expenditures of such township in excess of five 
thousand dollars in addition to the anwunt above provided in 
townships having a budget of less than five thousand dollars, pro­
vided, however, no township clerk shall receive for his compensa-
tion in excess of twelve hundred dollars in any one calendar year 
for said services as such township clerk." (Emphasis added.) 

While the language of this section which I have emphasized above 

1s not entirely free from doubt, I think it must be coricluded that the 

Legislature intended that a clerk in a township. having a budget of $5,000 
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or over would, in every case, receive $350.00, plus a percentage of ex­

penditures, iby way of compensation. The .provision which I find to !be 

far from clear is that which provides that, in addition to a percentage of 

the township expenditures, the clerk shall receive "the amount above 

provided in townships having a budget of less than five thousand dol­

lars." Referring back it is found that no amount of compensation is pro­

vided for a clerk in a township having a budget of less than $5,000, but 

that a maximum of $350.00 is set, the actual amount of the salary being 

left up to the determination of the township trustees. I think it is clear, 

however, that in referring to the amount provided for clerks in town­

ships with budgets of less than $5,000, the Legislature had reference to 

the sum of $350.00 and not to an indefinite amount that the township 

trustees might provide. The language itself seems to have reference to 

a fixed sum and the only fixed sum is the $350.00 maximum set on the 

salaries of clerks in townships having a budget of less than $5,000. 

Again, it would seem that if, in the second class of townships, the 

township trustees were to have the power to fix the salary of the clerk, 

this power would be spelled out. This conclusion was reached iby one of 

my predecessors in office in Opinion No. 6612, Opinions of the Attorney 

General for 1944, page 17. While this precise question was not under 

consideration, it was stated, at page 21 of the opinion, that: 

"* * * The compensation of the clerk, however, in the second 
class aibove mentioned (in those townships in which the budget 
exceeds $5,000), is computed on actual expenditures. The statute 
in effect provides that when, in the course of a calendar year, the 
expenditures have reached a total of $5,000.00, then 'the clerk 
shall receive two per cent of the total expenditures of such town­
ship in excess of five thousand dollars' in addition to the salary 
fixed at three hundred and fifty dollars per annum. * * *" 

( Parenthetical matter added.) 

I appreciate the fact that in the case you have presented to me the 

township trustees intend voluntarily to pay this retired clerk the com­

pensation which he may be entitled to and, apparently, will set, if it is 

their prerogative to do so, the base salary of $350.000 in any event. 

Nevertheless, I feel justified in having examined Section 33,o8, supra, 

in this particular because I believe the legal consequences of compensat­

ing a township clerk for past services may well differ depending on 

whether compensation is fixed by statute or left to the determination of 

the townshiD trustees. 
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It is my opinion, therefore, that under Section 3308, supra, the clerk 

of a township having a budget in excess of $5,000 is entitled to receive 

$350.00 by way of salary, plus two per cent of the expenditures of the 

township in excess of $5,000. 

The compensation of a township clerk being fixed 1by statute, the 

next. question presented is whether the township trustees may pay a 

clerk this statutory compensation after his retirement, having failed to 

compensate such clerk during his term. In considering this question, I am 

assuming that the right to the compensation set by Section 33o8, has not 

been expressly waived. 

In Opinion No. 2616, Opinions of the Attorney General for 1950, 

page 833, my immediate predecessor in office had occasion to consider the 

question of whether the commissioners of a county could pay a county 

secret officer compensation for past servi{:es.- The salary of this secret 

service officer was fixed by a judge of a court of common pleas in pur­

suance of Section 291 5-1, General Code. It was concluded therein, 

as disclosed by the syllabus, that: 

"I. The salary of a county secret service officer is a liability 
fixed by law. 

"2. County commissioners are authorized to appropriate un­
expended balances in the general fund which have accumulated in 
or reverted to that fund at the end of any prior fiscal year for 
salaries of county officers or employes whose salaries are fixed 
by law and have accrued in such prior fiscal year when such un­
expended balance remains in the general fund unexpended or un­
encumbered in subsequent years. 

"3. County commissioners have no authority to make ap­
propriations for salaries fixed by law, which accrued in prior 
years, from other funds than those designated in the next pre­
ceding paragraph, as moral obligations." 

In the body of the opinion the following language taken from the 

opinion of the court in the case of Jenkins v. The State, ex rel. Jackson 

County Agricultural Society, 40 0. App. 312, was quoted: 

"* * * At the time the new budget law was passed there 
were many sections, of which 9894 was but one, creating fixed 
and inescapable liabilities of the county, such as salaries of county 
officers, and it is unthinkable that it was the purpose of the Legis­
lature to make any claims of this character subject to the action 
or nonaction of the county commissioners. * * *" 
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The court in the Jenkins case held that a county agricultural society 

was entitled to the benefits fixed by statute and could not be deprived 

thereof by the failure of the county commissioners to appropriate the 

necessary funds. After quoting the above language from the Jenkins case 

the author of the 1950 opinion stated: 

"If they are fixed and inescapable liabilities at the time they 
accrue it seems that their character could not be changed at any 
subsequent date merely ,by the passage of time, except in so far as 
they may ,be barred :by a statute of limitations. The point which 
I wish to stress is that the conclusions reached herein are nec­
essarily ,based upon the lack of power vested in the county com­
missioners and not upon the nature or validity of the claim. 
Consequently this opinion is limited to the power of the commis­
sioners to make an appropriation therefor upon their own initia­
tive and is not to be construed to bar an appropriation to pay 
any final judgment which might be recovered thereon in a court 
of law." 

I am unable to agree with the conclusion that the taxing authority 

of a subdivision lacks the power to make an appropriation for a fixed 

liability of this character on their own initiative. It seems to me that the 

nature and valid_ity of the claim is determinative of the power of the 

taxing authority in such a case. To hold otherwise would mean that an 

obligation fixed :by statute was subject to the action or non action of the 

township trustees, the very effect condemned in the case of Jenkins v. 

The State, ex rel. Jackson County Agricultural Society, supra. 

The compensation of a township clerk being a liability fixed by law, 

I see no legal reason why such compensation, unpaid in prior years, can­

not be paid in a current year by a ,board of township trustees out of funds 

not otherwise earmarked. 

Having determined that a township clerk can recover compensation 

for past services, it is necessary to consider the amount of his compensa­

tion in this particular case. 

Section 3308, supra, was amended during the term of office of the 

clerk with whom we are concerned. Prior to this amendment it was pro­

vided in part therein : 

"* * * Provided, however, in those townships having a 
budget less than five thousancl dollars, the township trustees shall 
detennine the salary of the clerk which in no event shall exceed 
three hundred and-fifty dollars _per year; and in townships having 
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a budget of five thousand dollars or over, the clerk shall receive 
two per cent of the total expenditures of such township in excess 
of five thousand dollars in addition to the amount above provided 
in townships having a budget of less than five thousand dollars, 
provided, however, no township clerk shall receive for his com­
pensation in excess of si.x hundred dollars in any one calendar 
year for said services as such township clerk." 

( Emphasis added.) 

In all other particulars Section 33o8 read then as now. It will be seen 

that the amendment of September 7, 1949 had the effect of increasing the 
maximum amount of compensation a township clerk might receive from 

$6oo.oo per year to $1,200 per year. It is necessary, therefore, to con­
sider whether this amendment affected the clerk with whom we are con­

cerned or whether his compensation remained, until the end of his term, 

to be subject to the $6oo.oo maximum. Article II, Section 20 of the 

Constitution of Ohio provides : 

"The General Assembly, in cases not provided for in this 
constitution, shall fix the term of office and the compensation of 
all officers ; but no change therein shall affect the salary of any 
officer during his existing term, unless the office he abolished." 

It has been held that the indicia of an office, within the meaning of 
this section, are durability of tenure, oath, emoluments and the inde­

pendency of the functions exercised. See, State, ex rel. v. Commissioners, 

95 Ohio St., 157, II5 N. E. 919. A township clerk is elected for a term 
of four years, he must post a bond before entering on the discharge of his 

duties, he is entitled to fees and compensation for his services and his 
duties are of a governmental nature. I think it is clear, therefore, that 
the office of township clerk is an office within the meaning of Article II, 
Section 20 of the Ohio Constitution, set out above. I think it is also clear 
that the effect of this constitutional provision cannot be circumvented by 

indirection. An increase in salary would be no less an increase during 
the officer's existing term merely because payment was not forthcoming 

until after his term of office. 

The specific question then is whether an increase in the compensa­

tion of a township clerk brought about through the amendment of Section 

3308, supra, by which the limitation on a clerk's compensation was in­

creased from $6oo.oo to $1,200.00 per year, would be an increase in the 

"salary" of an officer during his existing term and ibe precluded by Article 

II, Section 20, Ohio Constitution. 
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In Opinion No. 978, Opinions of the Attorney General for 1951, I 
had occasion to consider the effect of this section of the Constitution and 

to review the decisions of the courts and prior opinions of the attorney 
general in which this section had been examined. I concluded, as dis­

closed by the syllabus of that opinion, that: 

"1. The terms 'compensation' and 'salary,' as used in Article 
II, Section 20 of the Constitution of Ohio, are not synonymous. 
( Opinion No. 749, Opinions of the Attorney General for 1939, 
page 947, approved and followed). 

"2. Under the provisions of Article II, Section 20 of the 
Constitution of Ohio, the Legislature may change the per diem 
compensation of any officer whose total compensation is based 
upon such per diem payment and who receives no 'salary' in the 
sense of an annual or periodical payment for services dependent 
upon the time and not on the amount of service rendered. ( Opin­
ion No. 387, Opinions of the Attorney General for 1945, page 
473, distinguished). 

"3. Under the provisions of Section 1317, General Code, 
as amended by Amended Senate Bill No. 365, effective Septem­
ber 18, 1951, members of the Ohio State Dental Board are en­
titled to receive $15.00 for each day actually employed in the 
discharge of official duties after the effective date of such amend­
ment." 

As the syllabus also indicates, the compensation of the officer in­
volved in that case was based entirely on per diem payment. In the 

present case, however, a township clerk in a township having a budget 

of $5000.00 or over is partially compensated 1by a definite and fixed 
"salary" within the meaning of Article II, Section 20 i.e. a compensation 

dependent upon the lapse of time only, and in nowise dependent upon the 

amount of services performed. Thus, the compensation of such a clerk 

includes a base salary of $350.00 plus two per cent of all expenditures of the 

township in excess of $5000.00. Because of this fact, it is my opinion 

that Article II, Section 20, is applicable in this instance and prohibits an 
increase in the total compensation of such clerk during his term. 

The total compensation of a township clerk being a composite, a 
compensable ceiling of this nature affects, at least indirectly, every com­

ponent part of the whole. It is significant, as pointed out in my Opinion 

No. 978, discussed above, that the Supreme Court in those cases in which 

an officer's total compensation has consisted even in part of a fixed and 

definite salary not dependent on services rendered, has held that Article 
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II, Section 20, was applicable. Having reviewed those decisions extensively 

in the 1951 opinion, I will not •cite them here. I feel compelled, there­

fore, to conclude that Article II, Section 20 of the Ohio Constitution is 

applicable in the case under consideration. 

In specific answer to your question, it· is my opm10n that: 

r. A board of tcnvnship trustees of- a township having a budget of 

$5,000 or over has the power to pay a fornier township clerk the com­

pensation provided 1by Section 3308, General Code, for prior years serv­

ice, having failed to compensate such clerk during his term. 

2. Article II, Section 20, of the Ohio Constitution, prohibits an in­

crease in th~ compensation of a township clerk of a township having a 

budget of $5,000 or over, during the existing term of such clerk, through 

the increase in the maximum compensation for such office provided by the 

amendment to Section 3308, General Code, effective September 7, 1949. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




