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CONTRACT-TEACHER HOLDING CONTINUING CONTRACT 

NOT YET EXPIRED - MAY BE TRANSFERRED TO 

TEACHING POSITION IN ANY OTHER SCHOOL WITHIN 
DISTRICT AT ANY TIME-SALARY THERETOFORE 

FIXED SHALL NOT BE REDUCED. 

SYLLA:BUS: 

A teacher holding a continuing service status and serving under a contract which 
has not expired, may at any time be transferred to a teaching position in any other 
school within the district, provided that the salary thereotfore fixed shall not be 
reduced. 

Columbus, Ohio, November IO, 1949 

Hon. Stanley N. Husted, Prosecuting Attorney 

Clark County, Springfield, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion in which you submit the following 

facts: 
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"Mr. R. holds a life certificate with a certification in mathe­
matics, physical science, social science, and physical education 
thereby coming under the continuing contract law. He was em­
ployed by this· school board in 1948 and 1949 as principal at a 
salary of $3,400.00. Under General Code 4842-9, he was given 
his annual notice as to Teacher's Salary April 19, 1949. This 
was signed by ,the president and clerk of the board of education 
and Mr. R. It is stipulated a salary of 3,625.00 as a teacher in 
that school district provided Mr. R. attend summer school. This 
was accepted by Mr. R. on May IO, 1949. On May 23, 1949, 
school closed and Mr. R. enrolled in summer school. A short 
time later, perhaps a:bout a week, Mr. R. was informed he was 
to have a teaching position. He was later infonned that three 
members had decided the Board did not want Mr. R. as prin­
cipal. that there had been no complaints against Mr. R. from 
parents but that another teacher had made complaints against 
:\fr. R. as principal. Later, on June 14, r949, ::\Ir. R. appeared 
hefore the Board and discussed this situation. :\fr. R left this 
meeting thinking he was still going to be principal for the follow­
ing year. Later, June 20, 1949, the Board held a special meet­
ing and passed the following motion: 'that Mr. R. the principal 
of X High School be transferred to a teaching position in either 
:;vr or N High Schools ( Section 4842-9). ':\fr. R. is to be noti­
fied immediately by a registered letter, and if he accepts a teach­
ing position in either M or N High Schools he is to notify the 
Clerk of the Board of Education in writing not later than 12 :oo 
M. Noon, Thursday, June 23, 1949. Mr. R. is to retain his present 
contract status and his salary for 1949 and 1950 school year shall 
be at the rate of $3,100.00.' A registered letter was sent to Mr. 
R's home which was refused by his family as Mr. R. was in 
summer school. Later a regular letter came to his home, June 
30, 1949, informing him of the above motion. Mr. R. informed 
the superintendent's office that he was not resigning. Later, July 
8, 1949 a regular letter was sent to him at his home informing 
him that the Board of Education had passed the following 
motion: 'that Mr. R. be assigned to his original teaching posi­
tion at the lVI High School at an annual salary of $2,975.00. 
Acceptance or rejection must be made to the school board by 
July 10, 1949." August 1, 1949, Mr. R. informed the Board of 
Education that he was expecting to be employed by the Board of 
Education for the coming school year and that he would expect 
his salary to be on the basis as contracted. At the opening of 
school, Mr. R. was assigned as a teacher in the ':\'f High School 
and has been employed as such thus far for this school year. vVhen 
the first check for his services was presented to him, it was made 
payable on the basis of the salary of $2,975.00. He has returned 
this check and made demand for payment on the basis of his 
contracted salary. His contentions are that he should be paid 
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on the basis of $3,625.00 a year as agreed upon in the Annual 
Notice of Salary accepted ~fay 10, 1949. The Board's conten­
tions are that he should receive payment of $2,975.00 on the 
basis of what other teachers are paid in that classification, and 
that since the Board has the right to transfer Mr. R. in the per­
formance of his services, ,they likewise may decrease his salary. 

"Query: What are Mr. R's rights? 

"Query: \i\That are the Board's obligations?" 

At the outset it must ·be clearly understood that this -op1111on is ren­

dered upon the facts submitted and the laws applicable to those facts. 

Even though there is some reference made to a contract of a principal, for 

the instant question the contract involved is that of a teacher. 

Section 4842-9 of the General Code provides that: 

"Each hoard of education shall cause notice to be given an­
nually not later than July I to each teacher who holds a con­
tract valid for the succeeding school year, as to the salary to be 
paid such teacher during such year. Such salary shall not he 
lower than the salary paid during the preceding school year unless 
such reduction be a part of a uniform plan affecting the entire dis­
trict. But nothing herein shall prevent increase of salary after 
the board's annual notice has been given. 

"A teacher employee\ as assistant superintendent, principal, 
supervisor or other administrative head may be transferred to a 
lesser aclministative position or to a teaching position upon 
recommendation of the superintendent of schools and approval 
of the ·board of education. A teacher employee\ as superintendent 
may be transferred to another position by a majority vote of the 
board of education. In no event shall the salary of any teacher 
so transferred be fixed at a rate lower than the highest paid in 
the district for the type of position to other teachers with similar 
training and experience." 

The above section was under consideration in an opinion of my 

predecessor No. 1099, Opinions of Attorney General for 1946, p. 517. 

In the situation there under consideration two school districts had been 

consolidated and a teacher holding a continuing service status in one of 

such districts and serving under a five year contract which had not 

expired, was transferred from a position of supervising principal to a 

teaching position, and it was held that it was within the authority of the 

board to so transfer him, but that his salary as fixed prior to the making 

of his contract could not be reduced below the amount so fixed. 
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Since it has been observed that the contract 111 question has to do 

with a teacher and not the employment of a teacher as a principal, it is 

my opinion that paragraph 2 of Section 4842-9 is not applicable. The 

opinion hereinabove referred to I believe furnishes a direct answer to 

your question. 

In 0. Jur., Vol. 9, p. 236, it is said: 

"vVhen an offer has been made by one and accepted by 
another, resulting in a promise which the law invests with the 
character of an obligation, a contract results." 

In view of the foregoing, it is therefore my opinion that a teacher 

holding a continuing service status and serving under a contract which 

has not expired, may at any time be transferred to a teaching position in 

any other school within the district, provided that the salary theretofore 

fixed shall not be reduced. 

Respectfttll y, 

HERBERT S. DUFFY, 

Attorney General. 




