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OPINION NO. 81-050 

Syllabus: 
A county board of mental retardation and developmental disabilities 
is bound by the competitive bidding requirements of R.C. 307.86 when 
entering into contracts pursuant to R.C. 5126.05 where the dollar 
amount exceeds $5,000. 

To: Richard L. Ro11, Morgan County Proa. Atty., McConnelavllle, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, September 10, 1981 

I have before me your request fo1· my opinion which poses the following 
question: does R.C. 307.86, which states that competitive bidding is necessary in 
awarding any contract for services where the dollar amount exceeds $5,000, apply 
to contracts entered into by a county board of mental retardation and 
developmental disabilities pursuant to R.C. 5126.05 "to provide the facilities, 
programs, and services authorized or required, upon such terms as ma~, be 
agreeable, and in accordance with Chapters 3323. and 5126. of the Revised Code 
and rules adopted thereunder"? 

In order to answer this question, it is necessary to conside1· R.C. 30'7.86, 
which states: 

Anything to be purchased, leased, leased with an option or 
agreement to purchase, or constructed, including, but not limited to, 
any product, structure, construction, reconstruction, improvement, 
maintenance, repair, or service, except the services of a.n accountant, 
architect, attorney at law, physician, professional engineer, 
construction project manager, consultant, surveyor, or appraiser~ 
on behalf of the county or contracting authority, as defined in section 
307.92 of the Revised Code, at a cost in excess of five thousand 

. dollars, except as otherwise provided in section 307 .02, 307.861 
[307.86.1] I 3501.301 [3501.30.l], 3505.13, 4ll5.31 tO 4ll5,35, 5543.19, 
5713.01,or 6137.05 of the Revised Code, shall be obtained through 
competitive bidding. However, competitive bidding is not required 
when: 

(A) The board of county commissioners, by a unanimous vote of 
its members, mal<es a determination that a real and present 
emergency exists and such determination and the reasons therefor are 
entered in the minutes of the proceedings of the board, when: 

(1) The estimated cost is less than twenty thousand dollars; or 
(2) There is actual physical disaster to structures. \Vhenevei· a 

contract of f>Urchase, lease, or construction is exempted fro,n 
competitive bidding under this division because the estimated cost is 
less than twenty thousand dollars, but the estimated cost is ten 
thousand dollars or more, the county or contracting authority shall 
solicit informal estimates from no fewer than three persons who 
could perform the cont!·act, before awarding the contract. With 
regard to each such contrdct, the eounty or contracting authority 
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shall maintain a record of such estimates, including the name of each 
person from whom an estimate is solicited, for no less than one year 
after the contract is awac·ded. 

(B) The purchases consists of supplies or a replacement or 
supplemental part or parts for a product or equipment owned 01• 
leased by the county and the only source of supply for such supplies, 
part, or parts is limited to a single supplier; 

(C) The purchase is from the federal government, state, 
another county or contracting authority the1·eof, a board of 
education, township, or municipal corporation; 

(D) Public social services are purchased for provision by the 
county department of welfare under section 329.04 of the Revis~d 
Code; 

(E) The purchase consists of human and social se1·vices by the 
board of county commissioners from nonprofit corporations or 
associations under-programs wnich are.funded-entirely: by' ttie fedeool -, ......,..:'::".
government. (Emphasis added.) · · · --- · ·- · --,::--;-,:-,-: · 

The question thus becomes whether a county board of mental retardation and 
developmental disabiliti1s is a contracting authority, as defined in R.C. 307.92 for 
purposes of R.C. 307.86. This question was answered affirmatively by the Court of 
Common Pleas of Butler County. 

In C B Trans ortation Inc. v. Butle!' Col!ntv Boa."d of Mental Retardation, 60 
Ohio Misc. 71, 397 N.E.2d 781 C.P. Butler County 1979), an issue faced by the court 
was whetl1zr the bom·d of county commissioners or the board of mental 
retard~on had the authority to contract for the services which then R.C. 
5126.03 mandated county boards of mental retardation provide. The court 
concluded that, while the board of county cor;11nissioners had the authority to tax 
on behalf of the county board of mental retardation, it had no power to exercise 
any control over that board. The court further noted that, as a statutory body, the 
board of county commissioners had only those powers specifically granted or 
nucessarily implied by statute. The court found that the board of county 
commissioners lacked the necessary statutory authority to enter into such 
contracts. As R.C. 5126.03 (now R.C. 5126.05) required someone to enter into 
contracts enabling . the county board of mental retardation to provide specified 
services, and the county commissioners lacked such authority, the court concluded 
that R.C. 5126.03 (now R.C. 5126.05) necessarily implied that the board of mental 
retard11tion had the power to enter into contracts to provide these mandated 
services. 

The court went on to hold that, as a county board of mental retardation had 
the power to enter into contracts, it necessarily followed that it was a contracting 
authority within the meaning of R.C. 307.92. As a result of falling under R.C. 
307.92, the county board of mental retardation was subject to the competitive 
bidding requirements of R.C. 307.86. 

111As used in sections 307;86 to 307.91, inclusive, of the Revised Code, 
'contracting authority' means any board, department, commission, authority, 
trustee, official, administrator, agent, or individual which has authority to 
contract for or on behalf of the county or any agency, department, authority, 
commission, office, or board thereof." R.C. 307.92. 

2Am. Sub. S.B. 160, ll3th Gen. A. (1980) (eff. Oct. 31, 1980) amended R.C. 
5126.02, changing the name "county board of mental retardation" to "county 
board of mental retardation and developmen'tal disabilities." 

3Am. Sub. S.B. 160, ll3th Gen. A. (1980) (eff. Oct. 31, 1980) changed the section 
number of the provision of Chapter 5126 which defines the powers of the 
board from R.C. 5126.03 to R.C. 5126.05, and slightly amended the substantive 
content of the section. 
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Since the decision in C B Transportation, R.C. 5126.03 has been amended and 
replaced by R.C. 5126.05. However, the new statute contains essentially the same 
language as former R.C. 5126.03 regarding county boards of mental retardation's 
authority to enter any necessary contracts. It states: "Any county board may 
enter into contracts with other such boards and with public or private, nonprofit or 
profit making agencies or organizations of the same or another county, to provide 
the facilities, programs, and services authorized or required••••" R.C. 5126.05 • 

..·::-;~lppiyirii ~\h~- -~~~~ ··r~aionli~t'f~ ·\i.c'..\i2s.os·. :a; :ti1/--c~~-(·r~ .c . 13' 
T!'anspo1·tation applied to its predecessor, former R.C. 5126.03, one arrives at the 
same conclusion. A county board of mental retardation and developmental 
disabilities is a contracting authority within the meaning of R.C. 307.92. As such, 
it is bound by the competitive bidding requirements of R.C. 307 .86. 

I note that your question concerns a contract between a county board of 
mental retardation and a nonprofit organization. While R.C. 307 .86(E) does contain 
an exception to the competitive bidding requirements whe1·e a boa!'d of county 
commissioners purchases human and social services from a nonprofit corporation 
with exclusively federal moneys, there are no exceptions in the statute which could 
apply to a county board of mental retardation and developmental disabilities 
contracting for the services in question. 

It is, therefore, my opinion, and you are so advised, that a county board of 
mental retardation and developmental disabilities is bound by the competitive 
bidding requirements of R.C. 307 .86 when entering into uontracts pursuant- to R.C. 
5126.05 where the dollar amount exceeds $5,000. 
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