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ATTORNEY GENERAL 

SYLLABUS: 

1. A board of park commissioners of a township park district may accept 
gifts for specific park purposes and may carry out those purposes provided 
they do not require actions inconsistent with the maintenance and operation of 
a free public park. 

2. A board of park commissioners of a township park district is without 
authority to enter into any arrangement purporting to give long-term assur­
ance of a right of use of any facility of a free public park. 

Columbus, Ohio, March 26, 1963 

Honorable William H. Conner 
Prosecuting Attorney 
Hardin County 
Kenton, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion which reads as follows: 

"I respectfully request your opinion in reference to 
the following, to-wit: 

"In 1946, a free public park was established in Lib­
erty Township, Hardin County, Ohio, pursuant to law, and 
since said date the park has been operated and managed by 
a park board under the provisions of Chapter 511 of the 
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Revised Code. Funds for the operation of said park are 
derived by a tax levy voted upon and approved by the 
township voters. 

"Upon the establishment of the park, Ohio Northern 
University located in said township deeded land to the 
Park Board to be used for park purposes with a reverter 
clause contained in the deed providing for the land to re­
vert to the University if and when the land ceased to be 
used for park purposes. 

"There has been constructed upon the park lands a 
football field and stadium which has been made available 
for use by the Ada High School and Ohio Northern Uni­
versity football teams. In return for the use of these fa­
cilities both the high school and the University pay to the 
park board a small sum to help cover the costs of lighting 
and maintenance. 

"Ohio Northern University is now engaged in a pro­
ject of developing its athletic program and as a part of 
said program, needs a larger stadium with more adequate 
facilities than are present in the stadium located in the 
township park. The University has proposed to the Park 
Board that it is willing to furnish the necessary funds 
needed to construct and expand the facilities of the present 
stadium, if, it in return can be assured of continued use 
of the field and its facilities. Since the proposed invest­
ment would be large, the University does require this 
assurance of continued right of use, or otherwise, it will 
be necessary for it to construct its own separate stadium. 

"The issue involved is: Can the park board legally 
accept University funds for the improvement of the sta­
dium located in the public park, and, is there any authority 
under Chapter 511 and with particular reference to Sec­
tion 511.23, which reads as follows: 

" 'When the vote under section 511.21 of the 
Revised Code is in favor of establishing a free public 
park, the board of park commissioners shall consti­
tute a board, to be called the board of park commis­
sioners of that township park district, and they shall 
be a body politic and corporate. Their office is not a 
township office within the meaning of section 703.22 
of the Revised Code. The members of the board shall 
serve without compensation. It may locate, establish, 
improve, and maintain a free public park within and 
without the township, and may accept a conveyance 
of or purchase for cash, by purchase by installment 
payments with or without a mortgage, by entering 
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into lease-purchase agreements, by lease with option 
to purchase, or appropriate suitable lands and mate­
rials for that purpose. The board shall have careful 
surveys and plats made of the lands acquired for such 
purposes, and shall establish permanent monuments 
on the boundaries of the lands. Such plats, when 
executed according to sections 711.01 to 711.38, in­
clusive, of the Revised Code, shall be recorded in the 
office of the county recorder, and such records shall 
be admissible in evidence for the purpose of locating 
and ascertaining the true boundaries of the park. 

" 'The board shall devise plans for the improve­
ment of the park, and award all contracts therefor, 
in the manner provided by the law governing town­
ship trustees in awarding contracts for public im­
provements. The board may appoint a guardian for 
the park and it may appoint all other necessary offi­
cers and employees, fix their compensation and pre­
scribe their duties, prohibit selling, giving away, or 
using any intoxicating liquors in such park, pass by­
laws, rules, and regulations for the government of the 
park, and protect it from injury and provide for their 
enforcement by fines and penalties' 

"or any other applicable statutes for the park board to 
enter into a leasing agreement or other similar arrange­
ment with the University wherein it would be provided 
that the University would be assured of continued use of 
such facilities for a long duration?" 

Initially, it must be noted that a board of park commissioners 
of a township park district is a creature of statute and as such has 
only the powers given to it by statute. 

In addition to Section 511.21 of the Revised Code, which you 
quote in your inquiry, I find two other provisions which relate to 
the problem presented. 

Section 511.24, Revised Code, provides for the acquisition of 
lands and materials by a board of park commissioners. It reads 
in part: 

"When the board of park commissioners cannot, by 
deed of gift, or by purchase, procure the lands or materials 
desired for park purposes upon terms which it regards as 
reasonable, the board may appropriate such lands or 
materials for that purpose under sections 719.01 to 719.21, 
inclusive, of the Revised Code. * * *" 
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From this it is apparent that the board of park commissioners may 
accept gifts for park purposes with conditions attached, provided 
it regards those conditions as reasonable. This means, of course, 
that the conditions must be consistent with the maintenance and 
operation of a free public park. 

The other pertinent section is 511.25, Revised Code, which sets 
forth a procedure whereby, upon petition signed by one-tenth of 
the electors, the board shall submit the question of sale of all or 
any part of lands held by it to the electors at a general or special 
election. If a majority of the electors vote in favor of such sale 
the board is required to sell and convey the land for the best 
possible price. The requirement of submitting the question to the 
electors upon proper petition and the requirement of sale of the 
lands involved upon a majority affirmative vote are in mandatory 
terms. It is therefore apparent that a board of commissioners of 
a township park district is without authority to give long-term 
assurance of any right to use a facility in a free public park. 

In answer to your specific questions, it is my opinion that: 

(1) A board of park commissioners of a township park dis­
trict may accept gifts for specific park purposes and may carry 
out those purposes provided they do not require actions inconsis­
tent with the maintenance and operation of a free public park. 

(2) A board of park commissioners of a township park dis­
trict is without authority to enter into any arrangement purporting 
to give long-term assurance of a right of use of any facility of a 
free public park. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




