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PAYMENT OF SCHOOL EXPENSE OF CHILDREN WHO ARE 

INMATES OF COUNTY CHILDREN'S HOME OR ARE RESID­

ING WITH FOSTER PARENTS-§§3313.64-3313.65, RC. 

SYLLABUS: 

1. The education in public schools of children who are inmates of county 
children's homes and who are placed by the homes with foster parents should, under 
Section 3313.64, Revised Code, be at the expense of the respective school districts in 
which such children were school residents at the time of placement in such homes. 

2. Where the legal residence of the parents of a child placed in a children's 
home can not be determined, the school residence of such child under Section 3313.64, 
Revised Code, is that of the district in which the child was found. 

3. Where an inmate of a county children's home is placed with foster parents 
residing outside of the school district in which the home is located, the school district 
in which the foster home is located may not refuse to provide schooling for such 
i::hild, since Section 3313.65, Revised Code, provides that inmates of a county children's 
home shall have the advantages of the public schools; but the tuition required by 
Section 3313.64, Revised Code, must be paid. 

Columbus, Ohio, March 9, 1961 

Hon. Harry Friberg, Prosecuting Attorney 

Lucas County, Toledo 2, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my op1111on, which request reads 

as follows: 

"May I have your opinion in the following matters: 

"The Miami Children's Home (a county children's home) 
places children in its custoday in foster homes (5153.01-F) from 
time to time. These children are received by the Children's 
Home by virtue of Juvenile Court order ( 5153.16-C, for per­
manent or temporary custody) or by way of providing emergency 
care (5153.16-G). The foster homes may be located in Lucas 
County or in some other county (5153.16-H). 

"The children are placed in these foster homes after the 
homes have been investigated as to their suitability and the county 
pays regular rates to the foster parents to help provide for such 
children, except for certain special cases, and except that no 
money is provided for sending the children to school in the 
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district in which the foster parents reside. The Children's 
Home places the children in and removes them from the foster 
homes as it deems best; full custody at all times is retained by 
the Children's Home. The foster parents, however, do assume 
many parental characteristics and discharge many parental duties, 
including the providing of food, clothing and shelter and the care, 
supervision and training of the child. 

"Quere: Are these children 'wards' of the foster parents 
with whom they are living, so as to be entitled to a free education 
as provided for in Section 3313.64 of the Revised Code, or are 
these children merely attending school outside the district of 
their legal residence, in which case the school district of their 
parents at the time they were received by the Children's Home is 
liable to pay their tuition? ( State ex rel Gibbs et al., etc., vs. 
Martin, et al., etc., 143 OS 491) 

"Some of the children received by the Children's Home are 
described by the Home as belonging to 'nomadic' parents, whose 
legal residence it is not possible to determine at the time they are 
received by the Home, or at any subsequent time. 

"Quere: If these children are placed in foster homes, but 
are not considered wards of their foster parents, who is liable 
to pay their tuition? 

"An out-of-county school board, presently providing education 
for four children placed in foster homes by the Miami Children's 
Home, has received no tuition in the past for the education of 
these children. 

"Quere : If these children are not wards of their foster 
parents, may the out-of-county school board refuse to accept 
them?" 

The question of financial responsibility for providing an education for 

children in the public schools has long been a thorny one. The statutory 

authority on this question is found primarily in Section 3313.64, Revised 

Code. This section reads, in part, as follows : 

"The schools of each city, exempted village, or local school 
district shall be free to all school residents between six and 
twenty-one years of age, but the time in the school year at which 
beginners may enter upon the first year's work of the elementary 
school shall be subject to the rules and regulations of the board 
of education. School residents shall be all youth who are children 
or wards of actual residents of the school district. District of 
school residence shall be the school district in which a school 
resident is entitled to attend school free. * * * A child who is 
an inmate of a county, semipublic, or district children's home and 
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who at the time of placement in such home was a school resident 
of the district in which such home is located shall be entitled to 
an education at the expense of such school district ; any other 
inmate of such home shall be educated at the expense of the 
school district in which he was a school resident at the time of 
placement. 

"* * * * * * * * * 
"The board of education of a city, exempted village, or local 

school district may admit other persons to the public schools 
of its respective district upon the payment of tuition within the 
limitation of law." 

In my recent Opinion No. 1581, Opinions of the Attorney General 

for 1960, I had occasion to review the law on this subject. The question 

presented in that opinion concerned responsibility for tuition payment for 

a child committed to a state institution for the feeble-minded and also the 

like responsibility when such a committed child is transferred from a state 

institution to a foster home. The syllabus of that opinion reads as follows : 

"1. vVhen a child is committed to a state institution for the 
feeble-minded the superintendent of such institution becomes, 
pursuant to Section 5123.03, Revised Code, the guardian of such 
child and the child as a ward of such guardian is entitled, pursuant 
to Section 3313.64, Revised Code, to a free education in the school 
district in which the state institution is located. 

"2. The Department of Mental Hygiene and Correction 
has the authority, pursuant to Section 5123.12, Revised Code, 
to transfer a child committed to a state institution to a foster 
home and as the foster parents would have the care, custody 
and control of such child the child would be a ward of the foster 
parents and entitled pursuant to Section 3313.64, Revised Code, 
to a free education in the school district in which the foster home 
is located." 

This opinion included a review of earlier opinions, including, Opinion 

No. 1140, Opinions of the Attorney General for 1918, page 545; Opinion 

No. 106, Opinions of the Attorney General for 1927, page 160; Opinion 

No. 4864, Opinions of the Attorney General for 1932, page 1472; and 

Opinion No. 2045, Opinions of the Attorney General for 1933, page 1960. 

If I may paraphrase the essence of those opinions, they hold that the term 

"ward," as used in Section 3313.64, Revised Code, should be liberally 

construed so as to permit a child to receive a free public education in 

the district in which he resides if the persons with whom he resides stand 

in loco parentis to him. For this reason, were the children about whom 
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you are concerned committed to any institution other than a county 

rhildren's home I would have no hesitation in concluding that they would 

be entitled to a free public education in the school district in which they 

currently reside, whether such residence be actually in the institution 

or in a foster home designated by that institution. 

I reached this conclusion notwithstanding what may appear to be the 

somewhat contrary language in State, e.r rel. Gibbs, et al., v. Martin, et al., 

143 Ohio St., 491 (1944). While the court was concerned in that case 

with determining the financial responsibility for public education based 

on the residence of the child prior to its commitment, the reason for this 

view was apparently the terminology of Section 7595-lcl, General Code. 

This section then read: 

" 'Pursuant to law, a pupil may attend school outside his 
district of legal residence, and for such pupil, his board of educa­
tion shall pay tuition not more nor less than that which shall be 
computed as follows * * *.' " 

However, the present version of that statute, Section 3317.08, Revised 

Code, now reads, in part, as follows: 

"Pursuant to law, a pupil may attend school outside his 
district of school residence, and his board of education shall 
pay tuition in an amount not more than * * *." 

It will be noted that the term "district of legal residence," found 111 

the statute with which the court in the Gibbs case was concerned, differs 

from the present language of the analogous statute which now reads "dis­

trict of school residence." This unquestionably refers to the district of 

school residence found in Section 3313.64, supra. As this term has been 

interpreted in the various opinions of the Attorney General I have cited 

above, it includes children committed to institutions or placeed in foster 

homes. 

There is another element in the case you present, however, which 

distinguishes your situation from the general rule. That fact is that 

the children with whom you are concerned were committed to a county 

children's home. Section 3313.64, supra, specifically provides that respon­

sibility for the payment of tuition for a public education for such children 

rests with the school district in which the children were school residents 

at the time of commitment, unless the children were school residents of 

the district in which the children's home is located, in which case no 

tuition would be charged. The question now is whether this express 
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exception to the general statutory rule covers the situation in which the 

children committeed to a county children's home are subsequently properly 

placed in foster homes either within or outside of the school district in 

which the children's home is located. As the General Assembly was evi­

dently concerned with the equitable division of the cost of providing public 

education, I cannot believe that it would have intended the detailed system 

of sharing the cost of educating children placed in a county children's 

home to be circumvented by such a simple stratagem as that of placing 

such children in foster homes. This becomes especially apparent when it 

is realized that the foster homes in which the children are placed could 

be in the same school district as that in which the children's home is located 

so that although the cost of educating such children would be the same to 

that particular school district, the financial responsibility for it would 

be totally shifted. 

Turning to your last three specific inquires, when children are com­

mitted to a county children's home and the legal residence of their parents 

cannot be determined, it would have to be presumed in the absence of 

any statutory authority that the school residence of the children in question 

is that of the district in which they were found, as there would be no other 

logical way in which to assign the responsibility for them to any particular 

district. vVhile it is true that this financial responsibility is not expressly 

fixed by statute, such an interpretation would appear to provide the only 

feasible method of coping with the problem. Section 3313.65, Revised 

Code, leaves no doubt as to the absolute right of such children to a public 

education. Some school districts must bear this financial burden. I can 

only conclude that in such a case the relationships between the various 

school districts which may be concerned and the children involved should 

be examined and the financial responsibility for providing the children's 

education placed on that district which has the closest relationship to the 

children. Normally, in cases of children of "nomadic" parents, as you 

describe, the school district having the relationship would be the district 

in which the children were found by the juvenile authorities and this district 

should assume the cost of their education, at least until the actual residence 

of the parents can be determined. 

As to the liability for payment of tuition for the public education of 

children placed in foster homes under these particular conditions, it is 

the same as if the children had remained in the county children's home 

and is, thus, specifically provided for in Section 3313.64, Revised Code. As 
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to whether an out-of-district school board could refuse to accept children 

in its school when the children are living in foster homes in such district 

under these circumstances, Section 3313.65, Revised Code, provides an 

express mandate for affording the opportunities of a public education to 

children in county children's homes. This statute reads, in part, as follows: 

"The inmates of a county, semipublic, or district children's 
home shall have the advantage of the privileges of the public 
schools. * * *" 

It would appear, therefore, that an out-of-district school board may 

not refuse to accept children living with foster parents at the direction of 

a county children's home as long as the proper payments for tuition, as 

required by Section 3313.64, Revised Code, are made. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised: 

1. The education in public schools of children who are inmates of 

county children's homes and who are placed by the homes with foster 

parents should, under Section 3313.64, Revised Code, be at the expense 

of the respective school districts in which such children were school resi­

dents at the time of placement in such homes. 

2. Where the legal residence of the parents of a child placed in a 

children's home can not be determined, the school residence of such child 

under Section 3313.64, Revised Code, is that of the district in which the 

child was found. 

3. Where an inmate of a county children's home is placed with 

foster parents residing outside of the school district in which the home is 

located, the school district in which the foster home is located may not 

refuse to provide schooling for such child, since Section 3313.65, Revised 

Code, provides that inmates of a county children's home shall have the 

advantages of the public schools; but the tuition required by Section 

3313.64, Revised Code, must be paid. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




