
314 OPINIONS 

6952 

1. FEMALE UNDER AGE OF TWENTY-ONE YEARS-MAY BE 

EMPLOYED NOT MORE THAN TWENTY-FOUR HOURS IN 

ANY ONE WEEK, IN IRREGULAR SERVICE UNDER CONDI­

TIONS LISTED IN SECTION 12993-3 G. C. 

2. EMPLOYMENT OF FEMALES UNDER AGE OF TWENTY-ONE 

YEARS IN OCCUPATIONS LISTED IN SECTION 12993 G. C. -

LIMITATIONS UNDER SECTON 12996 G. C. SUSPENDED FOR 

PERIOD AMENDED SUBSTITUTE SENATE BILL 126 IS 

EFFECTIVE. 

3. PERIOD OF SUSPENSION - FEMALES BETWEEN AGES SIX­

TEEN AND EIGHTEEN YEARS, HOLDERS OF AGE AND 

SCHOOLING CERTIFICATES, MAY BE EMPLOYED IN 

OCCUPATIONS LISTED IN SECTION 12993 G. C., FREE FROM 

RESTRICTIONS FOUND IN SECTION 12996 G. C. 

4. NO MINOR UNDER AGE OF SIXTEEN YEARS MAY BE EM­

PLOYED IN ANY THEATRE EXCEPT ON STAGE WHEN NOT 

OTHERWISE PROHIBITED BY LAW. 

SYLLABUS: 

1. A female under the age of twenty-one years may be employed 
not more than twenty-four hours in any one week in irregular service 
under the conditions listed in Section 12993-3, General Code.· 

2. The limitations imposed by Section 12996, General Code, on the 
employment of females under the age of twenty-one years in the occupa­
tions listed in Section 12993, General Code, are suspended for the period 
during which Amended Substitute Senate Bill 126 is effective. 

3. During such period of suspension females between the ages of 
sixteen and eighteen years who are the holders of age and schooling certi­
ficates may be employed in the occupations listed in Section 12993, General 
Code, free from the restrictions found in Section 12996, General Code. 

4. No minor under the age of sixteen years may be employed in any 
theatre except on the stage thereof when not otherwise prohibited by law. 

Columbus, Ohio, May 31, 1944 

Hon. Paul J. Reagen, Prosecuting Attorney 

Warren, Ohio 
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Dear Sir: 

I have your recent request for my opinion which states the following 

three questions: 

"1. How many hours in any one week may a girl 16 to 18 
years, work in any of the occupations listed in Section 12993, 
Ohio General Ccxie, while attending school? 

2. What is the minimum age that a male or female may be 
employed in any theatre while attending school? 

3. What is the limitation of hours of employees in a theatre 
while attending school? ( 1) 16 to 18 age group, and ( 2) 14 to 16 
age group?" 

Section 12993, to which you refer in your first question is as follows: 

"Unless he either is employed in irregular service as defined 
by section 7765-2, General Code, or is the holder of an age and 
schooling certificate issued under Section 7766-3, section 7766-4, 
or section 7766-9, General Code, no child under sixteen years of 
age shall be employed, permitted or suffered to work in or about 
any (I) mill, (2) factory, (3) workshop, (4) oil-well or pumping 
station, ( 5) cannery or bottling or preserving establishment, ( 6) 
mercantile or mechanical establishment, (7) tenement house, (8) 
garment making or dress making or millinery establishment or 
working rooms, (9) store, (10) office, (11) office building, (12) 
laboratory, (13) restaurant, (14) hotel, boarding house or apart­
ment house, ( 15) bakery, ( 16) barber shop, ( 1 7) bootblack stand 
or establishment, ( 18) public stable, ( 19) garage, ( 20) laundry, 
(21) place of amusement, (22) club, (23) or as a driver or 
chauffeur, ( 24) or in any coal yard or brick, lumber or building 
material yard, (25) or in the construction or repair of buildings, 
(26) or in the transportation of merchandise; nor if a boy in the 
personal delivery of messages. No female under twenty-one years 
of age shall be employed in the personal delivery of messages. 

No child under sixteen years of age shall be engaged in 
school and employed more than nine hours together in any one day 
and no child under fourteen years of ag~ shall be employed more 
than four hours in one day." 

This section by its terms does not relate to the age group about which 

you inquire in your first question, but it does contain an enumeration 

of occupations which subsequent statutes refer to in relation to such 

age group. 

Section 12996, General Code, relates directly to the hours of 
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employment of minor females. As recently amended by the 95th General 

Assembly, the section is in part as follows: 

"No boy under the age of eighteen years and no girl under 
the age of twenty-one years shall be employed, permitted or 
suffered to work in, about or in connection with any establish­
ment or occupation named in section 12993 ( 1) for more than 
six days in any one week, ( 2) nor more than forty-eight hours 
in any one week, (3) nor more than eight hours in any one day 
* * *." 

The portion of the statute not quoted relates to hours of the day during 

which a minor may be employed, and in terms specifically provides 

as to the employment of minors in certain occupations. 

The rule as established by the above section that no minor in the 

age group concerned shall work "more than forty-eight pours in any one 

week" is not complete, however, but is subject to qualification by the 

so-called compulsory education laws and certain temporary legislation 

now in effect, to which I shall refer later. The present General Assembly 

has amended the laws relating to compulsory education, and such laws 

have been codified as Sections 4849 to 4849-12, in Chapter 10 of Title 

XIV-A, General Code. 

Section 4849 sets the age standard for compulsory education by 

stating that a child between six and eighteen years is of compulsory 

school age. The remaining sections of the chapter require that every 

child of such age shall attend school or receive the instructions therein 

noted, and make provision for the education and supervision of children 

who are the holders of an age and schooling certificate, including the 

requirement that a child, the holder of an age and schooling certificate, 

and not incapable of profiting from further education, shall attend a 

part time school. 

Chapter XII of the same Title, compnsmg Sections 4851 through 

4851-14, General Code, define the age and schooling certificate and 

provide for its issuance and use under conditions therein noted. 

Section 4851 provides for the issuance of the certificate to a child 

over sixteen years of age for employment not forbidden by law, and sets 

up the requirements for the issuance of that certificate, one of which 
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is the agreement of the propo~d employer to allow the child to attend 

a part time school. 

Section 4851-2, General Code, relates to a non-standard age and 

schooling certificate for a child over fourteen, incapable of profiting 

from further instruction; and Section 4851-3, General Code, concerns 

a like certificate for a child over sixteen. 

The relevancy of my reference at this point to the compulsory edu­

cation laws and the laws regarding the age and schooling certificate is 

made clear by considering Section 12993-2, General Code, which pro­

vides that no minor of compulsory school age shall be employed in any 

of the occupations mentioned in Section 12993, General Code, unless 

such child presents to an employer a proper age and schooling certifi­

cate as a condition of employment. 

In Section 12993-3, General Code, the legislature has set the stand­

ards for what is therein termed irregular service and has absolved chil­

dren in employment in irregular service from the necessity of obtaining 

an age and schooling certificate. Section 12993-3, General Code, is as 

follows: 

"Notwithstanding the provisions of sections 12993 and 
12993-2 of the General Code, a child may be employed in ir­
regular service not forbidden by sections 13001, 13002 or 
13003 of the General Code without holding an age and school­
ing certificate. 

Irregular service shall be interpreted to mean service not 
forbidden by federal child labor laws which (a) does not in­
volve confinement, (b) does not require continuous physical 
strain, (c) is interrupted with rest and recreation periods and 
(d) does not require more than four hours of work in any day 
or twenty-four hours in any week. The health commissioner 
of the district in which employment is afforded to any 
child shall determine whether the employment involves 
confinement or requires continuous physical strain so that it 
cannot be deemed irregular service within the meaning of this 
section." 

Earlier herein I referred to temporary legislation as affecting the 

answer to your first question. That legislation is Amended Substitute 

Senate Bill 126 of the 95th General Assembly. Presently and until April 

1, 1945, or until such earlier date as the governor may proclaim its 
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termination, that bill makes new but ~temporary provision regarding 

the employment of minors and females. 

Amended Substitute Senate Bill No. 126, after providing general 

rules regulating the employment of females in Section 6 thereof, makes 

specific provision for the employment of minors, as follows: 

"Section 6. No minor under the age of sixteen years shall be 
employed; permitted or suffered to work in, about or in con­
nection with any establishment or occupation named in section 
12993 ( 1) for more than six days in any one week, ( 2) nor more 
than forty-eight hours in any one week, ( 3) nor more than eight 
hours in any one day, ( 4) or before the hour of seven o'clock in 
the morning or after the hour of six o'clock in the evening. No 
female under the age of eighteen years shall be employed in any 
such establishment or occupation before the hour of six A. M. 
or after the hour of 11 P. M. The presence of such minor in any 
establishment during working hours shall be prima facie evidence 
of his employment therein. In estimating such periods the time 
spent at different employments or under different employers 
shall be considered as a whole and not separately." 

Amended Substitute Senate Bill 126 provides that during the period 

of its efficacy Section 12996, General Code, along with others, shall not 

be operative. It can be seen that the effect of Section 6 of Amended Sub­

stitute Senate Bill 126 is to remove the limitation of hours imposed on the 

employment of minors over sixteen years of age in the occupations listed 

in Section 12993. In the case of boys the age limit is reduced from eighteen 

to sixteen years and in the case of girls the age limit is likewise reduced 

from twenty-one to the same age. 

From all of the above, you are advised in answer to your first ques­

tion as follows: 

( 1) The limitations imposed by Section 12996, General Code, on the 

employment of females under the age of twenty-one years in the occupa­

tions listed in Section 12993, General Code, are suspended for the period 

during which Amended Substitute Senate Bill 126 is effective. 

(2) During such period of suspension females between the ages of 

sixteen and eighteen years who are the holders of age and schooling 

certificates may be employed in the occupations listed in Section 12993, 

General Code, free from the restrictions found in Section 12996, General 

Code. 
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The answer to your second question would, but for Amended Sub­

stitute Senate Bill 126, supra, be controlled by Section 13007-3, General 

Code. That section, deleting unessential parts, is as follows: 

"No child under the age of eighteen years shall be em­
ployed, permitted or suffered to work * * * ; ( 16) nor any boy 
under sixteen or girl under eighteen in any theatre or other place 
of amusement except on the stage thereof when not otherwise 
prohibited by law." 

Amended Substitute Senate Bill 126, supra, specifically suspends the 

operation of Section 13007-3, General Code, during the period that bill is 

operative. It, however, contains language in Section 8 thereof which is 

identical with the language of Section 13007-3, General Code, but Section 

8 of Amended Substitute Senate Bill 126 was repealed by Amended Senate 

Bill 280 of the 95th General Assembly, effective June 8, 1943, and the 

latter substitutes a new Section 8 for that section as contained in Amended 

Substitute Senate Bill 126. The portion of Section 8 changed is that part 

which relates directly to the question here considered. The pertinent sub­

stituted language of the new section is as follows: 

"* * * (16) nor any child under the age of sixteen years in 
any theater or other place of amusement except on the stage 
thereof when not otherwise prohibited by law." 

The rule, therefore, of Section 13007-3, General Code, is suspended 

because of the provisions of Amended Substitute Senate Bill 126 as 

amended by Amended Senate Bill 280. 

In accordance with the provisions of Amended Substitute Senate 

Bill 126 as amended by Amended Senate Bill 280, you are advised that 

no minor under the age of sixteen years may be employed in any theatre 

except on the stage thereof when not otherwise prohibited by law. 

Your third question asks what is the limitation of hours of minor 

employes of two age groups, first sixteen to eighteen years, and, second, 

fourteen to sixteen years, in a theatre. Because of the provisions of Sec­
tion 13007-3 and Amended Substitute Senate Bill Xo. 126 of the 95th 

General Assembly, as amended by Amended Senate Bill 280, discussed 

above in connection with your second question, it may be stated that no 

minor under sixteen years of age may be employed in a theatre except 
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on the stage thereof, when not otherwise prohibited by law. 

All that remains then to be answered of your third question is 

that which relates to minor employes of the sixteen to eighteen age 

group. For an answer, this question requires consideration of Section 

12993, General Code, which is quoted above. Although a theatre is not 

specifically mentioned therein, such statute does include a "place of 

amusement." In an opinion of the Attorney General, found in Opinions 

of the Attorney General for the year 1920, Vol. I, page 609, it was deter­

mined that a place of amusement, as that term is used in Section 12993, 

Gen,eral Code, includes a theatre. In Section 13007-3, which is in pari 

materia .with Section 12993, the phrase "theatre or other place of amuse­

ment" is used. It would seem beyond question from the latter that a 

theatre is a place of amusement as used in Section 12993. Since the em­

ployment here considered in connection with your third question is 

therefore one of the occupations covered by Section 12993, General 

Code, the permissible hours a week for minors sixteen to eighteen years 

old to be employed in a theatre is found in my answer to your first 

question. 

From the above, you are advised, and it is my opinion that: 

(1) A female under the age of twenty-one years may be employed 

not more than twenty-four hours in any one week in irregular service 

under the conditions listed in Section 12993-3, General Code. 

(2) The limitations imposed by Section 12996, General Code, on 

the employment of females under the age of twenty-one years in the 

occupations listed in Section 12993, General Code, are suspended for 

the period during which Amended Substitute Senate Bill 126 is effective. 

(3) During such period of suspension females between the ages of 

sixteen and eighteen years who are the holders of age and schooling 

certificates may be employed in the occupations listed in Section 12993, 

General Code, free from the restrictions found in Section 12996, Gen­

eral Code. 

(4) No minor under the age· of sixteen years may be employed in 

any theatre except on the stage thereof when not otherwise prohibited 

by law. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 


