
ATTORNEY GENERAL 

2142 

1. EXPENSES-SECTION 2253 G. C. DOES NOT AUTHORIZE 

PAYMENT OF EXPENSES FOR A JUDGE WHO LEAVES 
IIIS PLACE OF RESIDENCE ON DAY PRECEDING ASSIGN­
ME?\T TO ANOTHER ,COUXTY-TRANSPORTATIOK EX­

PENSES ALLOWED-EXPENSES ALLOWED COVER OXLY 
DAYS OF HOLDING COURT UNDER ASSIGNMENT. 

2. SECTION 2253 G. C. DOES NOT AUTHORIZE PER DIE.:\'1 
l•OR ANY DAYS OTHER THAN DAYS OF ASSIGNMENT 

FOR JUDGE HOLDING COURT IN COUNTY OTHER THA?\' 

PLACE OF RESIDENCE-SECTION 1469 G. C. 

SYLLABUS: 

I. Section 2253 of the General Code does not authorize the payment of ex­
penses, other than transportation expenses, for a judge who finds it necessary to leave 
his place of residence on the day preceding his assignment to another county. 
Expenses as provided by this section cover only the days of holding court under 
the assignment. 

2. Section 2253 of the General Code does not authorize per diem for any days 
other than days of assignment for a judge holding court pursuant to Section 1469 
of the General Code in a county other than his place of residence. 

Columbus, Ohio, August I I, 1950 

Hon. Thomas F. Dewey, Prosecuting Attorney 

Sandusky County, Fremont, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

•• 1 \ssuming that it is necessary for a Common Pleas Juclge 
to leave his place of residence on the clay preceding his assign­
ment by virtue of G. C. 1469, 

"1. Does 2253 G. C. authorize the payment of expenses 
for that clay? 

"2. Does it authorize the payment of per diem for that 
clay?" 

Section 2253 of the General Code provides for compensation and 

expenses of judges holding court outside their county of residence. This 

section reads as follows : 
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''In addition to the annual salary and expenses provided for 
in sections 1529, 2251, 2252, 2252-1, each judge of the court of 
common pleas while holding court in a county in which he does 
not reside, by assignment of the chief justice under section 1687 
of the General ,Code, or without any assignment, shall receive 
his actual and necessary expenses incurred while so holding court 
in a county in which he does not reside, to be paid from the 
treasury of such county upon the warrant of the county auditor, 
issued to such judge; each judge of the court of common pleas 
who is assigned by the chief justice by virtue of section 1469 of 
the General Code, to aid in disposing of business of some county 
other than that in which he resides shall receive twenty dollars 
per clay for each clay of such assignment and the sum of not 
more than ten dollars per day for his actual and necessary ex­
penses incurred in holding court under such assignment, together 
with his actual transportation expenses, to be paid from the 
treasury of the county to which he is so assigned upon the 
warrant of the auditor of such county." 

Your first inquiry regards expenses to be paid• if a judge leaves his 

place of residence on the day preceding his assignment. In answering this 

inquiry, we must look to the wording of the statute. Regarding expenses 

the statute reads "each judge of the court of common pleas while holding 

court in a county in which he does not reside * * * shall receive his actual 

and necessary expenses incurred while so holding court in a county in 

which he does not reside * * *." 

It seems clear that the words "while holding court" limits expenses 

to those incurred on clays when the judge is actually holding court. His 

transportation expenses are provided for in the same section, and it can 

be inferred from that fact that had the legislature intended that other 

expenses should be provided for traveling days, it would have so specified. 

Your second inquiry regards per diem for a judge who finds it 

necessary to leave his place of residence on the clay preceding his assign­

ment to another county. Section 2253 specifically provides that such judge 

shall receive "twenty dollars per clay for each day of such assignment and 

the sum of not more than ten dollars for his actual and necessary expenses 

incurred in holding court under such assignment, together with his actual 

transportation expenses, * * *." It appears to be clear from this language 

that per diem is only allowed for the days of actual assignment. The 

section provides for traveling expense and necessary incidental expenses 

but no provision is made for per diem for other than days of assignment. 

rt must be borne in mind that on the day the judge travels, he is still 



553 ATTORNEY GENERAL 

being paid by his own county for a day's work, and the traveling expenses 

are paid by the county to which he is assigned. 

Therefore, it is my opinion, in answer to your first inquiry, that 

Section 2253 of the General Code does not authorize the payment of 
expenses, other than transportation expenses, for a judge who finds it 
necessary to leave his place of residence on the day preceding his assign­

ment to another county. Expenses as provided by this section cover only 
the days of holding court under the assignment. 

It is also my opinion, regarding your second inquiry, that Section 

2253 of the General Code does not authorize per diem for any days other 
than days of assignment for any judge holding court, pursuant to Section 

1469 of the General Code, in a county other than his place of residence. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 


