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OPINION NO. 66-085 

Syllabus: 

A notice of intent not to re-employ a county superin­
tendent of schools executed by a majority of the members of 
a board of education, but not acted upon or executed at a 
properly scheduled regular or special meeting of such board, 
does not comply with the provisions of Section 3319,01, Re­
vised Code, and is, therefore, a nullity. 

To: Homer B. Gall, Jr., Athens County Pros. Atty., Athens, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, May 4, 1966 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The contract of the County Superintendent 
of Schools expires the 31st day of July, 1966. 
Three of the County School Board members, the 
same being a majority of the board, executed a 
notice of intent not to reemploy the County 
Superintendent at the expiration of his pre­
sent contract and served the same on him by 
registered mail prior to March 1, 1966. The 
execution of the notice and the action of these 
three members did not take place at a school 
board meeting. 

"I would like your opinion as to whether 
or not the notice referred to is sufficient to 
comply with Section 3319.01 of the Revised Code 
and thus terminate the contract of the County 
Superintendent of Schools or whether in your 
opinion he would be deemed reemployed for a 
term of an additional year under this section." 

Section 3319.01, Revised Code, to which you make refer­
ence in your letter of request, provides in pertinent part 
as follows: 

"The board of education in each county, 
city, and exempted village school district 
shall, at the regular meeting held not later 
than the first day of May of the calendar year 
in which the term of the superintendent ex­
pires, appoint a person possessed of the 
qualifications provided in this section, to 
act as superintendent of the public schools 
of the district, for a term not longPr than 
five years beginning the first day of t.ugust 
and ending on the thirty-first day of July. 
Such superintendent is, at the expiration of 
his current term of employment, deemed re­
employed for a term of one year at tne same 
salary plus any increments that may be au­
thorized by the board of education, unless 
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such board, on or before the first day of 
March of the year in which his contract of 
employment expires, either re-employs the 
superintendent for a succeeding term or gives 
the superintendent written notice of its in­
tention not to re-employ him***" 

(Empbasis added) 

Under the fact situation presented in your request, it 
appears as if a majority of the members of a county board of 
education have attempted to execute a notice of intent not to 
re-employ the county superintendent of schools, and it further 
appears that such action was taken without the benefit of 
either a regularly or specially scheduled meeting of the board. 

Your attention is first directed to 48 O. Jur. 2d, 488, 
Section 81, wherein it is stated: 

"The members composing the board of 
education have no power to act as a board 
except when in session together, and then 
only as a body or unit." 

This proposition was recognized as accurately reflecting 
the law in this state as early as 1871, at which time the 
Supreme Court of Ohio stated in the third paragraph of its 
syllabus in State, ex rel., Steinbeck v. Liberty Twp., 22 
Ohio St., 144, as follows: 

"The board of education is made by the 
statute a body corporate, and the contracting 
of a debt by the board, and the directing 
the issuing of an order to pay it, are cor­
porate acts which can not be performed by 
the individual members of the board acting 
separately." 

In the body of its opinion per 1:Ihite, J., in the case 
cited, the Court stated at page 148 that: 

"It is made the duty of the board to 
hold regular sessions, at certain specified 
times and places, for the transaction of any 
business which may be necessary in relation 
to the public schoo:s of the township, as 
well as to hold such special meetings at 
other times and places within the township, 
as they may think desirable for the trans­
action of such business. * * * 

"* * * * * * * * * 
"The question is, does the alleged 

agreement which was signed by a majority of 
the members of the board, and which was the 
only authority of the clerk for issuing the 
order, constitute a direction by the board. 
It seems clear to us it does not.--irhe au­
thorizing a debt to be contracted by the 
board of education, and the directing its 
payment out of the public funds, are corpo­
rate acts. No individual member of the 
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corporate body, nor any number of such in­
dividual members acting separately, can 
blnd the corporation. * * *" 

Although I am of the opinion that the above cited author­
ities firmly establish that members of a board of education 
are powerless to act as a board except when in session, I 
further direct your attention to State, ex rel., Rutherford v. 
Barberton Board of Education, 148 Ohio St., 242, in which case 
the question before our Supreme Court was quite similar to 
that which you have presented in your letter of request. 

The Rutherford case~ supra, called for an interpretation 
of Section 4842-8, GeneralCode (now Section 3319.11, Revised 
Code) which section of the General Code provided in part as 
follows: 

"Any teacher employed under a limited 
contract shall at the expiration of such 
limited contract be deemed re-employed under 
the provisions of this act at the same sal­
&ry plus any increment provided by the sal­
ary schedule unless the employing board shall 
give such teacher written notice on or before 
the thirty-first day of March of its intention 
not to re-employ him. Such teacher shall be 
presumed to have accepted such employment un­
less he shall notify the board of education 
in writing to the contrary on or before the 
first day of June***" 

In commenting upon this section of the General Code, the 
provisions of which bear a marked resemblance to Section 3319.01, 
supra, the Court stated at pages 245-246: 

"Since, under the statute, a teacher 
holding a limited contract is automatically 
deemed re-employed unless the 'employing board 
shall give such teacher written notice on or 
before the thirty-first day of March of its 
intention not to re-employ him,' it would 
seem to follow that the determination not to 
re-employ rr.ust be reached by the same for­
malify and solemnity as was required to effect 
his original employment. In other words, it 
would require board action at a regular meet­
ing, or a special meeting for that purpose, 
followed by wr1tt·en notice to the teacher of 
the action so taken to prevent the automatic 
renewal of his contract. See McCortle v. 
Bates, 29 Ohio St., 419, 422, 23 AM. REP., 
~**'' 

It is my opinion that the Court's interpretation of Sec­
tion 4842-8, General Code, in the Rutherford case, suprd, is 
equally applicable to Section 3319.01, Revised Code, an the 
fact situation presented in your request. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised 
that a notice of intent not to re-employ a county superin­
tendent of schools executed by a majority of the members of 
a board of education, but not acted upon or executed at a 
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properly scheduled regular or special meeting of such board, 
does not comply with the provisions of 3ection 3319.01, Re­
vised Code, and is, therefore, a nullity. 




