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IDENTIFICATION OF AN ELECTOR FOR ELIGIBILITY TO 
SIGN A COUNTY CHARTER COMMISSION PETITION- ART. 
X, S. 4, O.C., ART. V, S. 1, O.C., ART. II, S. 1 AND la, O.C.­

§§3501.01, 3503.01, 3503.06, R.C. 

SYLLABUS: 

1. Every person who has the qualifications of an elector under the provisions of 
Section 1 of Article V, Ohio Constitution, and Section 3503.01, Revised Code, is a 
qualified elector within the purview of Section 4 of Article X, Ohio Constitution, 
and such person is eligible to sign a county charter commission petition under said Sec­
tion 4. 

2. In determining whether the signers of such a county charter commission 
petition are electors of the county within said Section 4, the board of elections should 
consider only whether the signers are qualified electors within the meaning of Section 
1 of Article V. Ohio Constitution, and Section 3503.01, Revised Code; and the pro­
visions of Section 3503.06, Revised Code, requiring that in registration precincts only 
registered electors may sign certain petitions, do not apply to the signers of a county 
charter commission petition. 

3. The fact that signatures affixed to a county charter commission petition under 
Section 4 of Article X, Ohio Constitution, have been written with a lead pencil, does 
not render such signatures invalid. 

4. Where a "Mary Jones" signs such a petition "Mrs. John Jones," said Mary 
Jones also being known as Mrs. John Jones by reason of marriage, the signature is 
valid if the person in question meets the qualifications of an elector, and there is no 
fraud. 
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Columbus, Ohio, October 30, 1962 

Hon. Paul R. Young, Prosecuting Attorney 

Montgomery County, Dayton 2, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"This office has been requested by the Montgomery County 
Board of Elections to answer certain questions that have arisen 
from the initiative petition filed with the local board. It appears 
to this office that the questions raised are a matter of statewide 
concern and interest and should be answered by a responsible 
party whose opinion would have statewide effect. 

"The request from the local board of elections is contained 
in a letter addressed to me and set out in full as follows : 

" 'Dear Sir : 

"'Mr. Charles Fox has asked us to secure a ruling from 
you on the following : 

"'When "Mary Jones" signs her name "Mrs. John 
Jones", is the signature valid? 

" 'Are signatures in lead pencil considered valid? 

" 'What constitutes a qualified elector? 

" 'These points arose specifically from the Charter Com­
mission Petition filed recently. The accompanying Resolution 
from the County Commissioners read in part: "... that the 
question 'Shall a County Charter Commission be chosen' 
be placed on the ballot by the Board of Elections for the 
election to be held November 6, 1962, provided nevertheless 
that if there is not sufficient valid signatures on said petitions 
to qualify under Article X of the Constitution of the State 
of Ohio, then this resolution shall be void." ' 

"These questions arose from the filing of an initiative petition 
with the board of county commissioners to place upon the ballot 
the question of a Charter form of government pertaining to Mont­
gomery County. The Board of County Commissioners forwarded 
the petitions to the local board of elections for certification of the 
petition signers to be qualified as electors within the meaning of 
the statute concerning home rule government. The local board 
of elections deleted certain names for the reasons embodied in 
the letter forwarded to me. 

"The authority of the local board of elections to delete names 
for those reasons appears to be embodied in the state statutes 



852 OPINIONS 

pertaining to nominations for a political office. There appears to 
be no direct statutory authority for the board of elections to delete 
names for any reason on initiative petitions other than initiative 
petitions concerning a state-wide law or constitutional amendment, 
as provided in Chapter 3519 of the Ohio Revised Code. However, 
Article X Section 4 of the Constitution of Ohio, 1851, states 
that 'or upon petition of ten per cent of the electors of the county' 
shall be sufficient to place the issue upon the ballot. This con­
stitutional provision implies that there shall be some determination 
as to the legal meaning of the word electors. Inasmuch as the 
state statutes concerning elections and electors do not specifically 
mention an initiative petition as described in Article X Section 4, 
the question is whether or not a local board of elections shall 
utilize the general state statutes concerning petitions in their 
determination of electors under Article X Section 4 of the Con­
stitution of Ohio." 

1. The issue of whether or not a county charter commission shall be 

chosen is submitted to the voters under the procedure established by Sec­

tion 4 of Article X, Ohio Constitution, which reads as follows: 

"The legislative authority of any charter county or the board 
of county commissioners of any other county may by a two-thirds 
vote of its members, or upon petition of ten per cent of the elec­
tors of the county shall forthwith, by resolution submit to the 
electors of the county the question, 'Shall a county charter com­
mission be chosen?' The question shall be voted upon at the next 
general or primary election, occurring not sooner than sixty days 
thereafter. The ballot containing the question shall bear no party 
designation, and provision shall be made thereon for the election 
from the county at large of fifteen electors as such commission 
if a majority of the electors voting on the question shall have 
voted in the affirmative. Candidates for such commission shall 
be nominated by petition of one per cent of the electors of the 
county, which shall be filed with the election authorities not less 
than forty days prior to such election. Candidates shall be de­
clared elected in the order of the number of votes received, be­
ginning with the candidate receiving the largest number, but not 
more than seven candidates residing in the same city or village 
may be elected. Within ten months after its election such com­
mission shall frame a charter for the county or amendments to 
the existing charter, and shall submit the same to the electors of 
the county, to be voted upon at the next general election occur­
ring not sooner than sixty days after such submission. Amend­
ments to a county charter may also be submitted to the electors 
of the county in the manner provided in this section for the sub­
mission of the question whether a charter commission shall be 
chosen, to be voted upon at the first general election occurring not 
sooner than sixty days after their submission. The authority 
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submitting any charter or amendment shall mail or otherwise dis­
tribute a copy thereof to each of the electors of the county as 
far as may be reasonably possible. Except as provided in section 
3 of this article, every charter or amendment shall become effective 
if it shall have been approved by the majority of the electors 
voting thereon. It shall take effect on the thirtieth day after such 
approval unless another date be fixed therein. When more than 
one amendment is submitted at the same time they shall be so 
submitted as to enable the electors to vote on each separately. 
In case of conflict between the provisions of two or more amend­
ments adopted at the same time, that provision shall prevail which 
received the highest affirmative vote. The basis upon which the 
required number of petitioners in any case provided for in this 
article shall be determined, shall be the total number of votes cast 
in the county for the office of governor at the last preceding elec­
tion therefor. 

"The foregoing provisions of this article shall be self-execut-
ing except as herein otherwise provided." (Emphasis added) 

While in the above provision of the Ohio Constitution it is provided 

that such an issue may be presented to the voters "* * * upon petition of 

ten per cent of the electors of the county* * *," I can find no constitutional 

or statutory provision which states the qualifications a person must have 

to be an elector for the purposes of said Section 4. 

Section 3501.01, Revised Code, reads, in part, as follows: 

"As used in the sections of the Revised Code relating to 
elections: 

"* * * * * * * * *
"(H) 'Elector' or 'qualified elector' means a person having 

the qualifications provided by law to entitle him to vote. 

"* * * * * * * * *" 
That definition, however, only applies to the definition of the word "elector" 

as it appears in the statutes of the Revised Code relating to elections 

(Title 35), and there is no statutory provision which extends this definition 

to the meaning of the word "elector" as it appears in the Ohio Constitu­

tion. It thus appears necessary to look elsewhere to ascertain the meaning 

of the word "elector" as here concerned. 

Section 1 of Article V, Ohio Constitution provides: 

"Every citizen of the United States, of the age of twenty-one 
years, who shall have been a resident of the state one year next 
preceding the election, and of the county, township, or ward, in 
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which he resides, such time as may be provided by law, shall have 
the qualifications of an elector, and be entitled to vote at all elec­
tions." 

As to residence requirements provided by law, Section 3503.01, Re­

vised Code, reads, in part, as follows : 

"Every citizen of the United States who is of the age of 
twenty-one years or over and who has been a resident of the state 
one year, of the county forty days, and of the voting precinct forty 
days next preceding the election at which he offers to vote has 
the qualifications of an elector and may vote at all elections, 
provided that any qualified elector who in good faith moves 
his residence from one county to another county or from one 
precinct to another precinct in the same county at any time sub­
sequent to the fortieth day preceding an election may vote at such 
election in the precinct from which he moved wherein his voting 
residence had been legally established. In any precinct where 
registration is required, electors who have moved from one resi­
dence to another residence within the same precinct shall be per­
mitted to vote and the election officials shall note the change of 
address on the proper forms. 

"* * * * * * * * *"
Thus, Section 3503.01, supra, provides that to be an elector a person 

must be a resident of the county forty days and of the voting precinct 

forty days next preceding the election at which he offers to vote. These 

requirements are added to those of Section 1 of Article V, supra, to con­

stitute the full qualifications of an elector. 

Since you are concerned with all of the general laws pertaining to 

petitions, it becomes necessary to consider that part of Section 3503.06, 

Revised Code, reading : 

"* * * * * * * * * 
"* * * No person residing in any registration precinct shall 

be entitled to vote at any election, or to sign any declaration of 
candidacy or any nominating, initiative, referendum, or recall 
petition, unless he is registered as an elector." 

The question arises whether a person residing 111 a registration pre­

cinct, such person being qualified as an elector under Section 3503.01, 

supra, may sign a county charter commission petition if he is not registered 

as an elector. To resolve this question, it is necessary to determine whether 

a petition submitted pursuant to Section 4 of Article X, supra, is an initia­

tive petition within the meaning of Section 3503.06, supra. 
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Initiative and referendum is provided for by Sections 1 and la of 
Article II, Ohio Constitution. Said Section la reads as follows: 

"The first aforestated power reserved by the people is desig­
nated the initiative, and the signatures of ten per centum of the 
electors shall be required upon a petition to propose an amend­
ment to the constitution. ·when a petition signed by the aforesaid 
required number of electors, shall have been filed with the secre­
tary of state, and verified as herein provided, proposing an amend­
ment to the constitution, the full text of which shall have been 
set forth in such petition, the secretary of state shall submit for 
the approval or rejection of the electors, the proposed amendment, 
in the manner herein provided, at the next succeeding regular or 
general election in any year occurring subsequent to ninety days 
after the filing of such petition. The initiative petitions, above 
described, shall have printed across the top thereof: 'Amendment 
to the Constitution Proposed by Initiative Petition to be Sub­
mitted Directly to the Electors.' " 

Section 4 of Article X, supra, dealing with the county charter commis­

sion falls within the constitutional provisions relating to county and 

township organization, and I see no reason to term a petition filed there­

under an initiative petition. The reference in Section 3503.06, supra, to 

"initiative" can not, therefore, be deemed to _apply to a county charter 

commission petition, said reference clearly being to an initiative petition 

within the purview of Section la of Article II, supra. I thus conclude 

that the requirement of Section 3503.06, supra, as to the signer of a declara­

tion of candidacy or any nominating, initiative, referendum, or recall pe­

tition being registered as an elector, is not applicable to persons signing 

a petition filed under Section 4 of Article X, Ohio Constitution. 

In summary, every citizen of the United States who is of the age of 

twenty-one years or over and who has been a resident of the state one 

year, of the county forty days, and of the voting precinct forty days, is a 

qualified elector ( Section 1 of Article V, Ohio Constitution; Section 

3503.01, Revised Code) and entitled to sign a county charter commission 

petition filed under Section 4 of Article X, Ohio Constitution; and those 

are the only qualifications which should be considered by a board of elec­

tions in determining whether the signer of such a petition are electors 

within the purview of the constitutional provision. 

2. Coming to the question of whether or not a signature appearing 

on a petition such as the one in question is valid when affixed by lead 

pencil, the Constitution is silent as to the kind of writing implement re-
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quired to affix signatures on such a petition. Also, I have found no pro­

vision in the statutes requiring that signatures be affixed on such a petition 

by any particular kind of instrument. Section 3515.261, Revised Code, 

requires that signatures on nominating petitions must be written in ink or 

indelible pencil. Section 3519.09, Revised Code, provides the same for 

signatures on petitions proposing constitutional amendments. A county 

charter commission petition is not, however, a nominating petition or a 

petition proposing a constitutional amendment, and is not governed by 

those statutes. 

Accordingly, I am of the opinion that signatures on the petition m 

question are not invalid because of the fact that they may have been made 

with a lead pencil. 

3. As to whether a signature appearing as "Mrs. John Jones" when 

affixed to a petition by "Mary Jones" is a valid signature, I can find no 

provision in the Constitution or the statutes which would invalidate or 

void such a signature. (Here I assume that Mary Jones is married and 

that her husband's name is John.) If the person so affixing her signature 

to a petition is a qualified elector under the Constitution and under Sec­

tion 3503.01, Revised Code, it is, in my opinion, immaterial whether she 

uses her own first name in signing, or her husband's. When the name 

appearing on the petition is that claimed by the signer as her own, there 

is no fraud involved, "Mrs. John Jones" is in fact "Mary Jones," a quali­

fied elector for the purpose of the petition, and the board of elections can 

identify such signature as that of the signer for the purpose of determining 

her qualifications as an elector, such a signature is, in my opinion, valid. 

In conclusion, it is my opinion and you are advised: 

1. Every person who has the qualifications of an elector under the 

provisions of Section 1 of Article V, Ohio Constitution, and Section 

3503.01, Revised Code, is a qualified elector within the purview of Section 

4 of Article X, Ohio Constitution, and such person is eligible to sign a 

county charter commission petition under said Section 4. 

2. In determining whether the signers of such a county charter com­

mission petition are electors of the county within said Section 4, the board 

of elections should consider only whether the signers are qualified electors 

within the meaning of Section 1 of Article V, Ohio Constitution, and 

Section 3503.01, Revised Code; and the provisions of Section 3503.06, 
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Revised Code, requiring that in registration precincts only registered dee­

tors may sign certain petitions, do not apply to the signers of a comity 

charter commission petition. 

3. The fact that signatures affixed to a county charter commission 

petition under Section 4 of Article X, Ohio Constitution, have been writ­

ten with a lead pencil, does not render such signatures invalid. 

4. Where a "Mary Jones" signs such a petition "Mrs. John Jones," 

said Mary Jones also being known as Mrs. John Jones by reason of mar­

riage, the signature is valid if the person in question meets the qualifications 

of an elector and there is no fraud. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




