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1. RELIEF, SOLDIERS'-PERSON ELIGIBLE UNDER SEC­

TION 2934 G. C. HAS BEEN PLACED ON LIST OF RECIP­

IENTS FOR A CERTAIN YEAR UNDER SECTION 2938 G. C. 

- REMOVES TO ANOTHER COUNTY OR WITHOUT 

STATE-SOLDIERS' RELIEF COMMISSION HAS AUTHOR­

ITY TO CONTINUE PAYMENT OF RELIEF DURING RE­

MAINDER OF SUCH PERIOD. 

2. SOLDIERS' RELIEF -COMMISSION AUTHORIZED TO 

GRANT AND PAY RELIEF TO VETERAN OUT OF WORK 

BECAUSE OF LABOR STRIKE, PROVIDED HE IS OTHER­
WISE ELIGIBLE. 

SYLLABUS: 

1. \l\1hen a person eligible under Section 2934, General Code, for soldiers' 
relief has been placed on the list of recipients for a certain year under the pro­
visions of Section 2!}38, General Code, and thereafter removes to another county 
or without the state, the soldiers' relief commission has authority to continue payment 
of his relief during the remainder of such period. 

2. The soldiers' relief commission is authorized to grant and pay relief to a 
veteran who is out of work because of a labor strike, provided he is otherwise 
eligible. 

Columbus, Ohio, August 28, 1947 

Hon. C. E. Kirby, Commissioner, Division of Soldiers' Claims 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Two questions have been raised by the Soldiers Relief 
Commission of Butler County concerning the laws governing 
soldiers relief. The Commission conferred with the ·County 
Prosecutor, who asked that this office obtain your opinion. 

The first question raised is can the Soldiers Relief Com­
mission furnish financial aid to a veteran who has left the state 
or county. If so, for how long a period. Regarding this ques­
tion the Commission states that there has been considerable 
comment as to the legality of sending the funds of one county 
into another state or county. 
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The second question is can the Commission grant relief to a 
vetean who is out of work because of a labor strike but who is 
otherwise eligible. 

These questions have often been raised by other counties 
indicating that they are matters of state-wide interest. Would 
you please furnish us with your opinion at the earliest possible 
date." 

The statutes relative to soldiers' relief are found in Sections 2930 to 

2940, both inclusive, of the General Code. Section 2934, General Code, 

reads as follows : 

"Each township and ward soldiers' relief committee shall 
receive all applications for relief under these provisions, fro·m ap­
plicants residing• in such township or ward, examine carefully into 
the case of each applicant and on the first Monday in May in each 
year make a list of all needy soldiers, sailors and marines, and 
of their needy parents, wives, widows and minor children, includ­
ing widows of soldiers, sailors and marines who have remarried, 
but again have become needy widows, who reside in such town­
ship or ward, and including the soldiers, sailors and marines of 
the Spanish-American war, or of the world war and their wives, 
widows, needy parents, minor children and wards, who have been 
bona fide residents of the state one year, and of the county six 
months, next prior to such first Monday in May, and who, in 
the opinion of such relief committee, require aid, and are entitled 
to relief under these provisions." ( Emphasis added.) 

Here, it will be noted, the lists of applicants for relief are to be made 

up each year on or before the first Monday in May by each township and 

ward soldiers' relief committee; such applicants must be then resident in 

the township or ward and must have been bona fide residents of the state 

for one year and of the county for six months next prior to the first 

Monday in May. 

By the provisions of Section 2935, General Code, these lists, together 

with the applicants' statement as to resources and income, are to be 

delivered to the soldiers' relief commission of the county on or before the 

last Monday in May. 

Section 2936, General Code, provides as follows : 

"On such last Monday in May the commission shall meet 
and determine from such lists the probable amount necessary for 
the aid and relief of such indigent persons for the ensuing year, 
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together with an amount sufficient in the judgment of the commis­
sion, to furnish relief to any such indigent persons not named on 
such lists, whose rights to relief shall be established to the satis­
faction of the commission. After determining the probable 
amount necessary for such purpose, the commission shall certify 
it to the county commissioners, who, at their June session shall 
make the levy necessary to raise the required relief, not to exceed 
five-tenths of a mill per dollar on the assessed value of the prop­
erty of the county hereinafter authorized." 

By the provisions of Section 2937, General Code, the commission, on 

the fourth Monday in November, is to examine these lists and statements, 

together with any other cases not included in such lists which have been 

recommended to them. The section concludes as follows: 

"* * * If satisfied that those so recommended, or any of them 
are in need of assistance and are entitled thereto under these 
provisions, the commission shall fix the amount to be paid each 
month in each case to such person or family." 

Section 2938, General Code, provides as follows: 

"Upon the conclusion of such examination and the deter­
mination of the monthly allowance, the relief commission shall 
make a complete list of those to whom relief has been so awarded, 
showing the monthly amount awarded to each person, and the 
place of residence of each, and certify it to the auditor of the 
county. Within ten days thereafter the county auditor shall trans­
mit to each township clerk a list of the names of the persons in 
his township, and the amount payable monthly to each." 

Section 2939, General Code, provides : 

"To each person certified by the relief comm1ss1on to the 
auditor, the auditor shall issue his warrant upon the county 
treasurer for the monthly allowance awarded such person. * * * 
The commission at any meeting, may increase, decrease or dis­
continue any allowance theretofore awarded, which action shall 
be certified to the county auditor, who shall amend his list in ac­
cordance therewith." 

From these statutory provisions it is quite clear that any person who 

receives relief in a given year must have been a resident of the county 

·where he makes his application for six months prior to :\fay of the pre­

ceding year. There is nothing whatever in the statutes which requires 

that an applicant who has once been recommended and placed on the 
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eligible list must retain his residence in the county m which he has been 

certified and found eligible. The obligation to give relief and to continue 

the relief once awarded, does not appear to be in any way contingent upon 

a continued residence in the county where the applicant resided at the 

time the preliminary lists are made up. Nor is there anything in the 

statute which requires or authorizes the commission, in making up final 

lists of those to whom the relief is to be given, to strike from the recom­

mended lists those who have ceased to reside in the county or state. 

Jf the system is to afford any certainty of relief to indigent soldiers 

ctnd sailors and their dependents, it must certainly be so administered as 

to enable them to receive such relief regardless of the fact that they may 

move to a county other than that in which their right was originally deter­

mined. Manifestly, on removal to another county, they can not acquire 

the right to relief in that county until they have resided there long enough 

to establish the residence qualifications, a process which, under the law, 

requires a considerable period of time. 

In an opinion found in 1933 Opinions of the Attorney General, page 

61, it was held, as shown by the second paragraph of the syllabus: 

"All such persons eligible to relief must be bona fide resi­
dents of the county six months next prior to the first Monday in 
May of the year in which such eligibility is determined." 

The opinion concludes with the following language: 

"* * * I am therefore of the opinion that the county com­
mission can extend aid directly only to persons, in other respects 
qualified, who have been bona fide residents of the county for a 
period of six months next prior to the first Monday in May of 
the year in which eligibility for relief is determined. It should 
be noted that this is the year immediately preceding the one in 
which the sums granted are actually paid, since under Section 
2937, the regular meeting for determining those eligible to 
receive aid during any particular year is held on the fourth 
Monday of November in the preceding year." 

In an informal opinion which I rendered to the prosecuting attorney 

of Cuyahoga County on April 29, 1946, the question presented was as to 

a veteran who with his family had been receiving relief in Cuyahoga 

County since 1942 but on September II, 1945, moved to Geauga County, 

and I was as-keel to decide which county after May r, 1946, should be 
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obligated to provide for the support of the family concerned. It was 

there held that the veteran's eligibility to receive relief for the year 1946 

depended upon his residence for the six months prior to the first Monday 

in May, 1945 and accordingly the obligation to furnish relief in that 

particular case for the year 1946 would fall upon Cuyahoga County. 
Further, it was pointed out that his eligibility to receive relief during the 

year 1947 and the county obligated would be determined in November, 

r946, based upon his residence during the six months prior to the first 

Monday in May, 1946. 

Manifestly, many a veteran on relief will move from one county to 

another. The system which we are considering would certainly be lame 

if such removal must cut him off from relief, especially as he would not 

for a long time-possibly a year and a half---qualify for relief in the 

county to which he moves. I do not think that was the intent of the law. 

The right to relief under the statutes in question is not an absolute 

right. A large measure of discretion is lodged in the commission in 

making up the final list of persons who are to receive relief, in deter­

mining their actual need and the amount which each is to receive. Plainly, 

the situation of a soldier or his dependents who have been originally 

found to be in need of relief and eligible therefor may radically change. 

Their need, for various reasons, may be greatly intensified or alleviated, or 

may cease altogether. That is the reason why the law gives to the com­

mission, as above noted, the right to increase, decrease or discontinue any 

allowance theretofore awarded. 

In the case of State, ex rel. Lentz v. DePue, 71 0. App. 83, it was 

held: 

"The right of needy soldiers, sailors and marines, or their 
parents, wives, widows and minor children to relief under Section 
2930 to 2941, General Code, is not a vested right or a right in the 
nature of a pension, but, at all times, is a matter within the 
discretion and control of the Soldiers' Relief Commission." 

I do not, however, consider that the discretion thus allowed to the 

commission can be carried to the point of mere caprice or favoritism or 

t).rbitrary discrimination. After all, the funds which the commission has 

to distribute are public funds raised by taxation for the purpose of fur­

nishing relief to the specific classes mentioned in the statute and based 
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on the estimated needs of certain persons already recommended, and should 

be distributed impartially so as to accomplish the full purpose of the plan 

which the law has set up. 

Your first question is whether the soldiers' relief commission has the 

authority to furnish financial aid to a veteran who has left the state or 

county. It appears to me that at least so long as he remains in the state 

the right of the commission is clear to continue his relief once granted 

during the period for which he was found eligible, although he has 

moved into another county, and I believe that along with the right goes 

the duty. 

As to the removal from the state to another state, the question be­

comes more difficult. To a large extent the laws of the state relating to 

public relief appear to be based upon a recognized obligation of the state 

to take care of its own indigent people. The facilities are present for 

following indigents from one county to another and ascertaining and 

caring for their needs; when, however, the recipient of relief leaves the 
state and moves perhaps to a far distant state, it is obvious that there is no 

definite means of keeping in touch with his situation and I question seri­

ously whether there is a continued obligation to furnish him with relief 

from the public funds of this state. 

Some light, I think, is thrown on the general policy of the state by the 

provisions of Section 3476, General Code, relating to poor relief where 

it is said: 

" * * * It is the intent of this act that townships and cities 
shall furnish relief in their homes to all persons needing tem­
porary or partial relief who are residents of the state, county 
and township or city as described in Sections 3477 and 3479. 
Relief to be granted by the county shall be given to those persons 
who do not have the necessary residence requirements, * * * " 

Further light is found in Section 3391-2, General Code, which pro­

vides in part as follows : 

"4. The following persons shall not be deemed eligible for 
poor relief in this state : 

a. Those who have removed or departed from the state of 
Ohio and have obtained a legal settlement for poor relief purposes 
in another state. 
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b. Those who have removed or departed from the state of 
Ohio, not maintaining a residence therein, and have resided or 
sojourned in another state for such period of time as under the 
laws of that state, under like circumstances, would operate to 
terminate a like settlement in that state of one previously resident 
therein." 

These provisions lead to a clear implication that the state recognizes 

the right of the relief authorities to continue relief to persons entitled 

thereto, even though they have permanently left the state, at least until 

such a time as they may obtain the right to receive relief under the laws 

of the other state. Applying the same principle to soldiers' relief, and in 

the absence of any provision in the statute relating thereto, barring the 

recipient who has been duly qualified, because of his removal from the 
state, I am of the opinion that it is within the power of the commission to 
continue such relief for the remainder of the period for which he was 

certified. In case, however, the commission has information which leads 

it to believe that the recipient is no longer in need or in the event infor­
mation as to his condition is not readily obtainable, I would consider it to 

be within the power of the commission in the exercise of sound discretion 

to remove his name from the list and discontinue his payments. 

Your second question is as to the right of the commission to grant 

relief to a veteran who is out of work because of a labor strike but who is 

otherwise eligible. I find nothing whatever in the statutes relating to 

soldiers' relief which bears on this question or which in any way requires 

or authorizes a recipient of relief to be stricken from the list by reason 
of any labor disputes or by reason of a labor strike if he is otherwise 

eligible. Whether in a given case his name should be stricken from the 

list because of his arbitrarily refusing to work when work is available, is 

a matter that I believe must be left to the sound discretion of the commis­
sion for its appropriate action. However, reference may be made to an­

other sentence from Section 3391-2, supra, which contains a legislative 

expression relative to relief generally, and which might well be a guide to 

the commission. It reads: 

"No person shall be eligible for poor relief if, being able and 
competent to perform labor, he shall refuse work relief or shall 
refuse employment, if available, except at a place where there is 
a labor dispute, when offered at reasonable wages and under 
reasonable conditions as determined by the local relief authority; 

* * * " 
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Accordingly, in specific answer to the questions submitted, it 1s my 

opinion: 

1. When a person eligible under Section 2934, General Code, for 

soldiers' relief has been placed on the list of recipients for a certain year 

under the provisions of Section 2938, General Code, and thereafter re­
moves to another county or without the state, the soldiers' relief commis­

sion has authority to continue payment of his relief during the remainder 

of such period. 

2. The soldiers' relief comm1ss1on is authorized to grant and pay 

relief to a veteran who is out of work because of a labor strike, provided 

he is otherwise eligible. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




