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ARREST- PEACE OFFICER -AT TIME ARREST MADE FOR 

VIOLATION OF MOTOR VEHICLE OR TRAFFIC LAWS, MISDE­

MEANOR, NOT ON DUTY FOR EXCLUSIVE OR MAIN PURPOSE 

OF ENFORCING SUCH LAWS-MOTOR VEHICLE AT TIME OF 
MAKING ARREST NOT MARKED, SECTION 12616-1 G. C. -

OFFICER NOT WEARING DISTINCTIVE UNIFORM - SECTION 
12616-3 G. C.-SUCH OFFICER MAY TESTIFY IN PROSECU­

TION OF PERSON ARRESTED. 

SYLLABUS: 

A peace officer who, at the time of making an arrest for violation 
of the motor vehicle or traffic laws of the state which violation amounts 
to a misdemeanor is not on duty for the exclusive or main purpose of 
enforcing the laws aforesaid, and who at the time of making such ar­
rest is using a motor vehicle not marked in accordance with Section 
12616-1, General Code, or is not wearing a distinctive uniform as re­
quired by Section 12616-3, General Code, may nevertheless testify in 
the prosecution of the person arrested. 
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Columbus, Ohio May 1, 1944 

Hon. Lester W. Donaldson, Prosecuting Attorney 

Painesville, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion reading as follows: 

"We have a situation existing in this county where a peace 
officer other than a constable, as defined by Section 13432-1 
of the General Code, on his way going to or returning from work 
occasionally personally observes a violation of some provision 
of the motor vehicle act or traffic law or ordinances of a munic­
ipality, amounting to a misdemeanor only, especially that of 
careless driving and speeding. Af such times the peace officer 
is not clothed in the regular uniform prescribed by the depart­
ment by which he is regularly employed nor is he driving a 
motor vehicle distinctly marked as prescribed by Sections 
12616 et seq. * * * 

Section 13432-1 of the General Code of Ohio, provides 
as follows: 

'A sheriff, deputy sheriff, marshal, deputy marshal, 
watchman or police officer, herein designated as "peace 
officers" shall arrest and detain a person found vio­
lating a law of this state, or an ordinance of a city or 
village, until a warrant can be obtained;' 

and apparently makes it the mandatory duty of any peace 
officer to make an arrest for a misdemeanor committed in his 
presence. However, Sections 12616 et seq. provide that where 
the arrest is for a violation of mc:itor vehicle or traffic laws or 
ordinances and a misdemeanor, and the officer is on duty ex­
clusively or mainly for the purpose of enforcing the motor 
vehicle or traffic laws, he shall not be permitted by the court 
to testify at the time of the hearing unless he is wearing a 
uniform and operating a motor vehicle distinctly marked. 

I will appreciate your opinion as to whether or not a 
peace officer whose regular duty is not exclusively or mainly 
the enforcement of the motor vehicle or traffic laws of this 
state or ordinances of a municipal corporation, and who at the 
time of making an arrest for a violation of the motor vehicle or 
traffic laws and which amount to a misdemeanor and which 
officer at the time of such arrest is neither wearing the pre­
scribed uniform of the department of which he is a member 
nor driving a motor vehicle distinctly marked, may lawfupy 
make an arrest for a misdemeanor committed in his presence 
in the violation of the motor vehicle or traffic laws or or-
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dinances of a municipality and if such arrest is made, may 
such peace officer testify at the hearing in such case in view of 
the provisions of Sections 12616 et seq. of the General Code." 

As you suggest, Section 13432-1, General Code, makes it the duty 

of every peace officer to make an arrest for a misdemeanor committed 

in his presence. The power and duty thus conferred on the officer are 

present whether the officer is on or off duty, and whether he is or is not 

in uniform. 

Sections 12616 to 12616-3, General Code, which became effective 

August 3, 1939, were plainly designed not to limit in any degree the 

provision of Section 13432-1 as to the power and duty to make ar­

rests, but only to limit the right of arresting officers to testify under 

certain circumstances in prosecutions connected with violations of motor 

vehicle and traffic laws. 

Section 12616 provides: 

"Any motor vehicle used by a member of the state high­
way patrol or any other peace officer, while said officer is on 
duty for the exclusive or main purpose of enforcing the motor 
vehicle or traffic laws of this state, provided the same be pun­
ishable as a misdemeanor, shall be marked in some distinctive 
manner or color. The superintendent of the state highway patrol 
shall specify what shall constitute a distinctive marking or color 
in accordance with this section except that, the sheriff of a 
county and the police department of a municipality shall deter­
mine the marking and color of the motor vehicles for their 
respective departments." 

Section 12 616-1 provides: 

"Every officer arresting, or participating or assisting in 
the arrest of, a person charged with violating any of the pro­
visions of the motor vehicle or traffic laws of this state, pro­
vided the same be punishable as a misdemeanor, and such officer 
being on duty exclusively or for the main purpose of enforcin~ 
the provisions of said code, is incompetent to testify as a wit­
ness in any prosecution against such person so arrested if such 
officer at the time of such arrest was using a motor vehicle not 
marked in accordance with the requirements of this act (G. C. 
Secs. 12616 to 12616-3 ) . " 

Section 12616-2 provides 
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"Every member of the state highway patrol and every 
other peace officer, while on duty for the exclusive or main 
purpose of enforcing the motor vehicle or traffic laws of this 
state, provided the same be punishable as a misdemeanor, shall 
wear a distinctive uniform. The superintendent of the state high­
way patrol shall specify what shall constitute a distinctive uni­
form in accordance with this section, except that the sheriff of a 
county and the police department of a municipality shall deter­
mine the uniform for their respective departments." 

Section 12616-3 provides: 

"Every officer arresting, or participating or assisting in the 
arrest of, a person charged with violating any of the provisions 
of the motor vehicle or traffic laws of this state, provided the 
same be punishable as a misdemeanor, and such officer being on 
duty exclusively or for the main purpose of enforcing said pro­
visions of the code is incompetent to testify as a witness in any 
prosecution against such person so arrested if such officer at the 
time of such arrest was not wearing a distinctive uniform in ac­
cordance with the requirements of this act." 

( ,-
It will be noted that these sections disqualify the officer to testify 

only where at the time of the arrest he is "on duty exclusively or for' the 

main purpose of enforcing the motor vehicle or traffic laws of the state, pro­

vided the same be punishable as a misdemeanor." Aside from this disqualifi­

cation he would have the same right to testify as any other witness'. The 

only peace officers whose powers of arrest are limited to matters relating 

to motor vehicles and traffic are state highway patrolmen organized under 

Section 1181-2 et seq. General Code. In an opinion which I rendered on 

July 10, 1939, found in 1939 Opinions of the Attorney General, p. 1172, 

I stated my conclusion as follows: 

"It would therefore seem that the members of the State 
Highway Patrol do not have the general authority of peace of­
ficers to make arrests and it is obvious that the legislature in­
tended to give to the State Highway Patrol authority to make 
arrests only in cases involving laws relating to the registration 
a~d operation of motor vehicles, laws designed for the protec­
tion of the highways and structures appurtenant thereto, where 
the operator or driver of ariy vehicle wilfully fails or refuses to 
obey reasonable signals or directions of a highway patrolman, 
and where any person wilfully resists or opposes a patrolman in 
the proper discharge of his duties." 

While the legislature may be presumed to have had m mind the 
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limited power of the state highway patrolmen in the matter of arrest, 

there is nothing in the language of the sections above quoted which would 

disqualify them more than any other officer, in the matter of testifying 

at the hearing of one arrested. The language of Section 12616 is, "A 

member of the state highway patrol or any other peace officer", and Sec­

tion 12616-2 uses almost identical words. 

Furthermore, the statute excluding any such officer from testifying, 

says that he must have been "on duty". It appears to me that the legis­

lature in its use of the words "on duty", had reference to the officer's 

working hours or shift. Section 4374-1, General Code, prescribes eight 

hours as a "day's work" for policemen, and Section 17-la, General Code 

provides how many hours firemen may be kept "on duty" and when they 

are to be "off duty." Taking Section 12616 et seq. according to their plain 

wording, it would follow that a highway patrolman or a police officer who 

is detailed to traffic duty, whose shift ended at 6 P. M., could not testify 

if he made a traffic arrest at 5:45 P. M. while driving an unmarked car 

or while not in his uniform, but if he made such arrest at 6: 15 P. M. 

while on his way home, he could testify. 

If we should adopt a less literal construction and hold that the 

statutes under consideration would affect every officer whose general day 

by day duty is exclusively or mainly the direction of traffic or enforce­

ment of motor vehicle laws, it would not alter the conclusion which I must 

reach in answer to your specific question. With either of these construc­

tions, I am of the opinion that the statutes in question would not apply 

to an officer of police or other peace officer whose regular duties are not 

exclusively or mainly the enforcement of motor vehicle or traffic laws al­

though that may be one of his regular duties. If such an officer, though 

in plain clothes, or driving an unmarked vehicle, whether on or off duty, 

makes an arrest, he would have a right to testify at the trial of the of­

fender. 

Accordingly, and in specific answer to your question, it is my opinion 

that a peace officer who, at the time of making an arrest for violation of 

the motor vehicle or traffic laws of the state, which violation amounts to 

a misdemeanor, if not on duty for the exclusive or main purpose of en­

forcing the laws aforesaid, and who at the time of making such arrest 

is using a motor vehicle not marked in accordance with Section 12616-1, 
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General Code, or is not wearing a distinctive uniform as required by 

Section 12616-3, General Code, may nevertheless testify in the prosecu­

tion of the person arrested. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT 

Attorney General 




