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1. C0R0NER-AU'J;HORIZED TO APPOINT 0.:-,JE OR ~ORE 
ASSISTANT CORONERS - BOND MAY BE FILED FOR 
FAITHFUL PERFORMANCE OF DUTIES- PREMIUM 
CHARGED BY SURETY COMPANY MAY BE PAID OUT OF 
COUNTY TREASURY-SECTIONS 9, 9573-1 G. C. 

2. BONDS FILED BY ASSISTANTS TO CORONER MAY BE 
MADE PAYABLE TO STATE OR TO CORONER. 

SYLLABUS: 

I. Cndcr the provisions of Section 285,i-li, General Code, a coroner is author­
ized to appoint one or more assistant coroners, and under the provisions of Section !l 
of the General Code, he may take from each of said assistants a bond conditioned for 
the faithful performance of the duties of said deputy, and may cause the expense of 
the premium of said bond if signed by a surety company, to be paid out of the county 
treasury pursuant to the provisions of Section rl:i73-1, General Code. 

2. Bonds given by the assistants to the coroner may be made payable either to 
the State of Ohio or to the coroner himself. 



OPINIONS 

Columbus, Ohio, April r6, 1948 

Hon. Ralph J. Bartlett, Prosecuting Attorney 

Franklin County, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading as follows: 

"The coroner of this county has requested an opinion of my 
office as to whether the county is obligated to pay the bond for the 
assistant coroners. 

"I have reviewed the authorities on this subject, including an 
opinion of the Attorney General in 1944, page 280, No. 6939, 
which was to the effect that the trustees of a county hospital have 
no authority to pay out of public funds at their disposal, the 
premium on a bond given to secure the faithful performance of 
their duties by employees of said hospital. In the course of the 
opinion, on page 282, your predecessor states in effect that Section 
9 of the General Code has no bearing on the question as that pro­
vision is a matter strictly between the principal and his deputy. 
and is for the protection of the principal who is, by the statute, 
made responsible for the neglect or misconduct of his deputy. 
However, in the case of Edmundson, Auditor vs. State, ex rel., 
American Guaranty Company, IO Ohio Law Abstract, page 150, 

it was held as follows : 

'In an action by a surety company against a county 
auditor, to recover the premiums due on bonds for 
deputy sheriffs, it is no defense that the appointments of 
the deputy sheriffs were irregular because of noncom­
pliance with section 2~30. Ceneral Code" 

"In the course of his opinion in the foregoing case P. J. 
Mauck says on page 151: 

'The fifth paragraph was that the bonds were not 
payable to the state. The answer is that the statute does 
not require them to be. Section 9, General Code. The 
sixth paragraph is that the bonds were given for the 
protection of the sheriff and not the public. How far 
this is true in fact we need not determine. The statute 
authorizes the bond. Section 9, General Code. Another 
statute requires the payment of the premium by the 
county. Section 9573-1, General Code.' 

"This opinion was rendered in 1931 but the previous rulings 
of the Attorney General do not appear to have given it any con­
sideration. 
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"Inasmuch as this would appear to be a matter of general 
interest throughout the state, I am requesting an opinion from you 
as to whether the County Commissioners are authorized under 
Section 9573-r, General Code, to pay the premium on the bonds 
for assistant coroners; and if so should such bonds be payable 
to the State or the Coroner.'' 

Section 2824, General Code, provides that within ten days after his 

election, the sheriff and coroner shall each give a bond signed by a bonding 

or surety company authorized to do business in this state, or at his option, 

by two or more freeholders. This section further provides : 

·'The expense or premium for such bond shall be paid by the 
county commissioners and charged to the general fund of the 
county." 

. \n examination of the statutes relative to the qualifications of each 

of the other elected county officers contains practically identical provisions 

to those just referred to. In each of these cases, the bond is to be given 

to the state. 

Many other provisions may be found in the statutes authorizing bond 

to be required of officers, both elective and appointive. Among others, is the 

provision in Section 2524, General Code, relative to the superintendent of 

the county home, by which it is provided: 

"Before entering upon his duties the superintendent shall give 
bond to the state in a sum not to exceed twenty thousand dollars 
and not less than two thousand dollars as the commissioners re-
quire, * * *" 
Attention may also be called to Section 15-1--14, (;eneral Code, which 

authorizes the director of each of the state departments to require any 

officer or employe in his department to give bond, the premium to be paid 

from the state treasury. 

Section 2981, General -Code, which is a part of an act relating to the 

county auditor, county treasurer, probate judge, sheriff, clerk of courts, 

surveyor and recorder, authorizes each of said officers to appoint and em­

ploy the necessary deputies, clerks, bookkeepers or other employes for 

their respective offices and to require such of his employes as he deems 

proper to give bond to the state in an amount to be fixed by such officer. 

It will be noted that this section and the act of which it is a part, make no 

reference to the coroner or any deputies or assistants ap!)ointecl by him. 
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We find in the statutes many other provisions for bonds of officers of 

political subdivisions. For instance, Section 3269, General Code, bonds of 

township trustees; Section 3300, township clerk; Section 3328, constables; 

Section 7627, clerk of library board; Section 4841-3, clerk of board of 

education. In view of these many explicit provisions of the statutes, it 

seems rather significant that no like provision appears as to any of the 

coroner's assistants. 

A provision for appointment of assistants to the coroner is found in 

Section 2855-17, General Code, which reads in part as follows: 

"The coroner may appoint in writing assistant coroners who 
shall be licensed physicians of good standing in their profession, 
one of whom may be designated as the chief deputy coroner, and 
pathologists, who shall assist in doing autopsies and making such 
pathological and chemical examinations and performing such other 
duties as may be required and directed by the county coroner or 
recommended by the county prosecuting attorney, and shall be 
known as assistant coroners, and the coroner may also appoint 
necessary technicians." 

There is nothing in this section or in any other provision of law which 
requires these assistant coroners to give bond or which authorizes the 

coroner to require them to give such bond, unless it be Section 9, General 

Code, to which you refer in your letter. That section reads as follows: 

''A deputy, when duly qualified, may perform all and singular 
the duties of his principal. A deputy or clerk, appointed in pur­
suance of law, shall hold the appointment only during the pleasure 
of the officer appointing him. The principal may take from his 
deputy or clerk a bond, with sureties, conditioned for the faithful 
performance of the duties of the appointment. In all cases the 
principal shall be answerable for the neglect or misconduct in 
office of his deputy or clerk." 

It seems to me very significant that this section makes the principal 

answerable for the neglect or misconduct in office of his deputy or clerk, 
and in the same connection provides that the principal "may take" from 

his deputy or clerk a bond conditioned for the faithful performance of 

the duties of his appointment. It could very well be argued that such a 
bond is merely a personal indemnity designed to save the officer from loss 

due to the neglect or misconduct of his subordinate. 
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In the opinion of my immediate predecessor to which you refer, found 

in 1944 Opinions of the Attorney General, page 28o, it was held as shown 

by the syllabus: 

"The trustees of a county hospital have no authority to pay, 
out of public funds at their disposal, the premium on a bond given 
to secure the faithful performance of their duties by any of the 
employes of said board, excepting the bond of the superintendent 
of such hospital whose bond is provided for by section 3137 of 
the General Code, and which may be paid for out of such public 
funds by virtue of the provisions of Section 9573-1, General 
Code." 

The Attorney General based his opinion largely on the fact that there 

was no statute from which any authority could be drawn, to require a bond 

of the employes of a hospital board excepting the superintendent of such 

hospital. As to the superintendent's bond, which was authorized by Section 

3137, Ceneral l'ode. he iou11d authority in Section 9537-1, General Code, 

to pay the premium, but recognizing the well established principle that 

public boards and officers created by statute possess only such powers as 

may be conferred upon or delegated to them by statute or which are neces­

sarily implied therefrom, he held that the hospital trustees were without 

authority to involve the public in an expenditure of public funds for which 

there was no statutory authority. His reference to Section 9, General Code, 

indicates that he regarded that section as having the effect above indicated, 

to wit, as providing for a personal indemnity to an officer against a possible 

default on the part of his deputy or clerk. He relied on an opinion found in 

1935 Opinions of the Attorney General, page 549, where the Attorney 

( ;eneral \\"as asked by the Tax Commission the question: 

"Will you please advise if we are authorized to require cer­
tain of our employees who handle some money-particularly in 
the excise tax section-to have surety bonds. H so, may the com­
mission lawfully make an expenditure for this purpose out of its 
funds allotted for maintenance?" 

His answer, as indicated by the syllabus, was as follows : 

"There is no authority in the statutes at the present time for 
the bonding of employes engaged in the performance of duties for 
the Tax Commission of Ohio." 

It appears from the opinion that Section 154-q, General Code, which 

had been in force for a long time, as a part of the Administrative Code, 
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had authorized the heads of departments of state to require bond from their 

appointees, but that this section had been repealed, probably by mistake 

(II3 0. L., 551). The Attorney General held that because there was then 

in force no statute authorizing such bonds, they could not be required. 

Shortly after this opinion was rendered the section was reenacted and is 

still in force as hereinbefore stated. 

In the opinion last above referred to the Attorney General apparently 

Jid not consider Section 9 supra as having any bearing on the question, as 

he made no mention of it. That section as well as the sections preceding 

it and following it, which are part of the Revised Statutes of 1880, have 

not undergone any change in phraseology. Section 7 provides that a person 

elected or appointed to an office "who is required by law to give bond'' 

and fails so to do, shall be deemed to have refused to accept the office. 

Section 8 provides that a person holding an office of public trust shall con­

tinue therein until his successor is elected or appointed and qualified. Those 

statutes were apparently intended to relate to officers, either elected or 
appointed, and it is questionable whether they or Section 9 apply to specially 

created boards and commissions such as hospital trustees and tax com­

mission. 

With the exception of one case to which reference will hereinafter be 

made, I have been unable to find any judicial construction of Section 9 

supra, and in the light of the many provisions found in the statute expressly 
authorizing bonds to be required by certain officers and boards, of certain 

of their employes, I would be inclined to agree with what appars to have 

been the opinion of my predecessors regarding the scope and intent of Sec­

tion 9. However, it is obvious that we must give some effect to the pro­
visions of that section in its authorization of officers to take bonds from 

their deputies and clerks, because without such a provision, it seems plain 

that any officer would have a right to take such bond from his deputy or 

clerk if it was only intended for his personal protection and not for the 

protection of the public, and I shall therefore assume for the purpose of 

this opinion that it was the legislative intent to recognize such bonds, even 

though given to the officer as payee, as being for the protection of the 
public funds. 

J come to the provisions of Section 9573-1, General Code, which read~ 
as follows: 
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"The premium of any duly licensed surety company on the 
bond of any public officer, deputy or employe shall be allowed and 
paid by the state, county, township, municipality or other subdivi­
sion or board of education of which such person so giving such 
bond is such officer, deputy or employe." 

You will note the very general and sweeping language of this section. 

It covers the premium on the bond of "any public officer, deputy or em­

ploye". It leaves no room for discrimination based on the name of the 

obligee, if we are right in assuming that the public is the real beneficiary 

entitled to recover on the bond. 

You have directed my attention to the case of Edmundson v. State. ex 

rel. American Guaranty Company, IO 0. L. A., 150. In that case a suit 

was brought by the surety company against the county to recover the 

premiums on bonds which the sheriff had caused to be given to himself 

by several of his deputies. The decision was by the Court of Appeals of 

the 4th District. The court disposed of the case in the rather terse statement 

quoted in your letter. It appears to me that the decision might well have 

been based on Section 2981, (;eneral Code, to which l have called attention. 

under the terms of which the sheriff had a clear right to require a bond 

from his deputies, the cost of which would have been payable under the 

terms of Section 9573- 1 supra, by the county. I am somewhat reluctant 

to agree with the holding of Judge Mauck in so far as he seemed to find 

the authority for such bond in Section 9, General Code, and to assume that 

bonds not required, but merely authorized by that section to be taken by 

the appointing officers, were within the purview of Section 9573-1, 

General Code. 

However, I have great respect for the judgment of Judge Mauck, and 

in view of his decision and of what I know to be a long established admin­

istrative practice, I feel compelled to hold that the coroner referred to in 

your Jetter would be authorized to require a bond of his assistants and to 

cause the premium for such bond under the authority of Section 9573-r, 
General Code, to be paid out of the county treasury. While the two 

opinions of my predecessor, to which reference has been made, may seem 

to be slightly at variance with this conclusion in so far as they involve a 

construction of Section 9 supra, I do not feel that it is incumbent upon me 

to overrule either of those opinions, since each of them dealt with the 

class of officers and offices quite unrelated to the elective offices of a county 

and the appointees of such offices. 
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You have raised a second question, viz., whether bonds which a cor­

oner may require of his assistants should be payable to the state or to the 

coroner himself. In an opinion found in 1945 Opinions of the Attorney 

General, page I, I had under consideration Section 154-14, General Code, 

and held: 

"Bonds of officers or employes in the department of public 
welfare in pursuance of Section 154-14, General Code, should be 
made payable to the State of Ohio." 

That section, to which reference has already been made, is silent as to 

the payee of bonds referred to therein, but it was pointed out in that 

opinion that a great many of the statutes authorizing or requiring bonds 

of officers and subordinates stipulate that they shall be made payable to 

the state. 

Section 6, General Code, provides in part as follows : 

''A bond payable to the state of Ohio, or other payee as may 
be directed by law, reciting the election or appointment of a person 
to an office or public trust under or in pursuance of the constitu­
tion or laws, and conditioned for the faithful performance, by such 
person, of the duties of the office or trust, shall be sufficient, not­
withstanding any special provision made by law for the condition 
of such bond." 

Since many of the bonds to which reference has been made and which 

are required to be made to the state, covers officers or employes of subdivi­
sions of the state, it appears to me that the General Assembly regards the 

state as acting in a representative capacity for the benefit of the subdivi­

sion or board directly interested. However, since I am unable to find any 

authority for the requirement of a bond even for the chief deputy of a 

coroner except Section 9 of the General Code, and since the Edmundson 

case above referred to, holds that a bond which an officer "may take'' 

under Section 9, may be paid for out of public funds, it appears to me 

that it is a matter of indifference whether the bond of the chief deputy 

coroner be made to the state or to the coroner himself. 

In specific answer to your questions it is my opinion: 

r. Under the provisions of Section 2855-17, General Code, a coroner 
is authorized to appoint one or more assistant coroners, and under the 

provisions of Section 9 of the General Code, he may take from each of 
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said assistants a bond conditioned for the faithful performance of the 

duties of said deputy, and may cause the expense of the premium of said 

bond if signed by a surety company, to be paid out of the county treasury 

pursuant to the provisions of Section 9573-1, General Code. 

2. Bonds given by the assistants to the coroner may be made payable 

either to the State of Ohio or to the coroner himself. 

Respectfully, 

HUGH S. ]ENKINS, 

Attorney General. 




