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TEACHER-EMPLOYED IN SCHOOL DISTRICT-LESS THAN 

8oo PUPILS-TO FILL TEMPORARY POSITION CREATED BY 

EMERGENCY-SERVICE LESS THAN 120 DAYS IN SCHOOL 

YEAR-IF TEACHER RE-EMPLOYED IN SUCCEEDING YEAR 

SHE SHOULD BE GIVEN ONE YEAR CONTRACT AS BEGIN­

NING TEACHER. 

SYLLABUS: 

Where a teacher has been employed by a board of education in a school district 
of under 800 pupils to fill a temporary position created by an emergency and serves 
in that capacity for less than 120 days in the school year, such teacher, if re-employed 
in a succeeding year, should be given a one year contract as a beginning teacher. 

Columbus, Ohio, November 13, 1950 

Hon. Thomas F. Dewey, Prosecuting Attorney 

Sandusky County, Fremont, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follows : 

"Three school districts in Sandusky County, Ohio, under 
800 pupils each, hired a circuit music teacher for the balance of 
the school year from January 1, 1950. 

"Question: Do they have to give this teacher a two-year 
contract if she is re-hired for the 1950-1951 school year or can 
they give her a one-year contract? 

"Section 4242-8 (4842-8) says under paragraph c. that 
upon re-employment after the termination of the first contract, 
the new contract shall be for not less than two years, etc. 

"Section 48.p-7 says 'Year' as applied to term of service for 
the purposes of this act means actual service of not less than one 
hundred and twenty clays within a school year. 

"This teacher was hired for the balance of the year from 
January 1, 1950 which was less than one hunclrecl and twenty 
days. 

"Upon re-employment must the boards of education hire 
this teacher under a two-year contract?" 



OPINIONS 

In response to my request for additional information. you have 

advised me that the teacher in question had no previous teaching experi­

ence prior to this employment and that this temporary employment was 

not made as a substitute teacher in the ordinary sense of that term. 

With respect to the terms of employment of beginning teachers, 

Section 484-2-8, General Code, provides in part as follows : 

"* * * Provided, however, that in school districts of under 
eight hundred pupils, the following contract system shall control: 

"a. Beginning teachers, who have not previously been 
employed as a teacher in any school, shall be hired· for one year." 

It appears from your communication, however, that the teacher m 

question, although a beginning teacher, was not in fact hired for a 
minimum term of one year and since this teacher actually served for less 

than 120 days it cannot be said that he has been employed for one year 

within the definition found in Section 4842-7, General Code, which reads 

in part as follows : 

" 'Year' as applied to term of service for the purposes of this 
act means actual service of not less than one hundred and twenty 
days within a school year; provided, however, that any board of 
education may grant a leave of absence for professional ach,ance­
ment with full credit for service." 

From this it clearly appears that the authority for the employment 

of this teacher for a term of less than 120 days must be found elsewhere 

in the statute. In this connection, Section 4842-7a, General Code, reads 

as follows: 

"Teachers may be employee! as substitute teachers for terms 
not to exceed one year for assignment as services are needed to 
take the place of regular teachers absent on acoount of illness or 
on leaves of absence or to fill temporarily positions created by 
emergencies; such assignment to be subject to termination when 
such services no longer are needed. 

"A teacher employed as a substitute with an assignment to 
one spedfic teaching position shall after sixty clays of service be 
granted sick leave, visiting days and other local privileges granted 
to regular teachers including a salary not less than the minimum 
salary on the current adopted salary schedule. 

"A teacher employed as a substitute for one hundred twenty 
days or more during a school year and re-employed for or as­
signed to a specific teaching position for the succeeding year shall 
receive a contract as a regular teacher if he meets the local educa­
tional requirements for the employment of regular teachers. 
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"Teachers employed as substitutes on a casual or day-to-clay 
basis shall not be entitled to the notice of non-re-employment 
prescribed in section 4842-8 of the General Code, but boards of 
education may in their discretion grant such teachers sick leave 
and other local privileges and cumulate such service in deter­
mining seniority."' 

It is to be noted that this section authorizes the employment of 

substitute teachers of two classes, namely, those employed as substitutes 

on a casual or clay-to-day basis and those who are employed to fill 

temporary positions created by emergencies. 

Since you have advised me that this teacher was not employed as a 

substitute in a usual sense but was regularly appointed to serve for the 

balance of the year from January 1, 1950, I must conclude that such 

appointment is one to fill temporarily a position created by an emergency. 

Jt is to be noted that Section 4842-7a, General Code, provides that 

where a teacher has been employed as a substitute for 120 days or more 

during a school year and is subsequently re-employed, or assigned to a 

specific teaching position for the succeeding year, he shall receive a 

contract as a regular teacher if he meets the local educational require­

ments for such. There is in this, of course, the clear implication that a 

substitute teacher who has served for less than 120 days during a school 

year and who has not had at least one year's experience as a teacher in 

another or other schools may not be given a contract other than as a 

beginning teacher and not for more than one year. 

From this I must conclude that such teacher, if employed• for the 

succeeding year, must be considered a "beginning teacher" and so subject 

to the provisions of Section 4842-8, subparagraph a, General Code, as 

nereinbefore quoted. 

Accordingly, and in specific answer to your inquiry, it is my opinion 

that where a teacher has been employed by a board of education in a 

school district of under 8oo pupils to fill a temporary position created 

by an emergency and serves in that capacity for less than 120 days in the 

school year, such teacher, if re-employed in a succeeding year, should be 

given a one year contract as a beginning teacher. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 


