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OPINION NO. 2004-009 

Syllabus: 

A person who conducts a "public boxing or wrestling match or exhibition," as 
defined by RC. 3773.31(F), is required to comply with the provisions of R.C. 
3773.31-.57 when the contestants in the match or exhibition are not paid and 
none of the exceptions set forth in RC. 3773.31(G) or RC. 3773.32 apply. 

To: Paul Amodio, Executive Director, Ohio Athletic Commission, Warrensville Heights, 
Ohio 

By: Jim Petro, Attorney General, March 19,2004 

You have requested an opinion concerning the regulation of public boxing and 
wrestling matches and exhibitions. According to your letter and a telephone conversation 
between you and a member of my staff, you wish to know whether a person who conducts a 
public boxing or wrestling match or exhibition must comply with the provisions of RC. 
3773.31-.57 when the contestants in the match or exhibition are not paid and none of the 
exceptions set forth in R.C. 3773.31(G) or RC. 3773.32 apply . 

. To help understand your inquiry, we must first briefly examine the provisions of RC. 
3773.31-.57, which prescribe the conditions under which public boxing or wrestling 
matches or exhibitions l are to be conducted. RC. 3773.32 provides, in part: 

No person shall promote, sponsor, or conduct a public boxing match 
or exhibition unless such person is licensed under section 3773.36, secures a 

lFor purposes of R.C. 3773.31-.57, R.C. 3773.31(F) defines a "[p]ublic boxing or wres­
tling match or exhibition" as "any public or private competition that involves the sports of 
boxing, kick boxing, karate, tough man contests or tough guy contests, professional wres­
tling, or any other form of boxing or martial arts." See 8 Ohio Admin. Code 3773-1-01(Q). 
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permit to conduct the match or exhibition under section 3773.38, and other­
wise complies with sections 3773.31 to 3773.57 of the Revised Code. 

No person shall promote or conduct a professional wrestling match 
or exhibition unless such person is licensed under section 3773.36, secures a 
permit to conduct the match or exhibition under section 3773.38, and other­
wise complies with applicable provisions of sections 3773.31 to 3773.57 of 
the Revised Code. 

See generally RC. 3773.99(B) (a person who violates RC. 3773.32 is guilty of a misde­
meanor of the first degree). 

R.C. 3773.35, in turn, requires a person who wishes to conduct a public boxing or 
wrestling match or exhibition to apply to the Ohio Athletic Commission (OAC) for a pro­
moter's license. See RC. 3773.32. Each application for a promoter's license must be accom­
panied by the application fee prescribed in RC. 3773.43 and by a cash bond, certified check, 
bank draft, or surety bond of not less than five thousand dollars conditioned for compliance 
with RC. 3773.31-.57 and the rules of the OAC. RC. 3773.35. In addition, under certain 
circumstances, RC. 3773.54 requires an applicant to file with his application a copy of a 
certificate verifying the filing with, and approval by, the Treasurer of State of a bond 
conditioned for the payment of the tax imposed by R.C. 3773.54.2 Upon an applicant's 
compliance with R.C. 3773.35 and R.C. 3773.54, if applicable, the OAC shall issue a pro­
moter's license to the applicant if it finds that "the applicant is not in default on any 
payment, obligation, or debt payable to the state under RC. 3773.31-.57, is financially 
responsible, and is knowledgeable in the proper conduct of [public boxing or wrestling] 
matches or exhibitions." RC. 3773.36. 

A person who holds a promoter's license issued pursuant to RC. 3773.36 and who 
desires to conduct a public boxing or wrestling match or exhibition where one or more 
contests are to be held must obtain a permit from the OAC allowing the match or exhibition. 
RC. 3773.38; see RC. 3773.32. Upon receipt of an application for a permit to hold a public 
boxing or wrestling match or exhibition under RC. 3773.38 and the permit fee prescribed 
by RC. 3773.43, the OAt may, if it determines that the applicant has met all of the require­
ments specified in R.C. 3773.39(A),3 issue the applicant a permit allowing the match or 

2RC. 3773.54, which requires a "person who conducts a public boxing match or exhibi­
tion to which [RC. 3773.31-.57] apply ... to pay to the [OAC] a tax of five per cent of the 
gross proceeds from the sale of tickets to the match or exhibition[,]" provides, in part, as 
follows: 

The commission before granting a promoter's license under [R.C. 
3773.36] to any person other than a promoter of professional wrestling, shall 
obtain from the applicant a bond in the sum of not less than one thousand 
dollars, to be approved in form and sufficiency of its sureties by the treasurer 
of state. The bond shall be payable to the treasurer of state and shall be 
conditioned for the payment of the tax imposed by this section. Upon the 
filing and approval of the bond, the treasurer of state shall issue to the 
applicant two copies of a certificate verifying the filing and approval. The 
applicant shall file one copy in the office of the commission with the license 
application. No license shall be issued until the certificate is filed. 

3R.C. 3773.39(A) provides, in part, as follows: 
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exhibition described in the application. R.C. 3773.39(B).4 A person who holds a permit 
allowing a public boxing or wrestling match or exhibition may "conduct only the match or 
exhibition named in the permit." R.C. 3773.39(C). 

Various provisions in R.C. 3773.31-.57 regulate the activities of, and impose duties 
upon, a person who holds a permit allowing a public boxing or wrestling match or exhibi­
tion. See R.c. 3773.32. See generally R.c. 3773.47(A) (a person who holds a permit allowing 
a public boxing or wrestling match or exhibition may not violate a provision of R.C. 
3773.31-.57 or any rule of the OAC); 8 Ohio Admin. Code 3773-1-1O(A) (same). See generally 
also R.C. 3773.99(B) (a person who violates R.C. 3773.47 is guilty of a misdemeanor of the 
first degree). R.C. 3773.40 provides that a person who holds a permit allowing a public 
boxing or wrestling match or exhibition may not hold the match or exhibition at any time or 
place other than that stated on the permit, allow a person who is not a contestant named in 
the application for the permit to participate in the match or exhibition, allow an unautho­
rized substitute to participate in the match or exhibition, charge a higher admission price for 
the match or exhibition than that stated in the application for the permit, or pay a greater 
compensation or percentage of the gate receipts to any contestant than that stated in the 
application for the permit. R.c. 3773.50 prohibits the person from exceeding the authorized 
capacity of the facility or that part of the facility used for the public boxing or wrestling 
match or exhibition. The person also may not knowingly permit a person less than eighteen 
years of age to participate in the match or exhibition, permit gambling, betting, or wagering 
on the result of a contingency in connection with the match or exhibition, or conduct or 
allow to be conducted a sham or fake match or exhibition unless the sport is professional 
wrestling. R.C. 3773.46. 

In addition, a person who holds a permit allowing a public boxing or wrestling 
match or exhibition is required to provide each contestant in the match or exhibition with 
life insurance and insurance for hospital, nursing, and medication expenses and for physi­
cians' and surgeons' services. R.C. 3773.44. Also, the person is required to insert into each 
advertisement of the match or exhibition the price of admission, R.C. 3773.49, sell tickets 
only at the box office on the premises in which the match or exhibition is held or additional 

[T]he Ohio athletic commission shall determine if the applicant holds 
a valid promoter's license issued pursuant to [R.C. 3773.36]. Upon 
receipt of an application for a permit to hold a public boxing match 
or exhibition, the commission also shall determine if the contestants 
are evenly and fairly matched according to skill, experience, and 
weight so as to produce a fair and sportsmanlike contest, and 
whether the applicant is financially responsible and is able to pay to 
each contestant the compensation or percentage of the gate receipts 
named in the application. The commission may, if applicable, 
require the applicant to deposit with it within forty-eight hours 
before the match or exhibition the total compensation or estimated 
portion of gate receipts to be paid all contestants named in the 
application made under [R.C. 3773.38]. 

4Pursuant to R.C. 3773.57, the OAC may not issue a permit allowing a public boxing or 
wrestling match or exhibition in a municipal corporation or the unincorporated portion of a 
township if the commission determines that the municipal corporation or township, respec­
tively, has in effect an ordnance or resolution prohibiting such matches or exhibitions. 

March 2004 

http:3773.31-.57
http:3773.31-.57


2-78 OAG 2004-009 Attorney General 

locations authorized by the OAC, id., and pay the OAC a tax of five percent of the gross 
proceeds from the sale of tickets to a public boxing match or exhibition,S R.c. 3773.54. 

There are instances, however, when a person who conducts a public boxing or 
wrestling match or exhibition is not required to comply with the provisions of R.C. 
3773.31-.57. First, R.C. 3773.01(G) provides, in part: 

Sections 3773.31 to 3773.57 of the Revised Code do not apply to 
elementary or secondary school, college, or university boxing, karate, or 
wrestling coaches who receive compensation for teaching or coaching box­
ing, karate, or wrestling only from the school, college, or university; to 
amateur boxers; or to boxing, karate, or wrestling matches and exhibitions in 
which all of the contestants are amateur boxers, amateur participants in a 
karate match or exhibition, or amateur wrestlers from an elementary or secon­
dary school, a college, or a university. (Emphasis added.) 

Secondly, R.c. 3773.32 provides, in part, as follows: 

Sections 3773.31 to 3773.57 of the Revised Code do not apply to any 
boxing, karate, or wrestling match or exhibition conducted as part of an 
interscholastic or intercollegiate athletic program, or as part of an amateur 
athletic program sponsored by or under the supervision of the national 
amateur athletic union or the American olympic association in which all 
contestants are amateur boxers, amateur participants· in a karate match or 
exhibition, or amateur wrestlers, or to any boxing, karate, or wrestling 
match or exhibition conducted under the supervision or control of the Ohio 
national guard, the state militia, or reserve officers' associations in which all 
contestants are members of the guard, militia, or officers' association. 

Accordingly, a person who conducts a public boxing or wrestling match or exhibi­
tion is not required to comply with the provisions of R.C. 3773.31-.57 when (1) all of the 
contestants in the match or exhibition are amateur boxers, amateur participants in a karate 
match or exhibition, or amateur wrestlers from an elementary or secondary school, a 
college, or a university, (2) the match or exhibition is conducted as part of an interscholastic 
or intercollegiate athletic program, or as part of an amateur athletic program sponsored by 
or under the supervision of the national amateur athletic union or the American Olympic 
Association in which all contestants are amateur boxers, amateur participants in a karate 
match or exhibition, or amateur wrestlers, or (3) the match or exhibition is conducted under 
the supervision or control of the Ohio National Guard, the state militia, or reserve officers' 
associations in which all contestants are members of the guard, militia, or officers' 
association. 

We will now turn to your specific question, which is whether a person who conducts 
a public boxing or wrestling match or exhibition must comply with the provisions of R.C. 
3773.31-.57 when the contestants in the match or exhibition are not paid and none of the 
exceptions set forth in R.C. 3773.31(G) or R.C. 3773.32 apply. As explained above, the plain 
language of the statutory scheme governing the holding of public boxing and wrestling 
matches and exhibitions clearly states that any person who conducts a public boxing or 

SAs used in R.C. 3773.31-.57, '''[p]ublic boxing match or exhibition' means any public or 
private competition that involves the sports of boxing, kick boxing, karate, tough man 
contests or tough guy contests, or any other form of boxing or martial arts, but does not 
include professional wrestling." R.C. 3773.31(D); see rule 3773-1-01(P). 
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wrestling match or exhibition is required to comply with the provisions of R.C. 3773.31-.57 
unless one of the exceptions set forth in R.C. 3773.31(G) or R.C. 3773.32 applies. Because 
your question concerns situations in which none of the listed exceptions apply, your ques­
tion is, in essence, whether a person who conducts a public boxing or wrestling match or 
exhibition must comply with the provisions of R.C. 3773.31-.57 when the contestants in the 
match or exhibition are not paid. 

It is a well-established precept that exceptions to the application or operation of the 
provisions of a statutory scheme shall be recognized only when such exceptions are set forth 
clearly and unambiguously by statute. Scheu v. State, 83 Ohio St. 146, 157-58, 93 N.E. 969 
(1910); Morris Coal Co. v. Donley, 73 Ohio St. 298, 76 N.E. 945 (1906) (syllabus, paragraph 
one); Siegfried v. Everhart, 55 Ohio App. 351, 353, 9 N.E.2d 891 (Summit County 1936); 2003 
Op. Att'y Gen. No. 2003-007 at 2-46. See generally Columbus-Suburban Coach Lines, Inc. v. 
P.u.C.O., 20 Ohio St. 2d 125, 127,254 N.E.2d 8 (1969) ("[i]n determining legislative intent it 
is the duty of this court to give effect to the words used, not to delete words used or to insert 
words not used"). Thus, "what is not clearly excluded from the operation of a law is clearly 
included therein." Pioneer Linen Supply Co. v. Evatt, 146 Ohio St. 248, 251, 65 N.E.2d 711 
(1946). 

The General Assembly's detailed description in R.C. 3773.31(G) and R.C. 3773.32 of 
the situations in which persons who conduct public boxing and wrestling matches and 
exhibitions are excepted from the provisions of RC. 3773.31-.57 indicates its intention that 
these are to be the sole exceptions. See generally Thomas v. Freeman, 79 Ohio S1. 3d 221, 
224-25, 680 N.E.2d 997 (1997) (the rule of statutory construction, expressio unius est 
exclusio alterius, means that '''the expression of one thing is the exclusion ofthe other,'" and 
"[u]nder this maxim, 'if a statute specifies one exception to a general rule or assumes to 
specify the effects of a certain provision, other exceptions or effects are excluded'" (citations 
omitted»; Scheu v. State, 83 Ohio S1. at 157-58, 93 N.E. 969 ("we must observe the rule that 
an exception to the provisions of a statute not suggested by any of its terms should not be 
introduced by construction from considerations of mere convenience"). Thus, if the circum­
stances incident to a public boxing or wrestling match or exhibition are such that the match 
or exhibition does not meet all of the requirements of an exception set forth in RC. 
3773.31(G) or RC. 3773.32, the person who conducts the match or exhibition is required to 
comply with the provisions of R.C. 3773.31-.57, regardless of any other facts, including the 
fact that the contestants in the match or exhibition are not paid. See generally Moss v. Ohio 
Ass'n of United States ofAm./Amateur Boxing Fed'n, Inc., No. 2266, 1987 Ohio App. LEXIS 
6357, *5-6 (Clark County Apr. 2, 1987) ("[t]he state has intervened by requiring licenses for 
those promoting, sponsoring or conducting prize fights or boxing exhibitions. R.C. 3773.31 
et seq. These statutes, however, exempt particular amateur boxing activities from coverage" 
(emphasis added». Therefore, a person who conducts a public boxing or wrestling match or 
exhibition must comply with the provisions of R.C. 3773.31-.57 when the contestants in the 
match or exhibition are not paid unless one of the exceptions listed in R.C. 3773.31(G) or 
R.C. 3773.32 applies. 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that a person 
who conducts a "public boxing or wrestling match or exhibition," as defined by RC. 
3773.31(F), is required to comply with the provisions of RC. 3773.31-.57 when the contes­
tants in the match or exhibition are not paid and none of the exceptions set forth in RC. 
3773.31(G) or RC. 3773.32 apply. 

March 2004 

http:3773.31-.57
http:3773.31-.57
http:3773.31-.57
http:3773.31-.57
http:3773.31-.57
http:3773.31-.57



