
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1967 Op. Att’y Gen. No. 67-029 was overruled by 
1984 Op. Att’y Gen. No. 84-008. 
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OPINION NO. 67-029 

Syllabus: 

A special constable, who is empowered to carry firearms, 
and appointed pursuant to Sections 1907.201 and 1907.211, 
Revised Code, is a "peace officer", and, as such, must be 
certified by the executive director of the Ohio Peace Officer 
Training Council as having satisfactorily completed a basic 
training c~urse within one year of his original appointment. 

To: James I. Shaw, Auglaize County Pros. Atty., Wapakoneta, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, March 13, 1967 

Your letter of request for my opinion contains the 
following question: 

"Is a Special Constable appointed by a 
County Court Judge under Ohio Revised Code 
Section 1907.201 and 1907.211 a 'Peace Officer' 
requiring a certificate by the Executive Director 
of the Ohio Peace Officer Training Council?" 

Sections 1907.201 and 1907.211, Revised Code, state: 

Section 1907.201 

"Upon the written application of the director 
of public works or of three freeholders of the 
county in which a county court judge resides, 
such judge may appoint one or more electors of 
the county special constables who shall guard 
and protect the property of this state, or the 
property of such freeholders, and the property 
of this state under lease to such freeholders, 
designated in general terms in such application, 
from all unlawful acts, and so far as necessary 
for that purpose, a constable so appointed has 
the same authority and is subject to the same 
obligations as other constables." 

Section 1907.211 

"The judge of a county court appointing 
a constable as provided in section 1907.201 
(1907,20.1) of the Revised Code, shall make 
a memorandum of such appointment upon his 
docket, and such appointment shall continue in 
force for one year, unless such judge revokes 
such appointment sooner. A constable appointed 
under this section and section 1907.201 (1907.20.1) 
of the Revised Code, shall be paid in full for 
his services by the freeholders for whose benefit 
he was appointed, and shall receive no compensa­
tion except from such freeholders." 
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Section 109.77, Revised Code, which requires the certifi­
cation of peace officers, reads as follows: 

"Notwithstanding any general, special, or 
local law or charter to the contrary, no per-
son shall after January 1, 1966, receive an 
original appointment on a permanent basis as a 
peace officer of any county, township, or munici­
pal corporation unless such person has previously 
been awarded a certificate by the executive di­
rector of the Ohio peace officer training council, 
attesting to his satisfactory completion of an 
approved state, county, or municipal police basic 
training program; and every person who is appoint­
ed on a temporary basis or for a probationary term 
or on other than a permanent basis as a peace offi­
cer of any county, township, or municipal corpora­
tion, shall forfeit his position as such unless he 
previously has satisfactorily completed, or within 
the time prescribed by regulations promulgated by 
the attorney general pursuant to section 109.74 
of the Revised Code, satisfactorily completes a 
state, county, or municipal peace officer basic 
training for temporary or prqbationary officers 
and is awarded a certificate by such director 
attesting thereto." 

Special constables, appointed pursuant to Sections 1907.201 
and 1907.211, Revised Code, are, at least nominally, employees 
of the count.y. (Opinion Nu;,iber 171, Opinions of the Attorney 
General fer 1966.) Your question then is whether or not these 
special constnl:,les arc peace officers. This can be determlned 
by an examillation of Rule PC 1-02 (E), Rules and Regulations 
of the Ohio Peace Officer Training Council, which reads as 
follows: 

"(E) The term 'Peace Officer' means a member of 
a police force or other organization, em­
ployed or comm1ss1rn,ed by a township, a 
county, or municipal co1·roJ.·at:ion, who is 
respons:lble for the enforcement of general 
criminal la;rn of the state, and empowered 
to carry firearms, but shall not include 
any person serving as such solely by vir­
tue of his occupying other office or po~i­
tion, nor shall such term include a sheriff, 
or any person having an equtvalent titJ.e 
who is appointed or employed by a cciunty to 
exercise equivalent super0:i sory authority. 11 

Therein there are three basic requirements. 

First, a special constable is employed or commissioned 
by the county. (Section 1907.201, Revised Code, and Opinion 
Number 171, supra. ) 

Second, a special constable "has the same authority and 
is subject to the same obligations as other constables". 
(Section 1907. 201, supra.) In Opinion Number 137, Opinions 
of the Attorney General for 1966, I stated that: 

"An examination of these sections (Sec-
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tions 509.05 and 509,10, Revised Code) indi­
cates that township police constables do en­
force the general criminal laws of this sta.te." 

(Parenthetical phrase added) 

A special constable, having the same authority as other constables, 
would thus also enforce the general criminal laws of this state 
within his jurisdiction, 

Third, whether or not special constables are empowered to 
carry firearms is, of course, a question of fact; however, in 
the event that they are so empowered, all of the criteria of 
Rule PC 1-02 (E). supra, are met, 

A similar question was presented to me in Opinion Number 179, 
Opinions of the Attorney General for 1966, concerning special·
policemen appointed pursuant to Section 737,05, Revised Code, 
In that opinion I held that, even though special policemen are 
paid and employed by private citizens, such private policemen,
being duly commissioned police officers with powers and Juris­
diction as such (Neapolitan v. U.S. Steel Corp,, 77 Ohio Law 
Abs., 376 (1956) ), must be certified by the Executive Director 
or the Ohio Peace Officer Training Council as having satisfac­
torily completed a basic training course. Private policemen 
are often re-commissioned on an annual or semi-annual basis, 
however, the source of their authority remains the same and 
Rule PC-1-11, Rules and regulations of the Peace Officer 
Training Council, applies tothem. This rule reads, in 
pertinent part, as follows: 

"Every person who is appointed as a peace
officer after the effective date of the Ohio 
Peace Officer Training Act, on other than a 
permanent basis, shall forfeit his position 
as such unless he has received, within one 
year from the time of his appointment, a 
certificate from the Executive Director 
attesting to his satisfactory completion
of the Basic Course." · 

This reasoning is equally applicable to special constables 
appointed pursuant to Sec.tions 1907. 201 and 1907. 211, supra. 

Therefore, it is my opinion, and you are hereby advised 
that a special constable, who is empowered to carry firearms, 
and appointed pursuant to Sections 1907.201 and 1907,211, 
Revised Code, is a "peace officer", and, as such, must be 
certified by the executive director of the Ohio Peace Officer 
Training Council as having satisfactorily completed a basic 
training course within one year of his original appointment. 
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