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1. Data created by a county office that is 

merely stored on servers kept and 
maintained by a county automatic data 
processing center does not constitute a 
“record,” as defined by R.C. 149.011(G), of 
the county automatic data processing 
center.   
 

2. As the data from a county office 
electronically stored on servers kept and 
maintained by a county automatic data 
processing center does not constitute a 
“record” of the county automatic data 
processing center, the center has no 
authority to respond to public records 
requests made pursuant to R.C. 149.43.  
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OPINION NO. 2021-025 

 
The Honorable Melissa A. Schiffel 
Delaware County Prosecuting Attorney 
145 North Union St., 3rd Floor 
Delaware, Ohio 43015 
 
Dear Prosecutor Schiffel: 
 
You ask for an opinion regarding data of a county 
office that is electronically stored on servers kept 
and maintained by a county automatic data 
processing center. See R.C. 307.842.  I have framed 
your questions as follows:   
 

1. Is data from a county office electronically 
stored on servers kept and maintained by a 
county automatic data processing center a 
“record,” as defined by R.C. 149.011(G), of the 
county automatic data processing center?  
 

2. Does a county automatic data processing 
center have authority to respond to public 
records requests for the data made pursuant 
to R.C. 149.43?  
 

For the reasons that follow, I conclude that data of a 
county office electronically stored on servers kept 
and maintained by a county automatic data 
processing center is not a record of the county 
automatic data processing center for purposes of 
R.C. 149.43 and R.C. 149.011(G).  As such, a county 
automatic data processing center does not have 
authority to respond to public record requests 
regarding the stored data. 
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I 
 

A county automatic data processing board is created 
by statute.  R.C. 307.84 states: “The board of county 
commissioners of any county may, by resolution, 
establish a county automatic data processing board.”  
The county automatic data processing board “may 
establish an automatic data processing center which 
shall provide a centralized system for the use of 
automatic or electronic data processing or record-
keeping equipment, software, or services for all 
county offices.” R.C. 307.842.  The county automatic 
data processing center is thus a centralized and 
secure site for the storage and retention of electronic 
data from county offices.   
 
Your opinion request requires that I determine 
whether data created by a county office and stored 
on servers kept and maintained by a county 
automatic data processing center constitutes a 
“record” of the county automatic data processing 
center for purposes of R.C. 149.011(G) and R.C. 
149.43.  I conclude that the answer is “no.”    
 
The data in question consists of various types of 
electronic information generated by county offices.  
R.C. 149.011(G) provides the definition for “record” 
as used in R.C. Chapter 149.  The definition states 
that a “record” “includes any document, device, or 
item, regardless of physical form or characteristic, 
including an electronic record as defined in section 
1306.01 of the Revised Code, created or received by 
or coming under the jurisdiction of any public office 
of the state or its political subdivisions, which serves 
to document the organization, functions, policies, 
decisions, procedures, operations, or other activities 
of the office.” Id. (Emphasis added).  R.C. 
149.43(A)(1) states, in part and with listed 
exceptions, that a “public record” includes records 
kept by a county public office.  Regarding public 
access, R.C. 149.43(B)(1) states, in part and with 
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exceptions, that any person may request access to 
public records for inspection.   
 
The Ohio Supreme Court has addressed the 
meaning of “record” under R.C. 149.011(G) and R.C. 
149.43.  A document that fits the definition of 
“record” can be acquired through Ohio public records 
laws from the office to which the record belongs.  A 
“record” means a (1) document, device, or item, (2) 
created or received by or coming under the 
jurisdiction of a public office, and (3) which serves to 
show the organization, functions, policies, decisions, 
procedures, operations, or other activities of a public 
office. See State ex rel. Dispatch Printing Co. v. 
Johnson, 106 Ohio St.3d 160, 2005-Ohio-4384, 833 
N.E.2d 274, ¶19.   
 
The data maintained by a county data processing 
center does not satisfy the third requirement:  data 
that is merely stored by these centers does not 
record the functions or activities of the office. The 
reason is simple: the data provides no insight into 
the organization, functions, policies, decisions, 
procedures, operations, or other activities of a county 
automatic data processing center.  A county 
automatic data processing center merely receives 
and stores the data created by a county office. See 
R.C. 307.842 (“The county automatic data 
processing board may establish an automatic data 
processing center which shall provide a centralized 
system for the use of automatic or electronic data 
processing or record-keeping equipment, software, 
or services for all county offices”).  And the plain 
language of R.C. 149.011(G) requires more than 
mere receipt and possession of a document by a 
public office to qualify that document as a “record” 
of that office for purposes of R.C. 149.43. E.g., State 
ex rel. Cincinnati Enquirer v. Ronan, 127 Ohio St.3d 
236, 2010-Ohio-5680, 938 N.E.2d 347, ¶13; State ex 
rel. Beacon Journal Publishing Co. v. Whitmore, 83 
Ohio St.3d 61, 64, 697 N.E.2d 640 (1998).  
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Because the informational content of the stored data 
is not utilized by a county automatic data processing 
center to carry out a duty, the stored data is not a 
record of the county automatic data processing 
center. Compare State ex rel. MADD v. Gosser, 20 
Ohio St.3d 30, 33, 485 N.E.2d 706 (1985) (The 
requested documents are public records of the court 
because “the requested documents are received by, 
are under the jurisdiction of, and are utilized by, the 
court to render its decision”); compare Whitmore, at 
63  (Letters received by a judge, even if not 
discarded, that are not utilized in the judge’s 
sentencing decision are not subject to disclosure 
because the letters do not serve to document the 
organization, functions, polices, decisions, 
procedures, operations, or other actives of the 
judge’s office); Ronan, at ¶16 (The school district’s 
mere receipt of resumes is not enough, and “until  
the school district retrieved the documents from its 
post office box and reviewed them or otherwise used 
or relied on them, they were not records subject to 
disclosure under R.C. 149.43”).  As noted by the Ohio 
Supreme Court, an alternative determination 
“would lead to the absurd result that any document 
received by a public office and retained by that office 
would be subject to R.C. 149.43 regardless of 
whether the public office ever used it to perform a 
public function.” Ronan, at ¶13, quoting Whitmore, 
at 64.  Thus, the stored data is not a record of a 
county automatic data processing center for the 
purposes R.C. 149.011(G) and R.C. 149.43.     
 

II 
 
You also ask if a county automatic data processing 
center may respond to public record requests 
pursuant to R.C. 149.43 for the stored data created 
by county offices.  As the data is not a record of the 
automatic data processing center, I conclude that 
the center has no authority under the public-records 
laws to respond to public-records requests for that 
data. See R.C. 149.43(B)(1).   
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Because a county automatic data processing center 
is a creature of statute, the center’s authority is 
limited by what is set forth by statute. See 2015 Op. 
Att’y Gen. No. 2015-034, Slip Op. at 2; 2-334 (“a 
board of county commissioners, as a creature of 
statute, has only those powers that are expressly 
granted by statute or that are necessarily implied 
therein”).  There is no authority in the Revised Code 
for the center to release the data.   
 
Moreover, as already stated, not every document 
given to a public body qualifies as a public record. 
See Ronan, at ¶13.  Thus, given the lack of express 
or necessarily implied statutory authority and that 
the data does not meet the definition of “record” of 
the automatic data processing center under R.C. 
149.011(G), I conclude that a county automatic data 
processing center lacks the authority to disclose the 
data from county offices. Compare 2005 Op. Att’y 
Gen. No. 2005-025, at 2-266 (“No statute expressly 
or impliedly authorizes or requires a county 
automatic data processing board to access data in 
the computer information systems of ODJFS”).  
Public records requests for the data should be 
directed to county offices—not to a county automatic 
data processing center.  
 
Your request also makes particular note of the 
county sheriff’s office.  Specifically, you mention the 
confidential law enforcement investigatory records 
(“CLEIR”) exemption. R.C. 149.43(A)(1)(h).  The 
CLEIR exemption refers to any record pertaining to 
a law enforcement matter of a criminal, quasi-
criminal, civil, or administrative nature to the 
extent that release of the record would create a high 
probability of certain disclosures. See R.C. 
149.43(A)(2)(a)-(d).  But, as described above, the 
data held by a county automatic data processing 
center is not a record and is thus not subject to Ohio 
public records laws.  Any public records requests for 
records covered by the CLEIR exemption should be 
made to the county sheriff’s office.     
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Accordingly, it is my opinion, and you are hereby 
advised that:  
 

1. Data created by a county office that is 
merely stored on servers kept and 
maintained by a county automatic data 
processing center does not constitute a 
“record” as defined by R.C. 149.011(G), of 
the county automatic data processing 
center.     
 

2. As the data from a county office 
electronically stored on servers kept and 
maintained by a county automatic data 
processing center does not constitute a 
“record,” of the county automatic data 
processing center, the center has no 
authority to respond to public records 
requests made pursuant to R.C. 149.43.  

 
 
                                      Respectfully, 
 

                                        
 
                                      DAVE YOST  
                                      Ohio Attorney General 




