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OPINION NO. 86-020

Syliabus:

1. The scope of practice of an electrologist is,
pursuant to R.C. 4713.01(J), the removal of hair
by electrolysis from the face, scalp. nheck, or
shoulders, or superfluous hair from the human
body except from inside the ear. nose, or a body
orifice and except from a mole, an elevation of
sgin. a pigmented area of the breast, or scar
tissue.

2. The State Medical Board is responsible, pursuant
to R.C. 4731.15(A). for ©establishing rules
defining the scope of practice of a cosmetic
therapist, subject to the restriction that the
practice of cosmetic therapy may not include hair
removal by an electrologist, as defined in R.C.
4713.01(J). The 35tate Medical Board is not
precluded from including within the scope of
practice of cosmetic therapy the use of
electrolysis for the purpose of removing hair
from inside the ear, nose, or a body orifice or
from a mole, an elevation of skin, a pigmented
area of the breast, or scar tissue.

3. Any person, 1including a cosmetic therapist
certified by the State Medical Board, who wishes
to practice as an electrologist, as defined in
R.C. 4713.01(J). must obtain a license from the
State Board of Cosmetology 1in order to so
practice. A cosietic therapist may, however,
practice cosmetic therapy., as provided in R.C.
4731.15(A) and any appropriate rules promulgated
by the State Medical Board.

4. The examination, 1licensure, and regulation of
electrologists, as defined in R.C. 4713.01(J),
are within the exclusive jurisdiction of the
state Board of Cosmetology. If the State Nedical
Board adopts a rule defining the scope of
practice of cosmetic therapy to include the use
of electrolyais for the purpose of removing hair
from the ear, nose, or a body orifice or from a
mole, an elevation of skin, a pigmented area of
the breast, or gcar tissue, then the Medical
Board has exclusive jurisdiction to regulate such
practice of electrolysis by cosmetic therapists.

5. A person who is 1licensed as both a cosmetic
therapist and an electrologist may provide
gservices as a cosmetic therapist in the same
building in which he performs services as an
electroluygist, provided such services are
provided in separate rooms or separate parts of
the building.

To: John E. Rauch, D.O., President, State Medical Board, Columbus, Ohio
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, March 28, 1986

1 have before me your request for my opinion, in which you
ask the following questions:

1. May Cosmetic Therapists, duly licensed pursuant
to Chapter 4731. by the State Medical Board,

March 1986



OAG 86-020 Attorney General 2-100

continue to practice without also being liceused
by the Cosmetology Board as electrologists?

Z. Does the Cosmetology Board have sole and
sxclugive jurisdiction over all persons desiring
to perform electrolysis?

3. If Cosmetic Therapists must also be licensed by
the Cosmetology Board as electrologiuts to
perform electrolysis. may they also continue to
perform the other services permitted to Cosmetic
Therapists which are regulated under Chapter
4731., notwithstanding R.C. 4713.14(A)?

4. What is the scope of practice for each
practitioner? .

Your questions are prompted by the recent passage of 1983-1984
Ohio Laws, Part II, 2859 (Am. Sub. H.B. 289, eff. Nov. 1.
, 1984), which amends and enacts several provisions in R.C.

Chapters 4713 (cosmetologists) and 4731 (physicians; limited
practitioners) for the purpose of transferring the regulation
of the practice of certain types of electrolysis and the
examination and 1licensure of electrologists from the State
Medical Board to the State Board of Cosmetology. Before
addressing your specific questions, I must discuss generally
the statutory scheme governing the practice of electrolysis.

Prior to its amendment in Am. Sub. H.B. 289, R.C. 4731.15
authorized the State Medical Board to examine and reglster
persons desiring to practice any limited branch of medicine or
surgery, including cosmetic therapy. &ud to establish rules
governing such limited practice. $See 1967-1968 Ohio Laws 1741,
27246 (Am. Sub. S.B. 258, eff. Dec. 13, 1967). Consistent
therewith the State Medical Board promulgated a rule defining
cosmetic therapy and delineating the scope of practice of
cosmetic therapists, the current version of which appears at 7
Ohio Admin. Code 4731-1-08 and reads as follows:

(A) Cosmetic therapy .is the removal of hair from
the face, scalp. neck or shoulders, and the
therapeutic removal of superfluous or abnormal hair
from the human body., and the systematic friction,
stroking, slapping, kneading or tapping to the face,
scalp, neck or shoulders.

(B) A practitioner of cosmetic therapy shall not
remove hair except from the face, scalp, neck or
shoulders by application of —current through an
elactric needle to the hair papilla or except the
the-apeutic removal of superfluous or abnormal hair
from the human body by application of current through
an electric needle to the hair papilla.

(C) A practitioner of cosmetic therapy shall
examine the appropriate parts, but shall not examine,
diagnose, or treat other diseases or conditions than
those indicated herein as within the scope of cosmetic
therapy.

The Medical Board also promulgated rules providing for the
Board's examination, rule 4731-1-05, and certification, rule
4731-1-04, of cosmetic therapists. See also rule 4731-1-01
(empowering Medical Board to suspend or revoke certificates of
cosmetic therapists for violations of Board's rules); rule
4731-1-10 (qualifications of applicants for certificates to
practice cosmetic therapy). Thus, by rules adopted by the
State Medical Board pursuant to R.C. 4731.15, individuals
certified by the Medical Board as cosmetic therapists were
_permitted to use electrolysis to remove hair from the face,
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scalp, neck or shoulders and to therapeutically remove
superfluous or abnormal hair from the human body.

The enactment of Am. Sub. H.B. 289, amending R.C. 4731.15
and R.C. Chapter 4713, effectively removed from the
jurisdiction of the State Medical Board the regulation of the
practice of electrolysis for certain ©purposes and the
cortification of individuals who utilize electrolysis for those
purposes. I turn now to a discussion of those provisions of
Am. Sub. H.B. 289.

R.C. 4713.071, as enacted by Am. Sub. H.B. 289, vests in
the State Board of Cosmetology the power to license persons who
have passed an appropriate examination conducted by the Board
to engage 1in the practice of electrolysis. See R.C.
4713.041 (setting forth the gqualifications applicants must meet
in order to receive an electrologist's license); R.C. 4713.061
(examinations administered to applicants for 1licensure as
electrologists shall include practical demonstrations ana
written or oral tests); R.C. 4713.171 (causes for which State
Board of Cosmetology may deny, suspend or revoke a license to
practice electrolysis). No person may practice electrolysis
without a license. R.C. 4713.20(B). .

R.C. 4713.01(J), as enacted by Am. Sub. H.B. 289, defines
“electrologist" for purposes of R.C. 4713.01~.21 to mean:

a person vwho for pay., free, or otherwise engages in
the removal of hair by electrolysis from the face,
scalp, neck, or shoulders, or superfluous hair from
the human body except from inside the ear, nose, or a
body orifice and except from a mole, an elevation of
skin, a pigmented area of the breast, or scar tissue.

Similarly, R.C. 4713.01(K) defines electrolysis as “the
permanent removal of hair by application of electric current
through a needle or needles to hair papillae.* Thus, the State
Board of Cosmetology is now responsible for examining,
licensing, and regulating the practice of persons who engage in
the removal of hair by electrolysis from the face, scalp, neck,
or shoulders, or superfluous hair from the human body except
from inside the ear, nose, or a body orifice and except from a
mnole, an elevation of skin., a pigmented area of the breast, or
scar tissue.

In keeping with the intent of the General Assembly that the
resronsibility for the licensure and regulation of persons who
use electrolysis for those purposes enumerated in R.C.
4713.01(J) shall rest wth the State Board of Cosmetology. R.C.
4731.15(A), as amended by Am. Sub. H.B. 289, states in part
that, "[{t]lhe term ‘’cosmetic therapy' as used in Chapter 4731.
of the Revised Code does not, after December 31, 1984, include
hair removal by an electrologist as defined in section 4713.01
of the Revised Code.” Thus, in promulgating any rule defining
the scope of practice of cosmetic therapy, the State Medical
Board may not provide that cosmetic therapy includes hajir
removal now performed by electrologists, as defined in R.C.
4713.01(J). The Medical Board is not precluded, however, from
including within the scope of practice of cosmetic therapy the
use of electrolysis for the purpose of removing hair from
ingide the ear, nose, or a body orifice or from a mole, an

1 The State Board of Cosmetology is also responsible for
the regulation and licensure of electrolysis schools and
electrolysis instructors. See R.C. 4713.042: R.C. 4713.151.
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elevation of skin, a pigmented area of the breast, or scar
tissue.

I now direct my attention to the specific questions set
forth in your letter. For ease of discussion, I will address
first your fourth question concerning the scope of practice for
cosmetic therapists and electrologists. I believe the scope of
practice of an electrologist is clearly set forth as part of
R.C. 4713.01(J)'s definition of electrologist. Thus, the scope
of practice of an electrologist is confined to the removal of
hair by electrolysis from the face, scalp, neck, or shoulders.
or superfluous hair from the human body except from inside the
ear, nose, or a body orifice and except from a mole, an
eievation of skin, a pigmented area of the bhreast, or scar
tissue.

The State Medical Board is responsible, pursuant to R.C.
4731.15(A), for establishing rules defining the scope of
practice of a cosmetic therapist, subject to the restriction
that the practice of cosmetic therapy may not, after December
31, 1984, include hair removal by an electrologist as defined
in R.C. 4713.01(J). R.C. 4731.15(A). As noted above, it does
not appear that the State Medical Board is precluded from
including within the scope of practice of cosmetic therapy the
utilization of electrolysis for the purpose of removing hair
from inside the ear. nose, or a body orifice or from a mole, an
eievation of skin, a pigmented area of the breast, or scar
tissue. .

In your first gquestion, you ask vhether cosmetic
therapists, duly licensed pursuant to R.C. Chapter 4731 by the
state Madical Board, may continue to practice without also
being 1licensed by the State Board of Cosmetology as
electrologists. As diascussed above, Am. Sub., H.B. 289 has
transferred the responvibility for 1licensing and regulating
persons who wish to utilize electrolysis for the purpose of
removing hair from the human body other than from inside the
ear, nose, or a body orifice or from a mole, an elevation of
skin, a pigmented area of the breast, or scar tissue to the
State Board of Cosmetology. R.C. 4713.071. R.C. 4£713.20(B)
provides that no one may practice electrolysis without a
license and makes no exception for cosmetic therapists
certified by the State Medical Board. Thus, a cosnetic
therapist who holds a certificate to practice issued by the
State Medical Board pursuant to R.C. 4731.15 must obtain a
license to practice electrolysis from the State Board of
Cosmetology should he wish to utilize electrolysis for those
purposes set forth in R.C. 4713.01(J).2 Certified cosmetic
therapists may., however, continue to practice cosmetic therapy
as provided in R.C. 4731.15 and as defined in any appropriate
rules promulgated by the State Medical Board.

2 Section four (uncodified) of 1983-1984 Ohio Laws, Part
I1, 2859 (Am. Sub. H.B. 289, eff. Nov. 1, 1984) provides as
follows:
During calendar year 1985, the State Board
of Cosmetology shall waive the examination
required by section 4713.041 of the Revised Code
for an applicant who holds a certificate from the
sState Medical Board authorizing him to practice
cosmetic therapy and who is registered with the
State Medical Board. A person 80 licensed as an
electrologist may continue, as authorized by
Section 4731.41 of the Revised Code, to identify
himself in hie practice and advertising as a
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In your second question you ask whether the State Board of
Cosmetology has sole and exclusive jurisdiction over all
persons desiring to perform electrolysis. As discussed above,
the State Board of Cosmetology licenses and regulates persons
who wish to utilize electrolysis for the purposes set forth in
R.C. 4713.01(J). The State Medical Board, pursuant to R.C.
4731.15(A), licenses and regulates cosmetic therapists and must
under that statute promulgate rules governing the practice of
cosmetic therapy. Although the Medical Board is precluded from
including within the scope of practice of cosmetic therapy hair
removal by an electrologist as defined in R.C. 4713.01(J), I am
unaware of any provision which would prohibit the Board from
defining the scope of practice of cosmetic therapy to include
the utilization of electrolysis for the purpose of removing
hair from inside the ear, nose, or a body orifice or from a

mole, an elevation of skin, a pigmented area of the breast, or
scar tissue.

Your third gquestion asks whether cosmetic therapists, if
they are required to be licensed by the State Board of
Cosmetology as electrologists to perform electrolysis, may
continue to perform the other services permitted them by R.C.
Chapter 4731, which are regulated thereunder, notwithstanding
R.C. 4713.14(A). 1In this regard R.C. 4713.14(A) provides in
part as follows:

Except as provided in division (B)3 of this section,
rooms used as beauty salons or as electrolysis offices
shall be used only for the practice of sgervices
regulated and 1licensed under Chapter 4713. of the
Revigsed Code, and must be kept in a clean and sanitary

condition and be properly ventilated. (Footnote
added.)

The praciical effect of R.C. 4713.14(A) is to preclude the
use of rooms used as beauty salons or electrolysis offices for
the practice of services other than those regulated and
licensed under R.C. Chapter 4713. Thus, in the case of rooms

‘'used as electrolysis offices, such rooms may only be utilized
for performing electrolysis for those purposes specified in

cosmetic therapist or Doctor of Cosmetic Therapy
in accordance with rules of the State Medical
Board.:

Thus, certified cosmetic therapists who applied for
licensure as electrologists during calendar year 1985 were
not required to take and pass the examination required by
R.C. 4713.041 and conducted by the State Board of
Cogmetology in order to be 1licensed as electrologists.
Section four makes clear, however, that a cosmetic
therapist is still required to be licensed by the State
Board of Cosmetology before he may practice as an
electrologist.

3 R.C. 4713.14(B) provides that where the owner or
operator of a beauty salon or a school of cosmetology
has a permit igsued under R.C. 4713.25 for the
operation of tanning facilities, such facilities may
be operated in beauty salons and schools of
cosmetology in accordance with rules that the State
Board of Cosmetology may adopt pertaining to the

operation of tanning facilities in beauty salons and
schools.
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R.C. 4713.01(J) or for providing any of the cosmetological
services enumerated in R.C. 4713.01(A). 1 discern nothing in
R.C. 4713.14(A), however, that would prohibit a person licensed
as both a cosmetic therapist and electrologist from providing
his gervices as a cosmetic therapist in the same building in
which he performs his services as an electrologist. R.C.
4713.14(A) merely provides that '"rooms" used as electrolysis
offices may only be used for the practice of services regulated
under R.C. Chapter 4713. R.C. 4713.01(L) defines "electrolysis
office" to mean "any premises, building., or part of a building
wherein electrolysis is practiced....A licensed electrologist
may practice electrolysis in an electrolysis office or in a
beauty salon." Thus, the General Assembly has recognized that
an electrologist may practice in a building or in part of a
building. If the practice of an electrologist encompasses an
entire building, he may not offer his services as a certified
cosmetic therapist in that building. 1f, however, he practices
as an electrologist in only one room or in only part of a
building, he may offer his services as a cosmetic therapist in
other rooms of the same building.

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that:

1. . The scope of practice of an electrologist is,
pursuant to R.C. 4713.01(J), the removal of hair
by electrolysis from the face, scalp, neck, or
shoulders, or superfluous hair from the human
body except from inside the ear, nose, or a body
orifice and except from a mole. an elevation of
skin, a pigmented area of the breast, or scar
tissue.

2. The State Medical Board is responsible, pursuant
to R.C. 4731.15(A), for establishing rules
defining the scope of practice of a cosmetic
therapist, subject to the restriction that the
practice of cosmetic therapy may not include hair
removal by an electrologist, as defined in R.C.
4713.01(J). The State Medical Board 1is not
precluded from 1including within the scope of
practice of cosmetic therapy the use of
electrolysis for the purpose of removing hair
from inside the ear, nose, or a body orifice or
from a mole, an elevation of skin, a pigmented
area of the breast, or scar tissue.

3. Any person, including a cosmetic therapist
certified by the State Medical Board. who wishes
to practice as an electrologist, as defined in
R.C. 4713.01(J). must obtain a license from the
state Board of Cosmetology in order to so
practice. A cosmetic therapist may, however,
practice cosmetic therapy, as provided in R.C.
4731.15(A) and any appropriate rules promulgated
by the State Medical Bcard.

4. The examination, licensure, and regulation of
electrologists, as defined in R.C. 4713.01(J),
are within the exclusive jurisdiction of the.
State Board of Cosmetology. If the State Medical
Board adopts a rule defining the scope of
practice of cosmetic therapy to include the use
of electrolysis for the purpose of removing hair
from the ear, nose, or a body orifice or from a
mole, an elevation of skin, a pigmented area of
the breast, or scar tissue, then the Medical
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Board has exclusive jurisdiction to regulate such
practice of electrolysis by cosmetic therapists.

5. A person who is 1licensed as both a cosmetic
therapist and an electrologist may provide
gervices as a cosmetic therapist in the same
building in which he performs services as an
electrologist, provided such services are

provided in separate rooms or separate parts of
the building.
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