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REGARDING AUTHORITY OF COUNTY RECORDER TO 

ENTER INTO AN AGREEMENT WITH A PRIVATE CONCERN 

IN WHICH SUCH CONCERN WOULD MAKE ENLARGED 

COPIES OF MICROFILM RECORDS. §§9.01, 317.33, RC. OAG No. 

6935. 

SYLLABUS: 

While pursuant to Section 9.01, Revised Code, a county recorder is authorized 
to rent equipment for the microfilming of records, such recorder has no authority to 
enter into an agr_eement with a private concern, pursuant to which agreement such 
concern would make enlarged copies of microfilm records furnished by the recorder, 
such enlarged copies to be used by the recorder as public reference records. 

Columbus, Ohio, May 25, 1960 

Prosecuting Attorney, Montgomery County 

Court House Annex, Dayton, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion, to which a letter of the recorder of 

Montgomery County is attached, is concerned with the following question : 

Does a county recorder have authority to enter into an agreement 
with a private concern, pursuant to which agreement such con­
cern would make enlargements from the microfilm sent them by 
the county recorder's office and said enlargements from the 
microfilm would be returned as a permanent record in the bound 
volumes of the county recorder's office? 
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Section 317.13, Revised Code, to which you refer reads m pertinent 

part: 

"The county recorder shall record in the proper record, in 
legible handwriting, typewriting, or printing, or by any author­
ized photographic process, all deeds, mortgages, plats, or other 
instruments of writing required or authorized to be recorded, 
presented to him for that purpose. * * *" 

Also to be considered in connection with the instant question 1s 

Section 9.01, Revised Code, which reads: 

"\Vhen any officer, office, court, comm1ss10n, board, insti­
tution, department, agent, or employee of the state, or of a 
county, or any political subdivision, who is charged with the 
duty or authorized or required by law to record, preserve, keep, 
maintain, or file any record, document, plat, court file, paper, or 
instrument in writing, or to make or furnish copies of any 
thereof, deems it necessary or advisable, when recording any 
such document, plat, court file, paper, or instrument in writing, or 
when making a copy or reproduction of any thereof or of any 
such record, for the purpose of recording or copying, preserving, 
and protecting the same, reducing space required for storage, or 
any similar purpose, to do so by means of any photostatic, pho­
tographic, miniature photographic, film, microfilm, or microphoto­
graphic process, which correctly and accurately copies or repro­
duces, or provides a medium of copying or reproducing, the 
original record, document, plat, court file, paper, or instrument 
in writing, such use of any such photographic processes, for any 
such purpose, is hereby authorized. Any such records, copies, or 
reproductions may be made in duplicate, and such duplicates 
shall be stored in different buildings. The film or paper used for 
this process shall be of acetate base and shall comply with the 
minimum standards of quality approved for permanent photo­
graphic records by the national bureau of standards. 

"Any such officer, office, court.. commission, board, insti­
tution, department, agent, or employee of the state, a county, or 
any political subdivision may purchase or rent required equip­
ment for any such photographic process. \,Vhen so recorded, or 
copied or reproduced to reduce space required for storage or 
filing of such records, said photographs, microphotographs, 
microfilms, or films, or prints made therefrom, when properly 
identified by the officer by whom or under whose supervision the 
same were made, or who has the custody thereof, have the same 
effect at law as the original record or of a record made by any 
other legally authorized means. and may be offered in like man­
ner and shall be received in evidence in any court where such 
original record, or record made by other legally authorized 
means, could have been so introduced and received. Certified or 
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authenticated copies or prints of such photographs, microphoto­
graphs, films,, or microfilms shall be admitted in evidence equally 
with the original photographs, microphotographs, films, or micro­
films. 

"Such photographs, microphotographs, microfilms, or films 
shall be placed and kept in conveniently accessible, fireproof, and 
insulated files, cabinets, or containers, and provisions shall be 
made for preserving, safekeeping, usi-ng, examining, exhibiting, 
projecting, and enlarging the same whenever requested, during 
office hours." 

In Opinion No. 6935, Opinions of the Attorney General for 1956, 

which is mentioned in your letter, one of my predecessors held: 

"A county recorder has no authority to enter into an agree­
ment with a private concern, pursuant to which agreement such 
concern would photostat and return to the recorder instruments 
which had been presented for record." 

The question arises as to whether the prov1s1on of Section 9.01, 

supra, allowing the rental of equipment for photographic process would 

authorize a contract such as in the instant situation. This provision was 

considered in Opinion 6935, supra, it being stated at page 616: 

"In these circumstances I feel constrained to hold that a 
county recorder who elects to exercise his discretionary statu­
tory authority to photostat instruments for record, must do so 
as an incident of the operation of his own office by the use of 
equipment purchased or rented for that purpose, rather than by 
contracting with a private person or firm to accomplish such 
function for him and in his stead. This view is supported also 
by the following language in Section 317.12, Revised Code: 

" 'Upon the presentation of a deed or other instrument of 
writing for record, the county recorder shall indorse thereon the 
date, the precise time of its presentation, and a file number. * * * 
Until recorded, each instrument shall be kept on file in the same 
numerical order, for easy reference. * * *' 

"This language plainly suggests that during the interval 
from the 'precise time' an instrument is presented to the time of 
being recorded, such instrument is to be kept in the recorder's 
office, available 'for easy reference.' This would scarcely be 
possible under the proposed plan you describe." 

While in the present situation the original records would not leave 

the recorder's office, I am of the opinion that the statutory provision 

authorizes the recorder to microfilm records with rental equipment but 

does not authorize him to contract with a private person or firm to 

accomplish such function for him and in his stead. 
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In the absence of any specific or implied authority, therefore, it must 

be concluded that the county recorder is without authority to enter into 

a contract such as here concerned. 14 Ohio Jurisprudence (2d), page 238. 

Answering your specific question, therefore, it is my opinion and 

you are advised that, while pursuant to Section 9.01, Revised Code, a 

county recorder is authorized to rent equipment for the microfilming of 

records, such recorder has no authority to enter into an agreement. with 

a private concern, pursuant to which agreement such concern would make 

enlarged copies of microfilm records furnished by the reco~der, . such 

enlarged. copies to be used by the recorder as public reference records. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




