
OPINION NO. 83-001 

Syllabus: 

In executing its enforcement responsibilities under R.C. 5103J7, the 
Department ot Public Welfare may reasonably conclude that a i;,erson 
or organization not licensed by the Department as a child-placing 
agency pursuant to R.C. 5103.03 is prohibited by R.C. 5103.17 trom 
engaging in any ot the following activities: 

L 	 the solicitation ot women to become artificially 
insemin11ted with the sperm ot men who remain anonymous 
to them, tor the purpose of the women bes.ring children and 
surrendering possession ot the children and all pare~ tal 
rights to such men and their spouses; 

2, 	 the negotiation, tor a tee, ot a contract between such men 
and women tor the purpose ot the women bearing children 
and surrendering possession ot the children and all parental 
rights to such men and their spouses; and 

3. 	 the arrangement for payment of the women involved in 
these transactions. 

To: Kenneth B. Creasy, Director, Department of Public Welfare, Columbus, Ohio 

By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, January 3, 1983 


I have before me your request for my opinion concerning "whether a person or 
group, not licensed by this department as a private child-placing agency, is in 
violation of R.C. Section 5103.17 if the person or group engages in activities which 
might be characterized as brokering for the services of 'surrogate' mothers." In 
your letter of request you state that an organization has been established in Ohio 
by an Ohio resident which engages in one or more of the following activities: 

[l] solicits women to become artificially inseminated with the sperm 
of men who remain anonymous to them, [2] for a fee negotiates a 
contract. between such men and women for the purpose of the women 
bearing children and surrendering possession and all parental rights to 
such men and their spouses, [3] arranges for payment of the women 
involved in these transactions. 

You wish to know whether any of the above-described activities would bring the 
tmlicensed broker organization and persons performing tpese activities on the 
organization's behalf within the proscription of R.C. 5103.17. 

R,C, 5103.17 reads: 

No persons, organizations, hospitals, or associations which have 
not been approved and certified by the division of social 
administration for the placement of children for adoptions or in 
foster homes shall advertise that they will adopt children or place 

1see R.C. 2901.23 and R.C. 2901.24 which deal with criminal liability of 
organizations and their officers, agents, or employees. 
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them in foster homes, hold out inducements to parents to part with 
their offs rin or in an manner knowin 1 become a art to the 
separation o a child from its parents or guardians, except through a 
juvenile court commitment. 

The division of social administration shall enforce this section 
and sections 5103.15, 5103.16, and 2151.39 of the Revised Code. 
(Emphasis added.) 

(The approval and certification required by this section are provided for in R.C. 
5103.03.) R.C. 5103.17 is a criminal statute, the violation of which may lead to a 
fine of not less than five hundred nor more than one thousand dollars or 
imprisonment for not more than six months, or both. R.C. 5103.99(B). 

Of course, I cannot render a verdict as to the criminal guilt or innocence of a 
particular person or organization. Only a court of law may make such a decision. I 
can only express my opinion as to whether a given set of facts, if proven in court, 
could constitute the violation of a criminal statute. My opinion is rendered only for 
the purpose of the Department of Public Welfare's consideration in determining 
whether it should take further action in enforcing R.C. 5103J7, 

In analyzing your questions I bear in mind the statutory, as well as the 
common law, requirement that criminal statutes must be strictly construed against 
the state and liberally construed in favor of an accused. R,C, 2901.04(A). See Cim 
of Washin on Court House v. McStowe, 45 Ohio SL 2d 228, 343 N,E,2d 109U976 ; 
§fate ex r • oore O ompany v. Dauben, 99 Ohio St. 406, 124 N.E. 232 (1919). 
However, I am also aware of the judicial admonition that while criminal statutes 
must be strictly construed against the state, they must not be so construed in 
disregard of or so as to destroy the plain and ordinary meaning of their terms. 
Harrison v. State, ll2 Ohio St. 429, 147 N.E. 650 (1925), aff'd, 270 U.S. 632 (1926), 

With these general principles in mind, I turn now to an examination of the 
applicability of R.C. 5103.17 to the activities of the surrogate parent organization 
and those persons acting on its behalf. The first activity mentioned in your letter 
is the solicitation of women to become artificially inseminated with the sperm of 
men who remain anonymous to them. I understand from the surrogate association's 
attomeys that the association is engaged in activities which bring "the surrogate 
mother's and natural father's legal representatives together to pursue their clients' 
respective interests." Even if this is the full extent to which the association 
participates in the transaction, it appears such actions might t.e considered by the 
Department as violations of the prohibition found in R.C. 5103J7 against any 
person or organization "knowingly becom[ing] a party to the separation of a child 
from its parents." In construing a statute, "the plural includes the singular." R.C. 
L43(A), Thus R.C. 5103J7 may be read to prohibit a person or group from being a 
party to the separation of a child from one parent. Even though the association is 
merely involved in bringing the representatives of the surrogate mother and natural 
father together, the association and its representatives are aware of the purpose of 
such meeting, and receive compensation for thei2services, the purpose of which is 
the eventual surrender of a child by its mother. rt. is the purpose or function of 
the association to serve as an intermediary between tne natural father and mother 
so that the child's parents may accomplish the mother's surrender of the child to 
the father yet remain anonymous to one another. Thus, I conclude that the 
Department of Public Welfare, in executing its enforcement responsibilities under 

21 presume that it is within the parties' contemplation that the natural 
mother will surrender custody of the child to the natural father and his wife, 
and consent to the adoption of the child by the natural father's wife, thereby 
relinquishing all of her parental rights to the child. See R,C. 3107.03(0)(1); 
R.C. 3107.06; R.C. 3107.15, See also R.C. 3107,14(mlcourt may dismiss 
adoption petition if it finds cfiifci was placed in violation of law or if the 
adoption is not in the best interests of the child); R.C. 2151.03(E) (a child 
whose parents place or attempt to place the child in violation of R.C. 5103.16 
or R.C. 5103.17 may be deemed "neglected"). 
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R.C. 5103.17, may reasonably determine that an association and its representatives 
which engage in bringing together the legal representatives of the natural father 
and natural mother with the purpose of the mother giving her child to the father 
and his wife may be engaged in activity prohibited by R.C. 5103,17 by ''knowingly 
becom[ing] a party to the separation of a child from its parents." 

The question arises, however, whether an exception to the language of R.C. 
5103.17 should be implied in the case where an association is a party to the 
separation of a ch¥d from one parent with the intent that the child is to be given to 
the other parent, rather than to a legal stranger. Assuming arguendo that the 
natural father may directly work out an arrangement with the natural mother for 
the relinquishment of the child to him' and his wife, see R.C. 3107 JO(E) (accounting 
requirements and payment limitations in adoption proceedings inapplicable to step­
parent adoption); see also R.C. 3107J3 (in stepparent adoption, child must live in 
home at least sixmontlis before a final decree of adoption is issued or an 
interlocutory order of adoption becomes final); R.C. 5103.16 (placement 
requirements in adoption proceedings inapplicable to stepparent adoptions), I find 
nothing which would indicate that an implied exception to the plain language of 
R.C. 5103.17 may be found for a third person who acts to accomplish the separation 
of a child from the child's mother, even though such child would be surrendered to 
the natural father. R,C, 5103,17 absolutely prohibits a person or group from acting 
to separate a child from the child's parent, without reference to the person to 
whom the child will be given. 

The other activities mentioned in your request are: the negotiation, for a 
fee, of a contract between a man and woman, for the purpose of the woman 
becoming artificially inseminated with the man's sperm, bearing a child, and 
surrendering possession and all parental rights to the man and his ,rife; and the 
arrangement for payment of the woman involved in this transaction. Again, I find 
that these activities appear to come within the plain language of R.C. 5103.17 
prohibiting any person or organization from "hold[ing] out inducements to parents 
to part with their offspring, or in any manner knowingly becom[ing] a party to the 
separation of a child from its parents." Again, I can find nothing to indicate that 
there is an implied exception to R,C. 5103,17 for third party individuals or 
associations who are acting to accomplish the separation of a child from the child's 
natural mother in order to place the child with its natural father. 

I wish to reiterate at this point that in rendering the above conclusions, I am 
expressing no opinion as to the criminal guilt or innocence of a particular group or 
individual. The preceding discussion is provided merely as a legal analysis of the 

3
1 assume for purposes of this discussion that there is no dispute as to 

parentage. ~ R,C, Chapter 311l, 

41 understand that there may be a factual dispute between the Department 
and the association's attorneys as to whether the association is actually 
engaged in these activities. However, since I am making no conclusions as to 
the association's criminal liability, but am only analyzing the applicability of 
R.C. 5103.17 to various sets of circumstances, I need not determine whether 
the association is actually engaged in these activities. 

March 1983 



2-4OAG 83-002 ATTORNEY GENERAL 

questions presented for the consideration of the Department of Public Wel~e in 
determining the extent of its enforcement responsibilities under R.C. 5103J7. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that in executing its 
enforcement responsibilities under R.C. 5103.17, the Department of Public Welfare 
may reasonably conclude that a person or organization not licensed by the 
Department as a child-placing agency pursuant to R.C. 5103.03 is prohibited by 
R.c. 5103,17 from engaging in any of the following activities: 

L 	 the solicitation of women to become artificially inseminated 
with the sperm of men who remain anonymous to them, for the 
purpose of the women bearing children and surrendering 
possession of the children and all parental rights to such men and 
their spouses; 

2, 	 the negotiation, for a fee, of a contract between such men and 
women for the purpose of the women bearing children and 
surrendering possession of the children and all parental rights to 
such men and their spouses; and 

3. 	 the arrangement for payment of the women involved in these 
transactions. 

51 note that, according to the terms of R.C. 5103.17, the prohibitions set forth 
therein do not apply to persons, organizations, hospitals, or associations which 
have been approved and certified by the Division of Social Administration of 
the Department of Public Welfare for the placement of children for adoptions 
or in foster homes. R.C. 5103.03, which governs such certification and 
approval, provides that the Department of Public Welfare "shall annually pass 
upon the fitness of every benevolent or correctional institution, corporation, 
and association, public or private, that •••places children in private homes," 
and requires annual reporting to the Department by such entities. See 7 Ohio 
Admin. Code Chapters 5101:2-3 through 5101:2-ll (containing provisions 
governing certification). Even as the Department may reasonably conclude 
that the activities which you have described constitute violations of· 
R.C. 5103,17, it appears that the Department may reasonably conclude that 
they constitute the placing of children in private homes, and, thus, that an 
association which carries out such activities is eligible for certification 
pursuant to R.C. 5103.03. See, ~, 7 Ohio Admin. Code 5101:2-3-0l(B) 
(" '[a] gency' means an organiziti'on wruch places children in homes apart from 
their parents or legal guardians"). Of course, to be certified, an association 
must meet applicable requirements, see 7 Ohio Admin. Code Chapter 5101:2-5 
(Child Care Agencies), and there may be some question whether the activities 
you have described come within existing provisions. See, e.g., 7 Ohio Admin. 
Code 5101:2-5-0l(E)(2)(a) ("No agency shall accept a surrender from a parent 
unless it has first offered casework services to: (i) Safeguard the child 
against unnecessary separation from his parents, ••"), 5101:2-5-0l(E)(2)(b) 
("No agency shall accept a surrender. , .that is made before the child is 
bom"), 5101:2-5-0l(E)(3) ("Coercion prohibited: No agency shall secure or 
attempt to secure the surrender of a child by its parents through threats, 
intimidation, or offers of gain or reward"), 5101:2-5-0l(E)(7) ("Study of child: 
Each agency shall complete a study of a child before he is placed for 
adoption. The study shall include: (a) A complete physical examination of 
the child"). 




