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PENSION FUND, STATE HIGHWAY PATROL—MEMBER RE-
TIRED BY PENSION BOARD —MAY BE APPOINTED AS
SUPERINTENDENT OF HIGHWAY PATROL-—APPOINTEE
WOULD BE ELIGIBLE TO PENSION UNLESS HE WAIVED IT
DURING PERIOD OF APPOINTMENT — SECTIONS 5505.01
ET SEQ., 5503.01, 5505.16, 5505.17 RC.

SYLLABUS:

A member of the State Highway Patrol Pension Fund created by Section 5505.01
et seq., Revised Code, who has been retired by the pension board pursuant to the
provisions of Section 5505.16, Revised Code, may be appointed as superintendent
of the highway patrol pursuant to the provisions of Section 5503.01, Revised Code.
Such person so appointed would be eligible to the pension provided by Section
5505.17, Revised Code, unless he waived such pension during the period of such
appointment,

Columbus, Ohio, August 11, 1955

Hon. U. C. Felty, Director, Department of Highway Safety
Columbus, Ohio

Dear Sir:

I have before me your request for my opinion which, after referring
to several statutes which will be discussed below, propounds the following
questions :

“The Superintendent of the Highway Patrol has been in the
service of the patrol since November 16, 1933. He attained the
age of fifty-five years on August 16, 1954, and on that date was
continued in the service for a period of one year.

“Your opinion is requested whether or not the Superintendent
of the Highway Patrol can be legally continued in service subse-
quent to the expiration of his present one year continuation.

“Your opinion is also requested whether or not the Superin-
tendent of the Highway Patrol, assuming he may be continued
beyond his present year, would continue to be a member of the
fund and eligible for the benefits of said fund.

“If the Superintendent of the Highway Patrol can be con-
tinued in service and is eligible for the benefits of the pension
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fund after his continuation, would the same situation also apply
to the Assistant Superintendent of the Highway Patrol.”

The statutory sections pertinent to your inquiry are found in two
chapters of the Revised Code, Chapter 5503 dealing with the State High-
way Patrol and Chapter 5505 dealing with the State Highway Patrol
Pension Fund. Section 5503.01, Revised Code, provides in pertinent part
as follows:

“There is hereby created in the department of highway safety
a division of state highway patrol which shall be administered
by a superintendent of the state highway patrol.

“The superintendent shall be appointed by the director of
highway safety and shall serve at his pleasure. * * *

“The superintendent, with the approval of the director, may
appoint such number of highway patrolmen and radiomen as are
necessary * * *  Patrolmen shall not be less than twenty-one nor
more than thirty-five years of age * * * at the time of their
appointment, * * *

‘“k * * The superintendent, with the approval of the director,
may appoint necessary clerks, stenographers, and employees.”

Section 5503.03, Revised Code, provides in part as follows:

“* * % The superintendent, with the approval of the direc-
tor, shall * * * make all administrative rules and regulations,

* * x  He may * * * classify and rank members of the patrol.
* ok K

Turning now to the provisions governing the pension fund, Section
5505.01, Revised Code, provides in part as follows:

“As used in sections 5505.01 to 5505.24, inclusive, of the
Revised Code:

“(A) ‘Employee’ means any qualified employee including
any member of the uniform division, radio division, the superin-
tendent and assistant superintendent of the division of state high-
way patrol. In all cases of doubt the state highway patrol pension
board shall determine whether any person is an employee as de-
fined in this division and its decision shall be final.”

Section 5505.02, Revised Code, provides in part:

‘“* * * Membership in the pension fund shall consist of any
member of the patrol who is a qualified employee in either the
uniform division or the radio division, and the superintendent
and assistant superintendent of the state highway patrol.”

Section 5505.16, Revised Code, provides in part:
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“* * * Any member who attains the age of fifty-five years
and has been in the service of the patrol for a period of twenty
years as an employee according to the rules and regulations
adopted by the board, must file application for retirement with
the board, and if he refuses or neglects to do so such board may
deem his application to have been filed on his fifty-fifth birthday.
Such member may, upon written application, approved by the
superintendent of the state highway patrol, be continued in serv-
ice for a period of one year after attaining the age of fifty-five
years, or until such member has accumulated the twenty years
of service.”

It is the application of this last section which has given rise to your inquiry.

In considering this question it would be helpful to keep in mind the
two classifications of personnel in the Highway Patrol itself as distinguished
from the pension fund—namely, the superintendent and the employees or
members of the patrol. The superintendent has no limitations upon his age
at appointment, or other qualifications, and serves at the pleasure of the
Director of Highway Safety. All other members of the patrol are ap-
pointed by the superintendent and must comply with certain standards
including that of age at time of appointment. Although the superintendent
is specifically made a member of the pension fund, his distinctive character
in the patrol is still preserved.

It should also be borne in mind that the fact that the present incumbent
of the position of superintendent formerly served as a uniformed member
of the patrol is a coincidence only. He could have been appointed superin-
tendent without that experience and at any age; and had it not been for his

previous service, the present question would not now be presented.

Consideration should next be given to the relationship between the
sections of the statute dealing with the patrol itself and those dealing with
the pension fund. It should first be noted that the parol and the pension
fund were not created simultaneously—the patrol having been created in
1933 by an act set out in 115 Ohio Laws, 93, and the pension fund in 1941
by an act set out in 119 Ohio Laws, 752. It should also be noted that the
law dealing with the patrol itself has no provision concerning retirement
at an age other than that specified for public employees generally. The
pension law does have a compulsory retirement age which is set out in the
quotation from Section 5505.16, supra. Although not specifically spelled
out in the law, this provision has generally been taken to compel retire-
ment from the patrol at the age specified in the retirement law, and I see



ATTORNEY GENERAL 357

no reason to question that assumption. And since the members retired by
the retirement board are ineligible to be reappointed to the patrol by reason

of age, the question which you present has never arisen.

In the case before me, there seems to be no doubt under the literal
provisions of Section 5505.16, supra, that the superintendent—having at-
tained the age of fifty-five years and having completed twenty years as an
“employee” within the meaning of the pension law—must be retired by
the pension board. But that does not answer all of the questions. May he,
after such retirement, be reappointed by you to the position of superin-
tendent of the patrol?

It is my opinion that he may be so reappointed. In the first place, the
statute provides that the director may make the appointment to serve at
his pleasure and it makes no reservation as to one who has previously been
retired by the pension board or who is receiving an allowance from that
fund. Secondly, as I pointed out above, it is only coincidence here.that
the present superintendent has attained twenty years of service credit in
the fund. Had he been appointed at the age of fifty without previous serv-
ice, he could be retained at your discretion until the age of seventy without
any question. I do not believe that such a coincidence should operate to
deprive you of the services of an experienced superintendent if it is your
desire to reappoint him.

You have also asked whether the superintendent, if reappointed, would
continue to be a member of the fund and eligible for its benefits. It is my
opinion that he would be a retired member, eligible to receive the pension
provided by Section 5505.17, Revised Code, unless he saw fit to waive such
pension. I know of no other benefits from the fund for which he would
be eligible.

You have also asked whether my ruling in the case of the superin-
tendent is also applicable to the assistant superintendent. I find nothing in
the statute which provides for an assistant superintendent, and I am’in-
formed that the person designated as assistant is actually a “Major, In-
spector’” in the uniformed force so designated by you under your power
to classify and rank members of the patrol. In such a case, his retirement
and reappointment are governed by the statute covering the age of appoint-
ment of members of the uniformed patrol, and the ruling covering the
superintendent does not apply to the assistant superintendent.
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In view of the above it is therefore my opinion that a member of the
State Highway Patrol Pension Fund created by Section 5505.01 et seq.,
Revised Code, who has been retired by the pension board pursuant to the
provisions of Section 5505.16, Revised Code, may be appointed as super-
intendent of the highway patrol pursuant to the provisions of Section
5503.01, Revised Code. Such person so appointed would be eligible to the
pension provided by Seciton 5505.17, Revised Code, unless he waived such

pension during the period of such appointment.

Respectfully,
C. Wirriam O’NEILL
Attorney General





